Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-10-08

Två omärkta obemmanade spionfarkoster strandade på brittiska öarna

Två obemannade farkoster av typen Wave Glider, men målade gråa och med extra antenner, har spolats iland på de brittiska öarna. Den senaste förra veckan, och vare sig brittiska eller amerikanska flottan är ursprunget, som förblir ett mysterium. Bägge har strandat i området relativt sett nära den brittiska kärnvapenbärande ubåtsbasen i Faslane.
HMS Saint Vincent, brittiska flottans ledningscentral MARCOMM COMCEN invid Amiralitetsbyggnaden bredvid den beridna högvakten i London
Forbes rapporterar om de två Wave Glider som hittats strandade. En första ska ha hittats förra året i Nordirland, och saknar fortfarande någon ägare som har gjort anspråk på den cirka 2.5 MSEK dyra farkosten. En andra hittades förra veckan.

Farkosterna används av såväl brittiska som amerikanska flottan, samt en del forskningsprojekt, men är normalt gulmålade för att synas, medan de strandade farkosterna är gråmålade för att inte upptäckas. De solcellsdrivna farkosterna rapporterar normalt sin position via satellit, och den gula färgen ska göra att de inte körs över av annan sjöfart. 

Den som hittades förra veckan hade dock avbrutna antenner, och kan eventuellt blivit påkörd varpå den strandat. Både den amerikanska och brittiska flottan uppger att de inte är ägare av farkosten, och tillverkaren Liquid Robotics har inte återkommit till Forbes kring möjliga ägare.

Bägge har hittats i området av Nordkanalen, dvs passagen mellan Irland och Skottland norr om Irländska sjön. I Nordkanalen hittas Faslane, den brittiska ubåtsbasen för Storbritanniens kärnvapenbärande atomubåtar, och med Storbritanniens enda kvarvarande kärnvapensystem ombord i form av Trident-robotar för andraslagsförmåga.

En lätt gissning är att spionfarkosterna, som främst har sensorer för undervattensbruk, har varit stationerade i Nordkanalen för att bevaka det brittiska ubåtarnas aktivitet, men inga bevis finns förstås. Det kan förstås finnas någon så kallat naturlig förklaring också.

Artikel hos Forbes finns på denna icke-länk: www.forbes.com/sites/davidhambling/2020/10/07/mystery-deepens-around-unmanned-spy-boat-washed-up-in-scotland/
Amiralitetsbyggnaden


14 kommentarer:

 1. Enligt(den icke-länkade) artikeln så har ju tillverkaren, Liquid Robotics, bekräftat att de varit i kontakt med ägaren till farkosten. De svarar också att de förväntar sig att ägaren kontaktar de lokala myndigheterna med vidare instruktioner hur de strandade farkosterna skall hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en purfärsk uppdatering sedan efter jag skrev ovanstående. Förklarar ändock inte den från 2019.

   Radera
 2. Om det är någon med spionambitioner som äger farkosten är det nog helt lugnt för tillverkaren att ge ut information om köparen. Det kommer förmodligen att visa på att en pingvin på Arktis är ägare, alternativt en isbjörn på Antarktis, eller liknande uppenbara orimlighet.

  SvaraRadera
 3. Jag vet att en av deras båtar alltid är på patrull, men är inte ubåtar hyfsat lättspårade med dagens teknik eller är det fortsatt likt kalla kriget?
  /P7

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på var de befinner sig. Håller de sig borta från ryska fartyg så har RU noll aning om var de befinner sig. Det är Nato som har lyssnarbojar i Norska havet och Danska sundet och har koll när ubåtarna går in och ut, inte Ryssland.

   Radera
  2. Stormakterna jobbar inte med såna här havsdrönare då?
   Hydrofoner på lastfartyg etc? Känns skumt att tekniken inte skulle tagit ett rejält språng likt mkt annat.

   Radera
  3. Vad jag har förstått så har Royal Navy alltid en atomubåt tillhands när en ny SSBN ska ut på patrull, för att blockera möjligheterna för några andra nyfikna (=ryssar) att kunna följa den ut till havs. Och RN hävdar ju fortfarande att ingen av deras ubåtar med ballistiska robotar någonsin har blivit upptäckt ute på havet.

   Med dagens räckvidder kan de väl lika gärna befinna sig i Indiska Oceanen som någon annanstans.

   Radera
 4. Eftersom president Putin hade sin födelsedag den sjunde oktober skulle man väl förslagsvis kunna skicka tillbaka dessa till honom som en försenad födelsedagspresent - skulle säkert uppskattas.

  SvaraRadera
 5. Varför använda onödigt avancerade tekniska lösningar om det nu är ubåtar man lyssnar efter. Bottenankrade passiva hydrofoner låter som en bättre strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lite svårare att placera ut mitt inne på någon annans territorialvatten? Och finns inte som civil produkt man kan hävda är på villovägar.

   Radera
 6. Givet att dessa farkoster styrs via satellit/radiolänk kan man även tänka sig att dessa är kapade eller utstörda individer som kommit på vift efter övning med allierade.

  SvaraRadera