Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-29 10:01

Rekordförsäljning för Västkuststugan och Borohus: "Proppen har gått ur" på småhusmarknaden

Västkuststugankoncernens VD uppger till bloggen att man i oktober upplever rekordförsäljning med den bästa månaden på över tio år. "Proppen har fullkomligt gått ur" försäljningen för nybyggen av villor och fritidshus uppger bolaget.
Nybyggen av villor - okända leverantörer
Västkuststugankoncernen säljer fritidshus under Västkuststugan och villor som Borohus och omsatte enligt Merinfo 2017 över en miljard kronor, vilket fallit tillbaka till 733 MSEK för förra året. Bolaget har fabriker i Mjöbäck och Falkenberg, och uppger att ungefär var hundrade bostad per år i Sverige kommer från koncernen. Man bygger även småhus för bostadsrätter.

Bolagets VD uppger till bloggen att småhusmarknaden helt frös under coronastoppet i april-maj, där man inte sålde en enda bostad under flera veckor.

Försäljningen har nu återhämtat sig och man har också hämtat igen försäljningstappet från i våras. Istället uppger VD:n att "oktober är den bästa månaden på minst tio år" och att "proppen har fullkomligt gått ur förr oss på småhusmarknaden".

Detta är ett gott besked för den svenska bostadsmarknaden och särskilt småhusproducenterna, som sedan finanskrisen 2008 har haft mycket kämpigt med att få upp volymerna på byggandet igen. Men kanske har det nu släppt och trenden att bosätta sig i en lägenhet i stan börjar kanske svänga tillbaka mot den fortfarande vanligaste boendeformen i Sverige - villan. En del hävdar att detta är en konsekvens av coronakrisen och en medföljande attitydförändring till resande och städer, men som bloggen har skrivit om i flera år har de inhemska flyttlassen gått bort från våra storstäder så trenden att flytta till småskalighet har funnits där tidigare.

Återhämtningen i oktober syns inte i statistiken, som fram till och med andra kvartalet visade på en nedgång med 30% för villor baserat på fyra kvartals glidande medelvärden. Oktober kommer inte heller synas i nästa uppdatering från SCB, som bara sträcker sig fram till september månad. Därtill är det byggstarter och färdigställda bostäder, som syns i SCB:s statistik. En ny villa som säljs i oktober kanske inte börjar byggas förrän i mars-april och statistiken kommer släpa efter.

Däremot kommer Boverkets prognos med fortsatt fallande småhusbyggande 2021 att bli fel, om Västkuststugan och Borehus är representativa för branschen. Boverkets analytiker lade gissningen att småhusbyggandet ska minska med över 8% nästa år.

Sedan kanske återhämtningen beror på att de som sköt upp sina villa- eller fritidshusdrömmar i våras nu fått framtidstro igen, och är en engångseffekt?

Blogginlägget utgår från mailkontakt med Västkuststugans VD och är alltså därmed förstahandskällan till uppgifterna. De finns i skrivande stund inte någon annanstans och går alltså inte att länka till någon annan källa än detta blogginlägg.

16 kommentarer:

 1. Nu killgissar jag bara men kan inte sånt här bero på att det stått still under corona-krisen?

  Säg att du har ett företag som säljer en produkt som det är stabil efterfrågan på. Helt plötsligt så upphör efterfrågan (pga att folk skjuter upp inköpen). Sen efter några månader så kör allt igång igen.

  Då kommer det givetvis bli stora volymer till en början. Frågan är om det håller i sig eller om det faller tillbaka till samma nivåer som innan krisen eller ännu lägre.

  SvaraRadera
 2. Intressant! Jag och frugan funderar på att bygga, och min föreställning var att det borde finnas lite mån att få ned priset eftersom efterfrågan borde vara låg i dessa tider. Vill man verkligen dra på sig miljonlån i dessa tider? Tydligen är det inget problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte settrapporterna om bostadssmarknaden?

   Prutmånen fanns i mars-maj. Nu är det snarare så att det är en preimie att köpa just nu då det är nästan överhettat

   Radera
  2. För vissa har det alltid varit och kommer alltid vara "dessa tider".

   Rekommenderar den som har lite tid över att gå in på Lasse Kongo Bostadstracker:
   http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/

   Det var en blogg som höll koll på bostadspriser i Stockholm ca 2009-2014. Läs speciellt kommentarer från runt 2010. Mycket intressant decenniegammalt tidsdokument. T.o.m. den här bloggens bloggare dyker upp här och där med små kommentarer.

   Radera
  3. Seb:
   Jovisst, men jag har också sett att byggandet av villor gått ned med 30% på ett par tre år. https://cornucopia.cornubot.se/2020/10/nybyggandet-ner-25-for-lagenheter-och.html?m=1
   Om det ändå är hårt tryck så lär ju Borohus antingen ha vunnit marknadsandelar, fel på statistiken eller något annat som säkert kan ha hänt. Det var det jag tycker är intressant.

   Radera
  4. @Markus, här har du en klassiker ifrån bloggaren. https://www.youtube.com/watch?v=ZZCgcovBGUU&t=7s

   Radera
 3. Man vill i allra högsta grad dra på sig lån i dessa tider, centralbankerna har ju indirekt lovat att inflatera bort lånen med sedelpressarna. Finns ingen anledning att hålla igen där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de kommer inflatera bort utan att räntan påverkas?

   Radera
  2. Du menar som japan har gjort.

   Radera
  3. Har grannar i kvarteret som jobbar halvhögt upp i en storbank och de investerar i tillbyggnad och trädgård så det står härliga till. En överslagsberäkning baserat på antal hantverkarbilar x antal veckor x40k säger minst en halv mille under hösten men hantverkarbilarna är kvar så taxametern tickar fortfarande. De hade grävare under ett par veckor också...

   Radera
  4. Helt klart. Även hushållen inser att det är bara att köra nu. Eftersom vi lånar i SEK går det att hantera genom att inflatera.

   Det ställer något annat på sin spets, kan kraschen vara nära nu? När folk tappar respekt för värdet på pengar har vi snart hyperinflation.

   Radera
  5. Väldigt få verkar tro på högre inflation, 10års räntan ligger nu på 1,89%. You do the math.

   Radera
 4. Kan det vara så att allt fler jobbar hemma under Corona. Att besöka storstan för att jobba är mer sällsynt. Troligtvis kommer detta att bli det nya även efter Corona. Finns då ingen anledning att bo kvar i storstan. Säljer lägenheten för stora pengar och bygger ny villa för mindre pengar lagom långt från storstan istället. Högre livskvalitet, finare boende och mindre smittrisk när man inte behöver åka trångt kollektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så Nils. Frågan är mer hur snabbt denna förändring sker. Såg att Värmdö tackade sopgubbarna för deras hårda extraarbete under året. Många fler bott där vilket ger mycket sopor. Verkar byggas en del redan. Kan det gälla fler kranskommuner?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Byggde ut från 112 kvm till 142 kvm för 1 år sedan, det var riktigt bra tajming.

  SvaraRadera
 6. Boro... då tänker jag på den där Curt Wrigfors

  SvaraRadera