Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-15 18:18

Deutsche Bank föreslår fem procent extra skatt för hemarbetande

Deutsche Bank har publicerat en rapport med förslag till hur ekonomin ska kunna återuppbyggas under eller efter den rådande globala coronapandemin. Bland ett av de medialt mer uppmärksammade förslagen är en straffskatt på fem procentenheter på de som arbetar hemma, vilket ungefär är vad man bedöms spara personligen på distansarbete.
Degen ska IN!
Deutsche Banks rapport innehåller en lång rad förslag, som satsning på grön omställning, vidareutveckling av köpcentrum från konsumtion till upplevelsebaserade resmål, satsningar på digital infrastruktur, höjd kvalitet på produkter med kvalitet istället för kvantitet, vätgasbaserad ekonomi  och en lång rad andra förslag eller åtgärder.

Mest uppmärksamhet har man fått för förslaget om fem procentenheters extra skatt på distansarbetare, som summeras så här:
"People who can WFH and disconnect themselves from face-to-face society have gained many benefits during the pandemic. A five per cent tax for each WFH day would leave the average person no worse off than if they worked in the office. It could raise $49bn per year in the US, €20bn in Germany, and £7bn in the UK. That can fund subsidies for the lowest-paid workers who usually cannot work from home."

Resonemanget är att alla hemarbetande sparar rejält med pengar på att inte behöva pendla, käka lunch ute osv. Man menar att många kommer vilja arbeta hemifrån även när pandemin är över och att dessa då ska beskattas extra när staten inte längre ger rådet att jobba på distans

Deutsche Bank visar dock inta siffror på att man sparar pengar, utan det är en åsikt. Man tar rent av upp att en hemarbetsplats kan vara arbetsmiljömässigt sämre och ignorerar att varaktigt distansarbete ställer krav på en större bostad, vilket är en mycket hög kostnad. Att gå t ex från en fyrrummare för tvåbarnsfamiljen till en sexrummare handlar om miljontals kronor i skulder. Däremot nämner man att företagen kan spara pengar på att ha mindre kontorsyta. Att den kontorsytan måste kompenseras av större bostäder ignoreras. Samhällsvinster som att distansarbetare inte belastar vägnät, kollektivtrafik, och bidrar till färre trafikolyckor, färre döda från kollektivtrafikens och bilismens utsläpp osv ignoreras också.

Tanken är att pengarna ska gå till att rädda de företag som inte kan klara sig när folk jobbar på distans, samt stöd till de individer som inte kan välja och att de som har kunnat jobba på distans är moraliskt skyldiga att ersätta de som tagit coronarisken och varit tvunga att jobba utanför hemmet.

Att samhället ska utvecklas och omvandlas till följd av ändrade arbetsplatsmönster, verkar uteslutet ur DB:s perspektiv. Den gamla världen ska till varje pris räddas, så beskatta distansarbetarna.

Hur det ska gå för oss som redan jobbade hemifrån innan är oklart. Fast har vi våra bolag skrivna på vår egen adress så jobbar vi rent formellt inte på distans, utan faktiskt hos arbetsgivaren. Så egenföretagare borde slippa den skatten kan man tycka. Ni kan aldrig gissa vad som händer sen ...

74 kommentarer:

 1. Så vi skall sluta jobbpendla för miljöns skull, betala mer för ett större hem och ha sämre arbetsmiljö och till råga på allt betala mer skatt för det?

  Kanske vi borde förbjuda banker att ta våra pengar istället, :)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bankens pengar, du lånar bara dem.

   Radera
  2. Banken har inga pengar, vad har du fått det ifrån. De skapar krediter i tomma luften och tar sen ränta på det. Jag tycker bankerna skulle nolla alla räntor under pandemin istället. Så får alla hyresvärdar sänka sina hyror tills vidare. Sen när ekonomin börjar rulla kan räntorna successivt höjas. Men vad vet jag om ekonomi?

   Radera
 2. Många kan ju inte göra dessa besparingar då dess arbete kräver att de är på plats tex usk polis förskolelärare osv. Kanske rättvist då att alla som faktiskt sparar 5% också bidrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns så socialdemokratiskt.

   Gör en samhällsförbättring, men för er som får de bättre ska vi straffa så ni minsann så att alla har det lika dåligt. Bra incitament att driva förbättringar på..

   Radera
  2. Det är garanterat ingen större besparing att jobba hemma, snarare tvärtom. Det är mest en bekvämlighet. Själv valde jag det livet för 10 år sedan och det har kostat mig mångdubbelt mer än vad jag ev sparar på transporter och lunch.

   Radera
  3. Well, jag var inte helt seriös.
   Jag tycker förslaget är lika orimligt som fastighetsskatt.
   Personligen har jag upplevt det positivt med glesare trafik när jag kör till jobbet(sthlm).
   Tillägg, tycker mest det är lite kul med alla grannar som jobbar på typ bank eller liknande har tid att måla fönster snickra altan osv på sina "raster". Fast det har inte jag med att göra igentligen, men det blev ett fint lyft för området.

   Radera
  4. @Joakim,

   Skulle du kunna utveckla varför det har kostat dig mångdubbelt? Har själv svårt att de se att det är möjligt men jag är kanske i någon honeymoon-fas för stunden.

   Radera
 3. Inte helt orimligt att de som kan jobba hemifrån ska kompensera de som inte kan jobba hemifrån. Nu var det här viruset relativt ofarligt men det visar lite hur beroende vi är av ofta lågavlönade samhällsbärande grupper som inte kan välja att skydda sig själva när de ska få resten av samhället att fortsätta fungera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofarligt. Jo tjena, för dessa tangentbordsexperter.

   Radera
  2. Vilka fler privilegier ska skattas. De som jobbar ute när det är fint väder? Den som har roligt på jobbet? Inte bara fördelar heller, tex försämrar den som jobbar hemma ofta kontaktnät och sociala kontakter. Vill man absolut jobba hemma får man väl skaffa sig ett jobb där det fungerar. Så gjorde jag själv, vilket lett till andra kompromisser i livet.

   Radera
  3. @Niklas Viruset ÄR relativt ofarligt för alla utom ett par procent av befolkningen. Jag tror dessutom att Mopongo egentligen menade att det är relativt ofarligt i jämförelse med vissa andra virus.

   @Joakim "Vilka fler privilegier ska skattas. De som jobbar ute när det är fint väder?" Om de inte också jobbar ute när det är dåligt väder så ja, helt klart. Det kan införas på deras tidsrapporter där de då räknar antal sol/regn-timmar och beroende på vilket de har flest av så får de då mer eller mindre skatt. Vilket då också ger ett fint incitament till att jobba i dåligt väder.

   "Den som har roligt på jobbet?" Såna overkliga scenarier är meningslöst att spekulera om.

   Radera
  4. Själv tycker jag vi ska straffbeskatta alla som inte behöver ha direktkontakt med jobbiga kunder.

   Det sliter på den mentala hälsan och därmed på mina närmaste relationer att behöva ha att göra med människor som tar ut sina aggressioner på en själv.

   Som tur är har man trevliga kollegor, men det borde ju i rättvisans namn också beläggas med en extra avgift.

   Radera
  5. @ Niklas "relativt ofarligt" som i mindre farligt än en del andra virus. Det betyder inte att det är ofarligt. Men jag kan lova dig att vi hade haft en helt annan situation om usk:orna hade dött i stor utsträckning när de smittades....

   @ Mattias. Att inte jobba ute i solen är ingen stor grej som behöver kompenseras. Att riskera sitt liv för att samhället ska fungera är en desto större grej som rimligtvis ska vara förenat med kompensation.

   Radera
 4. Ja antingen kan man ju beskatta och jobba med fördelningspolitik. Eller så kan man se till att ekonomin ställs om.
  Restaurangägarna kan ju istället öppna inne på lokala ica.

  Sett samma tendenser i från exv NY som nu börjar inse att ingen ju bor där frivilligt... de börjar prata om sätt hur man ska kunna beskatta de som bor i andra delstater men tidigare betalade skatt i NY.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. I princip allt är numera ett stort skämt.

   Radera
 6. Redistribution of income and wealth lär ju komma ja. Det är bara att gilla läget. Vi kan inte göra något annat än att lyda våra ledare. Dom gör det trots allt för samhällets bästa.

  SvaraRadera
 7. Känns som att ekonomen på Deutsche behöver lära sin fru att inte spendera så mycket på lunch shoppingen.

  Svårt att se vad det är man sparar in på. Luncher? Stödjer gärna mina lokala ställen när jag jobbar hemma och det är dyrare än i sthlm city. Busskort är ju inga stora summor heller och bilen står ju ändå och tappar värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar väl om att någon måste betala för underskotten medan andra lever på bidrag. Man kan ju inte ta från dom som inget har.

   Radera
  2. Eller kanske lite magstarkt att pungslå undersköterskorna, matbutikspersonalen, taxi-förarna, poliserna och förskolepedagogerna efter Covid....

   Radera
  3. Så lunchlådan man har med till jobbet skall beskattas. Snyggt.

   Radera
  4. 100% skatt för P-lisor och samhällsbolags-entreprenörer. Och politiker - men de blir ju ofta samhällsbolags-entreprenörer. Det är mitt strå till stacken för bra lösning på finansieringen.

   Radera
  5. @goofy varför skulle alla som arbetar hemma leva på bidrag? Jobbar hemma men aldrig får en spänn i bidrag

   Radera
  6. @Joakim: Jag skrev inte att dom som jobbar hemifrån lever på bidrag. Men som bekant finns det många som lever på bidrag hela livet (d.v.s. ersättning för ingen arbetsinsats) och det måste ju någon betala för. Nu har vi dessutom haft flera månader av folk som varit permitterade med jättehöga löner. Detta lånade Sverige till för att finansiera och nu måste ju någon betala det. Det är rimligt att man tar pengar från dom som har pengar då det blir svårt att ta pengar från dom som inte har pengar.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Man sparar tid men har svårt att se att man sparar några stora pengar. Resor brukar oftast ha för stor mängdrabatt, månadskort.. Lägger man tidsbesparingen på att laga lunch så blir det lite billigare. Största fördelen tycker jag är att det går att köra någon maskin tvätt under arbetsdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På resor sparar jag ca 200 sek på att köpa månadskort än att ta reskassa. Inte direkt någon större plånboksvinst där.

   Radera
  2. Ja får nog fundera över det igen. Brukar köpa årskort det höjdes nyligen med över 1000, till 8k en enkel resa 34.. 235 enkel resor blir nog fortsatt lönt med periodkort.

   Radera
 10. Fantasilösa missfoster! Inte långt från Pol Pot i kambodja. "Ta det du vill ha". De borde istället undersöka vad som kan få den trygga hemmajobbande medelklassen att SPENDERA sina surt förvärvade slantar. Varenda krona som någon spenderar blir en inkomst för någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara belånad medelklass är redan högvinst. Förstår man inte det så har man nog allvarliga intellektuella utmaningar.

   Radera
  2. Puss på dig också! Avund är en av de ursprungliga dödssynderna.

   Radera
  3. Niklas, det är sant men det kommer med risk.

   Radera
  4. Varför skulle jag vara avundsjuk? Jag har själv tjänat miljoner där. Vet inte vilken primitiv religion du tillber där fakta är en dödssynd. Jag duckar din puss.

   Radera
  5. @Turbo, det har varit väldigt låg risk. Det har krävts inkomst, i princip bara det. Sen att man förstått att den låga räntan lett till högre priser (tja viss bildning/intellekt då)

   Radera
  6. Att banken bedömmer dig som låg risk är ju ur deras perspektiv(betalningsförmåga), vilket inte alls utesluter att du sitter på personlig risk.

   Radera
 11. Varför ser vi ingen debatt om hur Corona-stöden ska finansieras. Detta var första bidraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur enkelt som helst! När någon vidrör ett tangentbord på rätt sätt så uppstår pengarna. De nya pengarna riskerar visserligen att späda ut de pengar som redan finns så att alla pengar blir mindre värda, men det där är gammal teori!

   Radera
  2. @Chippa,

   Ja, tänk om alltför många av de nytryckta pengarna börjar letar sig ut på råvarubörsen.
   I synnerhet livsmedel.

   Då kanske det är läge att ta fram popcornen eller odla upp lite av sin gräsmatta.

   Radera
  3. @Chip :-D tack för det stora garvet så här på söndagskvällen.

   Radera
 12. Storbankerna brukar socialisera förluster när det går dåligt. Bankledningarna går dock alltid personligen skadeslösa.
  Kan du inte betala ett lån på 1 miljon är det ditt problem, kan du inte betala en miljard är det bankens problems, kan du inte betala 100 miljarder är det skattebetalarnas problem... skyldig 1000000 är det ditt problem,

  SvaraRadera
  Svar
  1. för övrigt är editeringsfunktionerna här obra

   Radera
 13. Spannet i besparing är ju väldigt brett. Tänk 10mil bilpendling inkl dyr parkering på jobbet som du betalar ur egen ficka. Bor du på gångavstånd och tar med matlåda är ju besparingen noll eller t.o.m. negativ då du får stå för eget kaffe och toapapper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är jag med en fördubblad elräkning och halva lägenhetens vardagsrum är nu mitt kontor...

   Radera
 14. Förefaller som att DB försöker rikta bort uppmärksamheten från banksektorn och ge politiker andra idéer än att införa bankskatt som skall betala coronaräkningen. Den lilla konsumenten/arbetstagaren är givetvis ett tacksamt och försvarslöst mål. Sedan slår förslaget an en ton hos vänsterpolitiker som gillar att hitta syndabockar bland vanligt folk som på olika sätt går att klassa som ”privilegierade”, i detta fall hemarbetare. Kanske har analytiker på DB kommit fram till att vänsterpolitiker mest troligt kommer ha makten över vart coronaräkningen skall skickad de närmaste åren i framför allt Tyskland men även i Europa.

  SvaraRadera
 15. B.S. Kostnaden för att utöka ett litet hörn som hemarbetsplats är försumbar.Om man inte kräver individuella kostnader för "trivsel" som täcks av en ev. arbetsgivare, eller så får man faktiskt anpassa mun efter matsäck. Svårare än så det inte. Likväl borde man se hemarbete som ett privilegium få förunnade, OCH betala skatten därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försumbar är nog att ta i.. Beror nog mycket på hur slimmat man lever. En del har haft behov av 3 dom kan sitta i video möte samtidigt men visst då bor man antagligen inte i en etta med kokvrå

   Radera
  2. Tycker det är lite intressant att se olika kreativa lösningar på var man sitter och jobbar.. Riktig arbetsplats eller något barn rum verkar vanligast. Men haft möte med folk som antagligen satt i en garderob.. Eller badrum, var nog mer att klassa som hemma spa i det fallet kanske.

   Radera
  3. En etta med kokvrå ? Tror du verkligen på det du påstår ?

   Radera
  4. Ofta krävs ett separat rum, och så måste arbetsmiljön uppfyllas så köksbordet går bort. I mitt fall ca 1 miljon för det extra rummet, lägg till möbler (höj/sänkbart bord, stol osv) samt teknik (skrivare, nätverk osv’

   Radera
  5. Enda besparingen med att jobba hemifrån för mig är att bilen används mindre. Det rum jag använder för jobb används inte till något annat. Maten kostar ungefär lika mycket då jag oftast använder färdiglagad köpt mat för att spara tid. Skrivbord, skärm och övrig utrustning förutom laptop har jag köpt för egna pengar. Golv i kontor slits mer, andra ytor slits mer, det går mer vatten och el, och jag får ingen ersättning för det. Behöver dessutom en ganska stor hastighet på internet, vilket jag inte hade behövt om jag inte jobbat hemifrån.

   Ska man jobba hemifrån seriöst behövs en ergonomiskt riktig miljö, där man kan stänga ute ljud från eventuella andra i hushållet. Således ett separat rum.

   Att hävda att det är billigare är bara BS, det är bara att kostnaderna hamnar på ett annat konto, normalt på arbetstagarens konto. I värsta fall på det fysiska med utslitningssyndrom pga dålig arbetsmiljö.

   Radera
 16. ha inför cykelskatt också, de sparar ju massor på att inte äga en bil och tänk så mycket skatte inkomster staten missar på alla cyklister....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schhh...! Sätt inga ideer i huvudet på dem! Att cykla till vardags är bland det mest subversiva man kan göra! En brutal konsumtionsdödare. Det finns en gammal Hasse&Tage på det där som fortfarande är högst aktuell.

   Här ser jag trehjuliga lådcyklar ibland. Det verkar vara nån dagisverksamhet. Två tanter med varsin lådcykel och så fem ungar i varje låda. På 20 minuter kommer de 6-7 km och blir nätt och jämt svettiga eftersom de har batterihjälp. Ungarna ser ut att trivas mycket bättre än ungar i baksätet på en bil.

   Radera
  2. Inför en gåskatt med! Tänk så mycket dom sparar som varken har bil eller cyklar! Här missar staten multum med skatter.

   Fan, lika bra att införa en rörelseskatt. Du får definiera en startpunkt för ditt liv, sedan beskattas du varje år distansen du har rört dig från din startpunkt.

   Radera
  3. Ja, cykelskatt är utmärkt. Själv har jag länge propagerat för att nykterister och folk som inte snusar borde betala en särskild skatt. Tycker de är att betrakta som lite av skattesmitare.

   Radera
  4. Håller helt med. Själv stör jag mig på alla dom där soffpotatisarna, förbannade livsnjutare. Dom borde beskattas!

   Radera
 17. DB är rädd för att räntorna skall gå upp?

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Vi behöver nog stjäla lite för att återbetala stödet,

   Radera
 19. Subsidier har alltid funkat bra. Tänk så bra det var i sovjetunionen när en limpa kostade 8 öre. Fast då blir ju momsen väldigt låg och då måste man ju höja någon annan skatt. Fast å andra sidan så betalade franska subsidier vår stormaktstid och det var ju bra för försäljningen av böcker som handlar om denna tid.

  SvaraRadera
 20. Bloggaren tar upp absurda överdrifter för att få fram en dödfödd poäng . Han/hen och många andra är antagligen överförtjusta att fungera som avlönade entrepreneurer antingen som författare/företagare eller i annan självförsörjande funktion, och surnar till varför de ev. skulle bli ålagda en större skatt för ett privilegium de flesta bara kan drömma om. Så, ja. Det finns helt klart att beskatta klientelet av skattekollektivet som sköter detta helt inom sin egen privata sfär. Degen måste in oavsett, som bloggaren konstanterat i många inlägg redan under 10 års tid, och nu kanske det har kommit ikapp en liten del av våra mest priviligerade inkomsttagare och då skall det förstås gnällas lite för syns skull, för skatter är inte populära.
  Vill ni bygga till lite i villan för att rymma ett flådigt hemmakontor, föreslår jag att ni drar ner på slottsviner några år och köper det vanliga pisset på systemet. Det brukar jämna ut sig enbart på den lilla detaljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det ens du försöker säga?

   Radera
  2. Bli författare själv då istället för att gnälla på andra medmänninsko och kallar dem för "priviligierade". Men jag är säker på att du inte vågar. Fegisar och socialister brukar klanka på andra istället för att själv skapa något därför att de inte vågar ta en risk , och/eller är latoxar

   Radera
  3. Vad är det för privilegium att jobba hemma? Jag har gjort så i snart 10 år och aldrig fått några bidrag eller andra fördelar. Det är väl upp till var och en att välja ett jobb som passar livssituationen och för mig blev det hemarbete.

   Radera
 21. Vi kanske kommer till em tid när det inte finns tillräckligt med arbeten till alla för att allt ska snurra runt. Vi kanske får dela på jobben och arbeta lite mindre. Eller betala mer skatt för att skapa fler hittepåjobb, alternativt försörja de som inte har jobbet kvar.

  SvaraRadera
 22. Känns som banklogik: hur kunden än gör tjänar vi pengar.

  Ser med spänning fram emot möjlighet till avdrag för dockningsstation, skärm, ergonomiskt korrekt stol, höj/sänkbart skrivbord, fiberanslutning, förlorad bostadsyta. Skall vi säga schablonmässiga 15kvm x 50 000 kr/kvm x 2% ränta per år?

  SvaraRadera
 23. Sparar:
  tvål, schampoo, nagelsax
  kläder
  utelunch
  reskostnader (bil eller kollektivt)
  hinner laga billigare mat, mer lagat från grunden tack vare mer tid hemma


  Tappar:
  dasspapper
  Kaffe, te, godsaker, frukt, mat
  möbler
  extra rum
  mer el
  mer vatten

  SvaraRadera
 24. Varför inte dra det ett steg vidare? Allt hemmasnickrande på hus och trädgårdar är ett dolt svartarbete eftersom det lika kunde gjorts av en hantverkare som med moms och alla andra skatter. Nästa nivå efter det är att beskatta alla arbetslösa som smiter från skatten som de skulle betalt om de arbetat. DBs förslag skickas tillbaka ner i papperskorgen.

  SvaraRadera
 25. Det är märkliga tider, när våra stora företag visar sig vara fullblodssocialister. Men det är klart, bankerna lever på att staterna skapar så mycket regelverk så att konkurrens uteblir.

  SvaraRadera
 26. Tomma kontorslokaler, belånade fastighetsägare... Degen måste in!

  SvaraRadera
 27. Jaha, nu hade nog Deutsche otur när dom tänkte....igen! Låt oss alla minnas för en stund att detta är samma bank som i ingången av 2020 (ja 2020 inte 2008) hade en exponoreing mot derivat motsvarande den nätta summan av "49 trillion dollars" så för fasen vi gör väl som dom säger, det här är ju uppenbarligen genier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den banken borde kanske göra sig själv hållbar innan man börja diskutera resten samhällets hållbarhet. DB är konkursmässig.

   Radera
 28. "Ni kan aldrig gissa vad som händer sen ..."
  Jodå, alla som kan jobba hemifrån blir konsulter och egenanställda. Ytterligare fördelar som ett avdrag på 40k om året för kontoret man måste hyra åt sitt företag i hemmet är en extra morot :)

  SvaraRadera