Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-15 09:32

Vad blir årets julklapp under pandemin?

Webbkamera, handsprit, munskydd (mask), hemmakontor, svemester, bakutrustning, streamingabonnemang - det finns mycket som kan bli årets julklapp i pandemitider. Årets julklapp ska bland annat representera den tid vi lever i. Så vad kan det bli?
Den den munskyddklädde bloggaren och hans fru den professionella äventyraren Lena tillämpar distansering i S:t Tropez
Lobbyorganisationen HUI utser årets julklapp utifrån tre kriterier, och syftet är förstås handeln ska kunna sälja massor av produkten, som också ska finnas från billig till svindyr version så man oavsett budget kan bränna pengar på detta.

"Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året 

Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter 

Produkten ska representera den tid vi lever i"

Och året har helt dominerats av coronapandemin, så årets julklapp bör vara kopplad till detta. 

Sett till vad som gått åt under särskilt våren så var webkameror slutsålda. Handsprit var slutsålt ett tag, men finns nu överallt, jäst tog slut när folk började baka hemma under pandemin. Svemester blev en succé och så förstås sitta hemma framför streamingtjänster. Och arbete hemifrån.

Bakmaskin var årets första julklapp 1988, så det lär vi inte se igen. Streamingtjänster är mestadels utländska och säljs undantaget presentkort inte i handeln, så de går bort. Handsprit är visserligen en volymprodukt, och det finns exklusivare handsprit gjord från fina brännerier, men kanske en exklusiv hanspritpump kan bli årets julklapp? Eller varför inte tvål? Gärna en exklusiv handgjort tvål? Munskydd används ju generellt inte i Sverige, men här kanske HUI kan göra en insats och göra det till årets julklapp. Kan bli hur dyrt som helst, inklusive med diamanter, utifrån vad som erbjuds utomlands.

Annars är kanske någon form av paketering av svemester ett alternativ. Dock ska det kunna säljas i svensk handel, vilket går bort - Visita är en annan lobbyorganisation.

Någon kanske funderar kring att köpa vardagsmat online, men den färdigpackade matkassen var årets julklapp 2011, så det går antagligen bort.

Men sedan har vi hemarbete. Framför allt är det den köpstarka medelklassen som kan och har jobbat på distans, och här finns således enormt mycket att ösa ur för HUI. Köpstarka kunder och något som är nyväckt intresse, kan ha högt försäljningsvärde, säljas i stort antal enheter och representera den tid vi lever i.

Exakt vad man kan välja återstår att se. Extern bildskärm, tidigare nämnda webkamera, arbetsstolar inklusive exklusiva massagestolar. Gåband för att arbeta stående och gå samtidigt. Externt tangentbord eller varför inte bara den generella datorutrustning.

Sedan har förstås HUI åtskilliga gånger floppat totalt, men ibland varit helrätt, som platt-teve, ljudbok, surfplatta, mobiltelefonen, elcykeln mfl saker som faktiskt kommit för att stanna.

Så vad tror du blir årets julklapp? Du har nu chansen att visa hur bäst du är på att lägga prognoser.

Årets julklapp brukar offentliggöras mot slutet av november, så det gäller också att det är något som finns i handeln i tillräcklig utsträckning om nu inte medlemmar fått förhandstips att ta in produkten ifråga. Logistikkedjorna kan dock pga pandemin lida av utmaningar i år, särskilt då restriktioner nu skärps allt mer. Ett generellt tips kan alltså vara att ordna julklappar tidigt i år, medan det fortfarande går. Om man nu alls firar zombieguden Jesus födelsedag mitt i vintern, fast han föddes på sommaren.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Mjukisbyxor! Finns i alla tänkbara prisklasser och är intimt förknippat med hemarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade kaminpremiär i veckan så för mig blir det mjukisshorts...

   Radera
  2. Funkar för övrigt jättebra ihop med fina skjortan för webbkameramöten.

   Radera
 2. Jag ska ge bort en SAS voucher (Som jag tror blir årets julklapp)! Kan inte användas oavsett och jag vill inte beblanda mig med det skit företaget något mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danska teckningsrätten är bara ner 97% idag så det är stålande tider.

   Radera
  2. 1 miljon danska teckningsrätter kostar hela 400 DKK.

   Radera
 3. Svar
  1. Där är du ngt på spåret tror jag.

   Radera
  2. Det är väl ändå rätt 2019?

   Radera
 4. Svar
  1. Inte svensk handel, privat hobbyuppfödare mestadels.

   Radera
  2. Kompisen som bor i gäststugan, Jar-Jar Binks, är extremt sugen på en ny hund, trots att även hundar kan smittas av coronan. Jag kan tänka mig en Dalmatiner som förut. Men någon Staffe lär det inte bli, efter att den var daghund hos oss och bet ihjäl grannens katt. Där hjälpte det inte att ha inhängnad tomt.

   Radera
 5. En såndäringa actionfigur ala 80-tal föreställandes en sängliggandes Trump, utan ansiktsmask med pratbubbla som deklarerar att Corona-virus är fake news

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkbara tillbehör:
   En vägg som nån annan betalat (gratis, men oklar leveranstid)
   En flaska klorin och en droppkanyl
   Ett par händer som konstigt nog är oproportionerligt små

   Radera
  2. Kissande prostituerade-dockor säljs separat?

   Radera
 6. Skyddsrum, 3 månader Netflix ingår.

  SvaraRadera
 7. En bättre hifi anläggning.
  Självklart med tillhörande vinylspelare.

  SvaraRadera
 8. Ett par flip flops till alla frihandelsentusiaster som plötsligt blivit protektionister nu när det visar sig att Kina använder sig av just affärer för att bli en ny supermakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inköpta på Wish givetvis, för maximal ironi.

   Radera
 9. Mesh-nätverk? Inte helt ny teknik, men har väl fått lite genombrott i år. När många jobbat hemifrån inser man att ens gamla wi-fi router inte riktigt hänger med längre.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att årets julklapp, för de som har turen att hitta den, är en gammal skiva med Sven Ingvars. Den har sorgligt nog blivit aktuell. Ska man ge skivan till en vän eller ovän, jag vet inte.
  https://www.youtube.com/watch?v=xZUxAaIo59s

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munskydd med personligt motiv. Tänk målvakt hockey.

   Radera
 12. Håller med om att årets julklapp självklart är en LP skiva, det är väl alltid årets julklapp... , ett härligt barndomsminne som numera har blivit till en fin tradition. Man måste ju ha något att längta till, eller hur. Idag finns det ju mycket örongodis i ny lyxigare förpackning, kanske får det bli Prince sign of the time i lyxutgåva då har man och göra även under mellandagarna.

  SvaraRadera
 13. 25-pack 30-liters soppåsar på Rusta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på designad tygkasse men tror inte att många skulle ge bort sådant i julklapp (?)

   Radera
 14. Elverk inför vinterns kommande rolling blackouts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också på rolling blackouts i framtiden.
   Jag har ett mindre elverk och flera marinbatterier och inverters, stora 12 V LED-lampor, ca 5 kandelabrar med tillhörande ljus, ett par stora lådor med värmeljus, ett par stora solpaneler och en laddningsregulator samt vanliga batterier. Mycket ved och två braskaminer och en bastu-kamin med varmvatten-cistern och pumpdusch. Jag sover fortfarande i uterummet, trots att temperaturen sjunker ner mot 6 C under natten. Jag har tältat mycket sedan barndomen och är van vid att sova i kyla och tycker att det är alldeles underbart (om man inte är sjuk, förstås). Jag måste kolla om det finns soppa till generatorn, kompisen Jar-Jar Binks brukar norpa min generator-bensin till sin aktersnurra.

   Radera