Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-11-12 10:24

Bränn inte dina sociala broar på att vara coronaggressiv i sociala medier

Jag har noterat en tendens av att en del personer verkar vilja permanent bli socialt distanserade genom att vara mycket aggressiva mot personer som inte sitter hemma och tittar på Netflix hela dagarna under coronakrisen. Ett tips kan vara att en dag kommer pandemin vara över, men hårda ord och fördömanden av personer som gör avsteg från rekommendationer kommer kanske inte glömmas bort. Så ta det lite försiktigt i era fördömanden av andra.
Pigalle, Göteborg. Inget att skämmas över.
Till en början talar mycket för att coronapandemin likt förra vändan i våras inte kommer klinga av förrän framåt sommaren. Vi kan alltså ha åtta månader av restriktioner, hårda rekommendationer och åtgärder framför oss denna vända.

I det sammanhanget kan det mest ansvarsfulla vara att agera uthålligt. Och det innebär att man avlastar tristess, isolering, och rutin då och då. Naturligtvis ansvarsfullt med full hygien, social distansering, utan kollektivtrafik osv. Men man kan faktiskt få gå på bio eller restaurang då och då, att träna på gym givet avstånd och annat. Det här är inte en sprint där man ska sitta på kammaren och pressa avståndstagande i några veckor, utan upp till åtta månader

Att då under ansvar se till att agera på ett sätt som är uthålligt är i själva verket ansvarsfullt. Det kan rent av vara nödvändigt att ibland komma ut för annat än inköp av livsmedel. Nödvändigt för att klara av åtta månders restriktioner.

Med tanke på hur aggressiva och hysteriska en del är - kanske med rätta pga att de tillhör riskgrupper eller har anhöriga i riskgrupper, eller har sorgearbete efter avlidna närstående - så verkar en del bränna ut sig mentalt och även socialt just nu. Kanske är det ett utfall av rädsla och panik hos en del och det är bara att beklaga.

Jag har dock en gnagande misstanke att det ibland handlar om jante och avundsjuka. Förr kunde man fördöma folk som flög på semester eller affärsresor som klimatskurkar. Nu har det äntligen öppnats möjligheten att med moralisk överlägsenhet fördöma alla som har det minsta roligt. Men varsågoda. Förvänta er bara inte att de ni fördömer kommer glömma bort era ord. Men det kanske det var värt för att få hacka på de som har råd att gå på restaurang ibland. Tänk om de ni angriper aggressivt i själva verket har antikroppar, och alltså är immuna?

Jag kan utan att skämmas konstatera att jag var ute på restaurang och hotell ett antal gånger i våras, för att få avbrott från hemmasittande och social isolering och även för att stödja besöksnäringarna som jag uppskattar och gärna vill ha kvar även när det här är över. Det var alltid folktomt eller ordentliga avstånd mellan gäster, och ordentliga instruktioner, överallt handsprit, endast ett sällskap i hissen samtidigt osv.

De hotell jag besökte i Göteborg var Pigalle, Bellora, Hotel Post och Hotel Flora. Restauranger var favoriter som Bar la Lune, Somm (där vi delade hela restaurangen med ett enda annat par), Atelier och någon till, samt förstås den lokala bykrogen hemma i byn. Jag var även i Stockholm för att träffa förlaget en gång, men alla bokreleaser och signeringar ställdes in, liksom Almedalsveckan och Bokmässan, samt de flesta av mina föreläsningar. De föreläsningar jag höll i våras (Mora, Kungsbacka) streamades främst, med endast en handfull tillåtna besökare, med rejält tilltagna avstånd.  Jag var även och seglade på franska Rivieran. Jag blev inte sjuk, så åtgärderna verkade fungera, eller så är jag immun. I själva verket verkar folk ha följt den viktigaste rekommendationen av dem alla nämligen stanna hemma om du är sjuk. Det gäller även personalen på hotell och restauranger. Jag kommer fortsätta gå till det öde gymmet utanför gruppträningstiderna, där reglerna är att man spritar sig före och efter, samt sanerar den utrustning man använt, samt förstås inte är för många i lokalen. En gång var vi tre, varav två från samma hushåll.
Ensam i gymmet

Gymnasieskolorna och grundskolorna är ännu inte stängda. Inte heller kollektivtrafiken. Snacka om att sila mygg och svälja kameler att angripa den som går ut på en tom restaurang, ett tomt gym eller en biosalong med 10% av sätena upptagna. Eller sover i ett hotellrum.

För övrigt kan man knappast heller fördöma utlandsresor, när UD inte har reseavrådan till landet ifråga. Många länder har dessutom mindre smitta än i Sverige, så att åka utomlands till de länderna minskar din risk att smittas. Och nej, sjuka människor släpps inte ombord på flygplanen - i Frankrike tog man rent av temperaturen på alla som skulle gå ombord och nekade ombordstigning vid feber. Det är inte det naiva sportlovet och DN-tåget i februari längre, vilket den som faktiskt varit ute och rest skulle veta. Men inte den som sitter och är aggressiv på sociala medier.

Kanske handlar det om tillit? De som fördömer utan att vara insatta i hur det faktiskt ser ut på hotell och restauranger kanske helt enkelt inte litar på andra människor och att vuxna människor kan hålla avstånd?

Alla är inte som 20-åriga brats på Stureplans inneställen. Det går faktiskt att gå på en nästan tom restaurang i lugn och ro, eller gå på bio där det är rejält tilltagna avstånd i biosalongen. Och det går att inte bränna alla sociala broar genom att vara otrevlig eller direkt aggressiv mot andra.

Nä, har du jobbet kvar och fortfarande råd - unna dig ett restaurangbesök eller en hotellnatt. Ni kan ta roomservice och även frukost på rummet, vilket de flesta hotell numera erbjuder som möjlighet. Incheckning och utcheckning kan också allt oftare hanteras online. Skaffa dig lite kunskap om hur det faktiskt ser ut istället för att döma andra. Du löper antagligen större risk att smittas hemma i lägenheten när du ska gå ut med soporna pga alla som springer i trapphuset och rör vid handtag och räcken, utan kontroll om man är frisk, håller avstånd eller tvättar händerna. För att inte tala om kollektivtrafiken, skolor och arbetsplatser.

För övrigt bra att du nu ska följa Folkhälsomyndighetens rekomemndationer - FHM rekommenderar 150 minuter pulshöjande fysiska aktiviteter per vecka, muskelstärkande aktivitet (gym) minst två gånger i veckan och regelbundna pauser från långvarigt sittande. Ska du nu följa rekommendationerna från myndigheten se till att motionera och styrketräna - eller gäller bara vissa av myndighetens rekommendationer? 

Låt den som tränar 150 minuter + två dagar gym i veckan kasta första coronastenen!

64 kommentarer:

 1. Känner ingen en del av det där som du skriver om.
  Själv fortsätter jag leva mitt liv så normalt som det bara går.
  I möjligaste mån följer jag gällande rekommendationer, men det är självklart.

  Personligen tror jag inte att smittan kommer att försvinna på lång tid (år), så därför har jag inte råd rent själsligt att sitta hemma och trycka.

  Egen bil samt cykel löser transportbehovet, så oroa er inte - jag ökar inte på trängseln i kollektivtrafiken.

  SvaraRadera
 2. Man kan även skriva detta inlägg från ett annat perspektiv:

  Bränn inte dina sociala broar genom att vara en pandemiförnekare i sociala medier.

  Efter pandemin är över kommer man fortfarande minnas de som inte tog rekommendationerna på allvar och utsatte andra för smittorisk.

  Antikroppar betyder kanske att du inte kan smitta längre, men vem vet hur många liv du avslutat innan dina antikroppar utvecklats.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Pandemiförnekare finns det inte många av.
   En prestation att hitta en sån i november 2020.

   Radera
  2. Då är jag högpresterande.

   Radera
  3. Antar att du konditionstränar 150 minuter i veckan och styrketränar 2x i veckan, Yoren. Eller varför förnekar du FHM:s rekommendationer?

   Radera
  4. Jag tränar mer än så, har dock inte koll på vad FHM anser vara att träna för mycket men tror inte jag faller in där heller.
   Har dock turen att inte behöva dela gym med andra och det är ett privilegium som jag har som andra saknar.
   Utegym borde vara ett rimligt alternativ för folk som inte har tillgång till eget gym. Däremot kan det ju bli svårt i detta väder.

   Radera
  5. Man kan så klart slå ihop motion med styrka. Med tanke på att en "rask promenad" kvalificerar sig så kan t o m Netflixbitare finna få ursäkter. Att gå på lokal restaurang eller åka icke-kollektivt till kontoret är även det att ta ansvar.

   Sen kanske jag inte visar alltför mycket medlidande till resenärer som nu är strandade på Kanarieöarna.

   Radera
  6. Det är ju viss skillnad att tänka på omsorg om andra och omsorg om sig själv.

   Radera
  7. Man måste ju inte just träna på gymmet.
   Om man är skade fri och inte kör rehab, så skulle ju jag vilja påstå att det räcker fullgott att träna hemma med bara kroppen som redskap.+ Plus kondition ute då...

   Radera
  8. Stämmer både vad Yoren och bloggaren säger. Det är precis som med politik. Man gör bäst i att inte skrika så mycket på sociala medier oavsett ståndpunkt.

   Radera
  9. @Turbo. En eller två hantlar underlättar om man inte vill hålla på och nöta så länge för de större muskelgrupperna. En lättare och en tyngre, alt en skivstång.

   Radera
  10. Svinto. Absolut, men att köra några sett armhävningar och olika bålövningar på golvet ger bra pump. Tar mindre tid än att resa till gymmet...

   Radera
 3. Angående restriktioner - såg att Deutsche Bank föreslog en ny skatt för de som jobbar hemma.

  Till en början låter förslaget absurt men när man börjar tänka på det så skiljer det enormt mycket nu när man jobbar hemma (om man har möjlighet) och om man inte kan jobba hemmifrån.

  Jag har 46 km till jobbet och jag pendlar med egen bil.

  Det är TUSENLAPPAR som jag sparar varje månad och då möjlighet att jobba hemifrån ofta ges till jobb med lite högre lön (även för mig - ligger över medel/median) så blir skillnaden ännu större jämfört med en teoretiskt granne som jobbar på fabrik i samma stad jag jobbar.

  Lägre lön - högre kostnader för transport till och från jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska alla dessa kostnader och stimulanser bekostas om inte med höjda skatter?

   Höjda skatter som kommer slå stenhårt mot de som redan har det svårt - lite lägre inkomst och ingen möjlighet att jobba hemifrån.

   Radera
  2. Det öppnar ju upp för en helt ny syn på skatter och personlig ekonomisk frihet. Den som inte frivilligt konsumerar beskattas på överskottet.

   Radera
  3. Va?

   Jag arbetar inte hemma för att spara pengar, jag gör det för att myndigheterna påkräver mig det. Nu jobbar jag på kontoret ett par dagar i veckan för att det är där som dubbla skärmar, printers etc finns så att man kan beta av saker man lagt på hög effektivt, men offrar mig genom att jobba med laptop hemma för att minska trängsel med en smula lägre effektivitet som följd.

   Min bil kostar mig fortfarande lika mycket i skatt och parkering. Mitt årskort i kollektivtrafiken tickar på trots minimalt utnyttjande. Mitt privata kaffekonto har skjutit i höjden. Varför är det då rimligt att straffbeskattas?

   Radera
  4. @Bitterchiefen om ditt kaffekonto har stigit så mycket att det är jämförbart med bensinpengar har du snart stora problem med hälsan.

   Radera
  5. Printers? Har man år 2020 ett jobb som kräver skrivare så bör man nog fundera på att byta till ett jobb med bättre framtidsutsikter. Såvida du inte syftar på 3D-skrivare?

   Radera
  6. Aniara: Det finns hybrider eller elbilar som går att köra utan tankning. Alla bor inte 50 mil från jobbet.

   Radera
  7. Carmania: Jobbar man med tillräckligt komplicerade uppgifter duger inget annat än papper och penna. Min bransch är nog den sista som faller kan jag lova...

   Radera
 4. Idag: -Mycket större smittspridning än i våras.
  I den stad jag bor är bussarna fulla av skolelever på morgonen och efter middagen. Mina grabbar berättar att matsalen på gymnasiet är full av elever, inga restriktioner där. Flera elever har blivit konstaterade med Covid-19.

  I våras var smittspridningen mycket liten i staden med omnejd men då blev det distansutbildning för gymnasieeleverna via meet.

  Ologiskt och inkonsekvent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att strategin fortfarande är "flattening the curve". Med tanke på att vården av covidpatienter blivit bättre, så borde man också kunna tillåta något högre smittspridning.

   Radera
  2. Kostnaderna att stänga ner gymnasieskolan kanske har bedömts som orimliga med tanke på utfallet

   Radera
  3. Att du tror att det är större smittspridning nu än i våras beror på att du inte lyssnar på vad FHM informerar. Du vet ingenting om smittspridningen i våras eftersom det inte testades i samma skala. Vissa lokaler kan ha varit relativt skonade. Bl.a. Blekinge, Värmland och Västerbotten. Se https://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona/ för att jämföra överdödlighet i regionerna. Kurvan fram till vecka 43 ff under för riket. Vissa regioner långt under.

   Radera
  4. Av det jag hört från FHM, så verkar det mesta vara av typ dag till dag spekulationer. Vindflöjlar. Menade de allvar skulle förstås kollektivtrafiken begränsas också. Löfven känner sig väl handlingskraftig nu efter att ha förbjudit alkohol efter 22. Varför tillät man sammankomster på upp till 300 personer för några veckor sedan? Vi har valt tomtar som styr det här, och då får vi också tomterier. Å andra sidan är de flesta som röstar tomtar, så man kankse inte skall bli förvånad. H-ar Jultomten.

   Radera
  5. Tittar man på FHM statistik ser det ut som att smittkurvan toppat och börjar vända. Visserligen väldigt nära toppen 5/11 i så fall, så det kan vara förhastat. Eller så beror det på eftersläpning eller minskad testning.

   Radera
  6. Antal positiva testresultat är allt för avhängigt av antal testade för att man ska kunna använda siffran till något egentligen.

   Kolla på antal dödsfall istället. Vi är inte i närheten av hur det var i våras. Vi kanske är på väg dit, men det är långt kvar. Med drastisk utveckling så kan det mycket väl vara om en månad men då krävs det ju att dödsfallen per dag dubblas varannan vecka eller så.

   Radera
  7. Kurvorna är väldigt fasförskjutna precis som i våras. 40 nya dödsfall senaste dygnet, för sju dagar sen var siffran 4. Så en faktor 10 alltså. Ser rätt illa ut faktiskt.

   Radera
  8. Fast det är ju inte sant. Det gör det ju faktiskt inte om man kollar på kurvorna. Jämför ökningen i våras så på samma tid har det stigit ca en femtedel. Kurvan har inte alls samma lutning och vi har dessutom en del immunitet i befolkningen så det är naturligt omöjligt att få samma scenario. Vad alla doktorer sysslar med i pressen, till och med virusexperter, gör mig frågande. Men naturen är ju ganska logisk och ibland övertänker man kanske.. Vargen kommer!

   Radera
  9. Slå huvudet i sanden då. Du saknar en massa datapunkter i våras. Nu är det en faktor 10 fler dödsfall senaste veckan, det är fakta. Vad är inte sant förresten?

   Radera
  10. Härligt med dessa tangentbordsexperter som ifrågasätter de som befinner sig inom sin expertdomän. Är klimatförändringarna också en bluff, enligt fröken Struts?

   Radera
 5. Tror personligen att vi måste bli bättre på testning + smittspårning och att hitta sätt att minimera risk för att skapa stor smittspridning samtidigt som vi återgår till ett i huvudsak öppet samhälle och näringsliv. Givetvis kan det krävas skärpta restriktioner från tid till annan men de måste vara välavvägda. Man måste bli mer tydlig med vad restriktioner och rekommendationer faktiskt innebär.

  Det handlar om att skydda de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö samt avbelasta vården.

  Man ska orka hålla ut i längden. Vaccin är sannolikt på väg, men det dröjer tills en tillräckligt hög andel kan få det.

  Största hoten som jag ser (om vården inte rasar ihop) är mot ekonomin och folkhälsan i stort medelst ensamhet. Ensamhet är fruktansvärt om den inte är självpåtagen och önskad.

  SvaraRadera
 6. Ser ofta rekommendationen att gå eller cykla istället för att använda kollektivtrafiken. Däremot betraktas alternativet att använda bilen istället för att använda kollektivtrafiken som ett stort NO eftersom det aldrig nämns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om tystnad är samma sak som ett stort NO, vad vore det då om de sa "men ta inte bilen"?

   Radera
 7. Bra blogginlägg, kommenterade tidigare att jag är förvånad över hur många som mentalt verkar byggda av glas. Om vi följer råden, tar det lite lugnt (en meter i taget) och applicerar sunt förnuft så kommer detta gå hur bra som helst. Men som skrivs ovan, en del är helt rabiata och i princip retoriskt avrättar alla som inte ligger i handspritsbad och andra ger upp fullständigt eftersom de "bara inte orkar att inte få leva och festa som vanligt". Två djupa andetag och som sagt, en meter i taget, det finns hur mycket som helst man kan göra trots pandemin och låt gå för att jag är lyckligt lottad just nu med jakt, fiske och friluftsliv som mina största intressen - det kan jag lika gärna erkänna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för positiva tankar! Det jag har svårt för är inte krogstängningar utan mera att besluten inte är genomlysta. Exakt vad förutom populism ger ett sånt beslut? Ge mig antal fall / invånare eller vad som helst. Så har vi något att ifrågasätta. Som det är nu kan man bara hänvisa till ett stort svart mörker som man inte ens behöver definiera. Och tittar man på dödligheten hittar man knappt en skugga. Inte ens för den verkliga pandemin i våras.

   Radera
  2. Vi hade rätt rejäl (och utdragen) överdödlighet i våras. Det här följer precis samma mönster: Först blir friska delar av befolkningen med många sociala kontakter sjuka. Sen sprider sig smittan till fler åldersgrupper. Sen börjar antalet inläggningar på sjukhusen öka. Sen börjat antalet inläggningar på IVA öka. Sen börjar antalet dödsfall öka.

   Det är ganska precis det som händer i Sverige nu med.

   Radera
  3. I går såg jag ett inslag på SVT om äldreboende där en officiell intervjuad person hänvisade till att det kändes rätt att stänga nu. Att det känns rätt!!

   Radera
  4. Så som Bloggaren, Struts och Brasklapp har jag resonerat sen start. Det finns ingen anledning att inte leva som "normalt" men med lite mer eftertanke (förutsatt att "normalt" inte omfattar karatefylla på trånga nattklubbar).

   Jag tänker inte låta mina favoritrestauranger dö sotdöden utan njuter istället av mindre trängsel. Butiker? Jag har aldrig gått på onödiga shoppingrundor utan har ett uttalat mål på grund av ett syfte. Såvida det inte är ett uppenbart onödigt köp så har jag inte de minsta betänkligheter att gå i de nödvändiga butikerna - samtidigt som jag håller avstånd.

   Nej, alldeles för mycket hysteriskt folk har som alltid tillåtits allt för mycket utrymme i debatten. Det verkar dock för tillfället som att TV4 slutat sitt maniska Södermalms-tjafs om munskyddskrav vilket kan tolkas som att även de mest inbitna woke-stollarna börjat tröttna.

   Radera
  5. Svinto>> Om man ändå hade fått vara reporter och sagt ”våra känslor bryr sig inte om fakta* och vänt sig mot kameran.

   Radera
  6. Joakim>> Samma mönster men helt andra kurvor. Det är ju bara att du lägger vårens kurvor över höstens så ser du stor skillnad.

   Radera
  7. @Struts, vissa av kurvorna ifrån i våras saknade förstås för många datapunkter. Jag är inne på Joakims spår, d v s friska unga människor med mycket sociala kontakter har stått i fronten. Sen spiller det över mot övriga, och då händer det saker med IVA siffror och dödsfall. Men vi får hoppas det blir annorlunda denna gången.

   Radera
  8. Förstår att du bittre inte tar del av vad som sker i häromdagen 180 länder. Igår var jag på Karolinska och fick ett antal vaccinationer för i mars bytte jag stamceller. Betyder att jag då blev som en nyfödd minus modersmjölk. Alla på avdelningen för blodcancer bar mask och besökare fick genast en mask. Jag frågade när de började med detta och svaret var i våras någon gång.

   Orsaken till att ryktet om maskers onytta spreds i våras var att beredskapslagren skrotats och personal på äldreboende hotade lägga ner arbetet om de inte fick masker. Sades då att enbart de som vårdade på sjukhus behövde masker och personalen godtog detta och jobbade vidare. Om du ser på engelska, amerikanska eller tyska tv-kanaler någon timme tar man upp detta med masker, alltså betydligt oftare än TV4.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Nanotec: Att sjukvårdspersonal som hanterar känsliga och sjuka personer bär skyddsutrustning innebär inte att jag behöver det på min promenad. De har alltid haft och kommer alltid att ha behov av utrustningen.

   Om jag unnar mig en kväll på restaurang vill jag inte ha en mask ivägen för min öl eller matbit.

   Eftersom jag beter mig ansvarsfullt och sköter min personliga hygien och håller avstånd då jag rör mig bland folk riskerar jag inte heller att smitta eller smittas av andra i en utsträckning som motiverar masktvång.

   Radera
  10. Bra du bittre. Du missade att mask gör nytta där du är nära andra. Ditt ansvarsfulla beteende i övrigt är utmärkt. Självklart ska du inte ha mask när du sitter ner för öl och mat eller när du kan hålla avstånd till andra. Däremot anser jag att mask åtminstone bör rekommenderas vid färd i buss och tunnelbana och inte bara flyg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. @Nanotec Du har så rätt. Komiskt hur svenska journalister verkar ha beröringsskräck att ens fråga om andningsskydd, det finns överväldigande bevis för nyttan, kostnaden är låg, tillgång god, WHO rekommenderar det. Men ingen större idé att argumentera med prestigfyllda och-eller funktionella idioter.

   Önska dig god bättring!

   Radera
  12. Tack ljuset sprids sakta och ser att fler och fler nyttjar andningsskydd. Jag blir också allt bättre. Vi går mot ljusare tider.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Följer inte särskilt många sociala medier, så jag vet inte hur utbredd den där hysterin är. Agera med sunt förnuft och följ råden, så blir det bra.

  Det man kanske mer upprörs över är nyheter som den här: Coronautbrott på sjukhus i Växjö efter halloweenfest. Större fester och sånt är det kanske läge att ställa in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja såg den med, helt sanslöst. Ibland kan nog den sociala skammen få folk att tänka till lite extra.

   Radera
  2. Ja, jag tror just för sådana stora möten/fester bör man kanske peka lite finger. Samma med studenterna, som verkar ha skött sig någorlunda i Lund men inte så på annat håll. Det får vara lite mindre aktiviteter nu, finns inget annat att göra. Visst jättejobbigt om man är 20 och lättare för oss som är dubbelt/mer än dubbelt så gamla, men nu är det pandemi och andra regler än normalt.

   Blir säkert tungt ett halvår till, sen lite lättare till nästa sommar, sen kanske vaccinationen sätter igång eller nåt.

   Radera
  3. Ja trist för hjärtpatienterna som blev sjuka. Trist med signalpolitik (ingen alkohol efter 22), men kanske fler nu kan ta till sig råden. Troligen inte.

   Ja det verkar fungera överlag rätt bra i Lund, utan att staden för den delen är helt öde. Nån vaccination om annat till riskgrupper, ställer jag mig dock skeptiskt till hur effektiv den är. Men kanske den fungerar över tid.

   Ja det blir troligen en tung tid framöver.

   Radera
 9. Är oehört glad att man inte stängt ner skolorna. Väldigt tydliga regler, faktiskt lättare att förstå nu än pre-corona, är barnet friskt utan symptom SKA barnet vara i skolan, vid symprom får barnet EJ gå till skola, Om man stängt ner skolan för oss hade det blivit närmast katastrof, dels för barnen missar viktig skolgång och dels att jag misstänker att jag och frugan skulle behöva säga upp oss. Det blir för många hemma samtidigt och med barn händer det alltid något som gör det svårt att jobba.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. @Cornu:
  Vad är det som talar för att coronapandemin inte kommer klinga av förrän framåt sommaren? Jag hängde inte riktigt med där.

  SvaraRadera
 12. Kritik mot Irlands panikstopp nyligen:
  https://twitter.com/FatEmperor/status/1326825189783564289

  Doctor Stupid Retweetade
  Ivor Cummins
  @FatEmperor
  ·
  1h
  * Calling all those who care for Ireland and its people *
  - 2 minute vid illustrating that Level 5 country lockdown in Ireland has been pointless, and destroys our society for nothing.
  From the actual data - not theory, not "modeling".
  Ansikte med höjt ögonbryn

  Please #retweet and copy your politicians

  SvaraRadera
 13. Bra blogginlägg!

  Man behöver miljöombyte emellanåt för att inte haverera psykiskt när man jobbar hemifrån, även om det så bara är att ta en annan väg på lunchpromenaden, eller att ta bilen och åka iväg och käka lunch någonstans. Eller bara åka iväg till Bauhaus, Mediamarkt eller Clas Ohlsson och strosa en stund. Man hittar nästan alltid något att köpa som man tror sig behöva och känner sig lite bättre till mods (samlarinstinkten tillfredsställd).

  Har även gjort ett antal resor inom Sverige på ett ansvarsfullt sätt, samt ställt in ett par. En till utlandet kostade 14k att ställa in, en annan ställdes in av flygbolaget, och där återstår att se om det går i kk eller om man får tillbaka pengarna.

  Träning är förstås extra viktigt så man inte degar ihop fysiskt, men är även vitalt för att hålla psyket friskt.

  SvaraRadera
 14. Ja, man får rätt ofta intrycket att en del närmast vill att det skall bli största möjliga åtgärder så att ingen skall få ha roligt eller trevligt.

  Alla dessa som febrigt hoppfullt spekulerar i evigt munskyddstvång, stopp för allt resande, stängda restauranger, idrott utan publik etc etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del debattörer tror uppenbarligen att viruset bryr sig om hur roligt folk har. De kan historiskt närmast liknas vid medeltidens flagellanter som var särskilt vanliga i samband med pandemier.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Flagellanter

   Radera
  2. Jag blir glad om myndigheterna rekommenderar även andra kollektivresande än de som flyger att använda munskydd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 15. Om man vill roa sig med expinetiell framskrivning och alludera lite på bloggens underrubrik så kan man lägga en exponentiell kurva på andelen som har antikroppar av det testade i VG-regionen. Om 8 månader så kommer över 300% :-) av de testade ha antikroppar med nuvarande utveckling. Vid nyår passerar kurvan 35%.

  Med nuvarande utveckling så är det i huvudsak isolerade riskgrupper kvar att vaccinera i början av nästa år.

  Nu vet jag, precis som bloggaren, att inga kurvor växer till himmelen, så det kommer nog att finnas behov av vaccinationer i vår.

  SvaraRadera
 16. Pinsamt inlägg Cornu, att UD inte avråder betyder inte att det innebär att man inte bryter emot rekommendationer. Det står nu väldigt klart då smittan går åt båda hållen. Fårket borde tänka lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man rädda liv, så bränner jag gärna några broar.

   Radera
 17. Jag lever faktiskt precis som vanligt. Jag tar bussen till jobbet, oftast är jag helt själv på bussen. Jag reser, handlar, går ut och äter och bor på hotel extra mycket nu när det är så billigt. Bellora är en favorit. Jag bränner inga broar då jag inte bryr mig om vad andra gör och jag läser inte sociala medel

  SvaraRadera