Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-11-09 12:58

Blir coronahösten tyngre för många än coronavåren?

Coronapandemin tar återigen fart, även om dödsfallen och intensivvårdsfallen i Sverige än så länge inte är i närheten av i våras. Men frågan är om de mjukare konsekvenserna kan bli värre denna gång - vi går inte mot vår och ljuset, utan mot mörkret och en lång kall vinter. Krisen kan därmed späda på höstvemodet hos många, när allt mer av våra liv behöver begränsas, och det kanske håller på långt in till i vår.
Höstlöv
Våren restriktioner, rekommendationer och frivilliga nedstängning av det svenska samhället höll på april - juni och toppade i maj. Det var ändå under de allt ljusare vårmånaderna, och svenskarna hade både våren och sommaren att se fram emot, den senare med löften om utomhusvistelse och solens desinficerande strålar.

Så är det inte nu, när pandemin åter tagit fart. Vi kan också utgå från att restriktionerna och de skärpta rekommendationerna inte hävs den 19:e november, då sjukdomstalen istället ökar, utan en hävning kanske kommer först framåt sommaren.

Nu blir det istället allt mörkare, blötare och kallare. Vi har inte sommaren att se fram emot, utan den betydligt mindre populära vintern. Dessutom kommer vinterns sociala ljuspunkter för många vara begränsade, dvs julen och nyår. Även sportlovet står på spel och kan drabbas av restriktionerna den här gången, medan det för smittspridningen istället var källan till det svenska utbrottet i våras.

Hur kommer svenska folket klara av att avbryta socialt umgängen, jul, nyår, sportlov och låsa in sig, göra sina liv begränsade och tråkiga, när det blir mörkt och kallt? Våren klarade vi tydligen utan ökad psykisk ohälsa enligt Socialstyrelsen. Men klarar vi en lång kall vinter? Vad blir de långsiktiga konsekveserna för den psykiska folkhälsan?

Utfallet kommer förstås variera. En del av oss har inga problem med att sitta hemma och avstå sociala aktiviteter och mänskligt umgänge, men det gäller knappast alla.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Pfizer vaccine 90% effective. Bättre än förväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller det även de som är först ut att få det. De s k riskgrupperna?
   Vi får hoppas. Undrar dock hur stort motståndet mot att ta vaccinet kommer att vara.

   Radera
  2. CEO har blivit intervjuad på CNBC. Det är mer än 90%.
   Programledarna nästan gråter av lycka.
   Det ska tydligen fungera, nu är frågan hur länge skyddet består, samt det du är inne på, motståndet mot vaccin.
   Sen kommer det naturligtvis ta tid att skala upp det i doser över miljarden.
   Preparatet ska tas i två doser. Observera att influensavaccin ligger runt 50-60% så detta är klart över förväntan.

   Radera
  3. Ja, det lär nog inte hinnas med i någon större skala innan sommaren. Men bra om riskgrupper i en del länder kan börja få. Fast i andra länder blir det istället de som har mest pengar.

   Radera
  4. Det spelar ingen roll om riskgrupper inte får samma styrka av vaccin det handlar om att sänka Re>1 så dör viruset ut. Alltså finns inga friska unga att sprida viruset vidare så kommer inte gamla och skröpliga bli smittade.

   Så fungerar många andra vaccin också, inget influensavaccin skyddar 100%, utan det handlar om att skydda tillräckligt bra för att stoppa spridning.

   Radera
  5. Att det inte spelar roll, är väl lite hårda ord. Eftersom riskgrupperna är först på tur. Flocken eller vi andra, får kanske vaccinet först till sommaren. Så hur R-talet utvecklas fram tills dess får ju anses osäkert. Det ska ju helst en bra bit under 1 för att _dö ut_.

   Radera
  6. Sen ska det tillverkas i tillräcklig skala. Det är brist på glasampuller (det behövs miljarder). Det ska fraktas klimatkontrolleras. Distribueras. Och man ska vaccinera först riskgrupper, sen kritisk personal. Och sist av allt folk som hänger i kommentaarsfält på bloggar.

   Sjukt att det är en sån rusning på ett "vi är ganska kanskeklara".

   Radera
  7. Jobbar inom logistikflödet för läkemedel och prognoserna från pharmabolagen är.

   Q2: Riskgrupper och prioriterade
   Q3: the rest of us

   Det kommer vara en väldigt väldigt mörk vinter.

   Radera
  8. Prissättningen för kurserna för bolagen ligger såklart och tittar långt långt in i framtiden, och det som främst hänt med ett vaccin som _enligt nu känd uppgift_ (och därmed inprisat i kurserna) släcker ut väldigt mycket risk. Det är fullt logiskt med stigande kurser på det (allt annat lika).

   Men ja, vintern blir absolut helt klart tung. Men nu finns det tydligare ljus på andra sidan.

   Radera
  9. Sebastian.
   Kan vi inte bara glädjas över att detta är över förväntan?

   Radera
  10. Folk som hänger i kommentarsfält på bloggar brukar väl se ett halvtomt glas framför sig. Men jag tycker nog Sebastian ligger rätt på det i tiden, att det just tar en väldans tid. Hursomhelst kul med ett vaccin som verkar lovande som kanske redan kan vara aktuellt för riskgrupper under våren.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Jag tror på försämrad folkhälsa vad gäller fysikt och psykiskt mående. Finns troligen ett stort mörkertal här. FHM sa ju förra veckan, att de äldre som redan mådde dåligt innan därefter mådde sämre efter restriktionerna. Verkar fullt logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Jag tror också på försämrad fysisk och psykisk hälsa men jag tror även att en hel del kommer att vara kreativa och hitta andra lösningar. Men för de som inte gör det (denna grupp finns alltid) kommer det att bli tufft. Vi kommer alltså få svårare fall men även lite fler fall av ohälsa kopplat till Covid.

   Vintern kommer att spela en försämrande roll. Det är jag helt övertygad om. Inte bara pga att vi går in i "snörvelsäsongen" som gör att "alla" kommer tro att de har Covid, utan även för att ljuset spelar en väldigt stor roll för många människors välmående.

   Radera
  2. Misstänker att just den gruppen inte direkt lever mer hälsosamt och kanske t o m rör sig mindre nu. 50% av alla vuxna är trots redan överviktiga. Syns redan i kommentarsfältet här, vilka som nu använder viruset som en ursäkt för att inte hålla igång fysiken vilket även leder till sämre psykiskt mående.

   Radera
 3. Man sitter väl oavsett hemma och surar under hösten/vintern. Välmåendet ökar för nu har man minsann en god ursäkt och behöver inte ens ge sig iväg till gymmet.

  Med "man" så menas "jag", såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Tråkighet fördrages bäst när den delas av alla!

   Radera
  2. En god anledning till att faktiskt komma ut och träna. Eller stanna hemma och träna för den delen är att metaboliskt syndrom (diabetes, fetma, högt blodtryck, hjärt o kärlsjukdom mm) är en stor riskfaktor enligt flera studier. Om man nu vill vara lite proaktiv istället för att gå ner sig och sen skylla på Tegnell om man blir allvarligt sjuk.

   Av drygt 6000 st döda är knappt 5400 i ålder av 70+. Av de som är under 70 år är (ca 643) är det 213 som inte har underliggande sjukdomar. Det är ganska bra odds.

   Radera
  3. Förlåt. Även de över 70 har så klart mycket bättre odds med bättre grundhälsa. 5 346 döda i sverige, av dessa har 4629 (ca 87%) underliggande sjukdomar. Från statistik FHM.

   Radera
 4. Senaste från mitt jobb är att hemarbete fortsätter åtminstone till och med Q1 nästa år.

  Socialt umgänge är begränsat till närmaste familjen, sambo och barn med respektive. Två av dem har redan haft corona, vilket minskar risken något för oss andra.

  Har inte funderat så mycket över den psykiska situationen, utan är rätt nöjd med tillvaron. Utgår från att de flesta andra finns kvar när detta är över, så man kan socialisera lite mer igen.

  Sen om man sitter i Teams-möte halva dagarna så får åtminstone jag min tillräckliga dagliga dos av andra människor.

  SvaraRadera
 5. Nuvarande beslut om hårdare restriktioner i Västra Götaland gäller i 10 dagar till. Finns det någon möjlighet till lättnader eller kommer restriktionerna förlängas?

  SvaraRadera
 6. Jag som är ungkarl och hemmansägare försöker få en lagom fysisk kontakt. Främst vänner i små sällskap (jag plus ett till hushåll). Och så håller man sina kontakter till de som även de klarar av att inte utsätta sig för risker ute bland kreti och pleti.

  Har dock vänner som har anordnat stora kalas och åker fritt mellan städer och besöker olika folk (dvs tar livet som det var innan). Det fungerar inte ens att name and shame på dem.
  I dessa tider visas det vilka som är egoister och inte.

  SvaraRadera
 7. "Two doses, three weeks apart, are needed. The trials - in US, Germany, Brazil, Argentina, South Africa and Turkey - show 90% protection is achieved seven days after the second dose.

  Pfizer believes it will be able to supply 50 million doses by the end of this year, and around 1.3 billion by the end of 2021.

  The UK should get 10 million doses by the end of the year, with a further 30 million doses already ordered."  Citat från BBC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så 25 miljoner vaccinerade i år. OM de får sitt undantagstillstånd
   Och 650 miljoner om ett år.

   Så om detta är enda fungerande vaccinet lämnar jag det till folk att räkna hur lång tid det tar att vaccinera 7,8 miljarder ;)

   Vaccinet är inte godkännt ännu alltså. Det har bara visat sig ge ett skydd

   Radera
  2. Givet de siffrorna, i mitten av 2022. Ish.

   50*1,285^20 = cirka 7,5 miljarder. 20 månader alltså, givet att produktionen börjar i december och det är samma produktionsökningstakt hela tiden.

   Radera
  3. Sorry, det var ju antal doser. 23 månader för att nå det dubbla. Så oktober 2022, ish.

   Radera
  4. Ingen är väl så naiv att hen tror att 7,8 Miljarder kommer att vaccineras? Så det är bara trams att räkna på det sättet.

   Radera
  5. Givetvis, men Sebastian verkade tro att det borde ta tio år. Typ att de första året kommer upp i 1,3 miljarder doser per år, kan inte höja takten, ingen annan producerar och alla behöver vaccin.

   Så jag gjorde en rimligare överslagsräkning. Och om halva befolkningen behöver tar det tre månader mindre. Om 25% sex månader mindre. Osv.

   Radera
 8. Jag tror att det är rätt mycket ekonomisk misär som börjar komma fram nu. Många som får slut på A-kassa just nu. Var i ett större köpcentrum med IKEA och allt och det var typ halvtomt jämfört med tidigare. Mindre trafik på vägarna också.

  Med tanke på hur stora inkomstströmmar som kommit från Arlanda i form av löner till folk i Väsby, Märsta och ända in till Stockholm så borde det vara rätt många som inte kan spendera som förr. Något slags utglesning av ekonomin. Fler och fler börjar inse att det inte kommer att gå tillbaka till någon tidigare känd normalitet, utan nu är det framtiden som gäller. Och framtiden ser onekligen rätt vissen ut för de flesta just nu.

  SvaraRadera
 9. Nu är vi på väg upp på den exponentiella smittfunktionen igen och då kan det gå undan. Vem hade kunnat tro att R-värdet varierade med årstiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju varit väldigt uppenbart länge.

   Radera
  2. Jaså säger du det

   Radera
  3. Det gick inte fram. Du var bara lustig förstås. Men tydligen har det inte gått fram till alla de som bokat skidsemestrar nu. Vi får se vad vissa regioner säger om det framöver.

   Radera
  4. Den svenska individualismen är också den förutsägbar.

   Radera
  5. Det planar ut i UK och kommer plana snabbare här. UK ca två veckor före. Det är numera säsong plus ficksmitta, av delar av resterande grupper från i våras. Inget att stänga ner för (lokalt) så länge sjukvård klarar sig och ett hån mot småföretag och andra som förlorar allt. Den riktiga ekonomiska smällen får nog ändå de fattiga i första ledet ta med svält och misär en lång tid framöver (tror jag). Men vad är väl det när någon överläkare får jobba extra några helger över ett halvår med tv framträdande varje kväll. Fortfarande underdödlighet i Sverige senast v 43! Ser att mupparna med masktvång, hårdare restriktioner osv osv återigen dyker nu trots att inga data hittills under pandemin visar att varken masker eller lockdown spelar någon större roll. (Datat finns ju därute. Tex https://pandata.org/)

   Radera
  6. Intressant Strutsen, att lockdown är en synnerligen bra strategi att plana ut smittspridningen råder väl få tvivel om. Som långsiktig strategi, så kan man ju diskutera olika länders förutsättningar, är själv väldigt skeptisk till att Sverige skulle gynnas av en lockdown. Så ett R-tal runt ett om två veckor är vad säger? Det går väldigt mycket i fel riktning just nu, så jag hoppas du har rätt.

   Radera
 10. För den som är beroende av resor, stora fester och tillfälliga sexuella kontakter så kan hösten och vintern bli tuff.

  För den som har en i grunden optimistisk grundsyn så kommer det att gå utmärkt.

  Många företag kommer att kunna övervintra med de förlängda krisåtgärderna.

  Sluta vara så jävla Nihilistiska och se lite möjligheter i stället för svårigheter.

  Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det går utmärkt att motionera även med restriktioner.

  Hela jordens befolkning kommer givetvis inte att behöva två doser vaccin, det fungerar inte så.

  Gör det bästa av situationen. Givetvis finns det edge cases som kommer att få det riktigt jobbigt, men det gäller alla kriser.

  SvaraRadera