Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-11-11 13:21

Åtta procent av bloggläsarna bekräftade smittade med Covid-19 - redovisning av demografisk och socioekonomisk fördelning

Drygt åtta procent av bloggläsarna uppger i enkätsvar att de bekräftats som smittade med Covid-19, antingen via PCR-test eller antikroppstest. Den demografiska och socioekonomiska smittspridningen bland läsarna är också intressant och redovisas nedan.
Bekräftad smitta per åldersgrupp
Antalet respondenter på enkäten var 2 272 personer. Av dessa var 8.4% bekräftade smittade och 15.3% tror sig varit smittade, men bortses från i redovisningen nedan. Siffrorna nedan avser endast bekräftade smittade.

Det var vanligare att män uppgav sig smittats, 8.6% mot 5.4% av kvinnorna. Som vanligt är cirka 95% av läsarna män, närmare bestämt 94.3% i denna enkät. Övriga svar kan därför främst anses avse män utifrån åldersfördelning och socioekonomiskt status.

Smitta per län bland läsarna
Smittan är värst bland boende i Gotlands län, där 41.7% uppger sig smittade, följt av Gävleborgs län med 17.2% och Stockholms län med 15.0%. Lägst smitta hittades i Blekinge, Östergötland och Västmanlands län. Ingen av de 2.3% av bloggläsarna som bodde utomlands har bekräftad smitta.
Smitta per län. Halland har 4.3%.


Smitta efter åldersgrupp

Den bekräftade smittan är allra högst bland de yngre läsarna, som helt enkelt inte klarar av att hålla sig isolerade i samma utsträckning. Kanske mindre kvalificerade jobb, ökad riskbenägenhet och fortplantningsbeteende, medan äldre i riskgrupp faktiskt följt rekommendationerna? Respondenter i åldersgrupperna 80+ var så få (sex promille av svaren) att de ej är med i svaren nedan.

Uppenbarligen verkar gymnasieungdomar under 20 år helt klart vara rejält smittade. Man kan fundera på varför 50+ stiger i en annars fallande trend. Kanske för att de oftare har barn på gymnasiet eller att skilsmässoåldern 40+ drar upp det sociala riskbeteendet, ett sk skuggebeteende? Eller att barnen lämnat hushållet och man oftare börjat röra på sig, tillsammans med att man har det rätt gott ställt och därmed vill resa, äta på restaurang och uppleva sin frihet igen?
Bekräftad smitta per åldersgrupp

Antalet läsare under 20 års ålder är dock relativt få, och kanske inte svarar seriöst på enkäter pga mognadsgraden? Kanske borde gruppen ha strukits ur svaren?

Smitta utifrån socioekonomisk tillhörighet

Frågan blir då om den socioekonomiska tillhörigheten påverkar risken att bli smittad. Så ser det absolut ut. Lägst andel smittade var bland de egna lantbruksföretagarna bland läsarna, som står för 1.8% av läsekretsen. Inte en enda av dessa hade smittats. Annars hade de som inte jobbar lägst andel smittad, följt av industriarbetarna. Skillnaderna mellan de olika arbetande grupperna var i övrigt små, så att jobba verkar vara en risk, undantaget lantbrukare och industriarbetare.

Industriarbetare har ofta varit permitterade, alternativt så jobbar man mer statiskt, istället för att blanda sig med olika människor hela arbetsdagarna. Eller så har man skyddskläder i jobbet, eller jobbar utomhus, t ex byggnadsarbetare.

Ej förvärvsarbetande motsäger siffran för ungdomar under 20 år ovan.
Bekräftad smitta per socioekonomisk grupp

Som vanligt är 80.0% av bloggläsarna egna företagare eller tjänstemän på mellannivå och uppåt. 44.4% är högre tjänstemän, vilket alltså är den vanligaste enskilda socioekonoimska gruppen bland läsarna. 

Jag anser att antalet respondenter inte är tillräckligt många för att kunna samköra olika grupper och få ut ytterligare mönster, t ex ålder och socioekonomi. Detta gäller särskilt då vissa grupper är så dominerande bland läsarna.

17 kommentarer:

 1. Idag bombades Göteborgs största vaccinationsmottagning.
  Någon som vill skrämma folk från att vaccinera sig?

  SvaraRadera
 2. Kanske inte så konstigt att många ungdomar < 20 år är smittade. De går ju i gymnasiet och träffar en massa skolkamrater varje dag och reser kollektivt. Åtminstone gäller detta mina barn. Andra gymnasieskolor kanske har mer hemundervisning? Hursomhelst så kan de inte jobba hemma i samma utsträckning som många tjänstemän.

  SvaraRadera
 3. Finns väl risk att dom som blivit smittade är mer benägna att svara på undersökningen med antar jag.

  SvaraRadera
 4. Det senaste dygnet hade Sverige 4 467 nya covid-fall, medan Finland hade 238 nya fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror nog på att dom är imuna nu då...eller nått. Ekonomin tuffar på med. Går bra nu. Pengarna rullar in.

   Radera
  2. Drygt 200 000 nya fall i USA. Men där lär ju finnas ett större mörkertal.

   Radera
  3. Ja, vi har en närapå ointaglig ledning i den här finnkampen.

   Radera
  4. Lågt antal smittade är inget positivt. 70-80% av befolkingen i alla länder i världen kommer få Covid-19. Lågt antal smittade gör att man får lida av det en längre tid istället, vill man dras med smittan i 5-6 års tid eller vill man att det ska snabbt gå över på 2 år? det är bara att välja.

   Radera
  5. Hur många nydöda är det?

   Radera
 5. Barn/Ungdomar kunde/kan ju inte blir smittade/smittas? Tur att lagen om tvångsvaccination (för barn) ligger för beslut snart. Bra timing...fast det är nog bara en tillfällighet. Som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ungdomar både kunde smittas och smittade konstaterades tidigt och tydligt då gymnasieskolan stängdes ner i våras.

   Radera
  2. Stefan, man får nog skilja på t.ex 0-15 och 15-20. Prepubertala och inte. Det händer rätt mycket i kroppen där.

   De flesta studier verkar rätt överens om att barn (typ 0-15) lätt blir smittade men inte verkar smitta i någon särskild utsträckning.

   Radera
  3. "inte *verkar* smitta". Okej. Fråga vilken småbarnsförälder som helst om barnens snuvor från dagis smittar...

   Radera
 6. Det finns eventuellt ett dolt mörkertal här. Jag själv orkar inte tänka ut till vilken grad det stämmer men:

  Det verkar som att 70+ har väldigt lägst smittbenägenhet. 70 åringar som avlidit kan inte delta i undersökningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OCD...

   ca 500 000, 70 åringar. Antag att döda över 70 är 2500-5000.
   0.5-1 % extra.

   Radera