Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-10-08

Nya försök hitta plats fotografera Göteborgs blivande skyline - hittade hinderbana

Idag begav sig bloggen ut på nya försök att hitta en plats att fotografera Göteborgs blivande skyline, vilket väl gav ett halvokej resultat. Samtidigt upptäcktes en hinderbana av "militär karaktär" för den som uppenbarligen inte är obekväm med att röra sig lite i spenaten.
Skrapor, nuvarande och blivande utpekade. Blir fint, men behöver hitta bättre vinkel och lägre höjd
Dagens besök till berget med ättestupan mellan Saab Space/Microwave och E6, ovanför Kallebäck och Wallenstams pågående exploatering Kallebäcks terasser, bjöd på fin utsikt, men inte optimal fotografering av Göteborgs blivande skyline.

Dels var vinkeln lite för bred, och dels hamnade man för hög upp, vilket gjorde att husen inte avtecknar sig mot himlen. Behövs komma ner lite och en bättre vinkel för att fånga fler av dem inzoomade på samma bild. 

Men på det kommer bli riktigt läckert framöver, när hela panoramat ovan kommer vara skrapa efter skrapa, med nya kluster Karlastaden, Gullbergsvass och Norra Gårda. Särskilt för de som kommer körande söderifrån på E6. Dock är mitt krav på fotoplats att fotografering ska kunna ske stillastående, dygnet runt och utan rutor i vägen, så E6 fungerar inte eftersom E6 bara står still i rusningstid, plus det där med bilrutor.

Berget var i alla fall bättre än tidigare försök från Johanneberg.
Lilla Bommen, de nya skraporna på väg upp i Gullbergsvass mellan Gothia Towers och PEAB:s hus

Däremot var det en fantastisk och ostörd utsiktsplats, där man antagligen kan vuxenvänslas i fred framför hela Göteborg om man är lagd på det viset. Detta då Wallenstams exploatering av Kallebäck via Kallebäcks terasser har grävt bort vägen upp, så man fick ägna sig åt lite hinderbana innan man nådde stigen upp

Nä, det där är inte brant konstaterar jag efter att ha promenerat en del i berg på lite högre höjder, men fungerar antagligen inte med rullator

Men när man väl klarat av hinderbanan till platsen, så möttes man av Bergets Hinderbana, delvis sponsrat av just Wallenstam.
Bergets Hinderbana

En liten oas för den som vill roa sig med att hoppa runt på vad som beskrivs som en "hinderbana av militär karaktär". Lera fanns det också. Kan rekommenderas för den som vill ha det lite trevligt.
Sponsrat av Wallenstam.

Jakten efter den perfekta fotoplatsen går vidare. Dock kan man nog få en fantastisk vy av köerna på E6 däruppe, och med stativ och mörker kan man säkert få riktigt trevliga nattbilder på Göteborg.

Oömma terrängående skor och kläder du inte har problem med att krypa under staket med rekommenderas. Alltså inte byggarbetsplatsstaket, utan staket vid parkeringsplatsen för Kallebäcks äldreboende. Om det regnar lite mer är det nog bra med vattentäta fotdon,, vilket iofs bloggarjäveln hade, då man även måste ta sig genom en del dagvattendammar pga Wallenstams avspärrningar.
Wallenstam har prompt grävt bort gångvägen och spärrat av. Möjligheter till goodwill är att fixa en alternativ väg, Wallenstam ...

Efter också konstaterat att Ramberget går helt bort, så blir nästa försök någonstans från kajerna på Ringön eller från stupet vid Olaus Petrigatan.

16 kommentarer:

 1. Tänker fortsätta hävda att du behöver en drönare med kamera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika lagkrav på licens framöver, plus definitivt inte tillåtet att fota med drönare i tätbebyggt område. Iofs kan jag väl betala för licens, och drönare skulle vara till enorm hjälp på gården. Ett leksaksträsk jag försöker undvika iaf.

   Radera
  2. Fotografering bör vara ok så länge det inte går att identifiera någon.
   https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/dronare/
   "Om man däremot flyger drönaren på en sådan hög höjd att personer som hamnar i bild inte går att identifiera så sker ingen personuppgiftsbehandling. I dessa fall gäller varken dataskyddsförordningen eller kamerabevakningslagen."

   Radera
  3. Ja de nya drönarreglerna sätter stopp för ganska mycket om man inte går drönarpilotutbildningen.

   "du måste flyga minst 150 meter från bostadsområden, industriområden, grönområden, parker eller affärsområden"
   https://www.mdh.se/utbildning/program/civilingenjorsprogrammet-i-tillforlitliga-flyg--och-rymdsystem/nya-dronarregler---det-har-bor-du-ha-koll-pa

   Radera
  4. Typ minst 150 meter från allt. Tolkar det dock som att man får flyga på egen mark, men de flesta har ju inte så mycket dito.

   Radera
 2. Testa utkikstornet i Slottskogen

  SvaraRadera
  Svar
  1. För högt och t ex Johanneberg är i vägen.

   Radera
 3. Förväntningar på siluettbilder synes väl höga för en stad byggd i en dalgång med förgreningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kan bli bra från Tingstad Cash parkering. Viktiga är att vara tillräckligt lågt och tillräckligt öppet för att få vy.

   Radera
 4. Gång och cykelbron vid marieholm

  SvaraRadera
 5. Det där är AFRY-skrapan (f.d. ÅF-skrapan, innan ÅF bytte namn). Det står t.o.m. AFRY synligt på bilden. Inte Evry ;)

  SvaraRadera
 6. Nu hoppas jag inte att jag är helt ute och cyklar, men det där är inte SKF. Det är en byggnad vid Gamlestads Torg där bl.a. Tele2 och Jeeves har kontor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad tornet kallas, så jag kallade det SKF. Avry heter ju inte Evry heller tydligen, så...

   Radera
 7. Det där kan väl aldrig vara Stampen som en av pilarna pekar på i första bilden? Har bott där i nästan 15 år och pilen känns... fel? Kan dock inte komma på vilken annan byggnad den pekar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avser den där nya skrapan norr om Spårvagnshallarna, så jag tänker på den som Stampen.

   Radera
 8. Visst är det rätt. Gbg anlades som Sveriges stad i världen. Dags att ta det i anspråk. Dags att bygga högt med självförtroende.

  SvaraRadera