Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-19 14:17

Valueguard: Säsongsmässigt kraftiga prisökningar även på lägenheter

Även lägenhetspriserna rusade i september, och steg i Sverige som helhet med +1.20% i september enligt Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex. Störst uppgång hittas i Malmö. Normalt för månaden är annars oförändrade priser.
Lägenheter
Prisuppgångarna för lägenheter är dock inte på så rekordartade nivåer som man såg för villor, särskilt i Stockholm och Malmö, men likväl säsongsmässigt mycket kraftiga. Uppgångarna har varit ungefär lika procentuellt stora de senaste tre månaderna, trots att september normalt är en svag månad.
Sverige
För Stockholm ser det likartat ut med en uppgång på +1.34% mot snittet för september sedan 2005 på +0.14%.
Stockholm

Göteborg visar upp ungefär motsvarande med en uppgång på +1.09% i september mot snittet +0.14%, liksom mellanstora svenska städer med +0.95% mot normala -0.13%.

Malmö är mest extremt bland lägenheterna med störst prisuppgångar och säsongsavvikelse.
Malmö

Uppgången är +2.04% i september mot normala +0.27%. Inga krigsrubriker från Stockholmspressen verkar göra lägenheter i Malmö oattraktiva.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Alla sa priset skulle gå ner 10-15% i våras. Det borde komma snart, eller hur? Vi hade samma låg ränta, mellan 2018-2019. Nollränta är inget speciellt för idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt Stockholm gick det ned i våras, men det var ingen lång dipp. Jag råkade köpa just då, och det blev 11% under utsatt pris, och lite drygt 15% under nuvarande marknadspris. Tittade på många objekt och det var ungefär samma mönster överallt, men de mest attraktiva objekten höll emot bra (inte så förvånande).

   Radera
  2. Menar såklart inte att hela marknaden gick ned, men att det definitivt gick att se en dipp på en del håll (i mitt fall Roslagen).

   Radera
  3. Välkommen till Roslagen. Fortfarande väldigt prisvärt här och närmare stan än man kan tro.

   Räknas som glesbyggd där jag är men tar 35 minuter till city med bil.

   Dock har vi väl sett en prisuppång på 35% sen årsskiftet vilket är helt galet. Landet börjar nu i vissa delar gå förbi tätorterna. Speciellt när alla vill jobba hemifrån delar av veckan och vi får fiber innan jul :)

   Radera
  4. Men ja. Det var en dipp i mars/april. Men den började rätt snabbt vändas när räntorna dopades och man stoppade in alla triljarder i världsekonomin

   Radera
  5. "Räknas som glesbyggd där jag är men tar 35 minuter till city med bil."
   Visst visst, man måste bara åka när ingen annan åker...

   Radera
  6. Det är väl ingen med ett riktigt jobb som behöver sitta på ett kontor längre ;)
   Därmed undviker man rusningstrafik de få gånger man ska in till city.

   Radera
  7. @Seb, jag tror precis tvärtom. Vilket även företag som t ex Volvo gör. Nyckelkompetenser behövs på kontoret, övriga kan jobba hemma eller permitteras.

   Radera
 2. Jag har samma erfarenhet. Men prutade bara 5% på köpeskillingen i Maj månad. Men jag var nära att köpa ett annat objekt 10% under utsatt pris.

  SvaraRadera
 3. En vän köpte precis nytt hus efter att ha bott i billig 3'a. Han betalade 5,7 miljoner för det huset.
  Han hyra i 3'an (72 kvm) var 5 700 i månaden.
  Villan på nära 250 kvm har en lägre räntekostnad. Han fick lån på 0,7%.

  Är det konstigt att priserna går upp, gratis pengar gör att alla tillgångar upp samtidigt som produktiviteten går ner. Snart meningslöst att göra något efterfrågat för det mesta kan konkurreras ut med hjälp av tryckta pengar.
  Jag bara väntar på att land efter land totalkraschar och systemen görs om till någon form av bidragsunderhåll för alla. Bidrag med krav där en liten klick företag styr det mesta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur lyckades din vän få 0,7% ränta. Inte dåligt. De flesta som är lite runt sig och kring sig brukar väl landa runt en procent.

   Radera
  2. Man måste sälja för att realisera vinsten...

   Radera
  3. @nicklas om du jobbar på banken med kompis rabatt, det är 0.6% på 60% belåning överallt.

   Radera
  4. @Jacqueline, ingen förmånsbeskattning då alltså. Jag trodde där var ett tak på runt 3M hos bankerna för denna förmånliga ränta?

   Radera
  5. Bankjobb är väl inte ett direkt framtidsyrke. Ersätts av IT samt att kunderna själva gör mer av jobbet, likt kassorna på ICA.

   Radera
  6. @Niklas
   För att vara exakt så fick han 0.72% i ränta. Exakt hur han fick den räntan vet jag ej, det är ju en förhandling mellan honom och banken. Men jag vet att han har en del del aktier och handlar med det. Han har bott ganska snålt och sparat i aktier, där har det gått bra. Han har nämnt att han tänker leva på aktiernas avkastning som börjar närma sig en vanlig lön, så det ger väl en fingervisning om va det handlar om.

   Radera
 4. Som jag tror andra har varit inne på så är det framförallt utvecklingen inom kommersiella fastigheter som riskerar att trigga igång korrigeringar inom fastighetssektorn. Jag tänker på finanskrisen på 90-talet som också började på det sättet. Mot den bakgrunden borde vi vara oroliga över att alltfler butiker, i spåren av pandemin, konkurreras ut av näthandel. Här borde våra politiker vara extra vaksamma.

  SvaraRadera
 5. Många färdigställda nybyggen håller väl uppe prisökningarna. Speciellt i Malmö där nybyggena ligger på krypavstånd till Centralen.

  SvaraRadera
 6. Attraktiva centrum kan bara bebyggas på höjden fö är marken slut, folk kommer således att betala allt vad de har råd med för dessa rara pärlor, mera för pengarna fås emellertid lite utanför. Hade en kompis som köpte en lägenhet 2o min med cykel från centrum istället för 10 min, mellanskillnaden räckte till en fin liten bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog inte varit i Malmö? Attraktivt mark finns precis bakom stationen. Sen sträcker sig byggremsan upp till Lomma där med direkt access till havet hela vägen. 30 minuters resa till Köpenhamn för vidare resa mot kontinenten lockar förstås.

   Radera
 7. Pumpa bubblan...pumpa bubblan...annars kraschar ekonomin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite högre nivå tack på analysen. Det här är inte Lasse Kongos Bostadstracker.

   Radera