Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-27 07:19

Slut på det roliga - kraftiga nedgångar på börserna under måndagen

Gårdagen bjöd på kraftiga börsnedgångar världen över. Frågan är om det är slut på den positiva börsen nu när coronapandemin tar fart igen, eller om det här bara var en liten korrigering?
Dagschart OMXSPI

Tyska DAX gick -3.71% igår, franska CAC-40 .1.90%, Stockholmsbörsens OMXSPI -2.90%. DAX verkar trillat ur alla former av stöd och är på sin lägsta nivå sedan i juni.

I USA föll Nasdaq 100 -1.61% och S&P-500 -1.86%. Kris- och panikindexet VIX steg med +17.82% igår.

Under morgonen ligger ASX 200 på -1.70% i Australien, Hang Seng -0.73%, Nikkei 225 -0.05% och Straits Times -0.54%, så kanske lugnar sig rörelsen ner sig lite. 

Dollarn fortsätter falla och ligger på 8:73 SEK och euron är nere på 10:33 SEK. Guldet stiger till 1909 USD per troy ounce men ligger kvar på 535:- SEK per gram.

Frågan är om vi nu sett en korrigering och att börsen tar sig igen, eller om det är början på en större höstnedgång, som kan skyllas på vad man nu vill att berättelsen ska vara - förnyad kraft i coronapandemin och tillhörande panikartade nedstängningar för ekonomin och företag, det amerikanska presidentvalet eller något annat alternativ.

Den amerikanska S&P 500-terminen pekar iaf på en oförändrad utveckling under dagen. Just nu. Det löser sig nog ska ni se, med centralbanksstimulanser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Enorm säkerhetsläcka som även drabbar Riksdagen efter hackarangrepp på Gunnebokoncernen. Vill inte bloggen kommentera detta?
  https://www.dn.se/ekonomi/enorm-sakerhetslacka-hemliga-uppgifter-om-riksdagen-och-banker-ute-pa-natet/

  SvaraRadera
 2. Mycket pekar på att endast kring 1 miljon eller något över varit smittade. http://www.veniscripsivici.com/2020/10/26/hur-manga-har-egentligen-haft-corona-i-sverige/

  Siffrorna lär vara liknande i USA. Enkelt att inse vad det innebär i potentiell belastning på sjukvården i vinter och därmed varför börsen går ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men å andra sidan; Är det ny information? Det är ju sådant som aktiemarknaden redan har suttit och räknat på dygnet runt. Om man tror på effektiva marknader d.v.s.

   Radera
  2. Det har du en poäng i absolut. Jag tror dock att senaste veckans/veckornas explosion av IVA-patienter osv i Sverige och även större delen av Europa egentligen som jag fattar det, kan ha gjort att marknaden övergivit förhoppningen om att "andra vågen" nu till hösten skulle bli obefintlig eller åtminstone bara en bråkdel i storlek jämfört med vårens "våg".

   Radera
 3. Rätt väntat då energin "momentumet" avtagit vartefter. Intressant i går att OMX30 stängde på 1775,01 där stängning under 1775 är en mycket negativ signal. Intressant om index når upp över innan stängning idag? Om inte så finns det nog rätt mycket på nedsidan. Tror fortfarande att 2021 blir ett besvärligt börs år.

  SvaraRadera
 4. Är nog bara den årliga höstkorrektionen . Går nedåt ett tag sedan vobblar den upp och ner för att i december ta fart uppåt ordentligt igen när ppm-pengarna ska in på marknaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just vid decennie-byten är det vanligt med nedgångar. I hela sju av tio gånger avslutas årtiondet med en toppformation. Nedgången håller på i ca 2 år, +/- några månader. Vi får se vad de närmaste åren har att bjuda på?

   Radera