Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-11-08 15:15

Blomkålssvamp

Vi gick ut för att plocka lite trattkantareller till middagen, men efter åtta minuter var korgen dessvärre full. Av en blomkålssvamp. Storleksjämförelse och vikt i blogginlägget.
Blomkålssvamp
Blomkålssvamp är en fantastisk matsvamp - antagligen en av de bästa i klass med trattkantareller, kantareller eller Karl Johan - men lite ovanlig, även om den verkar blivit allt vanligare i trakterna, kanske pga varmare klimat om vintrarna. En del svampälskare säger sig kunna plockat svamp ett helt liv och bara hittat en enda blomkålssvamp, men jag känner i alla fall ett antal fynd i närområdet de senaste åren.

Vi råkade nästan bokstavligen snubbla på en fynd på vårt vanliga trattkantarellställe nära, så det blev inte mer än åtta minuters svampplockning idag.
Västtrafikkort for size

Fyndet landade på 2.5 kg, så det kommer väl bli ett visst tema på maten den närmsta tiden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Tack för identifiering, först nu vet jag vad det var för något som jag snubblade över för några år sedan. Nästa gång blir det plock då svampguiden verifierade min tanke att förväxlingsrisken är liten.

  SvaraRadera
 2. Den är fin men har ofta lite väl mycket barrsmak från trädet. Den stora mängden blandas eller varieras därför med fördel med annan svamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant, mrn är själv aldrig ute och letar svamp. Tror inte jag skulle hålla med om för mycket barr smak.. Måste föröka komma ihog att pickla granskott till våren..

   Radera
 3. Blotta tanken på att ens ta i den där ger mig rysningar. Svamp äter man inte, den behandlar man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att finna två själsfränder i detta kommentarsfält!

   Radera
 4. Väldigt god matsvamp, men ett helvete att rensa med alla gångar. Grattis i alla fall, det räcker med en svamp med ett sådant fynd.

  SvaraRadera
 5. Jag minns inte smaken, bara hur jag slet för att få bort barr, jord, löv och insekter. De är så fina att jag tror jag lämnar den om jag hittar en igen.

  SvaraRadera
 6. Lätt avundsjuk... letat efter en sån i två år nu (sen jag uppmärksammades på att dom existerar)

  Fick dock med mig en 15 liter trattkantareller eller så hem idag :)

  SvaraRadera
 7. Har också hittat en en gång, väldigt god. Har för mig att vi stuvade den.

  SvaraRadera
 8. Har sett en i mitt korta liv. Den växte i skogen utanför jobbet.

  SvaraRadera