Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-10-25

Söndagsenkät: Vilken tid ska gälla permanent när tidsomställningen avskaffas?

Dags för en aktuell söndagsenkät. Nu när vi ska sluta med tidsomställningar, så vilken tid ska permanent gälla? Svara nedan.
Vilket tid gäller i Georgien?
Tanken har varit att tidsomställningen nu skulle vara den sista ordinarie och att vi sedan inom hela EU ska sluta med omställningar sommartid och vintertid. Istället ska varje enskilt land bestämma en gång för alla vad klockan är och hålla sig till det. 

Förvisso finns en risk att EU om ett antal år i så fall skulle bestämma sig för att alla måste ha samma tid, så det kan fortfarande bli fler tidsomställningar.

Men nu har detta halkat bort från prioriteringslistan för politikerna, så allt fortsätter antagligen tills vidare med omställning igen i vår.

Fast om det nu blir en permanent omställning, vilken tid skulle du vilja se? Svara på söndagsenkäten nedan.

44 kommentarer:

 1. För att göra mig lite märkvärdig i tillägg till åsikten om centraleuropeisk normaltid då att en tanke om att när solen står som högst på midsommarafton över landets geografiska mittpunkt är klockan 12.00 ... vilket torde vara någontans i gränstrakterna mellan Hälsningland och Jämtland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarsolståndet kanske dyu menar dåmidsommarafton varierar

   Radera
  2. Sommarsolståndet kanske dyu menar dåmidsommarafton varierar

   Radera
  3. Krmc ... Må så vara ... eller när solen står som lägst i Viftasjärvi på julafton!

   Radera
 2. Jag förslår att vi har en folkomröstning och sedan tar vi ett vägt medelvärde mellan de som röstat. Vi han då exemplevis få 28 minuter och 12 sekunder från normaltid. Det blir ju då helt demokratiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så inför vi kommunvis svensk normaltid, svensk sommartid eller något annat. Då blir det dessutom lite exotiskt sådär att hälsa på bekanta som bor i en annan tidszon. Kan de i USA så ska väl vi kunna!

   Radera
 3. Älskar att bloggarjäveln har en grupp för de obstinata "speciella" bloggläsarna :D

  Annars vet ju alla att jorden och landets mittpunkt är Piteå ;)

  SvaraRadera
 4. Skåmt åsido: Problemet med denna fråga är att EUs regeringar nu har frågan på sitt bord. Där har man sagt "det måste utredas innan vi kan göra något".

  Ty även om jag är för EU är det en organisation som är väldigt dålig på att ta tag i saker som rör vanliga människor.

  Till skillnad från den regering Sverige har för tillfället måste man ju ändå säga att EU inte är ute efter att aktivt försämra för folk (Kemikalieskatt, uppräkning av drivmedelspriser, copyswede, platspåsskatten, cykelpuckon får cykla på vägar även när cykelbana finns.... osv osv osv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya cykelvägen hemma är bred som en bilväg. Gissa var sportcyklisterna cyklar - på den tomma breda cykelvägen, eller på den avspärrade väghalvan med trafikljus och varannnatrafik?

   Radera
  2. Blir onekligen förvånad om det är på cykelvägen, det händer aldrig där jag bor!

   Radera
  3. Nä, det är klart de cyklar på den avspärrade smala enfiliga vägen, oavsett vilket håll trafikljusen för stunden släppt på trafiken. Fantastiskt när de har 3-4 m bred egen väg, men ska trängas med mötande biltrafik istället.

   Radera
  4. Tutar du tillräckligt ofta när du kör om sådana cyklister så kanske hen ändrar sitt beteende. Har du tur så blir hen skrämd och ramlar i diket med.

   Radera
  5. Man får nog inte tuta tyvärr. Tuta är väl en nödsignalering för att påvisa tex en fara. Ilska eller uppfostran är nog inte lagens syfte med signalhornet. Knyta näven i fickan och försöka välja andra politiker är nog medborgarens möjlighet sen den dumma lagen instiftades.

   Däremot undrar jag om det inte är ok att promenera på cykelbanan, det kan var värt att nysta vidare i.

   Radera
  6. Jag tror att den lagen är till för att skapa förvirring och frustration och få den obstinata bilälskaren att hata cyklister ännu mer och förmå cyklister att överge sitt fordon för att själva köra bil istället eftersom de inte förstår att de kan använda cykelbanor. Cykelbanorna byggs förresten horribelt dåligt i Sverige generellt numer, så det finns visst fog för att använda bilvägar istället. Och trottoarer. Den konflikträdde kuvade svensken släpper snällt fram dessa, även på övergångsställen.

   Radera
  7. Som personen ovanför skriver. Cykelbanor i Sverige är en sorglig ursäkt till cykelbanor och snarare byggda för gångtrafikanter. I många kommuner slänger man bär och slitlager rakt på jorden i en dragning som innebär ständig acceleration och retardation. Efter en vår är det som att cykla på kullersten och man tappar farten hela tiden.

   Radera
 5. Egentligen bryr jag mig inte, bara vi slipper hålla på och fjanta med att flytta klockan fram och tillbaks till ingen nytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! En total ickefråga.

   Men det mest bisarra i sammanhanget är att vissa anser att det måste undersökas.

   Motståndare till tidsomställningen har lyckats hitta någon undersökning som visar att antalet hjärtinfarkter ökar i samband med omställningen. Uppenbarligen felaktig tolkning sv data. De flesta människor har större variation under en vecka på när de stiger upp eller går och lägger sig. Många åker på semester åtminstone en gång per år där det handlar +-10 timmars omställning eller mer utan att få hjärtinfarkt.

   Det är dags att sluta med det här tramset att ställa om klockan. De som vill kan väl stiga upp när de vill utan att behöva pracka på alla andra sina vanor.

   Radera
  2. Det alternativet saknade jag i omröstningen (och deltar alltså inte).

   Radera
 6. Kan man tänka sig ljusa mornar och ljusa kvällar genom att plocka in en extra timme mitt på dagen och ta bort en på natten lite dynamiskt över året...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när allt är så digitaliserat har jag tänkt i samma banor. Varför inte låta solen styra klockan? Vintertid går solen upp klockan 07. Sommartid går den ner kl 23.

   Radera
 7. Blir kul med sommartid i december- Solen går upp vid 0930. Många kommer nog protestera om det blir sommartid som vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som fågelskådare tackar man för sommartiden då man får sova en timme till eftersom solen går upp senare!

   Radera
  2. Personligen stör det mig mer att solen går ner innan kl 16 än att det skulle vara mörkt på morgonen. Men inget av det stör mig så mycket som att flytta klockan, oavsett håll... Avskaffa!

   Radera
 8. Jag tror vi tjänar på att köra sommartid permanent. Det för en större del av Sverige till midnattssol. Och det tror jag ger oss en viss ekonomisk fördel, turister tycker det är coolt och vi kommer då tjäna mer pengar över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej en större del av Sverige kommer inte få midnattssol bara för att vi ändrar klockan. Det är astronomisk midnatt som avses.

   Radera
 9. Vilken tid är det som ska gälla om vi utgår ifrån att kvantfysiken äger relevans?

  SvaraRadera
 10. O.t.

  Nu är det dags att raljera över vetenskapsradion klotet.
  Cirka 13 min in i programmet.

  "Varför ska vi satsa på bioenergi när vi direkt kan få vätgas och elektricitet fossilfritt?"
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7579035

  SvaraRadera
 11. Sommartid i Sverige och vintertid i Finland, så att vi får samma tidszon.
  Men skulle inte förvåna mig om det blir tvärt om, så att det skiljer hela två timmar mellan oss...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis blir det så! :D Klockrent

   Radera
 12. Tack för att du lagt till det sista alternativet, något jag saknat länge. Det var på tiden. Trevlig ny arbetsvecka!

  SvaraRadera
 13. Vi ska ha UTC+1 och sedan får vi lägga oss kl. 20 och vakna kl. 4 så att midnatt blir som namnet säger mitt i natten. Så gjorde man förr i tiden. Sen får vi anpassa samhället till dessa tider, detta är ett engångsjobb.

  Alltså kl. 20 och kl. 4 - vi är inte några nattvarelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Man ska leva efter ljuset, inte efter klockan. Klockan är ett mått och hjälpmedel som ska anpassas efter ljuset, inte tvärtom som de flesta tycks ha förillat sig i.

   Radera
  2. Ja Snetmot. Det slår mig att sommartidsförespråkarna är lite som vissa nationalekonomer. De blandar ihop enheten (mätetalet) med den underliggande storheten. Om vi trycker mer (digitala) pengar så blir vi rikare. Eller i det här fallet - om vi vrider tillbaka klockan en timme så får vi mer tid. Genialiskt!

   Radera
  3. Har du nåt exempel på det resonemanget Tompa, eller är det fantasier i din hjärna?

   Radera
 14. Sommartid året om, så att vi får åtminstone lite ljus på vinterhalvåret under den tiden man är ledig och kan nyttja det. Inte lönt att det är ljust en timme tidigare på morgonen, för det är snarare förmiddag vi pratar om och då är vi ändå inne på jobbet. Innan jobbet är det ju ändå mörkt och de som vill ha det ljust på morgonen vintertid får nog ta och byta land tror jag, för att ha vintertid på vintern hjälper inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Är ju rätt trevligt att kunna spela fotboll i lite dagsljus efter barnens skola.

   Eller om man vill hinna runt ett varv på golfbanan efter jobbet i september.

   Radera
 15. Och så naturligtvis den obligatoriska anekdoten om att på den tiden jag var i utefarten så var det normalt brassning skeppstiden en timme varannan natt, back westwards och fram eastwards ... 20 minuter per vakt 8-12, 12-4 och 4-8 ... Och alltid ett djävla gnyende på dem som mönstrade av i Staterna att de inte fick pröjs för de 6 timmar som skilde Göteborg - US East Coast.

  SvaraRadera
 16. Saknar alternativet att ha samma som grannländerna. Ändra två gånger om året är inget jämfört med vad det blir om Sverige, Danmark, Norge, Tyskland t.ex har olika tidszoner.

  SvaraRadera
 17. Egentligen är GMT bäst eftersom den ger minst stress. Problemet med s k sommartid är den ökade stressen i och med att vi kvällsmänniskor som utgör en överhängande majoritet av befolkningen tvingas upp en timme tidigare, vilket stör den biologiska rytmen som hänger ihop med solen och hela systemet i universum. Kvantfysik har visat hur intimt förknippade vi är med helheten, allt vi gör får återverkningar på systemet. För morgonmänniskan går det ju bra att stiga upp en timme tidigare utan smärta, men för kvällsmänniskan är det mycket smärtsamt. Det är alltså icke-humant att påtvinga majoriteten av befolkningen ytterligare helt onödig stress. Dessutom är det morgonljuset som är viktigast för hälsan, vilket s k normaltid ger. Det har stor betydelse för dem som måste upp tidigt på vintern. Att påstå att en timme extra ljus på sommaren skulle ha någon effekt på hälsan är ju som att slå in en öppen dörr eftersom det redan är ljust i stort sett dygnet runt. Och om diskussionen ska vara seriös ska det handla om hälsan. Sen anser jag det manipulativt att använda benämningen "vintertid" om normaltid". Det är också absurdt att benämna vår, sommar och höst som sommar på våra breddgrader. Sommar har vi i Sverige juni, juli och augusti, varför "sommartid" ju måste betraktas som onormal tid för oss här i Norden. Jag hoppas att riksdagen tar beslut med utgångspunkt från sömnforskningens rön som ensidigt säger att normaltiden är bäst för befolknibgens hälsa.

  SvaraRadera
 18. GMT är egentligen bäst, då den ger minst stress för invånarna i EU, men jag röstade i enkäten på normaltid eftersom den är ett av de två alternativ som riksdagen ska besluta om. Nyligen lades en motion i riksdagen, av en M-ledamot, om normaltidens betydelse för hälsan. Hälsoaspekten är den seriösa faktorn, den är hälsan vi måste ha i åtanke när vi bestämmer oss. För en s k morgonmänniska är det inte förenat med smärta att stiga upp en timme tidigare, vilket det är för en s k kvällsmänniska. Kvällsmänniskor är den överhängande majoriteten av befolkningen. Sömnforskningen visar ensidigt på normaltidens fördelar för befolkningens hälsa.

  SvaraRadera
 19. Jag är obstinat och märkvärdig och vill ge ett svar som gör att jag stryks från sammanställningen. Saknar alternativet UTC+1,5. Den perfekta kompromissen ingen får som dom vill, men kan samtidigt glädjas över att ingen annan heller fick det.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Varför tjafsa om tidszoner egentligen. Inför UTC och anpassa bara öppettiderna.

  SvaraRadera