Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-07 07:14

Reklam: Kapitalförsäkring för ditt företag hos Lysa - rabatt på avgiften med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.

Idag lanserade sparrobottjänsten Lysa sin kapitalförsäkring för företag, som går att teckna sig för helt online med BankID utan papper. Bloggen Cornucopia? kan i samarbete med Lysa erbjuda ditt företag 20% rabatt på Lysas avgift i sex månader. Erbjudande att öppna kapitalförsäkring med rabatt är tidsbegränsat till årsskiftet.
Signering av ansökan med BankID

Lysa kanske inte behöver någon djupare presentation för bloggens läsare, men är alltså en investeringsrobot som har bland marknadens lägsta avgifter, och betalar tillbaka alla fondavgifter till kunderna. Roboten lämnar en rekommendation om fördelning aktier/ränta på dina portföljer, utifrån tidshorisont, riskprofil och investerarens ekonomiska situation, t ex 80% aktier och 20% ränta vid relativt hög riskvilja och långsiktighet.

Fördelningen ombalanseras automatiskt om den avviker för mycket eller vid insättningar, vilket gör att man får en permanent portfolio-upplägg, vilket kan vara mer lönsamt än att bara tuta och köra 100% aktier. I praktiken innebär balanseringen att man tar hem vinster i det som går upp, respektive köper i det som går ner, vilket ju är precis vad man vill göra över en konjunkturcykel. Klassisk permanent portfolio kan vara exempelvis 60% aktier och 40% ränta. Vad som gäller i de senaste årens krisränteläge är en annan fråga. Lysas portföljer erbjuder också en utmärkt riskspridning på de internationella och svenska marknaderna.

Tidgiare har aktiebolag kunnat öppna en vanlig värdepappersdepå, till skillnad mot privatpersoners enkla investeringssparkonton. Detta har dock inneburit att varenda affär har behövt bokföras, vilket antagligen blir en stor kostnad särskilt för småföretag, plus att man beskattas fullt ut med bolagsskatt på vinsten.

Nu erbjuder Lysa helt via teckning online kapitalförsäkring för aktiebolag, vilket är skattemässigt och bokföringsmässigt gynnsamt.

Ni som är företagare har redan koll på innebörden, och förstår hur bra detta är. Man behöver bara bokföra insättningar och uttag, och vinsten schablonbeskattas ungefär likt för privatpersoner. 

Själva försäkringen tillhandahålls av Futur Pension, men tecknas helt online via Lysa och BankID. Hos de flesta andra företagskonton måste man ägna sig åt bokstavligt pappersarbete, men här går det snabbt att teckna sig online. Är du inte företagskund hos Lysa innan öppnar du först ett vanligt Lysakonto åt bolaget, som du inte sätter in något på, och sedan upprepar du processen med kapitalförsäkringen.

Man får svara på frågor kring bolagets riskprofil och investeringshorisont, och sedan får man en rekommenderad fördelning aktier/ränta, som man sedan likt som privatkund kan ändra.

Lysa har nu också börjat med inloggning via den säkrare skärmskanningen för Mobilt BankID.

En annan förträfflig del av tecknandet är att givet ditt personnummer vid teckning så känner Lysa automatiskt av vilket eller vilka bolag det handlar om i de fall du är behörig, även om man också kan ange bolag manuellt. Mycket smidigt.

Det tar några minuter att öppna konto och kapitalförsäkring, och sedan är det bara att sätta in pengar, så tar Lysas robot hand om resten av förvaltningen.

Mitt bolags kapitalförsäkring hos Lysa ligger +0.63% än så länge. 

Sedan tidigare är Lysa min främsta spartjänst för mitt privata sparande, dit jag både satt in kapital som ska förvaltas med bland markandens lägsta avgifter, såväl som mitt långsiktiga månadssparande. Jag har nu också tecknat och öppnat kapitalförsäkring för mitt bolag via dem, och kommer använda dem som primär tjänst för långsiktigt sparande i bolaget. Tyvärr har Lysa dock inte tjänstepensionskonton, men det kanske kommer en dag, Lysa?

Öppnar ditt bolag eller din arbetsgivare kapitalförsäkring via Lysa innan årsskiftet via bloggen så får du som ny företagskund 20% rabatt på Lysas avgift i sex månader.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa. Det är alltså reklam, även om jag personligen sedan start är en nöjd kund hos Lysa. Vad gäller Lysas lönsamhet, se tidigare blogginlägg om det. Genom utvecklande av fler tjänster likt kapitalförsäkring, och förhoppningsvis tjänstepension framöver (min gissning), så kan förstås kostnaderna stiga jämfört med den analysen, t ex för utveckling och kundtjänst vid fler kunder. Bloggen har fått tillgång till den nya företagstjänsten i förväg och har därför redan öppnat en kapitalförsäkring och satt in pengar.

Enligt Lysas utskick nu på morgonen har man 50 000 kunder och 10% av svenska hushålls nettosparande i fonder går nu till Lysa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. "Enligt Lysas utskick nu på morgonen har man 50 000 kunder och 10% av svenska hushålls nettosparande i fonder går nu till Lysa."

  Rätt mäktigt att de kommit upp i 10% av nettosparandet. Men skrämmande att det räcker med 50k kunder för att göra det.

  SvaraRadera
 2. Lysa är fint.

  En synpunkt: " och vinsten schablonbeskattas" är väl inte korrekt? Det är värdet som helhet + insättningar som schablonbeskattas, oavsett vinst eller förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Schablonbeskattningen ska motsvara skatt på vinsten i teorin.

   Radera
 3. Äntligen, men jag fick uppfattningen att Lysa inte skulle lansera något liknande förrän de lyckats få ned priset till samma nivå. Nu verkar det som att företag med kapitalförsäkring får betala 0,2 % extra gentemot privatpersoner med ISK vilket är motsvarigheten till KF.

  Futur vilka är före detta Danica tar alltså 0,2 % av kapitalet årligen för att tillhandahålla infrastrukturen som jag uppfattar det. Det låter mycket. Lite i början men en rejäl summa i framtiden om Lysa fortsätter expandera som nu vilket är troligt. Förresten tror jag inte de bara tar marknadsandelar utan skapar nya, jag har fått in jättemånga kunder som aldrig månadssparat tidigare.

  Även för företag brukar kapitalförsäkringar inte kosta något extra. Hos Avanza kan man t.ex. få en hel globalfond paketerad i KF för halva priset 0,10 % ex. skatten. https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/878733/avanza-global

  Kan tjänsten likställas eller användas som direktpension?
  Gäller inte flytträtten juridiska personers kapitalförsäkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du flyttar inte en kapitalförsäkring, säljer av (avslutar) och öppnar en ny.

   Radera