Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-08 09:57

Tre kärnkraftsreaktorer - så mycket drar Googles, Amazons och Microsofts svenska serverhallar

Aftonbladet har återigen gjort vad som ser ut att vara journalistik och lagt en artikel bakom betalvägg om skandalen med de icke-jobbskapande men enegislukande serverhallarna som Google, Amazon och Microsoft nu etablerar i bananmonarkin Sverige. Godkända ansökningar drar som en svensk kärnreaktor, och inneliggande ansökningar drar ytterligare två hela kärnkreaktorer, för en summa om cirka 3 000 megawatt. Varifrån denna energi ska komma utan att man stänger av arbetsplatser, offentlig service och bostäder i den ursprungligen Annie Lööfska krypandet för Internetgiganter med större börsvärden än multiplar av Sveriges BNP lämnas som en övning åt bananmonarkins regering och myndigheter.
Ringhals tre fortfarande körande reaktorer behövs för att Internetjättarnas serverhallar

Expressen har gjort ett referat av delar av Aftonbladets betalväggade artikel. Där konstateras det att två godkända ansäkningar om serverhallar ligger på 461 MW respektive 500 MW. Liggande ännu ej godkända ansökningar från bland annat Google, Amazon och Microsoft ligger på 2 015 MW, varav 420 MW för Amazons nya serverhallar i Mälardalen. Summan blir alltså 461+500+2015=2976 MW. 

Detta kan jämföras med att Ringhals 3 ger 1070 MW och samtliga tre fortfarande aktiva reaktorer på anläggningen ligger på 3 045 MW.

Till detta kommer Facebooks redan etablerade serverhallar, som bara gett en handfull vaktmästarjobb för att städa, klippa gräset och byta ut moduler med standardkomponenter. Eventuella kvalificerade jobb sköts på distans från andra länder eller flygs in från utlandet. 

Annie Lööf (C) låg bakom att Internetjättarnas serverhallar skulle få samma rabatt på energiskatten som svensk arbetsskapande, välståndsskapande och välfärdsfinansierande basindustri.

Kom ihåg att hela Ringhals energiproduktion alltså bara skapar några hundra jobb på dessa serverhallar när de står färdiga. Och vi ska nu lägga ner ytterligare en reaktor.

Det blir en lätt gissning vem det är som stängs av från elnätet när det blir kapacitetbrist. Ledtråd: Det blir inte Facebook, Microsoft, Amazon eller Google.

Och nej, som användare eller företagskund märker du ingen skillnad på om servrarna står i Sverige eller i ett annat europeiskt land. Eventuell insparad millisekund äts upp av att svensk Internetkapacitet mot utlandet minskar när andra länders trafik belastar det svenska Internet för att anropa Facebook i Luleå. Det finns exakt noll fördelar för Sverige att ha dessa gigantiska serverhallar - som var och en slukar mer el än en normalstor svensk stad - och att jättarna vill etablera sig här är snarare facit på vem det är som är vinnare på detta.

Bloggen har varit kritisk mot detta ända sedan Facebook i Luleå och dess rabatter på elskatterna offentliggjordes av regeringen Borg-Reninfeldt. Ja, den här bloggen kör på Googles plattform, men gjorde det redan innan de etablerades i Sverige. Bloggen har också påtalat att Internet inte är en räddning för den framtida energibristen, då Internet slukar enorma mängder energi och är på väg mot 20% av världens elförbrukning, om inte det redan passerats.

Sverige har förvandlats till en bananmonarki som exporterar oförädlad energi för Internetjättarnas greenwashing. Och du betalar.

79 kommentarer:

 1. Kan det innebära fördel med etablering av serverhallar (bortom de uppenbara nackdelar med elkonsumtion)?

  Jag tänker på fördelar att ha servar på svensk/eu mark för att kunna använda tjänster från dessa utan att äventyra GDPR och personuppgifter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt svårt att se någon som helst praktisk fördel.

   Radera
  2. I och med att det är bolag baserade i USA är det Pariot Act som gäller och GDPR blir effektivt skjutet i sank.

   Radera
  3. Eller för att utveckla, den lagstiftning som skulle kunna skydda personuppgifter (Privacy Sheild) är inte stark nog.

   Enligt ett beslut från EU-kommissionen har det varit tillåtet för personuppgiftsansvariga i EU att överföra personuppgifter till mottagare som har anslutit sig till Privacy Shield. _Sedan juli 2020 är dock Privacy Shield ogiltigförklarat och kan inte längre användas_.
   https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/dataskyddsforordningen/tredjelandsoverforing/hur-vet-vi-om-ett-tredje-land-har-adekvat-skyddsniva/

   Radera
  4. Oavsett räcker det om servern står i ett EU-land. Vissa myndigheter måste ha data i Sverige men detta kan lösas på annat sätt.

   Radera
  5. Om/när nån datahall terroriseras kommer USA och hjälper oss?

   Radera
 2. Det här är lite läskigt hur man än vänder det... Det jag är mest rädd för är att den här soppan är kokad på ren inkompetens. I så fall sitter vi i skiten och den totala kollapsen kan inträffa vilket ögonblick som helst. Som om vi satt på ett fartyg vars styrhytt tagits över av en flock apor som drar i alla spakar de kan hitta bara för att de kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog att få till rejäla driftstörningar på elnätet som får dessa drakar att söka sig annorstädes. Om inte annat sker det snart av sig självt givet en till mandatperiod med samma snillen, för jag ser ingen stor kompetensökning på andra sidan.

   Radera
  2. Det där fartyget är också ett sjunkande skepp.

   Radera
 3. Kombinationen: Lägga ner kärnkraft + Bygga serverhallar åt nätjättar + Ge 98 % i rabatt på elskatten är så uppseendeväckande, knasig, ja för att inte säga helgalen att jag inte kan låta bli att fundera på. Hur kan det vara möjligt? Kan det förklaras med inkompetens hos våra (alla?) politiker eller finns det också andra orsaker? Nivån på detta gör dock att jag undrar, är det någon som på något sätt har dragit ekonomisk vinning? Man vill inte tro det men frågan bör nog ställas. Vore intressant om Aftonbladet eller någon annan kunde ta denna vinkling och försöka komma fram till hur detta har kunnat ske och vem i vårt avlånga land som har vunnit på det inträffade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt att det uppstår teorier om underliggande intressepåverkan.

   Radera
  2. Är redan belagt och ute i det öppna att flera av de poltiska tjänstemän(regeringen Reinfeldt)som "hjälpte" utländska bolag, belönades med fina tjänster hos bla Facebook. Det enda jag sett msm om detta skrevs, om jag inte minns fel, i Aftonbladet. Sen har det varit i stort sett knäpptyst. Upplägget där politiker och deras tjänstemän ger fördelar till utländska bolag och sen uppenbart belönas för detta är i min sinnesvärld grov korruptionen, men jag är sannolikt sinnesförvirrade då inte många andra verkar anse detta....får Kanske bli institutionsvistele för undertecknad

   Radera
 4. Det "lustiga" i sammanhanget är att serverhallar har en väldigt jämn förbrukning som passar perfekt för att matchas med kärnkraftsel. Samtidigt jobbar regeringen för fullt med att lägga ned de stackars verk vi har kvar. Vad har de förresten för deal med serverhallarna när vi får ett torrår och kärkraften lagts ner, stänger de ned Google, Microsoft och Amazon före eller efter masugnarna får kallna och därmed förstöras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitenkelt: Serverhallarna sätter upp egna gasturbiner.

   Radera
  2. Hörde i morse att svenska folket är positiva till vindkraft om den byggs NIMBY, och vi har ju gott om plats. Så Sverige går nu ut på piratplankan i förhoppning att vetenskapen åter igen skall rädda oss. Det som behövs är batterier eller generering av H2 i anslutning till vindsnurrorna för att jämna ut produktionen. Jag säger inte att lösningen är optimal (kärnkraft hade varit bättre) men det är vad som står till buds med dagens inriktning. Alternativt får vi betala 10+kr/kWh inom en nära framtid, och då kommer hallarna att flytta snabbare än Löfvén svänger slängkappan efter vinden.

   Radera
  3. Vi medborgare kan mycket väl få se kraftigt höjda kWh priser, men tveksamt om facbook eller andra amerikanska spionorgan kommet det. Kul tankeexpriment: tiktok öppnar serverhall i Mälardalen och får subventionerad el/drift , Socialdemokratiska tjänstemän belönas med topp tjänster på tiktoks kontor i Peking och Singapore. Hur hade opposition, media och medborgare ställt sig till detta ?

   Radera
 5. Det här är alltså något politikerna var stolta för när det presenterades ...

  SvaraRadera
 6. För att inte tala om de kostnader för Luleås skattebetalare. Luleå kommun (Dåvarande Politiska ledningen) gick med på att facebook får skicka ut sitt processvatten i spillvattennätet utan att förstå vad dom egentligen gick med på. Den kapacitet som luleå hade i nätet tog slut och all annan etablering och samhällsutveckling stannade upp i flera år och Luleå kämpar fortfarande med att bygga tillbaka kapaciteten i VA-nätet som kommer kosta miljarder och tillslut drabba kommuns medborgarna genom höja va taxor.

  SvaraRadera
 7. Fast vi vill ha serverhallar eller i alla fall tjänster ifrån dom. Då är det väl inte mer än rätt att de finns här? Borde gälla samma som annat vill man använda något så bör man ta även ev nackdelar. I detta fallet är väl nackdelen högre energi priser. Ur ett EU perspektiv är det också bättre att lägga energi krävande verksamhet där det finns billig energi. Och även för miljön borde det vara en fördel. Sen behöver man ta konsekvenserna och bygga ut energi försörjning. Jag tycker nog dessutom att det är rätt att räkna de som basindustri men ser egentligen inte varför de ska ha annan skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju onödigt att subventionera dem med skatterabatter och andra lättnader och stöd. Om man nu ska ge skatterabatter (vilket är tveksamt) så borde det gå till de verksamheter som ger flest arbetstillfällen. Nätjättarna betalar ju inte ens skatt i Sverige och bidrar med noll i exportintäkter.

   Radera
  2. Självklart. Men då kanske ägarna till serverhallarna betalar vad det kostar?
   3000MW ny elrpoduktionskapacitet i form av kärnkraft, ca 200Mdr.

   3000MW i form av vindkraft med samma tillgänglighet som kärnkraften, jag gör en försiktig gissning på ca 6-800Mdr, renatv 1000Mdr.
   Kanske 300-400Mdr om man väljer att säkra upp med ett antal gaskombiverk.

   Tror inte de betalar det...

   Alternativt kan de ju betala för 6000MW vindkraft som täcker deras energibehov och sedan stänga ner i händelse av nätinstabilitet då det inte blåser.

   Radera
  3. Jag gissar at den största delen av lagrad kilobyte är helt meningslösa dokument och bilder som lika gärna kan raderas. Enligt en tysk undersökning medfør en e-post (som skal lagras i en serverhall i tiotals år) mer utsläpp av co2 än att skicka ett vanligt pappersbrev. Om alla raderade meningsløsa mail och foton så hade vi sannolikt klarat oss fint med hälften av dagens kapacitet.

   Radera
  4. Enligt Mike Berners-Lees bok är email 60ggr energieffektivare än vanliga brev, dessutom är den stora co2-kostnaden din privata dator och skärm för förbrukning under den tid du läser/skriver din e-post, inte för lagring.

   Radera
  5. (De två ovanstående är två olika kommentatorer med samma originella nick name, inte en och samma sinnesförvirrade David)

   Radera
  6. Nätjättarnas serverhallar är inte någon sorts "public good". Vad som sker där är deras ensak. Dina email och gamla selfies har ingenting med saken att göra, och finns förövrigt tillgängliga världen om, oberoende av var jättarnas datorhallar står.

   Som har påpekats tidigare, storleken på den svenska belastning på datorhallarna är ungefär detsamma som mätbruset.

   Radera
  7. til David2: (skriver David1, han med inte fullt utblommad schizofreni ännu...=)):
   Nu hittar jag inte den tyska undersøkning jag har läst men co2 utsläppen borde ju nästan øka linjärt med antal år e-posterna lagras. Att huvuddelen av energiförbrukningen skulle uppstå de minuter jag läser e-posten låter osannolikt då e-posten ofta aldrig blir raderad. Hur kommer det fungera i framtiden? Hittils har vi bara fått større lagringsutrymme så behovet av rensing har ännu inte uppkommit men om 30 år vore det ganska så orimligt att våra serverhallar skal vara fulla av 30 år gamla e-poster (borde själv radera jobbmail som inte rensats på 10 år...).

   Men det som tar størst plats är väl alla meningsløsa videor och foton. Førr i tiden tog man kanske 2 * 36 foton (två filmrullar) under en semesterresa, nu tar vi gärna 50 foton per dag och gärna 10 foton på samma motiv.

   Radera
 8. Nu tror jag att jag vet svaret. Det måste ju förstås vara så att politikerna lurar hit nätjättarna för att dem sedan ska bli de som tvingas investera i ny toppmodern kärnkraft! Smart, genialt, ja faktiskt lysande när man tänker på det. Skönt att ha politiker som ligger på en sådan nivå. Då kan man lugnt luta sig tillbaka. De har ju saken fullständigt under kontroll. Då kan man själv ägna sig åt annat. Nån som vet om det är något bra på TV ikväll?

  SvaraRadera
 9. Vi får inte glömma att de kräver tillgång alla tider och då inte tillåter att kopplas ur vid bristsituationer

  SvaraRadera
 10. Var länge sedan man gjorde vad som är bäst för landet sverige så detta passar in bra i den större bilden.

  SvaraRadera
 11. Det vore mycket intressant att få reda på hur avtalen som reglerar vad som händer om serverhallarnas energibehov inte kan tillfredsställas ser ut.

  Vem åker på smällen? Feta skattebetalade bötesbelopp baserade på fantasikalkyler om förlorad inkomst för varje timme man inte lyckas? Är det nätägare eller energiproducenter, och i förlängningen slutkunder som betalar? Eller är det rent av så, mot all tänkbar förmodan, att IT-jättarna själva tar på sig det, och kör sina nödkraftverk utan kompensation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret på ovanstående bör dessutom vara väldigt avgörande för vems el man fimpar först i en bristsituation.

   Radera
  2. Facebook och amazon levererar ju ingen kristisk funktion.
   Ren nöjesverksamhet som borde ha lägst prio.

   Radera
  3. Skulle inte förvåna om det skrivits under nån klausul med svindyr ersättning om det blir avbrott. Är det Annie Lööf som står bakom det här haveriet så är hon i samma klass som Maud Olofsson.

   Radera
 12. Våra politiker är fullständigt inkompetenta, men tillåts vara det då de aldrig hålls ansvariga för beslut som fattas (eller inte fattas pga vånda ...).Vad gäller energipolitiken så finns inget logiskt tänkande hos de styrande. Det enda de verkar intresserad av är att skapa en energibrist så att priserna går upp och vinst+skatteintäkter blir högre. Sök på SCB -Totala energiskatter i sverige 1993-2019-, så får ni fram en intressant stegringsbild hur energislagen beskattas. Ett högt pris löser många finansieringsproblem för staten genom skatterna.

  SvaraRadera
 13. Tja när elbristen slår till och det blir dyrt att betala el-räkningen så kan man alltid sitta hemma & surfa på nätet, för det lär vara det enda man har råd med efter att betalat räkningen... Känns skönt att ha så hög kompetens i riksdagen.

  SvaraRadera
 14. Skulle jag använda klarspråk för att beskriva vad jag anser hanteringen av servicehallarna visar angående ledande politikers kompetens skulle jag omedelbart raderas från vitlistan.

  SvaraRadera
 15. Till detta ska läggas till hur Ygeman körde över alla instanser och överraskande gick med på elnätbolagens oskäliga krav. Finns en väldigt bra artikel på DN om detta. Som tur var stoppades detta av övriga partier.

  https://www.dn.se/ekonomi/hemliga-bakgrunden-till-ygemans-sagade-forslag-natjattarna-hotade-att-stamma-staten/

  "Det som blev en proposition som kan ge bolagen 28 miljarder kronor i mer intäkter åren framåt. Men den stoppades på onsdagen av en majoritet i riksdagen "

  Men man kan säga att vissa ministrar verkar vara väldigt tillmötesgående mot stora företag i frågor som är till enorm nackdel för Sveriges invånare, varför gör de så?

  Sedan måste alla veta att dessa elnätbolag hotar svenska staten och demokratin.

  " Branschen ska stoppa lagstiftning som går emot dem i lagrådet och riksdagen:

  SvaraRadera
 16. Det beror på inkompetens men det var lite motstånd i samhället när det genomfördes, dvs inkompetensen låg inte bara hos politiker. Mängder av signaturer i kommentarsfälten på affärstidningarna hejade på idiotin och saknade förmåga att förstå situationen. Det verkar fortfarande finnas människor som inte riktigt begriper.

  Flera "grand old men" (ex Leif Johansson) gjorde studiebesök på FB i Luleå och gjorde idiotiska yttranden om ny basindustri.

  Den triviala analysen (som tydligen bloggaren också gjorde) lades fram många gånger men ignorerades.

  Även om det finns korruption/dolda intressen så skulle detta ha varit omöjligt om tillräckligt många begrep och påpekade det uppenbara.

  SvaraRadera
 17. Ähh.. när hallen väl är byggd så kan man ju alltid höja skatten igen. Som med allt annat som man subventionerar från början.
  Är väl bara att dra ut sladden om de inte hostar upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, låt dem bygga klart och ta sen bort subventionerna. Behöver inte vara svårare än så...
   Vi ser nu att opinionen vänder runt hallarna och då är det bara rimligt att politiker ändrar sig. Så demokrati fungerar och en medräknad risk från storbolagen.

   Radera
  2. Avtalen verkar än så länge vara hemliga. Ska vi gissa att de är enormt fördelaktiga för Facebook et cie?

   Radera
 18. Företag som inte skattar i Sverige borde vi kunna använda som effektbalans och stänga av vid brist. Skadan för Sverige == 0. De har säkert reservkraft - om inte kommer de skaffa. ;)

  Skulle gärna se att våra politiker utvecklar en ryggrad. Oerhört mjäkigt gäng vi har på båda sidor.

  SvaraRadera
 19. Undrar om det inte kan vara ett klassiskt fall av "Asset stripping"? När kapitalismen rullar ihop sig i brist på tillväxt?

  Ingen ser någon lönsam framtid för konceptet "Sverige" så alla slutar investera och plockar åt sig det man kan på vägen ut. Man räknar med att serverparkerna i vilket fall ger någon liten avkastning till skillnad från Samhället Sverige som kostar mer än det levererar.

  Skogsindustrin är så högeffektiv att den kan skötas med Nordsjö-logistik där man flyger in personal med helikopter för att köra skogsmaskiner och transporter.

  SvaraRadera
 20. Säga vad man vill om våra politiker men några "rain makers" är dom inte...

  SvaraRadera
 21. Det finns beräkningar att laddning av elbilar kommer kräva 6000 mw om det blir 300.000 elbilar i Sverige....


  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tror jag länder som nettoimporterar el ligger värre till.

   Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen.

   Radera
  2. Danskarna kommer se till att Sverige skänker dem elen med motiveringen att vi stängde Barsebäck så vi måste kompensera för den sämre stabiliteten i SE4 som är starkt sammanknuten med Danska elnätet... och svenska politiker kommer gå med på det :)

   Radera
 22. Nu är jag ingen expert på vad serverhallar använder engergin till,men jag tänker mig att de inte drar nominell effekt 100% av tiden. Jag tänker mig mitt i kalla vintern, när vi andra anvädner som mest energi, förbrukar datahallarna som minst. Och vise versa. Kanske någon expert kan belysa detta närmare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Eventuellt kylbehov lär ju variera med säsongen, men förutom det så tror jag en serverhall har väldigt jämn belastning över året och dygnet.

   Radera
  2. Jag skrev en kommentar för något år sedan där jag hade tittat på Googles redovisning och det var ingen större skillnad (1% ) mellan datacenters i norra USA (ej Alaska) och Sydstaterna. Så det borde döda argumentet att de flyttar till kallare klimat för kylningen drar mindre enerig. Det är också bara 5-10% kunde jag läsa mig till.

   Radera
 23. Det blåser alltid någonstans. Inga problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Gäller bara att ha förlängningsladd lång nog så vi kan rulla dit vindsnurran.

   Radera
 24. Ytterligare mängder med farligt radioaktivt avfall då som vi inte vet vart vi skall göra av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det vet vi visst. Upparbeta och återanvänd i reaktorer avsedda för det.
   Men det finns det ingen politisk vilja till.
   Alternativt skapa egna bomber för att Putin skall sluta tyka sig.
   Inte heller här finns någon politisk vilja.

   Radera
  2. Eller ytterligare mängder CO2 som vi inte vet vad vi ska göra av. Tur att regeringen förstört överskottet på utsläppsrätter...

   Radera
  3. @Fd. Chaffisen. Nej det finns ingen godkänd lösning på kärnavfallet. Nu ligger det samlat på CLAB och mängden farligt radioaktivt avfall växer år för år.

   @Sjunkbomben. CO2 i atmosfären är hur lätt som helst att ta hand om. Plantera träd!

   Radera
  4. Fast alla klimatåtgärder går ut på att minska CO2. Då är det fel att öka energiförbrukning i stor skala.

   Radera
 25. Perfekt ämne att belysa lite extra. Energifrågorna här är ur en betydligt intressantare vinkling än de tillrättalagda artiklarna i media.
  Den riktiga problematiken kommer vi märka av ganska snart när kärnkraften inte räcker (förvisso har det redan hänt). Det som kommer återstå är intermittent energi från sol och vindkraft, bortsett från den enda kvarvarande stabila energin - vattenkraften.
  Vi som gjort exakt det som regeringen vill, dvs investerat i solpaneler kommer få noll utdelning. När solen lyser är elen billig, när vi väl behöver den får vi importera. Det ser då ut som staten kommer subventionera kolkraftel till serverhallarna och vi småhushåll får betala dubbelt upp.
  Jag har spått ett elpris på fyra kronor inom fem år, men jag får nog snöra åt tidtabellen.

  SvaraRadera
 26. Det är åtminståne amerikanska bolag och inte kinesiska... alltid något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla får sin del av kakan, kineserna leverar alla kretsar som är fulla av bakdörrar.

   https://threatpost.com/chinese-hackers-exploit-cisco-citrix-espionage/154133/

   Radera
 27. Det här verkar vara en tidnings-anka som har rullat ner för en snöig backe.

  Om man läser Google Environmental Report 2019 [1] (som är den senaste som är producerad) så ser man att HELA Google, worldwide förbrukar ca 10TWh el på ett år. (Lite mindre än samma mängd el som Ringhals 1 & 2 producerar [2])

  Siffrorna från respektive bolag är förmodligen korrekta från ansökningarna, men en gissning är att det är MAX-värde för vad datahallen beräknas konsumera när (om) den skulle bli fullt utbyggd under sin livstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis glömde jag länkarna:
   [1] https://services.google.com/fh/files/misc/google_2019-environmental-report.pdf
   [2] https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion/produktionshistorik

   Radera
  2. Du jämför energi (TWh) med effekt (MW) här, men säkerligen har man tagit höjd för maxförbrukning, som sannolikt sker över dygnet i linje med Internetanvändandet, dvs mycket lägre förbrukning nattetid.

   Radera
  3. Kom också ihåg att kärnkraftsreaktorerna i princip står stilla för underhåll under sommarhalvåret, och alltså inte producerar året runt. Däremot kör serverhallarna året runt. Så var inte så säker på att det inte stämmer.

   Radera
  4. Det spelar ingen roll om serverhallarnas förbrukning är 100MW I medel, när ett nytt avsnitt av GoT släpps ut kommer effekten toppa och då blir både elnätet och internet hårt belastat.

   Energi ha vi gott om Sverige ett tag till.

   Det är effekten som saknas tack vare expansionen av vindkraft..

   Radera
  5. Jag är väl medveten om skillnaden mellan energi och effekt.

   Så här tänker jag:

   Enligt rapporten ovan är Googles totala årskonsumtion i världen ca 10TWh. Det är möjligt att det finns en viss dygnsvariation beroende på att Googles användare inte är perfekt utspridda över jordklotet, men jag antar att Google utnyttjar sina datacenter för kvalificerad last även när folk i den regionen sover. Det kan t.ex. vara batchberäkningar eller att man crawlar webben för sitt sökindex när datanätsbelastningen i regionen är låg. Om effekten skulle vara perfekt fördelad över året (vilket den inte är) så skulle det, enligt rapporten, betyda att Google har en effekt på 10TWh/8760 timmar = 1142MW (globalt).

   Nu stämmer ju inte detta, dels för att som jag skrev ovan förbrukningen inte är perfekt fördelad över dygnet, och dels för Google fortfarande växer kraftigt och att elförbrukningen successivt ökar under året.

   En annan datapunkt dock som man kan hitta i samma rapport är att Google har valt att köpa 100% av sin energi från förnybara energikällor och för att uppnå detta så hade man kontrakt på 3387MW på förnybar energi vid 2018 års utgång. (För att uppnå 100% under 2017 behövde man "bara" 2960MW)

   Nu är detta givetvis bara en av alla de stora molnaktörerna, men jag anser fortfarande att datahallarna i Sverige tillsammans förbrukar ungefär lika mycket som Google gjorde 2018 är naiv. YMMV

   Radera
 28. Jag tycker det ska belysas mer vad som körs i serverhallarna, det är enligt min uppfattning inte bara mail eller streaming video. Jag tror det är backuptjänster,cloudcomputing... som inte har mycket med privatperson att göra dock kanske mycket med analys av privatperson och flertals redundans för företag.

  SvaraRadera
 29. Tack vara FRA-lagen (som ger Sverige rätt att lyssna på och dela med sig av kommunikation över Sveriges gränser till "vänligt" sinnade intressen) ,så har vi blivit attraktiva att förlägga (återigen) utländska företags kunders data i. Sen att vi bjuder på driften (i princip) kan bara betyda att vi kör få något i utbyte ....

  SvaraRadera
 30. Svar
  1. Alltså kan vi som stat åtminstone få ut pengar av företagen i en mer rimlig omfattning via skatten.

   Radera
  2. Skatten kan självklart höjas. Problemet är att man betraktar dem på samma sätt som basindustrin utan att de levererar något av egentligt värde till statskassan eller samhället.
   Hade serverhallarna levererat arbetstillfällen och skatteintäkter motsvarande exempelvis ett pappersbruk skulle ingen ha något problem med skattereduktionen. Men de levererar inte något. Några enstaka vaktmästarjobb, några hotellnätter, lite flygplatsavgifter osv. Inget att jämföra med exportintäkter i miljardklassen för ett pappersbruk (vilka betalar bra löner för flera hundra personer och bolagsskatter osv osv).
   Problemet är helt enkelt att vi subventionerar Google, Facebook, Microsoft och Amazon utan att få något tillbaka annat än att ministrar och kommunalråd får fina bilder med en lokal underhuggare till någon av de fyra stora IT jättarna.

   Radera
 31. Dessutom: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7570882

  SvaraRadera
 32. Det betyder 3-tusen av den snittliga vindsnurran idag.
  Ringhals1 motsvarar runt 800 vindverk på typ 3MW med 1/3 effektivitet
  Det pratades om att Amazon skulle stämma ihjäl Sverige om dom inte fick bygglov,
  Den däringa lagen typ: om förbjud att hindra storföretag i dess utveckling, gick den igenom i EU ?

  SvaraRadera
 33. En fördel med att ha så mycket som möjligt av Europas internetinfrastruktur i landet är att många fler än vi själva blir drabbade om "någon" skulle stänga ner våra el eller telenät.
  Ökad tröskel?

  SvaraRadera
 34. Håller Vattenfall och de andra el-bolagen att göra en Enron? Skapa el-brist för att kraftigt höja priserna?

  SvaraRadera