Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-04 15:07

Breaking: Biden leder nu och blir USA:s nästa president

I den fortsatta rösträkningen leder nu Joe Biden efter att med två tiondels procentenheter gått förbi Trump i Michigan. Tillsammans med ledningarna i Nevada och Wisconsin kommer därmed Biden nå 270 elektorsröster och blir USA:s nästa president (just nu - ingen gillar en fegis som rubriksätter tveksamt). Tillägg 16:46: Biden leder nu i Michigan med 49.6% mot Trumps 48.9% med 96% av rösterna räknade.
'Murica!

Enligt pro-Trumpkanalen Fox News har Joe Biden just nu 238 elektorsröster i avgjorda stater, mot Trumps 213. 270 behövs för att vinna valet.

Biden leder i Nevada (6 röster) och Wisconsin (10 röster) och nu även i Michigan där poströsterna gör att han går starkt framåt på slutet. Med 6% av rösterna kvar att räkna leder han där med två tiondelars procentenheter.

Totalt ger detta Biden 238+6+10+16=270 elektorsröster och valsegern med i praktiken (just nu) cirka 10 000 avgörande röster i Michigan.

Därutöver är bara 64% av rösterna räknade i Pennsylvania, som därmed kan svänga även om Trump har en stor ledning där. Poströsterna anses generellt väga över för Biden som därmed går starkt på slutet, men att Trumps omfattande ledning i Georgia och North Carolina skulle vända med bara 6% av rösterna oräknade får nog anses vara osannolikt. Alaska är med tre elektorsmandat i sammanhanget nu oväsentligt, även om Trump leder rejält där.

Jättebebisen kommer dock aldrig acceptera en Biden-seger på en enda elektorsröst, utan kommer försöka komma runt systemet via kongressen eller högsta domstolen i någon form, samt förstås utlysa valfusk. Vilket han iofs redan gjorde tidigare i morse svensk tid, medan han ledde i ett synnerligen underligt och förvirrat framträdande.

Alternativ utveckling skulle vara om t ex Nevada svänger mot Trump, då bara 67% av rösterna är räknade där.

Tillägg: Biden drar ifrån i Michigan. Fox News uppger nu en skillnad på 0.4 procentenheter.

55 kommentarer:

 1. Tar inte ut nåt i förskott!

  SvaraRadera
 2. Verkar relativt avgjort, bara Nevada som ligger på 67% rösträkning som kan vända beroende på vilka distrikt de räknat. Över 20000 skillnad och 95% i Wisconsin och Michigan. Trumpet för Trumpen men han lär väl Trumpeta en sista gång.

  SvaraRadera
 3. Kanske båda kan vara president, så blir ingen utanför. Är det så noga sist o slutligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från början var tanken att segraren skulle bli president och tvåan skulle bli vicepresident.

   Men man ändrade det redan 1789.

   Radera
  2. Hmmm, intressant! Oavsett presidentens slipsfärg är man tvungen att själv sätta smörgåsen i kylskåpet, som det gamla djungelordspråket går.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Kanske bättre med två språkrör än en gaphals.

   Radera
  5. Dagisregler. Alla får vara Lucia. Kanske inte så dumt.

   Radera
 4. Nevada säger att de kommer komma med resultat först imorgon för att skapa arbetsro att kunna göra en ordentlig räkning utan stressa ihjäl personalen.
  Det är dock en delstat som känns rätt demokratisk nu i och med Vegas tillväxt-.


  Som jag förutspådde. Biden vinner. men det blir en rysare. Som jag säger; mest pang för pengarna underhållsmässigt :)

  Och visar återigen hur journalister snarare rapporterar enligt vad de tycker och hoppas inte opartiskt.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Är jättebebisen så bra smeknamn till kandidat X?

  Jag skulle bedöma att kandidat Y har närmare tidsmässigt till att tvingas bära blöja än kandidat X.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebebis är man när man beter sig som en bebis när man är vuxen, inte för att man eventuellt har problem med bäcken-muskulaturen.

   Radera
  2. Exakt. Vi vet ju inte allt om kandidaternas medicinska tillstånd. Någon kan ju exempelvis ha påse, vilket kraftigt minskar behovet av blöja.

   Radera
  3. Blöjan är bara en stroke bort för båda gubbsen. Kommer alltid plötsligt och oväntat.

   Radera
 7. Som självutnämnd valexpert så beroende på de lokala vallagarna ske en omräkning av rösterna om skillnaden är mindre än en procent mellan kandidaterna, vissa stater har skillnad i antal röster som kriterier. Båda sidor lär försöka utnyttja detta sin fördel och trixa med om poströster ska ingå, försöka fördröja leverans via postverket osv. Så just nu tror jag att HD kommer avgöra valet till Trumps fördel även om Biden fått flest röster totalt sett och även flest elektorsröster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det händer är nog inbördeskriget ett faktum men tanke på hur brått republikanerna hade att få in en ny domare.

   Radera
  2. Samt kolla upp detta med Sharpie-Pens som inte maskinerna klarade av att hantera!

   Radera
 8. Nevada har räknat 86%, bara poströster i storstäderna kvar så det blir biden.

  SvaraRadera
 9. Om nu Arizona är klar för Biden vilket Associated Press (AP) bestämt sig för (men inte CNN) så behöver Biden vinna Nevada, Wisconsin och Michigan för att få 270 elektorer och därmed vinna. I alla dessa ligger Biden lite före Trump och alla förtidsröster är inte räknade än. Dvs Biden har råd att förlora Pennsylvania, North Carolina, Georgia och Alaska och ändå vinna, men som anglosaxarna säger "it aint over until the fat lady sings".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fox News har bestämt sig för att Biden vunnit Arizona.

   Radera
  2. Ja de hämtar sin info från AP tydligen.

   Radera
  3. Fox News var först med att "deklarera" vinst till Bidens fördel. APs statement kom först några timmar senare. Dock har inget annat nyhetshus vågat dra några slutsatser än av den preliminära datan.

   Radera
 10. Kul! Största behållningen blir ju när Trump till slut bärs ut skrikande och fäktande ur Vita huset. Hoppas bara att han inte nukat någon på vägen. Startar popcornen igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lol, du får mig att tänka på satirserien Our Cartoon President på HBO Nordic. Där jagar han "the nuclear football" hela tiden men ingen vill ge den till honom.

   Radera
 11. Frågan är om det inte blir domstolsprocess? Trump klagar på oegentligheter och retweetar denna. 138 000 röster på Biden som bara dök upp.

  Som det ser ut nu så verkar det som att Trump vinner om han kan ogilgtigförklara en stor del av dessa röster och hålla Georgia, North Carolina och Pennsylvania där han leder. Skillnaden i Michigan just nu är 30000 röster.

  https://twitter.com/MattMackowiak/status/1323992377380450309/photo/1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer nog krävas enorma mängder popcorn resten av året innan den här stormen lagt sig.

   Radera
 12. Att Trump förlorar betyder inte att det finns en segrare. Biden är INTE vad USA behöver. Att inte Demokraterna kunde få fram en bättre kandidat säger allt om partiet. Republikanerna var ju trots allt piskade att ställa sig bakom sin president. Om fyra år kommer Republikanerna att föra fram en NY kandidat och Demokraterna sitta fast med Kamala Harris. Fyra år är en lång tid, glöm inte att den här utgången är vad ni önskade. Inte så säkert att vita i USA är smartast. Jag minns hur man häcklat ledare förr, sådana drev ger jag inte mycket för, Trump är svår men handen på hjärtat, är han ENSAM om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är Biden inte vad USA behöver?

   Radera
  2. Det är nog bortkastad energi att förklara för dig men att de som lägger sin röst för Biden inte stöder Biden per see utan bara är mot Trump borde stämma till eftertanke. USA står i praktiken utan en ledare, och vi får se vem som rycker åt sig makten.

   Radera
 13. Varför skulle poströster gynna Kamala? Är det skillnad i röstförfarande gällande vänster vs höger? Röstar vänstern mer via posten än vad högern gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, traditionellt större andel demokrater som poströstar i USA, har varit så länge. Kallas "blue shift" som du kan googla, att de tidiga valresultatet ofta är rödare (mer Republikanska) än när allt sedan är sluträknat.

   Radera
  2. Ja, traditionellt större andel demokrater som poströstar i USA, har varit så länge. Kallas "blue shift" som du kan googla, att de tidiga valresultatet ofta är rödare (mer Republikanska) än när allt sedan är sluträknat.

   Radera
  3. Ja, traditionellt större andel demokrater som poströstar i USA, har varit så länge. Kallas "blue shift" som du kan googla, att de tidiga valresultatet ofta är rödare (mer Republikanska) än när allt sedan är sluträknat.

   Radera
  4. Räknas detta som tre röster?

   Radera
 14. Fortsatt helt jämnt.
  Om nu detta på något vis skulle vara klart skulle inte Caterpillar vara ner 6% då CAT för dagen betraktas som en Bidenaktie (infrastruktur). Även Green Tech är ner vilket talar mot Biden.
  Det som talar för Trump är att Nasdaq går riktigt starkt. Även oljan tyder på Trump.
  Andra små förlorare för dagen är guld, silver, bitcoin samt USD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin förlorare idag? Kolla igen 🙂

   Radera
  2. Det går fort i hockey

   Radera
  3. 14.225 vad jag kan se. Lite mer än 706 som var kursen när Trump vann 161108.

   Radera
  4. Är nog för att det fortsätter vara Republikansk majoritet i Senaten.

   Radera
 15. Trump är Trump men ändå bedrövligt att han inte kan hålla käft tills det klart. Det blir ett mindre vackert eftermäle om det går som det verkar...

  SvaraRadera
 16. Commander-In-Tweet is FIRED!

  SvaraRadera
 17. Har tittat på några grafer över utvecklingen i olika stater. Hur respektive ökar och det är uppenbart att det är något som inte stämmer.
  Dessutom, det är inte Biden som blir president utan Kamala Harris. Biden är inte klar i huvudet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, han lät riktigt förvirrad i första talet efter valet

   Radera
  2. Biden´s höga ålder (78 år när han flyttar in i Vita Huset) oroar mig. Dessutom ser han ut att gå lite ostadigt. Våra föräldrar dog när de var 77-78 år gamla (hjärtat resp. hjärnblödning). Jag är ändå glad över Biden´s seger, eftersom Trump pratar om att minska USAs åtaganden i Nato eller t o m dra USA ut ur Nato.

   Radera
  3. Vad är det som inte stämmer?

   Radera
  4. Dopad "Har tittat på några grafer" "det är uppenbart att det är något som inte stämmer"

   Utveckla gärna. Som påtalats tidigare så är det fullt väntat att "Blue shift" sker efterhand som poströster och andra röster räknas efterhand. Det är ett känt fenomen, jag menar, varför tror du Trump jobbat så hårt på att misskreditera poströstning och försämra postverket det senaste året?

   Radera
  5. Jag tycker att bägge kandidaterna är alldeles för gamla. Dock kan man säga om Biden att han stammade svårt som barn men har med tiden lyckats hantera det och fungerar nästan normalt. Konstiga pauser i tal sägs bero på just den strategi som många stammare använder sig av, att stanna upp och i farten byta från det ord man fastnar på till ett annat. Det är svårt att göra spontant i farten. Så det behöver inte vara tecken på senilitet med konstiga pauser eller svårt att hitta ord.

   https://www.instyle.com/celebrity/how-stutter-affects-speech-joe-biden-debate

   Radera
 18. Trump kommer köra vidare 4 år till. Valresultatet kommer ordnas till med domstolar och advokater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde "jag tror att..." och "jag tror att...".

   Radera
 19. Att 6% var oräknade är ju irrelevant. Det är per stat som gäller. Ända sen i tisdags kväll har det varit Nevada det hänger på. De andra staterna är i princip avgjorda, det kräver extrem skevhet i de sista rösterna för att något ska ändras.
  Nevada har än så länge räknat ca 1,1M av ca 1,3. Det skiljer endast 8,000 röster och det är 200,000 kvar att räkna.
  Den som vinner där vinner valet.
  Torsdag kl 12:00 EST (21:00 SE tid) släpps nästa uppdatering av räkningen i NV.
  Då lär man sannolikt veta vem som vinner.

  SvaraRadera
 20. Att det skulle bli spännande räknade jag med, men att Trump skulle vara med hela vägen in räknade jag inte med, även om jag också skrev att Trump är en överraskningarnas man. Jag får dock nu naturligtvis stå kvar för mitt beslut att det till slut är Biden som vinner. Jag tror inte att Trump lyckas fixa det här.

  SvaraRadera
 21. I sak, även om jag inte tror på stora faktiska förändringar utan mer retoriska sådana, tycker jag signatur "dopad" har en intressant vinkel i resonemanget kring att Biden vinner valet men att Harris blir president.

  Om man tillåts spekulera lite kring detta, och jag vill för bloggaren noga poängtera att jag inte med detta avser ta ställning eller för den delen ge uttryck för några ”vit makt ambitioner” – jag vill gärna stå kvar på vitlistan, så ser jag potentiella förvärringar av spänningar i ett redan polariserat USA om Biden avgår tidigt och Harris svärs in som ny president. Sannolikheten för detta kan jag inte bedöma men min lekmannavy är att Biden möjligen både ser och uppför sig lite ”knackigt” för att uthålligt och på sikt orka med ett så pass krävande jobb som jag tror att presidentskapet är.

  Hur kommer delar av den förlorande halvan i USA acceptera en svart kvinna som ny president och som man, i sitt eget narrativ, förmodligen kommer hävda, då hon väljs som vice president, inte ens har rätt till ämbetet (notera vänligen att jag är väl införstådd med ämbetet vice president och varför man har en men nu ger jag uttryck för min tolkning av extremhögerns syn). Jag ser personligen detta som en potentiellt sett större konfliktyta än den mellan Biden och Trump och jag tror att detta kan bli bränsle för brasan och ytterligare öka polariseringen. Dessutom har ju Harris mer eller mindre garanterat att ge sig på det så omhuldade 2:a tillägget i konstitutionen och det är ju ett säkert sätt att reta upp inte bara halva utan faktiskt stora delar av USA.

  Dessutom, om scenariot inträffar, ska det bli intressant att se vad ”konkurrenterna” Xi, Vlad m.fl. gör och hur de agerar med en kvinna i Vita Huset som dessutom primärt (min förståelse jag kan absolut ha fel) drivs av en social inrikespolitisk agenda. Notera också vänligen att jag inte har något emot en kvinna i Vita Huset, jag bryr mig ärligt talat inte om vad dom röstar in dit, men jag är rätt säker på att ”de starka männen” runt om i världens ”demokratier” kommer testa henne rätt omedelbart om Biden avgår och hon svärs in.

  Allt annat lika är det nog dock lika gott att Trump försvinner, jag känner ju honom inte personligen, men nog är min uppfattning att han har verkat lite frånkopplad sin egen frontallob i vissa situationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först måste ju Biden vinna, vilket just nu fick ett litet hack då Trump knappar in i Arizona nu under natten.

   Biden kommer definitivt att gå in för att ta presidentrollen om han vinner och jobba emot att hålla de fyra åren. Att han skulle ställa upp för ytterligare en mandatperiod är ju däremot inte så troligt.

   Lösningen är att Harris skolas in och får avlasta Biden långt mer än en vice president normalt gör. Harris kommer att få profilera sig mer och mer under mandatperioden och på mandat av Biden agera. Det kommer att marknadsföras som att presidentskapet stärks av ett teamarbete. Harris blir välkänd och kan ställa upp som presidentkandidat 2024.

   Radera
  2. Det är säkerligen ett realistiskt scenario men det bygger på att Biden "håller ihop" under 4 år, vilket han säkerligen kan göra, men jag var mer inne på om han inte gör det. Tror vi alla kan enas om att han inte direkt framstår som "ung och spänstig".

   Däremot håller jag med dig i resonemanget kring Harris "inskolning" om det är så att Biden håller ihop, det ser jag som sannolikt. Biden var väl för övrigt själv en mer aktiv vice president under Obama även om det var lite under radarn. Vill minnas att jag läst någonstans att när Obama behövde rättning i ledning så skickade han in Biden för att styra upp trupperna, alltså politkerna inte de faktiskt trupperna ;-)

   Radera