Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-08 07:59

Stark amerikansk börs - blandat positivt i Asien - motstånd i Stockholm

De amerikanska börserna gick starkt under gårdagskvällen, medan Stockholmsbörsen återigen stod stilla. Uppgångarna fortsätter delvis i de asiatiska tidszonerna, men Stockholmsbörsen har haft märkbart svårt att bryta sig loss från börsrekordnivåerna från innan coronakraschen.
Dagschart OMXSPI

Nasdaq 100 stängde på +1.88% och bredare S&P-500 på +1.74%, medan de europeiska börserna knappt orkade röra på sig. Det gällde särskilt Stockholmsbörsen som för andra dagen på raken i princip stod stilla. OMXS30 gick rent av exakt +0.00% och OMXSPI +0.09%. Just OMXSPI befinner sig vid börsrekordet från nyss och innan coronakraschen, och det verkar vara ett motstånd här med lite tröghet att bryta sig loss på uppsidan.

I Asien är det dock blandat positivt på morgonen.

ASX 200 fortsätter upp med +1.09%, Hang Seng backar dock och går -0.69%, medan Nikkei går +0.91% och Straits Times backar försiktigt med -0.15%.

Kronan stärks dock rejält under morgonen och USDSEK faller med -0.81% än så länge, så en USD kostar nu 8:87 SEK. Detta drar i sin tur ner guldpriset till under 540:- SEK och hittas nu på 537:- SEK per gram.

Den amerikanska presidentvalsrörelsen fortsätter förstås att dominera såväl internationella nyheter som marknaderna, och bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll och kan studsa lite hur som helst.

5 kommentarer:

 1. Med risk för upprepning har svenska börsen varit märkbart starkare än sina europeiska kollegor med undantag för Danmark och Finland. Stoxx Europe 600 är ner drygt 12% i år.

  SvaraRadera
 2. Hur kommer börsen, dollarn och guldet påverkas av USA-valet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. US futures reagerade svagt positivt på siffror som visar att Biden utökat sitt försprång. Så tesen att US stock market ska ner 10% vid Bidenvinst kan vi nog skrota.

   Dina frågor kan jag dock inte svara på, ingen som vet det.

   Radera
  2. Värt att påminna dock att den amerikanska presidenten inte är en kejsare. Behåller republikanerna majoriteten i senaten och Biden vinner blir det mest troligt 2 år av kamp mellan presidenten och senaten. (Utrikespolitiskt kan det nog bli annorlunda då presidenten har friare tyglar där)

   Radera
  3. Guld upp, resten ner är min hypotes

   Radera