Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-02 06:47

Börsveckan inleder positivt i Asien under måndagsmorgonen - efter största nedgången i Stockholm sedan juni

Börsveckan öppnar positivt i de asiatiska tidszonerna, efter en tungt negativ vecka i västvärlden.
Veckochart OMXSPI
Den svenska kronan har återigen tappat mot dollarn, även om rörelserna är obefintliga nu under morgonen och kronan stärks mot euron. Det verkar som att dollarn stärks av att man kommer närmare valdagen i USA.

I de asiatiska tidsxonerna ser det annars rätt positivt ut. ASX 200 +0.40%, Hang Seng +0.96%, Nikkei 225 +1.42% och Straits Times +0.68%.

Nedgångarna förra veckan var inte alls lika tunga i Asien som i Europa och USA, där OMXSPI gick -5.95%, DAX -8.25%, FTSE -4.94% och CAC 40 -6.50%. Efter uppgångar i USA på fredagkvällen slutade veckans utveckling i USA med S&P-500 på -4.15%, Nasdaq 100 -2.68% och Russel 3000 -4.08%. Teknikbolagen framstår alltså som relativt osårbara trots allt.

Den starkare dollarn gör att guldpriset nu ligger på 538:- SEK.

För Stockholmsbörsen var det den sämsta börsveckan sedan i juni, och om man slår samma de senaste tre veckorna den största börsnedgången sedan coronakraschen.

Måndagen, tisdagen och onsdagen kommer domineras av det amerikanska valet, där det utifrån rubriker om "oro för våldsamheter" tydligt visar vad jättebebisen har lyckats med på snart fyra år - att sänka världens mäktigaste land till U-landsrubriknivåer. Men visst, alla imperier faller till slut. 1800-talet var det brittiska imperiets århundrade, 1900-talet var USA:s och 2000-talet ser dessvärre ut att bli diktaturen Kinas. Men det tar tid och Storbritannien förblev en viktig nation ända fram till Brexit, även om imperiets tid för länge sedan är över. Trump har skyndat på processen lite för USA och det ska bli intressant att se om man kan lyckas ena landet och nå försoning ens om Biden vinner.

2 kommentarer:

  1. Suck.. ännu ett köpläge. Om man ändå hade en eller ett par millar att peta in..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du gör samma procentuella avkastning oavsett insats :)

      Radera