Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-07 11:22

Synsam gör som konkurrenterna och flyttar hem sin produktion till Europa och Sverige

Det luxemburgskt riskkapitalägda nordiska optikerbolaget Synsam flyttar hem produktionen av glasögon till Norden och specifikt Ockelbo i Sverige, istället för Asien och främst Kina. Därmed sällar man sig till sina största konkurrenter Specsavers och EssilorLuxottica, som har sin produktion i Europa.
Nä, jag hade inte ett foto på en Synsambutik, lev med det
Det finns fler och fler bolag som flyttar hem produktion som tidigare låg i låglöneländer, då det inte nödvändigtvis längre vare sig är särskilt prisvärt eller konkurrenskraftigt. För några år sedan tog t ex min granne (både bildligt och bokstavlig fastighetsgranne) Sätila of Sweden ("Stenmarksmössan", även lokalt känt som Mössfabriken) hem produktionen från Baltikum.

Synsam ska på ett år etablera sin fabrik i Ockelbo, vilket ska ge kommunen med knappt 6 000 invånare 150 direkta arbetstillfällen när hela fabriken är i full drift 2023. Den första produktionen börjar redan nästa år.

Intressant är att denna fabrik med 150 anställda innebär en investeringn för Synsam på 250 MSEK, inklusive utrustning och allt. Jämför det med hur mycket det kostar för en normal kommun att bygga en skola, så inser man hur mycket mer kostnadskontroll ett kommersiellt företag har jämfört med offentlig verksamhet.
Ockelbo 2012, foto från föreläsning för åtta år seda

Synsams flytt är förstås välkommen och kanske innebär bättre kundservice med höjd kvalitet och snabbare leveranstider, men är inget unikt. Konkurrenten Specsavers har sin produktion i Europa, liksom EssilorLuxottica med alla sina premiummärken som Oakley, Michael Kors mfl. Det kanske inte är den bästa idén i världen att ha specialtillverkade linser i kombination med bågar tillverkade på andra sidan jorden, sett till leveranstid i kombination med kostnad att korta ner denna. Dessutom stiger alltid kostnaderna i låglöneländer över tiden, vilket gör att den lägre arbetskraftskostnaden till slut inte kan motivera merkostnaderna och problemen avståndet innebär, inklusive logistikkedjor och kvalitetskontroll.

Det är alltså en del av en redan pågående trend, och inte en effekt av coronakrisen även om störningarna i internationella leveranser kanske kan påverkat beslutet på marginalen.

Ockelbo lägger 124 MSEK på förvärv av fastighet och byggnation, som sedan ska hyras ut på 15-årskontrakt till Synsam. Inga lokala företag var intresserade av att uppföra industrilokalen och agera hyresvärd.

Optiker är för övrigt kanske en av de få butikstyper som kommer finnas kvar i våra stadskärnor framöver, då vissa saker (ännu) inte går att göra på nätet. Optiker, tandläkare, massörer, veterinärer, och frisörer kan man ännu inte ordna online. Dessutom är nog medelåldern för en optikerkund lite högre än snittåldern i riket, och därmed lite mindre nytänkande i att utföra saker via Internet.

Dessa och restauranger blir väl det sista som finns kvar i våra stadskärnor. Bara i min kommuns lilla centralort Kinna finns det fem optiker runt torget. Att det sedan går tretton riskkapitalägda optikerkedjor på dussinet är en anna fråga och man kanske kan killgissa sig fram till att det kommer bli vissa rationaliseringar i branschen till slut.

Däremot finns det optiker som erbjuder på platsen-undersökningar för företagskunders terminalglasögon. En möljig utveckling istället för Internet kanske blir hembesök? Kanske blir ett blogginlägg om det någon dag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Idiotisk jämförelse att jämföra kostnaden för en fabrik med en skola.

  Det är helt olika krav på fastigheterna.

  Sedan drar många offentliga projekt över budgeten men det har ofta med sent ändrade krav att göra, alla ÄTAor kostar vansinnigt mycket.
  Otillräcklig konkurrens är också en orsak, tex när det gäller just byggnation av skolor är det en överhettad byggbransch som driver upp kostnaden och då får beställaren vackert ta skeden i munnen eftersom det är bestämt att det skall byggas.

  Aktörerna vet ju om att det inte finns ett alternativ.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Idiotisk jämförelse på vilket sätt?

   En skola kanske har vissa enstaka krav på byggnaden som är högre än för en industribyggnad relaterade till att barn vistas där hela dagarna osv, och i skolan finns mer av innerväggar och liknande jämfört med en industribyggnad som är mer av ett stort "skal". Men samtidigt är skolan i princip en tom byggnad samtidigt som industribyggnaden fylls med produktionsutrustning som generellt är många gånger dyrare än byggnaden.

   Är byggbranschen som bygger skolor men någon annan som bygger industribyggnader menar du?

   Respektfullt får jag nog påpeka att din kommentar var mycket märklig :)

   Vänligen,
   Mr. Pennypacker

   Radera
 2. Har jag fattat det rätt att kommunen betalar för hela nya fabriken?

  Det innebär de inte tar nån risk alls och att de inte behöver investera i deras förmodligen gamla anläggning i kina. Hur lång livslängd har en sån fabrik ?

  SvaraRadera
 3. Lite OT. Pratade med en mäklare i området igår och det är ett sanslöst tryck på sommarstugor i området. Vissa har dubblats i budgivning.
  Förhoppningsvis blir det lite bättre tryck i själva kommunen som varit i fritt fall sen Ockelbo basket fallerade i basketligan 2007.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför denna hets på sommarstugor? Kan Corona haft så stor effekt

   Radera
  2. Definitivt stor effekt i området.
   Dessutom har väl folk så smått börjat inse att man kan bo utanför Sthlm och semestra på andra platser än Åre, Gotland och Ullared.

   Radera
  3. Överbliven semesterkassa resulterar i handpenning, samt planering inför framtida pension då man vill kanske flytta till det billigare boendet i sommarstugan (varifrån man har goda minnen) istället för barren i staden?

   Radera
 4. Goda nyheter. Vem vet, kanske den klassiska orange Ockelbosnöskotern också kan återuppstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är dock kommer den att heta Ockelbo 60000 eller Ockrlbo 6.0A?

   Radera
 5. Jaså ska du titta på det. :D

  "Däremot finns det optiker som erbjuder på platsen-undersökningar för företagskunders terminalglasögon. En möljig utveckling istället för Internet kanske blir hembesök? Kanske blir ett blogginlägg om det någon dag."

  SvaraRadera
 6. Väldigt roligt! Undrar när trenden med hemflytt ska komma till IT-organisationerna? Blir bra för svenska programmerare men sämre för alla de mellanhänder som idag behövs som gränssnitt mellan beställaren i Sverige och utvecklarna i Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte riktigt samma sak, automation kostar lika mycket i hela världen men kostnaden för arbetskraft varierar mycket (faktor 4-5 för IT-personal).

   Radera
 7. Trevlig trend, och produktionen kan nu ske i nationer där man tar åtminstone mer hänsyn till klimatet på sikt.

  SvaraRadera
 8. Dels är det oerhört trevligt att man flyttar industri till sverige, om än i ganska lite skala.
  Utflyttning till låglöneländer, Kina, är extremt kortsiktigt. Ganska snabbt försvinner kompetensen även på utvecklingssidan och då går det fort.
  Men till Synsams etablering i Ockelbo, den ger 150 nya arbetstillfällen. Hur många nya arbetstillfällen har Facebooks serverpark? eller Amazon/Microsofts? gett?
  10? 20? Samtidigt som de suger upp el (höjer elpriset relativt sett) och hindrar annan utveckling och därtill skattesubventioneras mm.
  Hur många miljarder per jobb är det "datahallarna" kostar skattebetalarna? Hur många kronor kostar glasögonfabriken?
  Business sweden och regeringen borde antagligen jobba avsevärt mer på att få svensk industri att flytta hem produktion istället för att locka hit IT jättar med skattesubventioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, livskraftiga företag behöver inte skattesubventioner och bidrar till samhället. Dessa IT-jättar kommer förmodligen kosta skattebetalarna en hel del framöver som endast kan finansieras med skattehöjningar eller prioritera ned sjukvård, skola eller omsorg. Det är en bra slogan för S i nästa valrörelse "Ropen skalla, datorhall åt alla, skolan ska spolas"

   Radera
  2. Möjligen leder effektbristen till att förslaget nyss i DN ger mer el om sju år istället för tjugo som SVKs planering ger. Sjökabeln till Forsmark kostar mer men samhällsvinster med mindre risk för effektbrist, lägre genomsnittspris för el i söder och dessutom större export till Polen, Tyskland, Litauen och Danmark.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. Det vore fint att stödja denna trend genom att ha gott om el i landet.

  SvaraRadera
 10. Synsams IT system låg nere för några veckor sen, Ransomeware enligt vissa källor. Straff för eller orsak till hemtagningen?

  SvaraRadera
 11. Är det säkert att det handlar om att ersätta Kina-jobb? Och inte handlar om att centralisera dagens verkstadsjobb ute i Synsam-butikerna?

  SvaraRadera
 12. Härliga nyheter med mer produktion i Sverige och framför allt inte i Kina.

  Låter som en väldigt bra investering för kommunen. En hygglig direktavkastning på fastigheten som ger ett nollsummespel men den stora vinsten i 150 nya jobb, vilket bör generera i runda slängar ca 10 mkr om året i kommunalskatt.

  SvaraRadera