Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2020-10-05 07:17

Stark start på börsmåndagen i Asien

Börsmåndagen startar kraftigt upp i de asiatiska tidszonerna. Morgonens berättelse är att den amerikanske presidenten lämnat sjukhuset tillfälligt. Så länge varade den oron.
Australien
Börserna går alltså mycket starkt i Asien. Australiens ASX 200 inleder veckan på i skrivande stund +2.54%, Hang Seng i Hong Kong +1.46, Japans Nikke 225 +1.25% och Singapores Straits Times +0.52%.

Dollarn stärks något mot den svenska kronan, men det verkar generellt handla om en kronförsvagning och inte en dollarförstärkning, då kronan tappar mot även NOK och GBP, men inte mot EUR.

Guldpriset faller tillbaka, vilket är ett tecken på minskad oro, och kostar bara 542:- SEK per gram eller 1892 USD per troy ounce.

Det är viktigt med storytelling och orsaken till börsrusningen sägs vara att Donald Trump lämnade sjukhuset för att göra en liten uppvisningstur i en av Vita Husets bilar. Tilltaget har fått allvarlig kritik från medicinska experter, även om Trump sedan återvände till sjukhuset. Han är dock fortfarande smittsam, om inte annat för personalen inblandad i bilturen.

Men marknaden är nöjd med att Trump visade upp sig, vilket syns på börsreaktionerna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Vet inte riktigt varför, men detta påminner svagt om en brittisk satir på teve nån gång på 1980-talet där sovjetledaren gång på gång säckade ihop som en trasig mekanisk docka, varvid snabbt och effektivt en ny sådan rullades in på en pirra. Kan ha varit Hoppla vi dör med John Cleese? Brutalkomik. Sändes väldigt sent, utan repriser.

  Verklighetsbakgrunden var ju att ledarfigurerna verkligen byttes ut med några månaders mellanrum, under en period.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken att det skulle vara en body double bakom Trumps icke-medicinska mask där i bilen har slagit mig.

   Radera
 2. Trump är inte den första president som fått den bästa expertbehandlingen som går att få vid tidpunkten för insjuknandet. Det är en tradition som går tillbaka till den 1:e presidenten George Washington som insjuknade 1799 i svåra andningsproblem, och åderläts på totalt 4 liter blod under 10 dagar, varefter han dog.

  Idag är chanserna betydligt bättre, om bara inte den bångstyrige patienten själv sabbar det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4 procents chans att dö i covid för en 74 åring, i en grupp med 100 procents dödlighet.

   Radera
  2. Normalt ser man det som en risk att dö, inte en chans.

   Radera
  3. De 4% risken är väl ett snitt? Troligen så får presidenten den absolut bästa möjliga vården och därför är hans chanser att tillfriskna betydligt bättre än genomsnittet.

   Troligen så är han även är något friskare och starkare än genomsnittet för en 74-åring även om jag självklart inte vet hur det står till med Trumps hälsa och fysik.

   Radera
  4. Framför allt fick han vård i princip direkt, och inte först när han inte längre var kontaktbar.

   Radera
 3. Och om vi får en ny lockdown blir det bra för då kommer förmodligen bostadspriserna i Sverige stiga med 20% tillsammans med tech-aktierna =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lockdown fungerar inte så det lär inte hända. Att bostadspriserna går upp med måttliga 5-10 % i år är förstås rimligt med dagens vetskap. Nybyggen går förstås upp mer, 10-30% första året är inte ovanligt men logiskt förstås.

   Radera