Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-13 13:32

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sakens skull upprepas de nedan så ni inte missar dem.
Följ FHM:s råd!
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vuxna baserar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s etablerade och vetenskapligt baserade råd och är:

- Minst 150 minuters pulshöjande fysisk aktivitet i veckan, minst tio minuter åt gången. Alltså två och en halv timme per vecka, t ex fem 30 minuters promenader i rask takt per vecka eller tre löppass per vecka.

- Minst två styrketräningspass för flertalet av kroppens stora muskelgrupper per vecka. Kort sagt två disciplinerade och helkroppsomfattande träningspass på gym om du har ett stillasittande jobb eller på annat sätt inte lyfter tungt med hela kroppen. Bör kunna klaras av på runt 2-3 timmar i veckan. Äldre över 65 år bör även träna balans.

- Undvik långvarigt stillasittande och tag regelbundna bensträckare med någon form av muskelaktivitet under några minuter. Ett spontant förslag kan ju vara att pausa Netflix en gång i timmen och köra tjugo armhävningar.


- Minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen

- Ät fisk och skaldjur 2 - 3 gånger i veckan

- Ät fullkornsbröd, fullkornspasta, fullkorsris etc, inte vitt bröd, vit pasta, vitt ris etc

- Välj rapsolja eller andra flytande matfetter

- Välj magra mejeriprodukter, osötade och med D-vitamin

- Ät mindre än 500 gram kött och chark per vecka

- Ät mindre salt

- Ät mindre socker, minska särskilt på söta drycker

Folkhälsomyndigheten har också råd om hur man minskar risken för att smittas av coronapandemin och drabbas av Covid-19. De kan du läsa här. Det finns också lokala råd.

Det är mycket glädjande att alla nu i sociala medier uppmanar alla att följa FHM:s råd och rekommendationer och själva följer dem enligt ovan.

Därmed stärks folkhälsan och kom ihåg att den som hamnar på sjukhus för att inte ha följt dessa rekommendationer skadar andra genom att ta upp viktiga resurser och sjukvårdsplatser. Och varje soffpotatis infekterar  3 - 10 andra att inta samma livsstil.

Så följ nu FHM:s rekommendationer och rädda inte bara ditt eget liv, utan även andras som har behov av icke självorsakad vård. Du är väl inte ansvarslös, utan bryr dig om dina medmänniskor?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen, nu käkar jag ett äpple och sticker och klättrar.

  SvaraRadera
 2. Om alla slutade röka skulle inte så många hamna på intensiven med Covid-19

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns enligt WHO inga peer-reviewed studier. Det som finns ger för handen att rökare får värre symptom av Covid-19/Sars-CoV-2. (https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/smoking-and-covid-19 som hänvisar mycket till https://doi:10.1002/jmv.2588 )

   Radera
  2. Är mer en betraktelse över att det är bättre med en bra allmänhälsa och bra lungfunktion vid covid 19

   Radera
 3. Min take på råd och rekommendationer är att jag följer dem om de utfärdas av någon jag har ett förtroende för.

  Mitt förtroendefför våra folkvalda och våra myndigheter (inkl FM) kan väl bäst beskrivas som tveksamt, ergo, de kan köra upp sina råd och rekommendationer där solen inte skiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du nämna något officiellt organ, eller myndighet som du har förtroende för?

   Radera
  2. Det ministerium som rekommenderar sov och gåhjälm skall jag lyssna på. Det är ungefär så mycket kompetens våra myndigheter besitter. Jag ramlade ur sängen inatt.

   Radera
 4. 500 gr kött per dag var det väl?
  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per måltid, inga problem att få i sig det på ett 4 timmars ätfönster.

   Radera
 5. Jag vet inte hur man börjar en dag med annat än BRAK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Körde 48 minuter gym 06:50 - 07:38 i morse. Tomt gym, förstås.

   Radera
  2. Ah, distansgym. Smidigt.
   Jag visualiserar 4 km löp innan jag går upp ;)

   Radera
  3. sorry, märker ord och löjlar mig. Ett tomt gym befinner man rimligtvis inte ens sig själv i.

   Radera
 6. 7-8 skivor bröd om dagen? Lyssna på landsfader Löfven minst en gång om dagen? Folkministeriet i Sovjetrepubliken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frihet är slaveri.

   Radera
  2. Det var bageriernas PR-organ Brödinstitutet som använde socialstyrelsen i sin reklam. Men man får väl notera att det var med socialstyrelsens tysta medgivande.
   https://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html

   Radera
  3. Alltså antalet brödskivor om dagen...

   Radera
  4. Bröd och skådespel (mello) åt folket så gör dom inte uppror. Gluten har den effekten.

   Radera
 7. Rapsolja och fröoljor är ingen mat för människor. Använd smör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Rena rävgiftet med rapsolja. Samma skit som MAx stoppar i sina plantbeef burgare, Redan där blev det PK/politik. Animaliskt fett skall det vara.

   Radera
  2. Vilka är riskerna/problemen med rapsolja som inte smör har? Jag behöver upplysning här.

   Radera
  3. Rapsolja innehåller för hög andel Omeha6 vilket är inflammatoriskt.
   När du äter smör så ska du äta det från kor som fått äta artegen föda.

   Radera
  4. Frigående gräsmatade organiska skotska höglandskor innehåller höga halter av Omega3 som sägs vara bra för allt möjligt... Ifall kompensera för rapsoljan alltså.

   Radera
  5. Rapsolja innehåller linolsyra, som bidrar till inflammation i kroppen och t ex inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrohns och Ulcerös colit. Olivolja är mycket hälsosammare att inta än rapsolja. Bregott innehåller 2/3 smör och 1/3 rapsolja.

   Radera
  6. Cocosolja kan med fördel också användas.

   Radera
  7. Läs Lars Bern,Den metabola pandemin.

   Radera
 8. Vet inte om jag de facto uppfyller kriterierna ovan men i helgen ska jag i vart fall scouta av den norra delen av marken inför den 16:e. Norra delen är 261 hektar så det kommer nog promeneras tillräckligt för att uppfylla FHMs krav.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hur mkt alkohol rekommenderar dem?
  1-2 enheter/dag?

  SvaraRadera
 11. Är verkligen rådet ät mindre salt? En viss mängd behöver man väl ändå. 5g har jag för mig rekommenderats som gräns när det blir onyttigt. Men visst om man följer alla andra kostråd så blir det nog svårt att komma ner i ohälsosamma salt halter. Men enligt mig mer rimligt att avråda från att tillsätta salt. I stort sett ingen behöver tillföra salt till sin kost av hälsoskäl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salt har debatterats och undersökts väldigt mycket genom åren, och kontentan är att de har närapå noll inverkan på i övrigt frisk människor. Men som vanligt skall man inte överdosera något.

   Radera
 12. Intressant. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alltså folk att inte vara vegetarianer. Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte bli vegetarian i min ungdom, men det visade sig att jag var jätte-allergisk för många växter. Sedan dess har allergierna förvärrats ytterligare. T ex äpplen och morötter tål jag inte ens kokta längre. Men rent kött (utan sojasås på) och färsk fisk (ej konserverad) och mjölk tål jag hur mycket som helst.

   Radera
 13. Hur mycket rödpang, stöl och starksprit rekommenderas att man tutar i sig varje fredag med start 15? Påverkar åtkomsten till bra ljug antalet enheter? Hur många lurkar ska man kedjeröka till varje öl? Hur många enheter är acceptabla innan det förstärkta omdömet tillåter en att smaka på lite brass av den där suspekta gamla gymnasiekompisen med oklar försörjning man trillat på i baren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt svar är 4 standardglas enligt bolaget! Intensivkonsumtion är visst över 4 standardglas per tillfälle. Finns mer roliga stycken. En ska lita på staten.

   Radera
 14. Detta är ju en principiellt intressant diskussion! Ponera att vi skulle få en generell ökning av välmående på samhällsnivå om alla följde dessa råd. Mindre välfärdssjukdomar exempelvis.

  Hur mycket av tvångsmedel från staten skulle vi acceptera för att nå detta; ökade utvald skatter, andra avgifter, eller gud vet vad. Förslag?

  Och var hamnade röken och kröken samt sömnbehov. Är det någon annan myndighet som ger om råd om dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen ser jag inga råd om relationer?
   Tror man får följa Mwuanas råd att undvika en partner som är som dåligt kokain.

   Radera
  2. Att leva ensam är också belagt att det försämrar hälsan. Således borde man beskatta singlar extra för att de skall skaffa sig en partner.

   En officiell målbild för samlevnad torde underlätta för de som är osäkra vad gäller godkända familjekonstellationer.

   Dessutom kan jag tänka mig officiellt godkända frisyrer så man inte gör någon upprörd i onödan. Och här finns åtminstone ett gott föredömen som redan implementerat officiellt godkända frisyrer, Demokratiska Folkrepubliken Korea.

   Radera
  3. Det kan bli dyrt att gifta sig för sambos när man blir pensionär, eftersom man kan få högre skatt. Om man ångrar sig så måste man byta adress för att få tillbaka sin gamla pension, det räcker alltså inte att skilja sig.

   Radera
  4. @Svinto
   Absolut. Och de som framhärdar i sitt singelskap bör få en partner tilldelad av staten. Får jag föreslå en ny myndighet, samboendeministeriet? Vi är ju progressiva i Sverige och tänker självklart inte påtvinga folk äktenskap, sambo räcker gott. Dan Eliasson eller Sahlin skulle kunna bli GD.

   Radera
 15. Knepet är att börja dagen med en bra frukost. 2 koppar kaffe, ett winerbröd och 1 cig.

  SvaraRadera
 16. Mja, sådär. Löpningen fixar jag 5km varannan dag. Gymmet är det värre med, det enda jag fortsatt med är chins eftersom det är ett helvete att börja om med.

  Fisk och skaldjur käkar vi ofta, det är ju gott!

  Läsk är katastrof, socker i flytande är riktigt destruktivt, de triggar inte mättnadshormoner så det blir riktigt illa. Tillsätts också salt läsken för att behålla bubblorna... Juice är i princip lika kass.

  Dricker vin istället, det är historiskt beprövat!

  SvaraRadera