Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-04 17:33

Trumps injuknande i Covid-19 - marknaden avskyr osäkerhet

Med den amerikanske presidenten Donald Trumps insjuknande i Covid-19, så är det högst tveksamt att börsveckan blir munter. Det finns nämligen inget marknaden avskyr så mycket som osäkerhet, och med Trump sjuk kan allt över en natt.
Dagschart S&P-500

Börserna föll måttligt på beskedet om Donalds Trumps sjukdom i fredags. Viktiga S&P-500 stängde en annars positiv vecka på -0.96% i fredagens handel, även om index steg +1.51% sett till hela veckan. För svenska OMXSPI var siffran i fredags -0.63% och +2.07% på veckan. USDSEK backade hela -1.91% och förklarar därmed inte skillnaden.

Generellt anses hösten och särskilt den närmaste mytologiska oktober innebära dålig börs, men det som bör överskugga allt de närmaste dagarna eller i värsta fall är Donald Trumps hälsostatus. Inte för att marknaden bryr sig om vem som vinner, men man vill ha säkra spelkort i leken. Dör Trump eller rent av både Trump och Biden - då Trump sannolikt var smittad redan vid debatten tidigare i veckan - så blir det minst sagt ett intressant amerikanskt presidentval.

Så vi får se. Tills de kritiska tidpunkterna under sjukdomsförloppet passerat är det sannolikt att marknaden kommer reagera som den brukar på osäkerhet, dvs negativt.

Personligen hoppas jag att Donald Trump snabbt tillfrisknar. Han ska sparkas ut ur Vita Huset med huvudet före via ett demokratiskt val, inte bäras ut med fötterna först.

Det senare alternativet skulle dessutom inte bara göra honom till en martyr för evig framtid, utan dessutom skapa decennier av konspirationsteorier från konspirationsnötterna.

15 kommentarer:

 1. www.youtube.com/watch?v=Rko2xGmPn04&feature=emb_rel_end
  Tämligen färsk uppdatering av Roger Seheult, MD på MedCram för den som vill ha vederhäftig bakgrundsinfo.

  Karln verkar ha lämnat fas 1, infektion, och inträtt i fas 2, symtom med virusreproduktion.

  Intressant att man kastar in allt kur-artilleri, även oprövat (utom möjligen intrapulmonärt Klorin). Skulle pat överleva så ger det inga data i sig självt.

  Ska vi gissa att tisdagen blir avgörande? Exakt fyra veckor till valet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han blir utskriven imorgon enligt Expressen. Icke-länk
   www.expressen.se/nyheter/donald-trumps-ord-inifran-sjukhuset/

   Radera
  2. Hesiterar att klicka på Expressen, men det lär finnas klipp på tvittret där han slipslös låtsas signera ett blankt papper i hospitalets ad-hoc-konferensrum, så han lär nog lätt skriva ut sig själv om han får lust.

   Undrar just vad en sådan inblankosignatur kan gå för på typ Blocket ... ;-)

   Radera
 2. Virus gör ingen skillnad på mäktig eller inte, fattig eller rik. Hur är man funtad om man önskar livet ur en demokratiskt vald president 🤷🏼‍♀️. Att folk hoppas en blodtörstig diktator som med statens makt mördar oliktänkande kolar kan jag förstå. Har svårt att förstå allt USA-hat. Undrar om folk önskar livet ur Löven också - det finns verkligen folk till allt 😔.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju detta inte vem som helst, utan en som av politiska bekvämlighetsskäl gett blanka faen i att vidta några som helst förebyggande eller lindrande åtgärder inför pandemin utan tvärtom själv aktivt bidragit till smittspridning, vilket lett till att 200k+ medborgare i kejsarns lilla rike faktiskt HAR kolat.

   Själv har jag inte så svårt att förstå om några tycker det är lagom att han får smaka på sin egen medicin. För övrigt en cocktail som inte är andra förunnat. Nog är det skillnad på folk och folk, om så mäktig eller skuldsatt!

   Hat? Ja, han kan gott ha't!

   Men det är klart, det blir nog rörigt i valrörelsen.

   Radera
  2. Har du inte någonting att skriva om att han vann valet mha Putin också?

   Radera
  3. Inte nöjd med din egen presentation? ;-)

   Radera
  4. Precis, ibland krävs det ett offer längs vägen. Så det finns även folk som vill ha en bättre värld utan att offra alltför mycket. Hoppas han föregår sitt eget behandlingsförslag, för att pröva ifall resultat nu kan går en annan väg än de som dött längs vägen.

   Radera
  5. Re. Lessmog
   Hur menar du vi ska tolka att USA har ungefär lika många döda som Sverige per capita? Har Löfven tagit död på dem av politiska bekvämlighetsskäl och gett blanka faen i att vidta några som helst förebyggande eller lindrande åtgärder inför pandemin?

   Radera
  6. Har du möjligen noterat några trender, stigande och sjunkande? Några disparata attityder mellan de bägge länderna?

   Har du klart för dig att Löfven (eftersom han respekterar grundlagen) inte är involverad i myndigheternas hanterande av krisen (som absolut kunde ha varit bättre)?

   Trump å andra sidan har verkligen gjort mycket för att främja smittan och hindra motåtgärder. Karma.

   Du verkar inte vara helt seriös. I det här fallet.

   Radera
  7. PS. Enligt officiellt obekräftade uppgifter har nämnde pat getts Dexamethasone, som ges enbart för att hejda cytokinstorm. Och då är man redan illa däran!

   https: //twitter.com/Craig_A_Spencer/status/1312780074668752898

   Radera
  8. @Carmania, USA är ju förbi Sverige i dödsfall per capita. Trots expert kommentarers lockdown förslag. Så nej den strategin fungerade inte, fråga Spanien. Trumps medicin har tyvärr haft ihjäl många, det är facit. Lövén har väl lyssnat på experterna. Jaja, ibland är det bättre att tiga...

   Radera
  9. Re. Niklas
   Varför påpekar du att USA gått om Sverige när jag skriver "ungefär"? Ok, några procent fler döda än Sverige = katastrof och fullständigt oansvarigt? Trump införde ett antal försiktighetsåtgärder som demokraterna i vanlig ordning motsatte sig. Demokratiskt styrda delstater är absolut värst drabbade av smittan. Tänk på att många av åtgärderna mot smittan beslutas på delstatsnivå.

   Radera
 3. Om man inte vet vem Jon Tallinger är så kan man alltid googla.
  Trump fick syrgas sägs det,men i Sverige valdes morfin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokraterna i USA hade säkert velat göra likadant som Socialdemokraterna i Sverige, särskilt i Trumps fall. Socialism är ondska.

   Terminerna ligger tydligt på plus i skrivande stund..

   Radera