Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-15 17:15

Teveantennen har fallit

Efter över fjorton år på gården har den från början helt oanvända teveantennen slutligen fallit, och 1900-talstekniken rundsänd tablåteve är slutligen borta. 
Nej, till mångas besvikelse föll inte bloggaren, bara antennen

Förvisso sattes det inte in några teveuttag vid renoveringen av huset vid köpet 2006, men antennen har suttit kvar i alla dessa år. Dessutom behövdes det tydligen en antennförstärkare för att alls få in en signal enligt förre ägaren, då det är rätt många mil till Häglared. Med den nya lite kortare masten efter sabotaget kanske det inte hade gått att få in en signal alls. Finns dock en slavsändare inne i byn, men med begränsat utbud enligt Teracoms information. Är lite si och så med täckningen för teve i de kuperade fd gränstrakterna mot Danmark.

Eftersom jag ändå var uppe på taket för att moss- och algbehandla, så beväpnade jag mig med 5-56 (sprejen, inte ammunitionen) och en hylsnyckelsats för att kontrollera om det gick att få loss antennen.
Före
Lite 5-56 på muttrarna och gängorna, och sedan lite arbete med multiverktyget för att kapa antennkablarna, så var det dags att lossa muttrarna och faktiskt få ner antennen under kontrollerade former. Var lite orolig över att den skulle väga mycket och göra det svårt att få ner den eller att den skulle skada taket, men så var inte fallet.
Efter
Otroligt skönt att blivit av med denna rest av 1900-talsteknik, som ändå aldrig använts.

Nu kanske någon tycker att man kunde använt masten till något annat, men den stod mitt i utsläppet från kaminen, så det är tveksamt om någon 4G/5G-antenn hade överlevt, liksom någon väderstation. Det senare har jag redan på andra platser, och det finns bra väggfästen för riktantennen för 4G/5G till backuproutern om fibern går ner
Antennen har fallit
En helt annan estetisk upplevelse av huset utan en ful teveantenn också. Och en inbjudan till blixten är borta.

Det viktigaste som finns är ju att påtala att jag ser inte på teve och har inte gjort så sedan 2006. Sådär, nu fick jag säga det igen. En del undrar kring min produktivitet, och ett svar kan vara att jag i princip bara ser en handfull timmar streamade program om året, och då alltid som relevant research - antingen för bok eller för blogg, och då oftast i ögonvrån medan jag jobbar, eller samtidigt som jag tränar. Och nej, jag kommer inte titta på eventuella Youtube-filmer eller podcasts ni mailar mig om heller - kan det inte sammanfattas en en enkel snabbläst text så kommer jag stå över, för jag har inte tid att lägga på information med låg bandbredd.

48 kommentarer:

 1. Tyvärr vill många i vår föreningen har TV kvar, vi kunde spara 100kkr per år... Och eftersom det har inte även varit möjligt i 80talet är det fördelat efter andelstal och inte som idag mögligt per lgh -> vissa betala mer än normalpris och andra få ytterligare rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på detta, men jag tror faktiskt att det är lagkrav för BR och hyresvärdar att erbjuda TV. Sedan om ex. fast bredbandsuppkoppling täcker det behovet vet jag ännu mindre om.

   Radera
 2. Må säga att det förvånar mig att Herr Bloggaren är uppe och mixtrar och donar på taket utan försedd med säkerhetslina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står på sotarens fast monterade stege, och är utan säkerhetslina, precis som sotaren.

   Radera
 3. Minns ni när det blinkade en triangel uppe i hörnet när ett program började i andra kanalen? Eller att man fick skruva sig fram till bästa bildkvalité utan brus? Dagens unga har det för lätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testbilden! När testbilden byttes till klockan! Språka på serbokroatiska! Det var bättre förr!

   Radera
  2. Fans även en TV med en extra 5-tums (tror jag det var) TV upp i hörnet så man kunde se även den andra kanalen.

   Radera
  3. Minns även överskattade BangOlufsen som sålde lyxTVs med glasruta framför den välvda så den såg mer exklusiv ut. Och Thorn som hyrde ut TV apparater på långtid. Eller fjärrkontrollen med sladd till toppmatade VHS’en, man kunde sitta från soffan och spola tillbaka hyrfilmen! Herregud vilken resa bakåt i minnet..

   Radera
  4. Spola tillbaka hyrfilmen. Bara det får dagens ungdom att bli ett enda stort frågetecken.

   Radera
  5. Moviebox om man inte hade en VHS-spelare eller råkade ha föräldrar som köpt Betamax istället.

   Radera
  6. Prata nu inte skit om B&O , dom hade det bästa logiska systemet, fjärren låg också perfekt i handen, den var smal så man skötte allt med tummen, deras VHS kunde dela bildskärmen i 9-bilder , tror 8 stillbilder, bandspelare 2000 - 2004 heltransistoriserad med 3 kanaler + eller inkl. eko , ljud på ljud, hade rak frekvensgång 19-19KHz på 19cm , skjutreglage och Din-ingångar såklart på alla B&O enheter, mätvärden naturligtvis också i din, inte musik-effekt med hörbart skrammel, men det var 'på den tiden' det, numera hör man bara då det 'knasar i korken' och nån säger kask.

   Radera
  7. Håller med. B&O byggde med kvalitet. Underbart ljud för att vara tv. Aktiv hifi.

   Hade faktiskt två, den andra hittade jag i en container och friskade upp med en ny diod i nätdelen.

   Men det var som sagt en annan epok. Priset var väl också lite Porsche. Kostar att ligga på topp och fallet kan bli högt.

   Radera
 4. Nu är det bara att klippa fibern och slänga SIM-korten så är du off-the-grid.

  SvaraRadera
 5. Har bloggare något nytt att säga angående "Masthugget" i Häglared.

  SvaraRadera
 6. ...och hur blir det med preppingen? Vågar man man satsa på att fiberkabeln är svårare att slå ut än sprängbara TV-master? Borde en god prepper ha alla tänkbara alternativ tillgängliga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska du m teve till i kris? Finns radio, drar bråkdelen energi.

   Radera
  2. Tänker att det är lite högre bandbredd på informationen i TV. (Individuellt varierande behov/förutsättningar, så klart.) Men exempel på detta är bilder, kartor, grafer, etc. Det kan vara svårt att skildra i radio. Man behöver ju inte heller stänga radion bara för att man har TV.

   Radera
 7. Vad algbehandlar du med och hur ofta? Lans till spruta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönfri. Har en tvåliters tryckspruta, som man handpumpar upp. Blir några vändor att fylla på, förstås.

   Radera
  2. Det här var första gången på 14 år. Angående hur ofta.

   Radera
  3. Ok,kan tipsa om fri-lansen, upp till 3,6 meters spröt. Så slipper du gå på takpannorna i onödan.

   Radera
  4. Har kört med "mot Alg", tror jag det heter, ett antal ggr. En praktisk engångsbehållare med sprutmunstycke och självblandning. Man kopplar in vattenslangen i bakänden, sen är det bara spruta så långt som vattentrycket räcker. Får ställa mig på en stege för att räcka upp till nocken, men betydligt enklare att täcka hela taket iaf, än att klättra omkring på själva taket.

   Radera
  5. Låter ju bägge vettigt. Grönfri fanns dock på hyllan i lokala allt-utom-mat-och-civila-kläder-affären.

   Radera
 8. De som inte använder teve, vill gärna framhålla detta faktum. Flitiga teve-tittare vill inte gärna omtala sitt gloende. Det ena är status, det andra är det icke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som annat missbruk, tex ickerökare vs rökare.

   Radera
  2. Beror nog på vilka du umgås med, i mina kretsar tycker jag det pratas mycket om film/serier man sett och rekommenderar eller avråder från. Kanske inte så mycket tv mer streamat. Tycker inte heller de jag umgås med har några problem att säga att de fastnar i obskyra youtube sessioner..

   Radera
 9. Sedan är det ju hårklyveri om man kollar på marksänd TV eller TV via sladd i marken. Många som inte "kollar på TV" visar ju sig ändå kolla på diverse serier som sänds av en massa obskyra bolag. Allt för att ge kickar till belöningssystemet. Har man en skärm där man kör underhållning så är man ju ändå deep in the shit.

  SvaraRadera
 10. Via foliehatten får jag in hela ComHems utbud samt en del kanaler som inte går att få in på annat sätt.

  SvaraRadera
 11. Härligt att läsa att man inte är ensam om att välja bort tv-tittandet. Har varit vit i över tio år nu och insett att jag i vilket fall inte blivit dummare än innan.
  Fördelen är att man oftast även hinner med alla göromål också, istället för att titta när andra gör dem i någon dokusåpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är på riktigt? Du kollar inte på någon serie typ "Games of living dead" eller va f-n skiten nu heter som folk streamar? Eller är det bara jag-är-cool-som-inte-kollar-via-antennen-tugg? Gäsp!

   Radera
  2. Hahaha, jag var svartvit för 50 år sen. Sen gick jag i färg ett tag. Numera lyssnar jag bara på ton-i-ton på stereo. Tinnitus magistern.

   Radera
  3. Sälen: Nej, jag har lyckats missa allt som har med tv att göra sedan 2007. Det är inte alltid av godo, då de flesta fikrumskonversationer förr eller senare hamnar på gårdagens tv-program.
   Då får man vackert sitta och låtsas att man vet något om det.
   Skärmtid får man nog av på jobbet utan rörliga bilder.

   Radera
 12. Lite sent ute här, och en smula off topic, som vanligt.

  Men så länge inte också fibern är klippt kan du gärna kolla om statstelevisionen streamar i repris en dockumenta i ett par avsnitt som gick häromdan: Mullvaden -- en närmast osannolik historia om hur en dansk förtidspensionerad kock lyckas nästla sig in i Nordkoreas vänskapsförbund, stiger i graderna så pass att han kan göra en veritabel Wallraff och filma (inifrån dicktaturens hemligaste bunkrar!) helt äkta (nåja, halvt då) kontraktsskrivning om illegal vapen- och methtillverkning på licens under jord i Afrika. Spanjorens kommentarer om n-rna går inte att återge här. Han kunde dock inte resa med för han satt inne för vapenhandel. Hårda missilkatalogdata på papper. Öppet filmat tack vare Ulrichs NK-medalj. (Inte Buttericks.)

  Alltså, konstapeln skulle aldrig tro mig om jag berättade! Där ligger t o m förf i lä. Det kan ej beskrivas, det ska ses, som Fatima Ekman sjöng på tiden.

  SvaraRadera
 13. Håller med om den dåliga bandbredden i TV. Har inte sett marksänd TV sedan 2020 eller så.

  Men på YouTube finns Henrik Jönsson, kl 08.00 varje morgon. Blev jag tvungen att välja mellan att läsa Cornucopia eller se en kvart Henrik så skulle jag välja Henrik Jönsson.

  Så bra är han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Jönsson är ju mästare på låg bandbredd. Han säger för all del en del intressant men hans klipp skulle garanterat gå att få ihop på ett av Cornus inlägg som man kan läsa på 1-2 min. I poddformat och i hastighet x1.75 hade det dock kanske funkat när man åker till jobbet. Längtar till den dagen bilars autopilot blir tillräckligt bra för att man ska kunna gå över till text istället för ljud i den dagliga pendlingen.

   Radera
  2. Hahahaha! Där fick ni mig! Har inte gått på en sådan på länge! Lyfter på hatten för den djupa ironin i tipset. Kunde inte låta bli att kolla på snubben. Har han rymt från Klartext? Slant någon vid lobotomeringen? Helt obetalbart att lyssna på honom. Låg dubbelvikt efter en halvminut. I klass med Lars Enarsson i samma skitmedeia!

   Tack för att ni gjorde min fredag!

   Radera
 14. Har ingenting förutom den marksända TV:n, lite som varför skall jag betala för alla reklamkanaler? Jag tvinmgas ju betala för SVT/SR..... Men det intressant ai kråksången är att vem ringer man till när marksänd TV går ner? Jag har hitintills alltid hamnat hos Teracom direkt-efter lite ringande. Jag har ju inte boxer-ab-så de lyfter inte ett finger, SVT sänder ju inte ut, de tar dessutom inget ansvar för att man skall kunna se det man msået skatta för.

  Via internet har jag tillgång till det jag vill ha, det är inte mycket tablåsänd tv som man passar tiden för, den "gamla goda tiden" som beskriuvs ovan känner jag igen, likaså tekniken, på landet finns familjens kvarvarande tjock-tv en BO, med digbox ansluten. Likaså VHS:en + alla videoband, kisar man när man tittar på VHS så känns det knivskarpt.

  SvaraRadera
 15. Vet inte om det bara är jag men för mig hade det varit roligare att se bilder där du monterade bort antennen med 5.56 (ammunitionen och då förslagsvis i den snabba formen) än med hjälp av sprayen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte en termobarisk laddning när du ändå håller på?

   Radera
  2. Vi ska inte gå till överdrift nu, en KSP 90, ett par lådor ammuntion, en kasse Kung och du har receptet för en klassiker på sociala medier.

   Radera
  3. Blir väl inte mycket kvar av skorstenen då, förståss.

   Radera
  4. Du menar att den går ner i rök?

   Radera
 16. Väldigt vackert utformad skorsten. Fin patina också. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 17. Du ska dock betala tv-licens oavsett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tevelicens är avskaffad. Nu heter det teveavgift.

   Radera
  2. Går på skatten nu, så du har rätt på ett sätt.

   Radera
 18. Irriterande när man klickar på en SVT-rubrik och det bara finns ett clip där. Bojkottar det direkt.

  Håller med om att text är det bästa för valfri personligt anpassad bandbredd. Video trögar väl ner ca 50% av befolkningen iom fast bandbredd och normalfördelning på konsumenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har slutat klicka på SVT-rubriker. Ett jävla ofog och slöseri med tvångsfinansieringen med de där snuttarna. Skriv ut en text istället. Ska nog blogga om skiten.

   Radera