Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-09 08:14

Börsmåndagen inleder med Biden-rusning i Asien - dollarn faller

Börsmåndagen inleder kraftigt positivt i de asiatiska tidszonerna, i vad som förmodas vara en Biden-rusning efter att Trump sköljts ur i bidén av de amerikanska väljarna, med stor marginal. Förmodligen har vi även börsuppgångar i vänta i Sverige och USA efter en seg avslutning på fredagen. Men Biden tar över en ekonomi skött värre än Trumps privata affärer.
Dagschart USDSEK
I Australien stiger i skrivande stund ASX 200 +1.75%, i Hong Kong går Hang Seng +1.22%, i Japan är Nikkei 225 +2.12% och i Singapore stiger Straits Times +1.17%. 

Även om förra börsveckan var generellt positivt med +6.59% för OMXSPI, +7.32% för S&P-500 och hela +9.39% för Nasdaq 100 så stängde OMXSPI på 0.12% och S&P-500 på -0.03% i fredags. Rimligtvis blir det även en Biden-rusning där idag.

Dollarn faller dock hårt och kostar nu 8:61 SEK. Man får förmoda att marknaden nu väntar sig massiva ofinansierade stödpaket via centralbanken Federal Reserves obligations, som därmed spär ut värdet på dollarn ytterligare.

Dollarn är nu på en nivå vi såg 2018 och vid vad som kan förmodas vara ett stöd mot svenska kronan, där valutan vänt upp flera gånger i juli till september i år. Ett genombrott på nedsidan skulle knäcka stödet och kanske ge ett fortsatt snabbt fall för dollarn. Bra för den allt mer importberoende svenska ekonomin.

Trots dollarfallet är guldet upp i SEK och kostar nu 542:- SEK per gram.

Man kan tolka dollarfallet som att ett presidentskap under Biden kommer visa ännu större underskott än under Trump, som om det ens hade varit möjligt. Trump låg redan på rekordnivåer innan coronakrisen och med allt åt alla under coronakrisen steg det underskottet från 691 GUSD i mars till otroliga 3131 GUSD i september.

2016 låg USA:s budgetunderskott på 3.1% av BNP under Obamas sista år. 2017 drog Trump upp det till 3.4%, sedan 3.8% 2018 och nominella rekordet i ökningen av statsskulden med 1 271 GUSD och sedan 4.6% år 2019. Prognosen för i år är 3 700 GUSD i underskott eller 4 225 GUSD i ökad statsskuld och ett underskott på 17.9% av BNP. Årets underskott som andel av BNP är det största för USA sedan andra världskriget. Trump verkar ha styrt USA med samma skicklighet som sitt kraschade skuldsatta affärsimperium och Biden får inte ta över en frisk ekonomi. Det enda som egentligen räddat USA är kärnvapenmyntfoten och att dollarn är en sorts reservvaluta för världen, ungefär som det engelska språket är lingua franca.

3 kommentarer:

  1. Har för mig att USA dessutom slår i det omtalade skuldtaket i december där amerikanska myndigheter med automatik stänger ner. Nu när Trump förlorat och Biden inte kommit in i Vita Huset så kan det bli spännande att se hur det ska hanteras. Kommer jättebäbisen bara surna till, låta USA's ekonomi falla ihop helt och skylla på Biden?

    SvaraRadera
  2. Oj vad det gick upp på nyheterna om ett vaccin... Tjurfälla?

    SvaraRadera
  3. Teckaktier ner i källaren och de förhatliga fosilaktierna rusar.Spännande tider och nya trender

    SvaraRadera