Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-06 13:22

EU-kommissionen: Svensk ekonomi klarar coronakrisen tredje bäst i EU - Spanien sämst - PIGS är tillbaka

EU:s regerings (EU-kommissionen) nya höstprognos över ekonomin för EU-länderna visar att svensk ekonomi klarar coronakrisen tredje bäst i EU. Spanien, Italien, Kroatien och Frankrike klarar krisen sämst.
Sämst i EU, men ...
EU-regeringens European Economic Forecast Autumn 2022 lägger prognosen att svensk BNP faller med -3.4% i år. Endast Irlands -2.3% och Litauens -2.2% är bättre.

I bottenskiktet av prognosen hittas Medelhavsländer som Spanien med -12.4%, Italien med -9.9%, Kroatien -9.6%, Frankrike -9.4%, Portugal -9.3% och Grekland på -9.0%.

Av den gamla skuldkrisens PIIGS-länder hittas numera Irland alltså i toppen, men PIGS ligger kvar som hårdast drabbade och verkar alltså inte lyckats bygga en hållbar och stabil ekonomi trots att det snart är tio år sedan skuldkrisen. Men vi ska kanske prata om PIGS nu istället. Samt Kroatien.

Detta visar att det inte är en lösning att låta centralbanken ECB köpa upp PIGS-ländernas skulder - man kommer inte ha sanerat eller reformerat sin ekonomi, och kommer ha ett lika dysfunktionellt system med lika stora kompetensutmaningar hos ledarskitet ändå. Eller kanske rent av värre när man fått frikort på att strunta i ansvarsfull ekonomi.

Samtidigt har Sverige uppenbarligen gjort något rätt, och där handlar det om de ekonomiska konsekvenserna, som kommer hänga med oss i många år efter pandemin är över, och även kommer drabba de som genom att följa riktlinjer förblir friska.

Bland våra grannländer lägger EU-kommissionen prognosen -3.9% för Danmark, -4.3% för Finland, -4.6% för Estland, -5.6% för Lettland, -3.6% för Polen och -5.6% för EU:s industriella motor Tyskland. Litauen är alltså med sina -2.2% bättre än samtliga runt Österjön.
... men har fan i mig Europas bästa mat. Barcelona finns förhoppningsvis kvar när pandemin är över.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Eurolandet Litauen har lyckats bäst, medan kunan inte verkar ha hjälpt Kroatien.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Euroomr%C3%A5det

   Radera
 2. Hur går det för Norge?

  SvaraRadera
 3. "och där handlar det om de ekonomiska konsekvenserna,"

  Javisst! Det handlar om att betala pengar till vansinnet som kallas euro.

  SvaraRadera
 4. Om Sverige hade skiljt sig markant ifrån t.ex. Finland och Danmark vore det ju verkligen ett bevis på att Sverige så att säga gjorde rätt, men i själva fallet säger nog detta mer om Sveriges ekonomis styrka innan krisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt. De svaga ekonomierna drabbas också generellt hårdast ser det ut som.

   Radera
 5. För samhällsekonomin är det jättebra att tärande gamlingar dör så tidigt som möjligt efter 65. Trevligt fredagsmüüs på er!

  SvaraRadera
 6. Norge har större problem med lågt oljepris än med covid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast covid har ju sänkt oljepriset rejält, så det är delvis ett indirekt coronaproblem.

   Radera
 7. Menar du inte forecast för 2920 och inte 2022 eller?

  SvaraRadera