Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-11-10

Armenien kapitulerar för Azerbajdzjan - rysk trupp in som fredsbevare - men upplopp och protester mot "förräderi" i Armenien

Efter att den strategiskt viktiga staden Shusha/Shushi fallit och därmed skurit av utbrytarrepubliken Artsakhs huvudstad Stepanakert från Armenien skrev Armeniens regering på en de facto kapitulation igår kväll. Rysk trupp ska gå in som fredsbevarare längs stilleståndslinjen och Armenien dra sig ur ockuperade områden i Azerbajdzjan i vad som kan beskrivas som en total förlust. Upplopp och protester i Armenien mot "landsförräderiet" gör dock att freden är oviss. Bland annat har man stormat regeringsbyggnaden och misshandlat parlamentets talman, eventuellt livshotande.
Kanaliserande terräng i Kaukasus
Nedanstående är min bild utifrån de källor jag kontrollerat, inklusive seriösa mediakanaler, men också ett antal konton på Twitter, inklusive filmer från stormningen av den armeniska regeringsbyggnaden och parlamentet. Då det handlar om ett fullskaligt krig mellan två länder är det svårt att säga vad som är sant och vad som är falskt.

Det tidigare militärt överlägsna Armenien blev alltså totalt utklassat i Nagorno-Karabach av en moderniserat Azerbajdzjan, vilket visar på hur modern teknik och krigskonst övertrumfar forna tiders köttmurar. Striderna under hösten är kanske det tydligaste aktuella exemplet på fullt krig mellan två likvärdiga stater sedan de hårdaste striderna i kriget i Ukraina, men utmärks också av särskilda terrängförhållanden i bergen med sin kanaliserande terräng.

Igår föll statden Shusha/Shushi, och därmed var den självutnämna republiken Artsakhs huvudstad avskuren från Armenien. Artsakh kan sägas vara de av Armenien ockuperade områdena i Azerbajdzjan efter Nagorno-Karabachkriget, som i grunden handlade om att gränsdragningarna mellan de forna Sovjetrepublikerna från den Moskvastyrda tiden gjort att många etniska armenier hamnat i Azerbajdzjan istället för i Armenien. På den tiden var Armenien militärt överlägset och ockupationen har stått sig fram tills nu.

Bland detaljer från igår ska bland annat en rysk helikopter skjutits ner av Azerbajdzjan, som bett om ursäkt, och Armenien ska ha avfyrat semiballistiska robotar mot Azerbajdzjan.

På grund av terrängen i bergen i Kaukasus väntade en total utplåning av Artsakh utan möjlighet till flykt efter Shushas fall och igår undertecknades så en de facto armenisk kapitulation av Armeniens premiärminister.

Överenskommelsen innebär att rysk trupp ska gå in som fredsbevarande styrkor längs stilleståndslinjen och att Armeniens militär helt ska dra sig ur Azerbajdzjan i december. Ryssland ska också öppna en korridor mellan Azerbajdzjan och den azeriska exklaven mot gränsen till Turkiet, och bevaka denna med 2 000 man.

Rysk trupp är redan på väg enligt filmmaterial, och man får förmoda att Azerbajdzjan inte har lust att dra in Ryssland i konflikten genom att angripa fredsbevararna längs stilleståndslinjen. Dessutom kommer Azerbajdzjan i princip uppnått alla sina mål genom att ha sparkat ut Armenien helt. Framtiden för Artsakh är dock helt oviss, då man inte alls ska nämnas i fredsfördraget. Antagligen kommer man återföras till Azerbajdzjan, men bakom stilleståndsgränsens ryska skydd och i praktiken bli avmilitariserat.

Armenierna är förstås livrädda för att de ska utsättas för etnisk rensning och folkmord, vilket skett tidigare med turkisk regi och Turkiet stöder Azerbajdzjan aktivt. Enligt fredsavtalet ska fördrivna azerer nu ha rätt att återvända till Nagorno-Karabach.

Beskedet om kapitulationen togs inte emot väl i Armenien. Upplopp och protester inleddes och regeringsbyggnaden såväl som parlamentet har stormats. Premiärministerns egna kontor ska ha plundrats och talmannen ska ha dragits ur en bil och misshandlats till medvetslöshet eller eventuellt till döds. Protesterna fortsätter mot det som tituleras som "landsförräderi"

Ryssland har nog inget problem med att regeringen faller efter den sk sammetsrevolutionen 2018, utan vill stärka sitt grepp om Armenien.

Problemet är dock att de protesterande armenierna inte verkar vilja slåss. Å andra sidan sitter de hemma i trygghet i huvudstaden istället för att slaktas av överlägsen teknologi vid fronten, så det är alltid enkelt att kräva fortsatta strider. Huruvida de faktiska armeniska soldaterna är demoraliserade, besegrade och inte vill slåss vidare är en annan fråga. En del obekräftade uppgifter talar om att Armenien fortsatt avfyra semiballistiska robotar mot Azerbajdzjan.

Ryssland är egentligen formellt allierad med Armenien, men att man väljer denna lösning kan antingen bero på att Ryssland helt enkelt inte orkar med att strida på ytterligare en front längre efter snart sju års krig i Ukraina, plus ett antal år i Syrien, eller att man vill få bort den nuvarande regeringen i Armenien.

Sista ordet är antagligen inte sagt och de ryska trupperna har ännu inte anlänt till stilleståndslinjen, så konflikten är inte nödvändigtvis över ens för stunden.

Kriget visar också hur avgörande distansbekämpning och oförmågan att bekämpa så kallade drönare/UAV/RPAS kan vara. Det kräver förstås analys, men även kvalificerat armeniskt (förvisso rysktillverkat) luftvärn verkar ha varit chanslöst mot de azeriska drönarna - man ska ha skjutit ner totalt två UAV:er men förlorat hundratals fordon till eld från eller ledd av UAV:er. Man kan vädra farhågor för att Sverige likt Armenien sitter kvar i gammalt tänk och istället behöver omfattande anti-drönarkapacitet på låg nivå - ner på kompani - och förstås även egna drönare utanför endast undbat, inklusive offensiva vapenbärande RPAS och eventuellt även sk kamikazedrönare (eng loitering munitions). Nu är inte RPAS den enda förklaringen till Azerbajdzjans seger, och terrängförhållandena i Sverige är inte samma som i Kaukasus berg. Men tydligt är att ny teknik helt förvandlat slagfältet till en skjutbana där trupp utan fungerande motmedel blir måltavlor utan möjlighet att vare sig se eller slå tillbaka mot motståndaren. Extremt demoraliserande antagligen.

36 kommentarer:

 1. Svårt att säga vad som är rätt och fel men det känns ändå rätt att Azerbajdzjan nu har kontroll över sitt område?

  Nagorno-Karabach var väl en sak - det kanske hade gått att lösa med någon autonom region men problemet var väl att Armenien i syfte att skydda Nagorno-Karabach hade ockuperat ett lika stort (eller större?) område utanför Nagorno-Karabach.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundproblemet var väl godtyckliga gränser ritade av Stalin, precis som grundproblemet för massa konflikter i Mellanöstern eller Afrika är godtyckliga gränser ritade av kolonisationsmakterna. Sedan anser FN att Azerbajdzjans gränser är de som gäller, vilket man förstås kan ha åsikter om, särskilt de armenier som hamnar få fel sida om gränsen.

   Radera
  2. Azerbaijan hade ett anfallskrig mot NGKB och sen motanföll Armenien och tog stora delar av gränslandet mellan.
   Armenien säger att de gjorde det för att "bevara sitt folk mot folkmord". Azerbaijan drabbades av ett nationellt trauma och har väl inte direkt hanterat fredsförhandlingarna bra heller.

   Radera
  3. "Sedan anser FN att Azerbajdzjans gränser är de som gäller, vilket man förstås kan ha åsikter om, särskilt de armenier som hamnar få fel sida om gränsen."

   Det är inte så konstigt att FN tycker detta. FN bildades ju av länder som efter andra världskriget ropade "OK - Nu är det dessa gränser som gäller. Stjärnstopp!"

   Radera
  4. Vem är det som anser att Azerbaijans gränser INTE gäller, är en mer relevant fråga. Inte ens Armenien har ju erkänt republiken Artsakh.

   Radera
  5. Genom republiken Artsakh har Armenien kunnat hävda att de inte alls ockuperar Azerbajdzjan, ganska precis som Ryssland försöker göra i Ukraina. Fast Armenien var först med tricket.

   Radera
  6. Kanske. Eller så var ryssarna lik förbannat först med Transnistrien som ju är snarlikt.

   Radera
 2. Första storskaliga kriget mellan "jämnbördiga" styrkor på länge. Armenien verkar lidit förluster 5-6 gånger större än Azerbaijan, Det vill säga totalt överkörda trots att man varit försvarare i bergig terräng. Utrustningsmässigt pratar man ju om ett flertal brigader som är utplånade.
  Visar återigen hur dåligt rysk materiel står sig mot västerländsk standard. Tydligen finns det störsändare som har noll problem att störa ut rysktillverkat luftvärn. Något som visat sig i Syrien tidigare.

  Med tanke på hur mycket Ryssland vill få medlemmar i sina allianser så är det här ju ett geopolitisk nederlag. Att vara allierad med Armenien har varit kulturellt och religiöst viktigt för Ryssland. Allt man nu inte lyfte ett enda finger för att försvara "kristna mot en muslimsk invasion" kommer ge öppet mål för propagandister som är emot allianser med Ryssland.

  Avslutningen kring vapensystem är mycket relevant. Modern teknik som finns tillgänglig för i stort sett alla nationer gör att drönare just nu är det dödligaste som finns på slagfältet. Tillsammans med elektronisk krigföring så kommer det att vara en game changer närmasta 10 åren.
  Det är alltså tvärt emot vad man kan mota med en värnpliktig köttarmé. Oavsett hur motiverad den är så kommer den snabbt bryta ihop när de utsätts för drönare som ramlar ner mitt bland dem när de minst anar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte den sittande premiärministern i Armenien ganska mot Ryssland och vill närma sig Europa?

   Detta kanske bara är ett sätt för Ryssland att straffa den sittande regeringen - piska upp folket så att de avsätter regeringen och sedan sätter dit en mer ryssvänlig regering (som godkänner mer ryska militärbaser och närvaro).

   Radera
  2. Wofser, korrekt. Jag nämnde den möjligheten ovan.

   Radera
  3. Ang drönare så kan det ju vara så att just nu är det ju ett rel nytt vapenslag som hittils mest använts mot low-tech-motståndare men utan en prövning i en högintensiv konflikt. Vi får väl se vad framtiden utvecklar för motmedel, USAs arme återaktiverade ju sina Avengersystem för närluftvärn för några år sedan (2-3 år sedan?) och de har väl uppgraderat dem dels för att kunna använda både 12,7mm lVksp och robotar och det ska väl även finnas en prototyp med energistrålevapen för att bränna elektroniken så att man inte behöver slösa ev LV-robot på de mindre drönarna. Man kan väl tänka sig att jakt-drönare kan vara nästa steg också för att hålla luften fri ovanför sig? (Förresten så lärde väl sig ukrainarna redan 2014-2015 att om man ser en drönare i luften så kommer artilleribeskjutning snart efter)

   Radera
  4. Azer-Armenien var en högintensiv konflikt, inklusive stridsflyg. Skulle säga att svenskt försvar mer är i linje med Armenien vad gäller förmågor på marken. Stridsvagnar utan skydd av drönar-luftvärn, tveksamt om lvkv 90 alls kan fånga upp UAV med sin snart 30 år gamla radar.

   Radera
  5. Hur är det med det "nya" svenska brigadluftvärnet? Nån som vet om det är bra på att skjuta ner drönare? Känns ju om något ännu mer relevant nu med en uppgradering av luftvärnsförmågan

   Radera
  6. IRIS-T SL är värmesökande, framtaget för att användas mot flygplan. Tveksamt att värmen från en UAV är tillräcklig för att kunna låsa på. Så nej är min killgissning. Framtaget för förra generationens krig.

   Radera
  7. Det är väl inte långt kvar tills kombinationen AI och drönare ändrar stridstekniken fullständigt? Tänker på den här videon https://youtu.be/HipTO_7mUOw som beskriver något som inte är så långt borta, påstår de.

   Radera
 3. Ytterliggare ett exempel på diktaturer som flyttar fram sina gränser. Inte för att Armenien är perfekt, men definitivt mer demokratiskt än Azerbaijdzjan. Särkilt efter sammetsrevolutionen. Det jag inte fattar är hur Armenien har låtit sig bli så totalt omkörda när det gäller militär förmåga de senaste 5-10 åren. Inkompetent försvarsdepartement? Dålig underättelsetjänst?

  Jag håller med tidigare inlägg om att det här är mycket dålig PR för Rysslands försvarsallians. Ryssland måste vara den sämsta allierade man kan ha. Ingen hjälp öht. Om inte Ryssland vore så upptagna med att föra anfallskrig mot sina andra grannar så skulle de kanske ha resurser att skydda de som faktiskt vill va kompisar med Ryssland. Det här lär förhoppningsvis avskräcka länder som väger mellan om man ska alliera sig med Ryssland eller väst.

  Nu hoppas jag att armenierna får behålla resten av NK och en korridor som kopplar ihop det med Armenien, samt att inga ytterligare etniska rensningar ska ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En diktatur som flyttar fram sina gränser till i närheten av var det internationella samfundet erkänt att de ligger? Förjävligt.

   Radera
  2. Det internationella samfundet är fullt av diktaturer också, så jag bryr mig inte så mycket om vad det tycker. Det var diktaturen Sovjet som bestämde att gränserna skulle gå så som det internationella samfundet tycker idag. Hade Azerbaijdzjans armé kommit för att bjuda på kaffe och bulle till armenierna som bott i NK i hundratals år så vore det kanske inte så farligt att bli en autonom del i Azerbaijdzjan, men de är ju rädda för att bli utsatta för etnisk rensning igen. Det har liksom hänt tidigare några gånger. Tycker du inte armenierna har rätt att leva i NK?

   Radera
  3. Har du slutat slå din fru?

   Var har jag påstått nåt annat än att armenier har rätt att bo kvar där de har sina hem? Samtidigt flydde 600 000 azerier, om jag ska ställa frågan lika tendentiöst som dig: Har inte de rätt att leva i sitt eget hemland?

   Radera
  4. Mogen jämförelse Ben. Resultatet av det du förespråkar, Azeriskt övertagande av NK, innebär antagligen att armenierna drivs ut. Det ska ses i kontexten att NK historiskt är ett armeniskt land. Rensning skedde åt båda hållen på 90-talet och det är förstås förkastligt från båda sidor. Vi behöver förstå att konflikten inte handlar om vilken nationalsång eller flagga man ska ha, utan det handlar om etnisk rensning. Annars blir det bakvänt när man pratar om internationella gränsdragningar och sånt.

   Radera
  5. Ja, det är fördjävligt att flytta gränser med krig.
   Gränser bör flyttas som när Tjeckien och Slovakien delade på sig eller som inom EU att mellanstatliga samarbeten gör en skiljande gräns mindre relevant.

   Radera
  6. Ja, och då är det väl jättebra att azerier nu bereds möjlighet att återvända till NK, istället för den rasistiska bosättarpolitik som Armenien bedrivit (också i praktiken etnisk rensning) i 30 år?

   Radera
  7. @The Engineer:

   Armenien har konstant, med ekonomiska incitament, försökt överföra armeniska civila in i de ockuperade områdena.

   Det är ett solklart brott mot Genevekonventionen. Jag antar att du är ok med att Armeniens regering ställs inför ICC för detta krigsbrott, du som är emot etnisk rensning?

   Radera
  8. Som jag skrev tidigare så tycker jag att etnisk rensning från båda sidor är förkastligt. Betänk att Armenien med runt två miljoner invånare aldrig kan hota Azerbajdzjan på allvar. Det ligger inklämt mellan Azerbajdzjan med 10 miljoner invånare och Turkiet med 70 miljoner invånare, och det är länder som inte har särskilt trevliga styren och ett folk som har en historia av folkmord och hat mot armenier.

   Radera
 4. Kan Ryssland vara så fula så de inleder motoffensiv när de väl kommit på plats? Lite som de gjorde i Ukraina - låtsas mäkla fred och sen slakta.

  Det verkar som om Armenien fått någon sorts hjälp från Ryssland även om det var för sent.
  Bulgarian military siten är dock rätt ryssvänlig och hyllar allt ryskt krigsmateriel. ;)

  https://bulgarianmilitary.com/2020/11/07/azerbaijan-lost-9-bayraktar-uavs-in-two-days-downed-by-an-electronic-warfare-system/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många Bayraktar hade de från början? Svårt att avgöra om 9 är mycket eller inte. Men jag antar att de är dyra och att det måste vara en ganska stor förlust för Azerbaijdzjan om de slutade använde Bayraktar på grund av förlusten av dessa. Svinigt av Ryssland att inte tillhandahålla den EW-utrustningen tidigare med tanke på hur effektiva den tydligen är mot de där drönarna.

   Radera
  2. Ryssland avsåg inte att ingripa om inte armenskt territorium hotades, det är så reglerna i CSTO är.

   Radera
  3. Jo, jag vet, men ibland gör man mer än vad som är det lägsta möjliga juridiska åtagande man har för att hjälpa sina vänner. Att de la sig på lägsta möjliga nivå här tycker jag iaf inte inger förtroende för Ryssland som allierad, men var och en får väl göra sin bedömning.

   Radera
  4. Det brukar vara poppis att klaga på amerikansk interventionism, men när Ryssland INTE intervenerar är det också fel. Håhå jaja.

   Radera
 5. I konflikten på början av 90-talet så gjorde de armeniska framgångarna att områden utanför det armenskbefolkade Nagorno-Karabach blev under deras kontroll. Dessa områden befolkades av azerer som fick fly. På senare tid har utbrytarrepubliken givit azerska byar armenska namn och nya invånare. Azererna har inte sett det med blida ögon. Ingen bra start på försoning. Så dåligt blev sämre som ett brev på posten.

  SvaraRadera
 6. Vem är det som levererat drönarna som visade sig vara framgångsfaktorn? Är de Israeliska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drönarna var turkiska, kamikazedrönarna israeliska.

   Radera
  2. Sedan hade AZ även Spike (pv-robot där skytten inte behöver ha vare sig fri sikt eller skottfält mot målet, utan kan avfyra med instruktioner från drönare, och sedan tevestyra in mot målet i en hög bana).

   Radera
  3. Spike i olika varianter verkar ruskigt effektiv. Den borde vara något för vår försvarsmakt.

   Radera
 7. Hur många döda totalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tusental sa de på nyheterna i morse.

   Radera