Aktuellt

Reklam: Finanskursen årskull 3 - fem procents rabatt med Cornucopia

Nedanstående är en annons publicerad av Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt och förtur tillsammans med bloggen Cornucopia? vid tidig ansöka...

2020-11-13

Apple sänkte alla Macar i hela världen - kunde inte starta nya appar

I samband med släppet  av nya versionen av MacOS, Big Sur, gick något allvarligt fel hos Apple under gårdagskvällen svensk tid. Bland annat upphörde Maps, Messages, Apple Card och Apple Pay att fungera, samt certifikatservern för appar som ser till att okända (eventuellt hackade eller elaka) program inte kan köra på MacOS. Det gjorde att alla befintliga installationer av MacOS Mojave och MacOS Catalina inte kunde starta nya appar och omstarter av datorer frös. Dessutom gick det inte att installera Big Sur.
Missade att ta skärmdump på fyradagarshastigheten
Exakt vad som gick fel kommer kanske inte Apple medge, men initialt gick det extremt långsamt att ladda ner Big Sur, och sedan brakade helvetet loss bland flera av Apples kritiska tjänster, inklusive betaltjänsterna Apple Card och Apple Pay. Även Apple Store, jätteföretagets onlinebutik, gick ner.

Nedladdningen av Big Sur tog så småningom fart även om det tidvis stod fyra dagars nedladdningstid, men själva installationen misslyckades när programvaran väl var nere, antagligen på grund av certifikatservern var nere.
Resultatet efter 12.18 GB nedladdade

Just certifikatservern var det allvarligaste. Systemet GateKeeper är till för att inte elak programvara ska kunna köras, utan appar ska vara verifierade av Apple. Nu upphörde detta att fungera och appstarter bara hängde. Särskilt allvarligt blev det förstås om man i frustration startade om datorn, då allt därmed blev hängande. Ett hack runt det hela var helt enkelt att koppla bort datorn från Internet, eller göra en manuell ändring i /etc/hosts så man pekade om certifikatservern för omedelbara felmeddelanden så datorn kunde arbeta vidare.
Aktuell fart, fortfarande långsamt

Problemet verkade åtgärdade i natt, och enligt ovan så fungerar nedladdning av Big Sur relativt väl just nu. Återstår att se om installationen går att genomföra.

Som fanboi sedan 2003 och stolt och nöjd medlem i Church of S:t Jobs, så är det här första gången åtminstone jag upplevt något liknande. Nyinstallationer och uppdateringar har alltid fungerat helt utan problem de senaste sjutton åren, men nu verkar någon gjort bort sig eller något gått allvarligt fel. 

Någon marknadspåverkan över att Apple Card, Apple Pay, Apple Store mfl tjänster var nere märktes inte av. Apple-aktien backade med -0.23%.

Och nu är nedladdningen klar. In i dimman. Vi ses kanske på andra sidan.
Färdigt

Tillägg 07:58: Efter att kört morgonpasset på gymmet var installationen färdig och allt fungerar som det ska.
Big Sur

28 kommentarer:

 1. Köpte en MacBook Air till gamla morsan just för att sånt här inte skulle kunna hända. Mitt förtroende är skakat i grunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiken i kistan för ryktet om Mac som närmast strulfri.

   Radera
 2. Har inte heller vart med om något liknande vid Mac OS-uppdateringar från Apple. Brukar dock vänta ett par veckor innan jag lägger på nya uppdateringar av operativsystemet.

  SvaraRadera
 3. Som Windows ägare tänkte jag mer, finns det folk som vågar uppdatera sina arbetsmaskiner dag 1 :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hemma så det kräver en tur till kontoret. Har provat hemma och då bråkar certifikat m.m. Det gör jag inte om.

   Radera
  2. Ja, det är en märklig attityd att allt ska uppdateras genast. Vad hände med stabilitetstänket? Rykande färsk programvara kan vara en säkerhetsrisk det med.

   Radera
 4. Jag väntar och mitt tipps är att alltid vänta till x.1 för OSX innan uppgradring. Brukar alltid vara många barnsjukdommar, säkerhets- och kompabilitetsproblem efter major release. Gäller nästan all mjukvara, men har varit konsekvent med OSX.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MacOS heter det ju numera, och inget X =)

   Radera
  2. X stod för 10, vilket var stora versionsnumret, men jag uttalade det alltid som "ecks". Numera är det ju Mac OS 11.

   Radera
 5. Både OS/X och Windows har ett dåligt säkerhetstänk, där en enskild app t.ex. kan kryptera och "gisslanhålla" dina privata filer.
  Det är vansinne att appar, som normalt sett har en väldigt specifik uppgift, ska ha så breda rättigheter.

  Android och Ubuntu (med snappy) har tagit nytänk på säkerheten på ett helt annat sätt.

  Med Ubuntu istället för Windows hade dessa hacker-rubriker i media varit betydligt färre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig hört talas om att MacOS skulle ha problem med gisslanprogramvaror. Har du länk till det?

   Radera
  2. Inte så vanligt men tydligen har det hänt enligt Macworld UK.

   https://www.macworld.co.uk/how-to/ransomware-3659100/

   Radera
  3. Det är klart att de flesta har Windows som måltavla, men det finns inget tekniskt hinder att göra samma sak på en Mac.

   Jag pratar dessutom inte bara om gisslan-program, utan hur säkerhetstänket är generellt i olika os.

   Upplysning i all välmening förstås.

   Radera
 6. Brukar vänta tills jag får en påminnelse från AppStore att uppgradera. Har inte fått någon än, men Big Sur skall gå att installera på MacBook Pro från och med 2013, och min är från 2014. Vet inte varför jag inte fått någon påminnelse än. Kanske de rullar ut den efter hand till oss som inte är på för det allra nyaste hela tiden så att inte alla skall hämta den samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminnelse dyker inte upp förrän Apple tycker att lasten på deras servrar inte är så stor. Det är ju bara att gå in under äpplet, om den här datorn och klicka på programuppdatering (gäller Mojave och Catalina. Inte behöver du sitta och vänta på något uppdateringsmeddelande.

   Det har varit rejält tryck på nerladdningar, vilket det ofta är i starten särskilt om man vill ladda ner första kvällen då användare i USA drar igång.

   Brukar vänta till morgonen efter, dvs denna morgonen och det gick hur smidigt som helst när jänkarna sussar sött.

   Radera
  2. Väntar gärna ett tag till så att ni andra får ta eventuella problem som dyker upp.

   Radera
  3. Rullat på fint med Big Sur hela dagen hittills.

   Radera
  4. Nu fick jag en påminnesle och det gick vägen. Men en sån otroligt ful bakgrund, som från något flumprogram från 60-talet. Får vibbar från Professor Balthazar.

   Radera
  5. Inte första gången det skickas med fula bakgrunder, men det går ju att byta.

   Tänk om Apple var svenskt, då hade det kunnat heta Mac OS Hisingen eller Mac OS Höga Kusten :)

   Radera
  6. Finns även möjlighet att byta till snygg Big Sur-bakgrund under Desktop.

   Radera
 7. Förövrigt har inte min MacBook Pro märkt av Apples lilla fadäs alls, således inte sänkt än.

  SvaraRadera
 8. Hmm, jag märkte inte av något satt och installerade om frugans mac book air igår kväll och märkte inte något. Min macbook pro strulade inte något heller, det enda jag märkte var ju notisen om nytt mac os. Tror jag väntar lite tills de släppt de första emergency patcharna innan jag uppgraderar. Sakar som man förväntar sig ska fungera slutar ju fungera vid uppgradering vanligtvis för mig.

  SvaraRadera
 9. YouTube gick också ned en timme i onsdags, https://www.google.se/amp/s/www.theverge.com/platform/amp/2020/11/11/21561764/youtube-down-outage-loading-videos

  Det fantastiska är hur länge det var se om sist. Vi som är lite äldre minns hur frekventa YouTubes driftstörningar var i de första åren. Nu är sajten oerhört mycket tyngre men funkar nästan alltid fullt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, fina tider. Det stod alltid roliga texter om varför det inte fungerade. Saknar det lite. Synd jag missade det nu.

   Radera
 10. Men förutom att apparna inte gick att starta så sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sathelvete! Apple har gått full STASI-spioneri! Så jävla sorgligt och ironiskt för bolaget som till stor del blev berömt med en 1984-reklam. Deras sista stora försäljningsargument, personlig integritet, har åkt rätt åt helvete. Det blir definitivt inte mer Mac för mig då.

   Tror många inte förstod att det var en länk du postade, eller att det var något lurendrejeri, så här är en klickbar: Jeffrey Paul: Your Computer Isn't Yours Tack för den. Hade tänkt hoppa över detta inlägg, men nu blev det ett nyttigt bokmärke till arkivet.

   Radera
 11. Svar
  1. Bra att någon uppmärksammade länken, var sen med att kommentara inlägget.

   Radera