Aktuellt

Reklam: Finanskursen årskull 3 - fem procents rabatt med Cornucopia

Nedanstående är en annons publicerad av Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt och förtur tillsammans med bloggen Cornucopia? vid tidig ansöka...

2020-11-10

Elen kostar 179 öre per kWh och det är inte ens vinterkallt än

Elen för oss med timtaxa kostar just nu 179 öre per kWh före alla skatter och nätavgifter och det är inte ens vinter än, och Ringhals 1 kör fortfarande även om reaktorn ska vara helt avstängd till vintern och effekten successivt sänks i takt med att det sista laddade bränslet används upp.
Ringhals kärnkraftverk
Elen i elhandelsområde SE3 kostar i skrivande stund 179 öre per kWh (före klockan 18, priset sänktes till 77 öre klockan 18). Temperaturen här på Västkusten är runt åtta plusgrader, så det är inte ens vintertemperaturer.

Ringhals 3 kör för fullt och R4 på halv effekt. Ringhals 1 håller på att varvas ner i en coast down och ger just nu 788 MW av av 865 MW möjliga. I takt med att det sista laddade bränslet i reaktorn tappar i energi kommer effekten från reaktorn bli allt lägre, tills den stängs av helt vid årsskiftet.

Det blir minst sagt intressant att se elpriserna i vinter, vilket kanske kan räddas av coronakrisen om svensk industri återigen stänger ner på grund av ekonomisk kris.

Det kan låta skadeglatt att läsa hur vi som har timdebitering får betala dessa elpriser just nu, men de kommer finnas inbakade enligt schablonförbrukning på dygnet (dvs högst förbrukning när priset är som högst) för de som har rörligt elpris. Vi med timdebitering kan åtminstone välja bort att förbruka el vid dessa tidpunkter och spara några kronor, medan den som har vanligt månadsrörligt elpris förutsätts brassa på för fullt och får betala därefter.

Vad är för övrigt mitt elpris vid ett visst timpris? Formeln blir som följer:

M*(N+S+C+E+P)

M är moms och ligger på 25%
N är rörlig elnätsavgift och ligger på 19:84 öre.
S är energiskatt på 35:30 öre
C är elcertifikat på 0:83 öre
H är elhandelspåslaget på 2:32 öre
P är elpriset

Vid 4 öre blir alltså priset per kWh 1.25*(19.84+35.30+0.83+2.32+4)=77:86 öre per kWh

Vid 50 öre blir priset 135:36 öre per kWh

Vid 179 öre blir priset 296:61 öre per kWh. Fortfarande inte lönsamt att köra egen dieselreservkraft även om man ignorerar kapitalkostnaden. Från diesel till en kostnad av 14:- SEK per liter får man ut ca 10 kWh värmeenergi. Av detta kanske kraftaggregatet får ut 30% el, vilket ger innebär att elpriset behöver nå 4:20 per kWh för att det ska vara billigare att köra gårdens el på diesel. Kanske svårare att göra i ett villaområde dock. Kan man ta tillvara spillvärmen från dieselkraftverket för uppvärmningsbruk vintertid blir dock kalkylen betydligt bättre redan på lägre priser, men kräver lite mer avancerade konstruktioner.

Men vi får se vad elpriserna blir i vinter. Miljöpartiet och regeringens vilja måste väl ha varit att man ska köra dieselkraft istället för den CO2-rena kärnkraften?

Sverige nettoimporterar just nu 302 MW kraft. Om Ringhals 1 hade varit nedstängt hade vi importerat över 1 000 MW, eller en hel kärnkraftsreaktor. Som vi nu ska stänga ner permanent.

Sedan kastas elpriset mellan hopp och förtvivlan numera. Ena dagen bara några öre före påslagen, nästa flera kronor. Stora pengar att spara på att ha timdebitering och anpassa förbrukningen till tiderna med ören i kostnad. I natt ligger priset på 10-11 öre när elbilen ska laddas, för att sedan kosta 90 öre vid 17-tiden i morgon. Schablonförbrukaren som laddar sin elbil nattetid kommer och månadsdebiteras kommer förenklat betala som om elbilen laddas när priset är som högst, eller åtminstone mellan 07 och 20, där elpriset ligger på 55-90 öre i morgon istället för 10.

Kanske borde ordna så att en lampa i hemautomatiseringsträsket byter färg utifrån pris?

23 kommentarer:

 1. Det går att teckna 6-månaders för under 20 öre för den som vill säkra vintern SE3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis detta inlägg går i alarmismens spår precis som den s k bostadsbubblan. Hoppas bara bidragsträsket vad gäller solceller kan försvinna. Bidrag ska vara behovsstyrda och inte hamna i medelklassens godhetsfickor.

   Radera
 2. Bra idé med lampan. Borde installera röd belysning i badrummet á la ledningscentral i strid, då mina tonårsdöttrar envisas med att alltid duscha när elen är som dyrast. Kanske kan detta påminna dem, eller tror ni att det bara kommer att uppfattas som "cozy" belysning som uppmanar till längre duschande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns. Själv kan jag inte komma på vilken lampa jag ska välja. De används ju. Gissar att jag kan mixtra med en av spottarna i biblioteket, förslagsvis den som lyser upp min whiteboard, som därmed kommer ändra färg med priset.

   Radera
  2. Magnetventil på tillröret för varmvatten löser problemet.

   Radera
  3. Hrm hrm, kanske inte så bra med ”red light” och döttrar.....

   Radera
  4. Elen upphandlas upp till ett dygn i förväg, så normalt kan man se timpriset per timme en bit in i framtiden. Informationen finns på elen.nu eller via deras app (elen). Man kan således ha en viss framförhållning om man vill agera på informationen, eller som jag hålla reda på priset bara för det nördiga nöjets skull. Kollar normalt varje dag vad priset per timme skall bli idag och i morgon.

   Radera
  5. Intressant, idag är elen nästan gratis igen alltså..

   Radera
 3. Intressant är ju att det nästan framhålls som "bra" när systempriset är negativt.
  Ett negativt pris är ett systemfel som snarare visar på dumheterna med vindkraft generellt.
  Men hörde i förra veckan P1 programmet klotet där älvräddarnas frontperson var ute och konstaterade att "vattenkraften är den sämsta förnybara källan" och "så fort vi har en annan förnybar kraftkälla som är planerbar och kan lagras så ska vi ta bort all vattenkraft"
  Älvräddarna har fått igenom en horribel lag med så kallade "moderna miljövillkor" som kommer leda till en nedstängning av i princip all vattenkraft söder om dalälven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tjena. De miljöer de vill återställa har aldrig existerat, inte sedan man började med kvarnar för att mala säd. Bara för att de ska få leka hobby med sportfiske. Som oftast går helt åt skogen.

   Radera
  2. Finns det något jag äcklas av mer än allt annat så är det vattenkraft. En uppdämd älv är död. En levande älv är ohyggligt produktiv både som fiskfabrik och näringstransportör till källflödena. Jag är beredd att göra mycket stora personliga uppoffringar för att kunna njuta av en fri älv. En timme vid älven kan ALDRIG ersättas med ens de smartaste multimediasystem vi kan tänka ut.

   Små skvaltkvarnar i bäckar är inget problem, det är de stora anläggningarna som ställer till det. Älvkarleby, Gysinge, Avesta... Lulesystemen - monstruöst!

   Radera
  3. Paul,
   "Älvräddarna har fått igenom en horribel lag med så kallade "moderna miljövillkor" som kommer leda till en nedstängning av i princip all vattenkraft söder om dalälven."

   Det är inte Ålvräddarna som ligger bakom Vattendirektivet, det är EU.

   https://www.havochvatten.se/planering-forvaltning-och-samverkan/vattenforvaltning/vattendirektivet/vattendirektivet.html

   Radera
  4. Jag vet att det är ett du direktiv. Däremot är den svenska överimplementeringen av direktivet en direkt konsekvens av en regering som stryker dessa lobbygrupper medhårs.
   Jag skulle exempelvis peka på att en å som varit uppdämd i hundratals år omöjligt kan klassas som annat än kraftigt modifierat vatten vilket då skulle leda till att de i princip inte behöver göra något alls.
   Däremot har jag personligen lyssnat på minst en av utredarna i en av de mer drabbade länsstyrelserna och fick veta i efterhand att han är medlem i sportfiskarna.
   Så vi har dels aktivistiska handläggare på länsstyrelserna (vattenkraftsägarnas ord) och dels en överimplementering av ett direktiv som härstammar från ett case om muddring av en flod.
   En svensk regering som tagit Sverige först (som alla andra eu länder gör) skulle antingen sagt nej till direktivet eller när det beslutats konstatera alla vatten med existerande vattenkraft är kraftigt modifierade och inget behöver göras.

   Radera
 4. Forsmark1 är nere på grund av åtgärd, så vi är sisådär 1000 MW kort på den fronten också iof.

  SvaraRadera
 5. Men det betyder väl bara att elproducenterna har hittat till sätt att skinna oss konsumenter, trots allt är det nog ingen som anpassar sin förbrukning utan fakturan betalas med lite mutter.
  Vi kan skylla på S (Ygeman) och MP men de är bara lättlurade marionetter som tror de gör detta för miljön, de verkliga skurkarna finns i styrelserummen. Där har politikerna ett ansvar då de skapat förutsättningar för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa vilka som har blivit erbjudna styrelseposter efter en avslutad politisk karriär?

   Radera
  2. Nu undrar jag vad herrarna är upprörd över.
   Det låga elpriset eller beskattningen av elpriset.

   Radera
 6. Borde inte formeln mer vara S*(MP+C+L+VP)?

  SvaraRadera
 7. ...och aldrig någonsin blir veden lönsam medräknat arbetet som läggs ner på den.
  Mina kakelugnar är dock tämligen hemtrevliga, speciellt när de brinner.

  SvaraRadera
 8. Det är verkligen upp och ner i elpriserna. För några dagar sedan var timpriset nära noll. Själv band jag elpriset på fem år @50 öre för ett drygt år sedan.. så i teorin ska jag inte bry mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fick dig att ta det beslutet för ett år sen?

   Radera
 9. Effektbristen är det som styr. Ffa. i södra Sverige.
  Det innebar, att vi för ca: två timmar sedan, importerade 1,25GW tysk och dansk kolkraft.
  Samtidigt producerar vi på hemmaplan 1,5GW värmekraft.
  Men vindkraften då? Jodå, 1,0GW
  Allt vid samma tillfälle och dessutom med utetemperaturer på +6-8 grader.

  SvaraRadera