Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-14 14:20

Yle: Av 30 000 utlovade Facebook-jobb i Luleå blev det 56 - och experterna flygs in

Finska statliga Yle har begått journalistik och granskar Facebooks dubbelt skattesubventionerade serverhall i Luleå, angående försök att etablera andra serverhallar i Finland. Man konstaterar att av Business Swedens rapports 30 000 jobb lev det bara 56 jobb, och allt kvalificerat sköts på distans från utlandet eller flygs in, så inga skatteintäkter hamnar i Luleå.
Facebook

Facebook fick direkt mångmiljonstöd från regeringen Reinfeldt via Annie Lööf (C), samt att datorhallars elskatt sänktes till samma som den välfärds-, välstånds- och jobbskapande basindustrin, samtidigt som massiva mängder elkraft motsvarande tre svenska kärnkraftsreaktorer går åt till att driva sociala mediasajter för utländska användare. Skattesubventioneringen är alltså dubbel, och finska Yle rapporterar att det bara blev 56 vaktmästarjobb hos Facebook i Luleå.

Då hade lobbyorganisationen Business Sweden tagit fram en rapport om att 30 000 jobb skulle skapas,. Tomas Löfvgren från NSD säger till Yle:
"Sedan exakt vad de här jobben skulle bestå av, det var väl inget som riktigt förklarades."

Lövgren konstaterar också att riksdagspolitikerna inte har lust att svara på hur det kunde bli så här.

Kvalificerade jobb bortom vaktmästarjobben sköts på distans från utlandet, och behövs något göras på plats flygs personal in från t ex Irland eller USA. Inga skattepengar för dessa hamnar alltså i Luleå, då de är anställda i andra länder. Yle tar upp ämnet, då företaget C-Fiber Hankos vill locka till sig massiva serverhallar till Finland, där Google sedan länge finns etablerad.

Den här bloggen var mycket kritisk mot serverhallarna från första beskedet från en Facebook-fjäskande Annie Lööf (C) under regeringen Borg-Reinfeldt, och det är förstås positivt att traditionella medier har vaknat till verkligheten istället för politikernas floskler i ett Sverige med allt mer kapacitetsbrist i elnätet. När hushållen i den svenska nykoloniserade bananmonarkin stängs av från elnätet så Facebook, Amazon, Microsoft och Google kan köra vidare med sina serverhallar när det är elbrist, får man fundera på vem det är som ska surfa på Fejjan. Inte svenskarna i alla fall, för det blir svårt utan el i takt med att batterierna även på mobilnätens basstationer tar slut. Luleåborna får väl samlas framför utblåsen för kylningen på FB:s taggtrådsinhängnade anläggning för att få lite värme i vinterkylan och det samma kommer gälla i Eskilstuna, Västerås, Avesta, Staffanstorp och Gävle, där nya serverhallar, som drar lika mycket som en halv kärnkraftsreaktor vardera uppförs. I Gävle har grannarna redan fått sina brunnar torra sedan Microsoft utan tillstånd dränerat bort grundvattnet. Men i bananmonarkin Sverige härskar multinationella Internetjättar, och inte de svenska skattebetalarna, och beskedet till de hushåll som nu saknar vatten är att det är deras eget ansvar att ordna vatten. Nykoloniseringen av bananmonarkin från Internetjättarnas håll är värre än när storbolag etablerar sig i fattiga afrikanska länder - där borrar man åtminstone brunnar åt lokalbefolkningen för att verka snälla.

Bananplantage i Tanzania

Yles purfärska artikel hittas på denna icke-länk svenska.yle.fi/artikel/2020/10/14/30-000-utlovade-jobb-blev-i-verkligheten-56-nar-datajatte-kom-till-lulea, men bloggen kan dessvärre inte länka på grund av den ännu okända svenska tillämpningen av EU:s länkskatt, som ska utgå för länkar till skattefinansierade mediasajter, som Public Service och de bidragsdiande tidningarna.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Är det alltså möjligt att 30k jobb utlovades och att man dessutom blev trodd??!!
  Hur är det ens möjligt? Hade själv dött av skrattkonvulsioner om jag varit mottagare av rapporten!
  Ytterst deprimerande var ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns gott om artiklar som citerar "30000 jobb" men jag lyckas inte hitta källan. Business Sweden har låtit det ökända Boston Consulting Group ta fram rapporten där det ska framgå hur dessa 30.000 arbetstillfällen ska uppstå. Skulle bara väldigt intresserad att läsa den med kritisks ögon.
   Boston Consulting Group var de som hade en stor del i myglet med NKS, omgärdat av skandaler, ren korruption mellan politiker, tjänstemän och näringsliv.
   Jag är rätt säker på att det döljer sig mer under dessa stenar om någon lyckas vända på dom. Tyvärr verkar det vara så i nya Sverige att inga konsekvenser döms ut längre för myglande politiker, senaste var det Ygeman som försökte ge nätbolagen 28 miljarder mot allas inrådan.

   Radera
  2. Det kanske var 30 000 årsarbetstimmar de menade?

   Radera
 2. Detta är ju en skandal som man kan önska, kanske tom kräva, att svenska PS med sin tvångsfinansiering skulle kunnat följa upp.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är konstigt att bland annat Annie Lööf inte är head-huntad till Blackrock, KKR eller liknande? Hon är ju en rain-maker av guds nåde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte. Annie lööf kommer säkerligen få en trevlig tjänst med väldugt bra betalt i det privata när hon bestämmer sig för att sluta med politiken.

   Radera
  2. Nu ger du Annie Lööf lite för mycket cred, iaf avtalet medfacebook om statligt investeringsstöd, det togs fram av alla våran egen super förhandlare Moud Olofsson. Som även fixade Nuon och det mindre kända men inte helt rumsrena sättet att ge tillståndet för att uppföra 1100 vindkraftverk i Piteå.

   Radera
  3. @Life of Brian: Åh fasen! Jag höll just på att kika på Markbygden och funderade på att skriva en rad om parken till Wikipedia, som inte ens har en artikel på svenska om den. Berätta mer!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

  5. Moud Olofsson:s son Per Olofsson hade en ledande roll i Svevind som sökte miljötillståndet för vindkraftparken i Markbygden bland annat. Samtidigt jobbar mamma Moud som sitter i regeringens är väldigt engagerad i att snabba på processen med miljötillstånd för vindkraft. Miljötillståndet för Markbygden gick väldigt smidigt och rekordsnabbt och efteråt har Per blivit belönad med delägarskap i en avknoppning av Svevind. Something is rotten in the state of Sweden...

   Radera
  6. Maudan, hon flänger runt här i 08 området och tjatar om det ska installeras E Vac (totalt värdelöst och snordyrt "sophanteringgs system")

   Att hon fortfarande tillåts göra sina "affärer " är för mig helt otroligt. Är ingen expert på vare sig juridik eller moral, men det kan väl inte att okej med det här upplägget ?
   Eller är jag bara gammaldags/dum i huvudet? Det kanske är så man gör? Roffar åt sig,säljer ut,fifflar etc.
   Det är otroligt sällan som våra medier och mer sällan rättsväsendet har något att säga om de olika "affärerna" så det det måste alltså vara ok? Tom önskvärt?

   Är är våra poltiker den nya tidens entreprenörer kanske?

   Radera
  7. @Life: Åh fasen, det visste jag inte. Förjävligt.

   @Rickard L: Sådan är nyliberalismen. Du är inne på rätt spår. Det är ju uppenbarligen PK i Sverige. Palme öppnade helvetesportarna, men eftersom han dog hann han inte inse att han blivit grundlurad, och hans efterföljande helgonförklaring gjorde hans politik till religion och omöjliggjorde en omprövning. Politiskt obegripligt att han ses som SAP:s främste ledstjärna genom tiderna. Nu har S blivit ett de facto borgerligt parti för att de omhuldade nyliberalismen så. Det är inte konstigt många är missnöjda, men tyvärr saknar många av de drabbade slutledningsförmåga nog att förstå.
   Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems

   Radera
 4. Blev lite nyfiken på denna datahall och googlade lite. Till min förvåning har de inte ens solceller på taket, vilket nog bekräftar att elen är ganska billig via nätet.
  Enligt Norconsult som verkar ha projekterat denna anläggning, ligger energibehovet på 1TWh och det bekräftar ju det som tidigare bloggats om detta nordiska skatteparadis.

  Sen är det väl en del jobb som skapats i själva projekterings och byggstadiet för detta bör ju ha utförts åtminstone delvis av svensk arbetskraft, så några jobb har det antagligen blivit utöver vaktmästartjänsterna. Vad de fick 30 000 ifrån hade däremot varit kul att få svar på.

  SvaraRadera
 5. Om någon tvivlar på hur staten ger bort våra gemensamma resurser så ser det ut så här i marknadsföringen.

  "2017 sänkte Sverige energiskatten för datacenter vilket medfört att vi kan erbjuda den lägsta totala elkostnaden inom EU. I kombination med 98 procent fossilfri energi"

  https://www.business-sweden.com/sv/om-oss/media/pressreleaser/pressreleaser/2018/amazon-web-services-oppnar-tre-nybyggda-datacenter-i-stockholmsregionen/

  SvaraRadera
 6. De 30.000 jobben verkar handla om hela Sveriges digitala infrastruktur fram till 2025 i ett uttalande från Business Sweden 2017. Har inte hittat någonstans att det handlar om Facebook i Luleå.

  "– Den digitala infrastrukturen är extremt viktig på allt fler områden. I dag handlar det om 7 000 jobb och en omsättning på 13 miljarder kronor. 2025 tror vi att det handlar om nära 30 000 jobb och en omsättning på 50 miljarder."

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/2025-kan-det-handla-om-30-000-jobb-32105

  SvaraRadera
 7. Som perspektiv så räcker två reaktorer för att driva 5M elbilar. Trist att vi vaskat tre redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Sant, men de senaste tre var bara för informationsbackup/tillgänglighet. Sen vaskade vi en massa pengar för elförsäljninginkomster också.

   Radera
  3. @Magnus: Barsebäck 2 och Ringhals 2 är skrivet två gånger.
   Barsebäck 1 håller just nu på att sågas itu. https://www.sydsvenskan.se/2020-10-04/nu-satts-sagen-i-barsebacks-reaktor

   Radera
  4. Cut and paste fel, tack för påpekandet

   Radera
  5. Barsebäck 1 hade många års drift kvar och hade kunnat uppgraderas, den är bortom räddning.
   Barsebäck 2 hade många års drift kvar och hade kunnat uppgraderas, den är bortom räddning.
   Oskarshamn 1 hade några års drift kvar, den var lite udda, den är nog bortom räddning.
   oskarshamn 2 hade många års drift kvar, uppgraderingen fumlades, den är nog bortom räddning.
   Ringhals 2, hade många års drift kvar, är avstängd men renoveringsbar.
   Ringhals 1, hade många års drift kvar, är i drift men saknar underhåll och bränsle för 2021 men är renoveringsbar.

   Radera
  6. Vad i hela jävla helvete, har Oskarshamn också stängt?! Det hade jag helt missat. Satans jävla miljöförstörarpartiet!!

   Radera
 8. Rapport från BCG tillgänglig via länk

  https://image-src.bcg.com/Images/BCG-Capturing-the-Data-Center-Opportunity-June-2016_tcm9-37797.pdf

  Noteras bör att de 27 000 utlovade jobben är tänkta att vara för alla data-center i Sverige totalt 2025. Metoden som använts för att beräkna dessa är dock "Employment estimates are derived from the economic impact and are based on SCB employment data (the number of hours worked) by sector, normalized by economic output per sector. These estimates have then been augmented with economic input-output relationships". Vilket redan i sin luddighet får den normalbegåvade teknologen att lyfta på ögonbrynen. Som jag förstår det så är det 1) Helt omöjligt att fårstå hur de räknat. 2) En förutsatt tillväxt-takt om 14% årligen för att nå siffran. 3) De antar att värdet på tjänsten är direkt proportionerligt mot antalet jobbade timmar, vilket för IT-jobb verkar vara...missvisande... Jag har dock inte läst ordenligt så om någon ids läsa igenom eländet och ge en bättre överblick så vore det sjukt tacksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken.
   Den sammanfattar bra Sveriges "nackdelar". Man har skapat ett index Data Center Qualification Index där Sverige jämförs med ett antal andra länder. Sverige hamnar i mitten p.g.a. höga energiskatter och krångliga planprocesser samt höga lönekostnader. Lönekostnader är inget problem då det går runt på lite personal, planprocesser och energiskatter har våra politiker "fixat".
   BCG konstaterar "datacenter anställer lite personal, har låg påverkan på samhällsekonomin samt att vinsten hamnars hos de multinationella IT-bolagen". Energisektorn pekas ut som vinnare där det beräknas att 40-50 % av kostnaderna hamnar.

   Den långsiktiga vinsten kommer 2025 då datacenter kommer omsätta 50 miljarder i Sverige och ge 27000 arbetstillfällen. 14000 av dessa är anställda i datacenter (sidan 18) och 12500 arbetstillfällen i något som anges som indirekta jobb såsom att det spekuleras i att det ska växa upp startups runt datacenter. På sidan 20 görs en annan delning av samma siffra där 14000 arbetstillfällen kommer från själva uppföranden 12000 d.v.s. totalt 26000 samt att grafen har en felaktig summering till 27 :) Detta baseras på ett annat antagande att Sverige ska 8 % av den globala marknaden för datacenter på 5 år.

   Alltså rör sig detta om en totalt odemokratisk spekulation från politikernas sida av allmänna medel med hög risk för ett medelmåttigt till lågt utfall i form av arbetstillfällen men stora konsekvenser för elförsörjningen. Inga alternativa scenarier eller risker finns inte heller med så detta är förmodligen beslutat över en kopp kaffe.

   Radera
 9. Kan dom inte ha räknat med tillfälliga byggjobb? Alltid är det nån som går på det.

  Om Annie Lööf var galjonsfigur för det här så borde ju nån journalist kunna få fram lite förklaringar från henne.

  SvaraRadera
 10. Annie lööf klarar sig, hon är ju på den goda sidan ju

  SvaraRadera
 11. Hur ser ni på det som en strategisk fördel att ha världens största företags infrastruktur inom landets gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen alls. Tror du Zuckerberg anlitar 100.000 legosoldater och skickar hit dem ifall Ryssland anfaller oss? :P

   Radera
  2. De är redundanta mellan regionerna och inga kritiska resurser finns på en plats. Lösvärdet på plats deprecierar lika fort som din mobiltelefon.

   Radera
  3. Det måste ju vara något sådant iblandat också, typ ömsesidigt spioneri mellan olika länders medborgare för att kringgå att man inte får/bör spionera på sina egna.

   Radera
 12. Hoppas Aftonbladet orkar följa upp ända tills avtalen kommer fram. På hur långa kontrakt har man gett dem skattebefriad el. Får man ens ge bort framtida skatteintäkter utan att fråga riksdagen? Har man gett Google mfl frälsestatus?

  SvaraRadera
 13. Jag skulle gissa att dessa 30000 jobb är så kallad POOMA som brukar vara poppis hos de stora konsultfirmorna. https://en.m.wiktionary.org/wiki/POOMA

  SvaraRadera
 14. Det besvärliga är att detta (och andra liknande tilltag) skapar en ilska och uppgivenhet hos mig som jag inte vet vad jag ska göra med. Känslan av maktlöshet är närmast total. Som något ur en Kafkaroman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är långt ifrån ensam, och det är en ganska sund reaktion på oförrätter. Men låt det inte slå över i passivitet och defaitism! Var öppet kritisk, upplys och påminn folk sakligt. Gå med i en organisation som lyfter detta ur skuggorna och motverkar det. Utöva demokrati! Rösta på ett parti utanför riksdagen. Det politiska etablissemanget måste bytas ut, det är nödvändigt i alla maktstrukturer med jämna mellanrum. Politiska partier blir efterhand maktinstitutioner i sig som drar till sig dåligt folk och när nepotism och korruption. Sverige är inte immunt, den villfarelsen är det absolut största systemundergrävandet. Sverige var en relativ idyll och ett slags avlägset stamfolk som inte var redo för världen när gränserna revs för 3 decennier sedan.

   Radera
 15. Hur mycket pengar inbringar 30.000 arbetare till staten årligen?
  Höj skatten för datacentren med den summan. Voilà!

  SvaraRadera
 16. Subventioneras datahallarna jämfört med andra företag är det förstås åt skogen.

  Men att låta antalet arbetstillfällen en etablering leder till styra verkar inte rimligt.
  Antag att vi inte tillät datacentret och istället exporterade motsvarande el till Finland. Elproducenten skulle tjäna lika mycket men jobben som datacentret ger skulle utebli.

  Att vilja förbjuda en sån här etablering innebär alltså rimligtvis att man även är emot export av svensk el.

  SvaraRadera
 17. Hur ser lagar och avtal ut? När serverhallarna är färdigbyggda om några år, går det att höja energiskatten på dem då?

  SvaraRadera
 18. Undrar hur stor skillnad det gör om man ökar kapaciteten att överföra el söderut med nya ledningar när det inte finns ett överskott längre i norr. Den åtgärden ser inte ut att hjälpa södra Sveriges elbrist när strömmen delvis går åt på plats till serverhallar. Tänker på regionernas redovisning av energiläget framåt.

  SvaraRadera
  Svar

  1. https://www.norrbotten.se/sv/Om-Region-Norrbotten/Press/Pressmeddelanden-2020/Grona-omstallningen-andrar-forutsattningarna-for-elforsorjning/

   Radera
  2. Effektläget är väl ändå mer intressant?

   Radera
  3. Att tjej-känna hjälper tyvärr inte här.

   Radera
 19. Man jag förstår inte!!
  Hur kan man sitta vid ett bord och göra miljardaffärer och inte få med ett löfte om 30 000 jobb i ett avtal, hur dum kan man bli?

  Har man lovat är det bara att leverera annars bryts avtalet och man kan åka hem eller börja leverera jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Datajättarna har inte lovat något. Business Swedens hala lobbyist har via BCG antytt långt bak i en rapport uppblåsta siffror som sedan använts i en efterhandskonstruktion när politikerna insett att de blivit blåsta.

   Radera
  2. Man blir trött!

   Om inte våra politiker inte klarar av att hantera eller genomskåda lobbyister så bör man reglera den typen av lobbyverksamhet.

   Vill man inte det så bör se till att det går att utkräva någon typ av politiskt ansvar för misslyckanden som kostar mycket skattepengar.

   Radera
  3. #Trollkung

   Om våra politiker inte klarar av att hantera eller genomskåda lobbyister bör politikerna bytas ut.

   Radera
  4. Det räcker inte att rösta bort politiker, speciellt som politiker i vårt system är kopplade till ett parti och ideologi, så röstar man på en viss ideologi kan man stå utan representation tills något nytt parti med samma ideologi har tagit sig förbi den odemokratiska partispärren. Politiker måste kunna ställas till svars. Detta är alldeles för flagrant för att vara dumhet, det måste vara korruption inblandat.

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Riv upp skattelättnaden och inför miljöskatt för företag som förbrukar mer än X antal MW/anställd (som de inte producerar själv). När de väl är inflyttade så är de kanske mer benägna att betala än att flytta bort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer företagen stämma svenska staten inför EU domstolen.
   Särbehandling osv...
   Möjligen i skiljedom också.

   Vi kommer behöva investera enormt för att försörja dem med el.
   Vindkraften kan inte lösa detta.

   Radera
  2. Jag misstänker att jättarna inte är populära hos EU-domare heller.

   Antagligen värt att försöka.

   Radera
  3. Nu blev det inget fascisthandelsavtal mellan USA-EU, så hur ska företagen kunna stämma? För vad? Är rättslösheten redan total för folk? Staten ska se till folkets väl och ve. Staten är ju folket i en demokrati.

   Radera
 22. Men det stämmer väl inte att det skulle kunna uppstå elbrist i Luleå? Även med serverhallen så finns det ju ett mycket stort lokalt överskott på el i Norrbotten på grund av vattenkraften. Man måste beakta överföringskapaciteten till södra Sverige och då ser man väl att din röst kan uppstå söderöver, men inte i Luleå. Frysa kommer luleåborna knappast heller att göra då det är väldigt få som värmer upp husen med el eftersom fjärrvärmen är mycket billig och kommer från värmeöverskottet i stålindustrin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag (2020-09-07) presenterar länsstyrelserna i Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Uppsala, på regeringens uppdrag, rapporter om elförsörjningen i deras län. För att komplettera deras perspektiv har Region Norrbotten och Region Västerbotten låtit göra en egen analys.
   Rapporten visar tydligt att södra Sverige inte kan räkna med att kunna hämta mer el från Norrbotten och Västerbotten eftersom det egna behovet kommer att öka kraftigt. De gröna elintensiva industriinvesteringar som sker i Norr- och Västerbotten kommer att förbruka mycket av det överskott som finns i dag.
   Det här finns som pressmeddelande på norrbotten.se. Brist i just Luleå har jag inte sett i rapporten.

   Radera
  2. Med andra ord är Sydvästlänken helt irrelevant nu och Sverige har elbrist även på produktionssidan. Fy fan vilket jävla bananland!

   Dags att prata elproduktion nu då, vilket miljöförstörarpartiet väl inte vill veta av. Måtte åtminstone Kriegers flak bli av, annars är det helt kört.

   Radera
 23. 30000 personers generösa akassa måste i så fall också vara med i beräkningen

  SvaraRadera
 24. Det hade varit enormt mycket större samhällsekonomisk vinst att få hit någon av fabrikerna som tillverkar hårdvaran som installeras i dessa datacenter. Dessa hade även i en robotiserad fabrik tillfört arbetstillfällen. Utöver underhåll och programmering av robotar skulle logistik, energi, underhåll, uppgradering, forskning, städning, vaktmästeri, vakter etc behöva utföras. Ett tillverkande företag är något helt annat än en datahall.

  SvaraRadera
 25. Den riktiga journalistiken är ju dock att kartlägga mutorna, för detta kan inte gå till på annat sätt. 30 000 jobb är på samma nivå som när Nordkoreas diktator vinner val med 99,9%.

  Jävla jävla jävla skithålsland.

  SvaraRadera
 26. Saxat från SR Örebro idag:
  "Ny kartläggning visar – få platser för stora etableringar
  Publicerat kl 05.45
  Trots att det inte råder någon brist på el i Örebro län så finns det bara två-tre platser i länet där stora elkrävande anläggningar kan byggas.
  Enligt en kartläggning som elleverantörerna Eon, Ellevio och vattenfall har gjort med regionen och kommunen så handlar det om platser i anslutning till transformatorstationer vid stamnätet.
  Kartläggningen visar även att det finns en tveksamhet i regionen att låta datacenter etablera sig i regionen då de anses ge för lite tillbaka i antal arbetstillfällen jämfört med det stora behovet av el."

  SvaraRadera