Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-10-14

Regeringsskris om arbetsrätten uppskjuten - fack och arbetsgivare åter vid förhandlingsbordet

För att undvika en regeringsgris (oj, stavade fel där, men det blev bra ändå) har de fackliga organisationerna LO och PTK gått med på att återuppta förhandlingarna om arbetsrätten med Svenskt Näringsliv. Det är nödutgången för regeringen och JÖK-partierna, då V inte gärna kan gå emot en eventuell överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, eller fälla regeringen så länge förhandlingar pågår.
Stefan Löfven (S) får bo kvar på Sagerska Palatset ett litet tag till, åtminstone så länge förhandlingar pågår

Facken uppges inte vara överens, men har sannolikt kruptit till förhandlingsbordet då alternativet är att S-regeringen fälls i en misstroendeförklaring av Vänsterpartiet och högerpartierna, inklusive de fd borgerliga M och KD.

Så det finns nu ytterligare ett ess i ärmen hos Svenskt Näringsliv, som annars antagligen är nöjda med de utredningsförslag som annars enligt JÖK:en ska röstas igenom av S-MP-C-L. Nu kan man också hota med regeringskris om man lämnar förhandlingsbordet, så facket förhandlar antagligen i trappan upp mot borgen, och med högerhanden mot fästningsmuren.

Det är naturligtvis bäst om arbestmarknadens parter själva kommer överens i frågan, som vuxna människor, istället för att politiker ska bestämma över hur privata avtal ska utformas.

Stefan Löfven (S) behöver således inte packa ihop kostymerna i garderoberna och klädkamrarna på Sagerska Palatset riktigt än. Men det kan nog vara bra att börja se sig om efter en övernattningslägenhet i Stockholm när han reduceras till partiledare.

Förvisso bodde Löfven (S) kvar på Sagerska under regeringskrisen efter valet 2018, i väntan på ny statsminister, vilket bloggen har fotobevis på efter att ha sprungit på regeringschefen på Stockholms Kulturhus. Då fotona dock röjer en del kring statsministerns säkerhet kommer de inte publiceras. Som avgående statsminister har man fortfarande visst ansvar och bor således kvar tills en ny minister valts av riksdagen, och kan fortfarande fatta vissa beslut, t ex kring rikets säkerhet.

10 kommentarer:

 1. Hela denna historia är löjlig. Det fanns aldrig på kartan att Jonas skulle avsätta nuvarande regering. Även om parterna nu åter sätter sig vid bordet och även om de inte kommer överens kommer V inte göra någonting innan deras nya ledare är på plats om ett antal veckor. Skulle hon vara beredd att inleda sin tid som V-ledare med att avsätta en S-regering? Finner det mindre troligt. Hon kommer backa och säga att den åsikten var förre V-ledarens och inte hennes och därmed har inte hon "svikigt" någon eller ändrat sig.

  Likaså tror jag inte C och framförallt inte L är beredda att stödja ett förslag som skulle kunna innebära att åtminstone L åker ur Riksdagen. Vad gäller C vet de att de skulle medverka till att SD får betydligt större makt, om Löven avsätts. Inte en chans att de gör det. Därav tror jag inte heller att Svenskt Näringslivs trumfkort är så starkt egentligen. De vet dock att de krav de har kommer att införas så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen.. Har spelen alltid vart såhär tydliga?

   Radera
 2. "Så det finns nu ytterligare ett ess i ärmen hos Svenskt Näringsliv, som annars antagligen är nöjda med de utredningsförslag som annars enligt JÖK:en ska röstas igenom av S-MP-C-L. Nu kan man också hota med regeringskris om man lämnar förhandlingsbordet, så facket förhandlar antagligen i trappan upp mot borgen, och med högerhanden mot fästningsmuren."

  Jag tror det är fel analys, facken är relativt starkare i denna omgången. Nu vet man efter de besked som kommit från en riksdagsmajoritet (v, m, kd och sd) sen förra omgången att regeringen inte längre kan lägga en proposition rakt baserat på utredningen utan att falla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på om facken jobbar för medlemmarna eller Partiet?

   Radera
  2. Somebody: Tjänstemannaorganisationerna, som också deltager i förhandlingarna med arbetsgivarna i denna fråga och som dessutom till medlemsantalet idag är större än LO, har inga kopplingar till S.
   Det finns vad jag kan se ingenting som heller tyder på att LO arbetar för andra intressen än medlemsintresset ... även om detta intresse i denna fråga kan antagas sammanfalla med Partiets intressen.

   Radera
  3. Den sista analysen är jag inte helt säker på. Det finns en del oro inom en del fack inom LO för att ledningen skulle av politiska skäl/avstånd till medlemmarna välja S före fackens roll. Gällande PTK är jag dock enig. Det finns inga sentiment från PTK att rädda en S regering för sakens skull.

   Radera
  4. Chief

   Korrekt. Inte ens SACO vill ha ändringarna så det kan ju bli en del borgerliga väljare som söker sig vänsterut.

   Radera
  5. Rickard Ohlin: Om sådan oro är befogad kommer i så fall att visa sig. Att bemärka då att det är LO som organisation som förhandlar med arbetsgivarsidan ... inte partiet. ... På samma vis som det är S som regeringsparti som agerar i eventuell fråga om lagstiftning ... inte LO.

   Radera
 3. LAS är i dagsläget en skitfråga, en fjärt i rymden jämfört de ekonomiska effekterna av pandemin, kriminaliteten, skolpolitiken och integrationen. Lägg det på is och fokusera på det som är viktigt för väljarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Revers: För de 4.8 miljoner anställda arbetare och tjänstemän i Sverige är LAS ingen skitfråga utan en synnerligen viktig fråga.
   Däremot kan jag instämma i att frågan borde läggas på is, helst för gott, och nuvarande lagstiftning bibehålles.

   Radera