Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-10-20

Veckan inledde hårt ner i USA och fortsätter ner i Asien - Kina skramlar med vapen mot Taiwan - Irland stänger ner

Stockholmsbörsen var visserligen positiv igår, men det var ner som gällde i Europa och hårt ner i USA. Nedgångar i lite lugnare takt fortsätter i de asiatiska tidszonerna, där Kina nu samlat tio av sina tretton marinkårsbrigader vid kusten mot Taiwan och farhågor om en invasion av landet runt det amerikanska presidentvalet hörs. Irland stänger ner igen på grund av coronapandemin.
Kinesiska örlogsfartyg
Stockholmsbörsen var alltså en avvikare igår med OMXS30 +0.34% och OMXSPI +0.24%. Exempelvis tyska DAX gick tvärt om och stängde på -0.42%.

I USA var det ännu dystrare med S&P-500 på -1.63% och Nasdaq 100 på -1.84%. Det är den största nedgången i S&P-500 sedan mitten av september.
Dagschart S&P-500

Dollarn försvagas under morgonen och guldpriset ligger på 539:- SEK per gram.

I Asien fortsätter nedgångsvändan, om än i lite måttligare takt. ASX 200 -0.64%, Hang Seng -0.09%, Nikkei 225 -0.53%, Straits Times -060% och SSE Comp -0.13%.

Vad som seglat upp i nyheterna är att Kina samlat tio av sina tretton marinkårsbrigader på kusten mot Taiwan, som Kina ser som en del av fastlands-Kina och sagt ska vara åter under Beijings styre senast nästa år. Man har även samlat robotförband, samt uppträtt mycket provocerande mot landet den senaste tiden. En del uppger farhågor om en förestående invasion, men andra mer balanserade bedömare menar att det handlar om att signalera till Taiwan att inte korsa en linje med exempelvis utländsk (amerikansk) trupp på ön.

Utifrån marknadsreaktionerna så tar marknaden dock det hela med ro. Men 2020 är inte slut än.

På pandemifronten har nu Irland tagit beslut om massiv nedstängning från och med torsdag och sex veckor framöver, och alla uppmanas stanna hemma, samt att endast kritisk verksamhet fortsätter på arbetsplatser. För åtminstone Irland kan man nog säga att W:t i ekonomin nu är här. Vi får således se om fler länder följer efter och hur de europeiska ekonomierna klarar ännu ett tvärstopp. Julhandeln kan bli speciell och butiker som satt sitt hopp till julen Europa runt kanske kan få se de drömmarna krossade brutalt.

8 kommentarer:

 1. Som jag har förstått det så har kineserna aldrig dsamövat stora landstigningar. Det gör att man ska tolka det mer som en styrkedemonstration.

  Det som är mer oroande är att Taiwan har överinvesterat i prestigeprojekt som flyg och stridsfordon. När de skulle fokuserat på vapensystem som ökar kostnaden för en invasion. Dvs långdistansvapen och vapensystem med hög precision. Flyg och tanks kommer slås ut snabbt på grund av kinas numerära överläge. Men har man vapensystem som går att dölja/flytta som kan bekämpa sjömål kommer det vara dyrt att landstiga. Sen att strida i en ö med kuperad terräng och tätbebyggelse, det är vansinnigt dyrt.

  Sen. Militära hänsyn åsido. Kina och taiwan är relativt beroende av varandra ekonomiskt så jag tror att båda sidor har alldeles för mycket att förlora. Och kom ihåg att även om Kina är kommunistiskt på pappret så är det antagligen världens mest kapitalistiska land. Money talks. Det som kan skada pengarna som köper lugnet är något man undviker nästan till varje pris.


  SvaraRadera
 2. Sammanfattning läget PRC/ROC? Finns kärnvapenparaply från väst etc?
  Matförsörjning? Olja?
  En avgående Trump måste vara den minst utrikesintresserade administration USA kan ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fått ett uppdrag att svara på din egen fråga.

   Förenkla inte Trumps utrikespolitik. I reella resultat är han antagligen bättre än Obamaadministrationen. Även om han är en mobbande simp.

   Radera
  2. Jag kan läsa på, men mycket kokar ner till källsållning etc som bloggaren och/eller insatta kommentatorer kan bättre.
   Det jag menar är att en avgående president har svagare incitament och mandat att höja insatserna.
   USA hade t.ex. antagligen använt ett utdraget maktskifte i Peking för att skicka trupp till Taiwan.

   Radera
 3. Svar
  1. Kommer ett blogginlägg om massivt felaktig rapportering om Sverige. Finns ett sjukhus i Ca som heter Swedish-något och där Swedish spokesperson citeras hit och dit.

   Radera
  2. Seattle, inte California: https://www.swedish.org/about

   Radera
 4. Det måste ju vika lite så börserna kan vända upp när det nya amerikanska stödpaketet rullar in. Covid och fundamentalia är numera inte lika avgörande.

  SvaraRadera