Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-10-04 16:30

Söndagsenkät: Handlar du vardagsmat online - och hur länge har du gjort det?

Med anledning av coronakrisen har allt fler börjat handla sin färska eller kylda mat online, antingen via hemleverans eller upphämtning. Gör du det, och i så fall hur länge? Och vad tycker du om det?
Framtiden? Eller redan här?
Det är onekligen en rejäl tidsbesparing att sitta och handla sin färska och kylda/frysta mat online för hemkörning eller upphämtning i butik, förutom att det minskar smittorisken. För en stressad arbetande person kan det spara mycket tid, men nedsidan är t ex att man inte kan titta på bäst före datum.

Andra uppsidor är att man i lugn och ro kan titta efter vad som saknas hemma och fylla på med minimerad risk för att missa något.

Handlar du färsk och kyld/fryst mat online, och i så fall hur och sedan hur länge? Att köpa specialvaror riktat online räknas inte, utan nu pratar vi om vardagsmaten. Vad är din erfarenhet, och svara gärna på enkäten nedan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Det hela går för egen del till på så sätt att jag varje dag kikar i kyl och skafferi och sedan oavsett rain or shine tar en uppfriskande cykeltur någon kilometer ner till ICA och Coop och inhandlar behövlig proviant ... och inne i butiken praktiserar social distancing. Samt finner detta modus operandi fungera synnerligen väl!

  SvaraRadera
 2. Det är en utflykt för familjen att ta sig till Ica Maxi och handla. Dottern cyklar som oftast dit (snart tre år gammal)

  SvaraRadera
 3. Hemfrids köttfärs för 149:/kg visavi Willy's för halva priset, gör att besparingen bara att åka och handla ett kilo köttfärs inte gör det mödan värt att beställa med hemleverans. Sen finns det ett visst nöje med att åka till butiken. I dessa tider av hemarbete behöver man komma utanför dörren ibland.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är för mycket strul med hemleverans av mat, har vissa gånger spenderat mer tid på att vänta på försenad leverans än vad det hade tagit mig att handla själv. Plus att jag vill plocka själv, blir bättre då.

  SvaraRadera
 5. Jag kan tips om Gårdssällskapet för kravmärkt och schysst uppfött kött med hemleverans. Dyrt? Allt är relativt men inte för den kvalitén.

  Men kan själv plocka ihop vad man vill ha utifrån vissa förvalda kriterier.

  SvaraRadera
 6. Har testat det två gånger via Willys online. Plockavgiften är okej på tanke på hur länge min veckohandling tar. Utkörningsavgiften är lite hög tycker jag.

  Nackdelen är att ej levererade varor ställer till middagslistan för veckan.
  Man kan inte välja specifika ersättningsvaror heller de kan välja på.

  Går man själv i mataffären så kan man planera om när en vara saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att saker saknas ställer till det. Av någon anledning verkar det också oftare vara slut på deras plocklager för hemkörning än i butik.

   Radera
 7. Borde kanske haft någon fråga om andel av köp eller liknande, vi handlar ibland hemkörd mat på nätet men oftare på Willys eller Ica.. Och har inte ändrat det nämnvärt för corona, bortsett från något köp när vi satt i karantän. Mina föräldrar i riskgrupp har däremot börjat pga corona och att de är permanent boende på en turist ort så under högsäsong undvek de centrala delar.. Ett argument till för min kampanj att de borde skippa bilen.. Helt övertygad om att de kan ta taxi billigare utan att ändra sitt resande.. Kanske någon enstaka hyrbil om de ska vara borta flera dagar.

  SvaraRadera
 8. Jag har provat tre olika matkassekoncept Linas (godast men tar tid), Coop (helt ok) och citygross (vitkål i allt). Sen Cooponline för vardagsmat vilket funkat helt ok även om chaufförerna verkar traumatiserade av att försöka hitta här ute (de åker från Stockholm till Uppsalaområdet).
  Det jag provat annars är köttlådor från bönder och färdigmat inför veckans luncher där vi köper 10 åt gången. Tycker oftast det fungerar bra. Online där man kan spara det man alltid handlar och sen lägga till resten sparar tid. Tror 15% av det vi handlar kommer från onlinekoncept.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färdiga matkassar tror jag inte på över tid. Tycker recepten som ges där inte ens duger till lunchlådor. Dyra är de också i förhållande till vad man får. Kan man inte laga mat och vill detalj styras så kan det kanske vara ett alternativ för att slippa gå till en butik i dessa tider.

   Radera
  2. Ärligt talat skulle jag kunna ta en tablett om dagen och hoppa över mat helt om det bara fungerade. Stressig period och jag glömmer/eller tar mig inte tid att äta lunch alls ibland. Då är det skönt att ha ingredienser hemma. Har provat kassar i perioder de senaste åren men visst det blir dyrt.

   Radera
  3. Jag förstår. Nä billigt är det inte med färdiga matkassar av förståeliga skäl. Onlinerecept och köpa på nätet är då oftast ett bättre alternativ. Vimlar av bra/hyfsade recept.

   Radera
 9. Handlat på MatHem i flera år. Ser noll värde i att bära hem basvaror. De är även bra på färskt, och blir det fel krediterar de utan tjafs. Leveranserna är punktliga osv. Ica och Coops varianter är ett skämt jämfört med MatHem. Sortimentet är helt ok med några mindre luckor. Handlar bara i butik om jag glömt något eller vill välja färskvaror själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller varor som är slut får man valet att byta till något annat. Man kan även ge generell tillåtelse att byta till liknande alternativ. Aldrig varit med om att något inte kommit förutom om de glömt att lägga ner något vilket kan hända. Då brukar de krediteras detta på nästa beställning bara, men skulle man begära det kör de säkert ut detta separat.

   Radera
  2. Körde MatHem i våras och somras. Fick mat som var nära bäst-före datum, faktiskt var det normen för kött, och det var riktigt dyrt rent allmänt. Tröttnade på att betala för det där.

   Radera
  3. @Turla, ja eller kika på frukt och grönt. Man ska nog inte vara alltför kräsen när man handlar online. Tvivlar på att en ackord arbetandes plockare göra samma kontroll vid plock som en normal slutkonsument.

   Radera
 10. Finns ingen som levererar där vi bor annars hade det varit en del i veckorutinen att beställa online.

  SvaraRadera
 11. Bor man i en större stad, kan man med fördel spara pengar genom att handla på de specialiserade butikerna. Thaiingredinser handlas i Thaibutiken, libanensiska specialiteter i den Libanesiska butiken etc. Äter man mest standardmat eller nöjer sig med halvfabrikat, så är det kanske klokast att handla på nätet då man lätt kan spara så mycket tid.

  SvaraRadera
 12. På frågan "Handlar du färsk och kyld/fryst mat online?" saknas alternativet "Har slutat".

  Handlade från City Gross med hemleverans då och då under perioden 2017-2018. De var de enda som levererade till vår dåvarande adress. Men vi slutade att handla därifrån eftersom det blev för dyrt, priserna var definitivt inte anpassade för storhandlande barnfamiljer.

  Har prövat att handla ett par gånger med upphämtning från Willys. Konceptet tilltalar dock inte mig. Att plocka ihop en storhandling via mobilen tar tid. Det går nästan snabbare att skippa handlingslistan i mobilen och istället handla på vanligt sätt.

  Jag skriver dessutom aldrig handlingslistor, jag påminns om vad som behöver handlas när jag går genom butiken och ser varorna i hyllorna. När jag sätter ihop handlingslistan för hämta ut-beställningen i mobilen missar jag lätt saker eftersom jag behöver exponeringen i butiken för att komma ihåg vad som är slut hemma osv...

  En annan sak är att jag vill kunna återanvända kassarna. Hämtar man ut från Willys levereras alltid maten i nya pappkassar. Vår källare svämmar snart över av tillplattade Willys-kassar. Jag skulle hellre hämta ut maten i plastbackar som man sedan lämnar tillbaka till butiken.

  SvaraRadera
 13. Bor i litet samhälle med en lokal Ica affär. Så fort som släppte online handel med avlämning för ca två år sedan började jag handla så. Fungerar super bra. Kör alltid en vecko handling för ut hämtning måndagar efter jobbet. Brukar sedan bli en komplettering på helgen vilket vi gör i butik, men det känns bra att online butiken är samma så man stödjer den lokala. Sällan något saknas och bra service när det gjort det. Tänker att det även är en fördel för butiken som på sikt kan lägga mer arbete på förmiddagar med att packa, när personalen vill arbeta men det är få kunder i butiken så man kan minska trycket på ob tider.

  SvaraRadera
 14. Jag har varken online- eller upphämtningshandlat.

  Veckohandlar. Jag har inom 1-2 km ICA Supermarket och stort Willy/Coop. När jag handlar tar det <20 min. Vad är det för tid man ska spara?

  "lugn och ro kan titta efter vad som saknas hemma"
  Jaha? Vad varför skulle man inte göra det annars?

  Handla mat på nätet är ju dyrt. Hemleverans, plockavgift och 5-10+ dyrare/vara än i butik. Visst, man kan slippa avgifter om man storhandlar 600-1000 kr. Jag handlar för 200-400 kr/v.

  Så länge det är dyrare än i butik kommer jag inte handla online.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken Willys eller Ica har högre priser på nätet. Samma som i butiken.

   Radera
  2. Jag beställer online och hämtar vid butik (ICA MAxi) och de är märkbart dyrare än att handla i affären. Har inte jämfört alla produkter men ett urval om knappt 10 varor visade att priserna ligger 5%-10% högre än i butik. Trots det handlar vi varannan vecka online och sen kompletterar ett par gånger emellan med smågrejer och färska växter.

   Radera
  3. Samma här, handlar för 200-400 kr i veckan vilket gör det väldigt dyrt att beställa mat online, blir minst 25% dyrare bara på grund av plock- och leveransavgift.

   Dessutom är det alltid svårt eller omöjligt att få bud och leveranser att förstå hur porttelefonen fungerar, så det slutar alltid med att jag får springa ner och ta emot leveranser själv. Det funkar antagligen bättre om man bor i villa.

   Radera
  4. Vad mångas lever billigt här. Men så klart är det mest värt för barnfamiljer. Både att det ger mindre prispåverkan av avgifter och att man nog lägger mer tid då det blir mer att handla. Och när det ändå nämndes så lägger vi runt 6000 i månaden och är då 4 för det mesta.. I någon sorts modern familje bildning så finns det ex med umgänge inblandade

   Radera
  5. @Rosenlind Willy stämmer väl (fortf. plock- och levavgift) men inte ICA. De jag kollat senast har inte alls samma priser i butik som online. Varje ICA-butik bestämmer själv vad sin onlinebutik ska ha för priser/marginaler. Det finns ingen enhetlig ICA Online. Förra året var det en ICA Näras onlinebutik som var billigast i Sverige. ICA Nära som fysisk butik är annars dyrast.

   https://www.fri-kopenskap.se/article/view/646361/har_ar_icahandlaren_som_pressar_priserna_pa_natet

   Radera
  6. @Rosenlind Tillägg om Willys. Priserna har varit lika online jämfört med stort Willy. Men Willy har också "Willy Hemma", vilket är som ICA Supermarket. Jag tvivlar de kör samma priser pga läge och mindre sortiment.

   Radera
 15. Försöker äta i säsong och odlar stora delar av maten själv men handlar (och säljer) även online i vår lokala REKO-Ring samt kompletterar med en del saker på ICA och hämtar ut färdiga kassar. Kommer troligtvis inte återgå till att handla i butik oavsett pandemi eller ej. Det är helt enkelt för smidigt att åka varannan vecka till REKO-Ring / ICA och hämta upp en färdig kasse med det man har förbeställt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att komponera ihop kassar med varor att hämta ut färdigpaketerade på ICA så handlar vi också en del på Matsmart. Riktigt bra onlinebutik med en hel del basvaror / skafferivaror och ofta en del ekologiska produkter. Sortimentet är sådant som inte gått att sälja i butik av olika anledningar och priserna är ofta rejält nedsatta.

   Man både minskar matsvinnet och får tag i mat billigt. Bra för både plånboken och miljön alltså.

   Fri hemleverans och aviseringsfritt. Mycket bekvämt!

   Radera
 16. Min bild är att den typiska köparen tillhör medelklassen boendes i villa i förort med små barn. Inte särskilt pigg på matlagning i regel. Intar gladeligen många bidrag i form av tjänstebil, RUT och ROT samt tycker att skatten är för hög. Stämmer förstås med mina anekdoter, men visst - fördomsfullt.

  SvaraRadera
 17. Brukar handla på vägen hem från jobbet, eller i samband med barnens aktiviteter då man lämnar dem exp på träning och så åker man och handlar under tiden. vet en familj med 5 barn som beställer hem matkassarna dels för att de handlar så mycket och för att spara tid.

  SvaraRadera
 18. Handlar i butiken som förut, fast storhandling i större utsträckning vilket innebär lite färre butiksbesök än tidigare.

  Pga mer jobba hemifrån så behövs mer käk hemma i stället för att gå ut på lunch, alltså lite fler storkok.

  SvaraRadera