Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2020-11-06 13:22

EU-kommissionen: Svensk ekonomi klarar coronakrisen tredje bäst i EU - Spanien sämst - PIGS är tillbaka

EU:s regerings (EU-kommissionen) nya höstprognos över ekonomin för EU-länderna visar att svensk ekonomi klarar coronakrisen tredje bäst i EU. Spanien, Italien, Kroatien och Frankrike klarar krisen sämst.
Sämst i EU, men ...
EU-regeringens European Economic Forecast Autumn 2022 lägger prognosen att svensk BNP faller med -3.4% i år. Endast Irlands -2.3% och Litauens -2.2% är bättre.

I bottenskiktet av prognosen hittas Medelhavsländer som Spanien med -12.4%, Italien med -9.9%, Kroatien -9.6%, Frankrike -9.4%, Portugal -9.3% och Grekland på -9.0%.

Av den gamla skuldkrisens PIIGS-länder hittas numera Irland alltså i toppen, men PIGS ligger kvar som hårdast drabbade och verkar alltså inte lyckats bygga en hållbar och stabil ekonomi trots att det snart är tio år sedan skuldkrisen. Men vi ska kanske prata om PIGS nu istället. Samt Kroatien.

Detta visar att det inte är en lösning att låta centralbanken ECB köpa upp PIGS-ländernas skulder - man kommer inte ha sanerat eller reformerat sin ekonomi, och kommer ha ett lika dysfunktionellt system med lika stora kompetensutmaningar hos ledarskitet ändå. Eller kanske rent av värre när man fått frikort på att strunta i ansvarsfull ekonomi.

Samtidigt har Sverige uppenbarligen gjort något rätt, och där handlar det om de ekonomiska konsekvenserna, som kommer hänga med oss i många år efter pandemin är över, och även kommer drabba de som genom att följa riktlinjer förblir friska.

Bland våra grannländer lägger EU-kommissionen prognosen -3.9% för Danmark, -4.3% för Finland, -4.6% för Estland, -5.6% för Lettland, -3.6% för Polen och -5.6% för EU:s industriella motor Tyskland. Litauen är alltså med sina -2.2% bättre än samtliga runt Österjön.
... men har fan i mig Europas bästa mat. Barcelona finns förhoppningsvis kvar när pandemin är över.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Eurolandet Litauen har lyckats bäst, medan kunan inte verkar ha hjälpt Kroatien.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Euroomr%C3%A5det

   Radera
 2. Hur går det för Norge?

  SvaraRadera
 3. "och där handlar det om de ekonomiska konsekvenserna,"

  Javisst! Det handlar om att betala pengar till vansinnet som kallas euro.

  SvaraRadera
 4. Om Sverige hade skiljt sig markant ifrån t.ex. Finland och Danmark vore det ju verkligen ett bevis på att Sverige så att säga gjorde rätt, men i själva fallet säger nog detta mer om Sveriges ekonomis styrka innan krisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt. De svaga ekonomierna drabbas också generellt hårdast ser det ut som.

   Radera
 5. För samhällsekonomin är det jättebra att tärande gamlingar dör så tidigt som möjligt efter 65. Trevligt fredagsmüüs på er!

  SvaraRadera
 6. Norge har större problem med lågt oljepris än med covid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast covid har ju sänkt oljepriset rejält, så det är delvis ett indirekt coronaproblem.

   Radera
 7. Menar du inte forecast för 2920 och inte 2022 eller?

  SvaraRadera