Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2020-11-17 12:40

Dagens Juridik: En av regeringskansliets sju (7!) stulna pistoler påträffad på foto hos kriminell - till salu för 35 000:-

Dagens Juridik berättar nu att en tidigare råndömd man nu åtalats som misstänkt för grovt vapenbrott, då polisen hittat ett foto där mannen misstänkts hålla i en av de sju stulna pistolerna. Själva vapnet har dock inte upphittats, och var till salu för 35 000:- SEK, eller runt 4-5x vanligt nypris för metall- och plastbitarna.
Kronmärkt Glock på Armémuseum

Dagens Juridik uppger att polisen i samband med en annan utredning hittade foton på pistolen hos en misstänkt mans mobiltelefon, daterat från den 20:e november förra året, bara några dagar efter tidningens avslöjande om vapenstölden från Regeringskansliet. Totalt sju Glock-pistoler och hundratals patroner skarp ammunition stals från ett av landets känsligaste skyddsobjekt.

På fotona syns serienymret och med hjälp av IT-forensiker och Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) lyckades man identifiera en misstänkt som tidigare dömts för rån.

Mannen greps innan jul, och åtalas mot hans nekande nu för grovt vapenbrott och förnekar att det är han eller ens den riktiga pistolen på bilderna.

Pistolen var till salu för 35 000:- SEK. Nypris torde ligga i intervallet 8 000 - 10 000:- SEK för en person med licens, så dessa pistoler betingar 4x pengarna i kriminella kretsar.

Bra jobbat av polisen även om vapnen fortfarande är på vift. Kanske kan detta leda till att man kan spåra upp vem eller vilka som stal dem, även om yrkeskriminella är enormt kompetenta på att inte gola eller medge ett skit. Dessvärre visar detta att vapnen hamnat i kriminella kretsar ganska omgående, och inte bara att Regeringskansliet inte är dugliga till att hantera vapen, utan också att deras så kallade säkerhetskontroller av anställd eller inhyrd personal lämnar en del att önska. Man kan bara fantisera om vad för typer - både inhemska och från främmande makt - som kan ha och haft frikort att röra sig i regeringens lokaler.

Lämpligen ser regeringen om sitt eget bokstavliga hus före man försöker begränsa laglydiga privata vapenägare och sportskyttar. Dessa utsätts sällan för stölder och aldrig så omfattande som på regeringskansliet, och upprätthåller med lagkrav bättre säkerhet för vapenförvaringen än regeringen själva.

På grund av den ännu okända svenska retroaktiva tillämpningen av EU:s så kallade länkskatt kan jag inte länka till artikeln hos Dagens Juridik. Tidningen ska dock ha all cred för att ha exponerat detta fall för allmänheten, och artikeln hittas med lätthet på tidningens hemsida som ni får gissa er till vad den kan ha för adress.

17 kommentarer:

 1. På tal om vapen som kommit på villovägar, inget nytt om dom 52 000 patroner med 9mm som stals från en lastbil i augusti?

  SvaraRadera
 2. Alla olagliga vapen har en gång varit älgstudsare (eller något sådant för att parafrasera polisen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske "alla olagliga vapen har en gång varit lagliga" även om det nu innebär att dom var det i Jugoslaviens armé...

   Det är dags att regeringen inser att dom inte är dugliga till --någonting-- annat än att rasera samhällsbygget Sverige och avgår frivilligt för att låta mer kompetenta personer ta över.

   Valfri förskoleklass är att föredra. Barn har oftast betydligt bättre känsla för ärlighet och hederlighet än dagens politiker.

   Radera
  2. Precis, och när en gammal Carl Gustav blir stulen så byggs den omedelbart om till en Jugoslavisk tillverkad AK-47:a. Dom är sannerligen duktiga vapensmeder de kriminella, vore intressant att se vad dom skulle kuna göra av min Blaser - en G36 eller HK416 är väl inte otänkbart?!?

   Radera
  3. Nja när det där med alla olagliga vapen en gång varit lagliga så fanns det enligt hans som uttryckte sig så ingen insmuggling av vapen i Sverige. Tog två månader efter att han pensionerat sig så kallade polisen till en presskonferens och sa att det fanns ett problem med insmugglade vapen.

   Radera
  4. @Brasklapp: Du anser det är ett stort problem med stulna svenska granatgevär på stan? Lika stort som problemet med älgstudsare som man ju ser vid varje gängskjutning?

   Att kriminellas vapen uteslutande är insmugglade från Balkan eller östblocket skall man ignorera eller?

   Radera
  5. @Bitterchiefen, nu är jag inte riktigt med. Först och främst ser jag att mitt försök till ironi helt har missat dig och sedan är jag inte riktigt med på vem som pratar om granatgevär. Jag refererade till en Carl Gustav 1900, kallas i folkmun för en Carl Gustav eller "hans höghet konungen", vilket är en berömd svensk älgstudsare (framför allt i 6,5x55 där man nästan kan kalla den för ett svenskt nationalvapen).

   Jag inser ju emellertid att din tolkning är att jag gjort en referens till granatgeväret Carl Gustav m/48 vilket är ett utmärkt vapen men såvitt jag vet sällan använt i gängskjutningar och återigen såvitt jag vet ännu mer sällan som vapen vid högviltsjakt (kan faktiskt inte påminna mig om att jag hört om ett enda klass 1 vilt som är fällt med CG m/48 men det har säkert hänt).

   Mitt inlägg var emellertid ett försök till ironi och jag är ledsen att jag missade dig, det var ett försök att med humor och (återigen) ironi referera till polisens uttalande om att alla olagliga vapen en gång varit älgstudsare, i synnerhet då (återigen såvitt jag vet) väldigt få älgstudsare verkar användas vid gängskjutningar (därav mitt försök till humor om fiktiva kriminella vapensmeder och deras förmåga att bygga om älgstudsare till AK-47:or och om de kan göra det med en CG1900 vad kan de då inte hitta på med ett modernt klass1 vapen som t.ex. min Blaser R8 Ultimate).

   Var du får idén om att man ska ignorera vapensmuggling från Balkan vet jag inte och definitivt inte hur du fått för dig att jag specifikt skulle ha åsikten att man så ska göra? Inte heller är jag riktigt med på var du har statistiskt underlag som påvisar att älgstudsare skulle användas vid varje gängskjutning? Jag har inga siffror alls på detta men baserat på en killgissning så utmanar jag dig på den punkten och drar till med att väldigt få f.d. lagliga älgstudsare änvänds vid gängskjutningar. Men å andra sidan du kan ju vara kvinnlig åklagare eller bara helt enkelt miljöpartist och då förstår jag i vart fall din egen infallsvinkel på ämnet.

   Jag inser ju också att ditt budskap kan äga en ironisk vinkel som övergår mitt förstånd och i så fall kan du bortse från detta inlägg, i annat fall ber jag så mycket om ursäkt för att du missade min, lovar bättring i framtiden och i bloggens anda skickar jag med dig ett antal styrkekramar och även några kindpussar (virtuella naturligtvis i pandemins tecken).

   Radera
 3. Stod det "Tillhör statsverket" på pistolen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET hade varit stil och klass!

   Radera
  2. Rent krasst så tillhörde de stulna enhandsvapnen vaktbolaget.

   Radera
  3. Tillhör(de) statsverket.

   Radera
 4. För en annan så tycker myndigheterna att man själv ska uppgradera från säkerhetsskåp till valv. Har visserligen ingen Glock, men skjutvapen av "särskilt farlig" karaktär...

  Hur trähusets bjälklag ska tåla belastningen av detta lämnas som en övning till den intresserade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det räcker inte med värdeskåp? Fast de är ju för tunga de med.

   Radera
  2. Du får väl gräva en källare!

   Radera
 5. Ni kan vara lugna. Riksdagen lägger snart motioner om hårdare tag mot vapenägande jägare så lugn bara lugn.
  Du kan ju fundera på vad som hade hänt om du själv hade "slarvat" bort 7 vapen från ditt vapenskåp och de sedan dyker upp i kriminella kretsar.

  SvaraRadera
 6. Hur svårt kan det vara att installera ett vapenskåp med logg eller tagg så man vet vilka som varit där och öppnat och därmed få ett begränsat antal misstänkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skall vi inte tänka så logiskt. Det handlar ju om regeringskansliet.

   Radera