Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-10-04 12:48

Världen Om - intressant läsning

Nio av tio ej efterfrågade försändelser från olika företag eller lobbyorganisationer som jag får skickat till mitt bolag åker i återvinningen (givet att det finns avsändare på försändelsen, annars åker de oöppnade i soptunnan), men ibland är något faktiskt helt rätt. Denna gång handlade det om magasinet Världen om - Inpress nya svenska magasin i mycket baserat på The Economists The World In. Bloggar om tidningen, då jag gissar att många av mina läsare likt jag skulle finna den mycket intressant och hög bandbredd.
Världen om S01E01
Tidningen baserar sig på framtidsspaningar och trender på hög nivå, och även helt fiktiva framtidsscenarier, fram till 2024, dvs den nära framtiden. Flera av de föredömligt korta artiklarna på 2-4 sidor är översättningar från The Economists The World In, men det finns också separata artiklar om Sverige och svenska förhållanden.

Magasinets hundra sidor är smockfull med bra artiklar, allt från en inledande generellt diskussion att dagens ledare hämtar mycket från gårdagens science ficition, och att även SF-författare tagits in som konsulter åt olika myndigheter och organisationer (ja, det har jag med via specialskrivna föreläsningar, och även på konsultbasis åt företag för de som av någon anledning är intresserad av att höra vad jag har att säga live 1-1). 

En annan artikel handlar om hur Ryska Federationen kan falla samman om Putin försvinner, och att Putin egentligen reverserade den självständighetsprocess med ökad autonomi som pågått sedan Sovjetunionens fall, genom att centralisera makten till eliten i Moskva, vilket kan ge motreaktioner. Men vad kommer denna gång hända med kärnvapenen - ingen delrepublik i Ryssland kommer denna gång vilja släppa ifrån sig kärnvapnen, då de såg hur Budapestavtalet blev noll värt för Ukraina.

En artikel handlar om deep fakes, medan större delen av tidningens mittenparti fokuserar på coronapandemin och vad som väntar framöver, inklusive möjliga trendvändningar i t ex distansarbete och stad kontra land. Bill Gates påtalar i The Economists intervju att 90% av dödsfallen kommer vara av konekvenser av pandemin, inte själva sjukdomen och då främst i ekonomiskt utsatta länder som inte klarar de ekonomiska konsekvenserna. En artikel lägger upp ett scenario där USA under en återvald Trump lämnar Nato. Och en artikel handlar om ifall en kraftig Carrington-solstorm träffar USA.

Kort sagt skitbra hundra sidors ganska reklamfri läsning. Min enda invändning är jag har inte tid - måste blogga, skriva nästa roman, fixa klart maskinhallen, byta vindskivor på söderfasaden, läsa en bok i veckan, gymma tre gånger per vecka, springa coronamilen en gång i veckan och göra ordning för vintern. 

Så tidningen ligger på min arbetsplats, och jag läser en artikel åt gången. Varje enskild artikel skulle kunna vara ett uppslag för en diskussion i ett blogginlägg, så det är inte slöseri med tid heller.

Gratisexemplar från Inpress. Bra jobbat, och helt rätt att skicka ett ex till mig. 119:- SEK anges som pris vid streckkoden på omslaget. Om inte annat perfekt väntrumstidning på den lokala prostatakliniken, herrfrisören, receptionen på IT-konsultbolaget (bara det att Gates är på omslaget borde ju räcka) eller i loungen på Teslas servicecenter, om nu målgruppen är bloggens läsare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Köpte den igår innan jag läste här :) Men kan bara hålla med, verkar skitbra! Har heller inte riktigt med tid att läsa den, två barn, heltidsjobb, träning (nåja) och så huset...

  Men bra på pendeln mellan Kungsbacka och Mölndal!

  SvaraRadera
 2. Konsekvenser av pandemin i Sverige är tex att mängden "nya" cancerfall minskat kraftigt. Förmodligen leder detta också till överdödlighet nästa år. Bill Gates är nog rätt med sina tankar också överfört till Sverige.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Bara en fråga: VARFÖR SKICKAR DU ej efterfrågade försändelser till ditt bolag?
  Vore det inte smartare att låta bli? ;-) Spar både tid och möda till annat.

  Annars är väl inte jag sådär jätteimpad av Gates, även om han blir bättre och bättre som has-been och säkert fyller sin plats som omslagspojke där. Nästa nummer kanske har någon annan galjonsfigur ...

  SvaraRadera
 4. Har sällan heller tid för tidningar på döda träd. Men det kommer ju bara ut 2 nr per år så det borde man ju hinna med. Tack för tipset

  SvaraRadera