Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-02 08:00

Nedåt i Asien under morgonen

I de asiatiska tidszonerna faller börserna unde rmorgonen, efter försiktiga uppgångar i Europa och lite mer livaktiga positiva amerikanska börser. Annars domineras morgonen av ett sjukdomsbesked, om än från en källa med obefintlig trovärdighet.
Nedåt

Gårdagen bjöd på en positiv börs i Stockholm där OMXSPI stängde på +0.22%, men OMXS30 i stort sett var oförändrad. De flesta europeiska börser trevade sig också uppåt, men tyska DAX föll med -0.23%.

Som man ser nedan befinner sig OMXSPI vid ett motstånd i form av börsrekordet från innan coronakraschen, som också testades i september. Frågan är om börsen kan få kraft nog att orka genom detta idag?
Dagschart OMXSPI
Med tanke på att börserna nu är ner i Asien så blir det kanske segt idag.

ASX 200 -1.43%, Nikkei 225 -0.86%, Straits Times -0.99%. De kinesiska marknaderna verkar ha stängt eller uppdateras åtminstone inte i min programvara.

En möjlig berättelse för morgonen är ett påstått sjukdomsfall i Covid-19, eller snarare tre. Specifikt i Vita Huset. Dels en rådgivare till presidenten och enligt presidentens konto på Twitter nu även presidenthustrun Melania Trump. Därtill uppger presidenten Donald Trump att även han blivit smittad och testat positiv för viruset.

Detta är dock från presidentens Twitterkonto, som historiskt har visat sig ha låg till obefintlig trovärdighet, och mest består av lögner, propaganda och sk fake news.

Enligt regelverket för "deras senaste bluff" (eng "their latest hoax") ska presidenten nu sätta sig i karantän i 14 dagar. Det innebär att han inte kan delta i nästa debatt mot huvudmotståndaren Joe Biden den 15:e oktober. So sad. Ska vi gissa att presidenten nu kommer göra en "yuge recovery, the greatest recovery that has been seen in 'murica!" Säkert genom att dricka klorin eller något annat presidenten har rekommenderat under våren. Att han överlever kommer bara visa att "this is a hoax, and only weak people die, and I am the bestest och strongest president ever, I have a yuge immune system and the bestest of doctors". Men seriöst så hoppas vi alla förstås att Trump återhämtar sig snabbt och blir besegrad i valurnorna istället för att bäras ut från John Hopkins intensivvårdsavdelning med fötterna först. Den 74-årige Trump är annars att betrakta som i en riskgrupp. Fast riskgrupper är väl bara fake news. Till den som vill påstå att Trump inte är sjuk vill jag bara säga: Det har sedan länge varit uppenbart att han är sjuk, frågan är bara om han också är sjuk i Covid-19. 

Dollarn rör sig inte särskilt och kostar nu 8:95 SEK på morgonen, samtidigt som kronan stärks mot det brittiska pundet, som påstods fått stryk igår efter att EU inlett rättsliga åtgärder mot Storbritannien för brott mot Brexit-avtalet. Kronan stärks dock ungefär lika mycket mot både NOK och EUR, så det är nog mest svenska kronan det handlar om.

Guldpriset ligger på 550:- SEK.

21 kommentarer:

 1. 15:e september har väl passerat redan?

  SvaraRadera
 2. Nästa debatt sker nog troligen inte i september. (Game News smittosamt?)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fake news smittas klart via usla program.

   Radera
 3. Om det visar sig att Trump och hans stab tillsammans bara kokat ihop allt, så är väl Trump rökt? Jag utgår ifrån att han inte är så dum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en del av problemet att hans stab inte får se twitter innan de skickas, rakt av trumps egna tankar är ju på något sätt ärligt, men när det påverkar mellan statliga relationer nog olämpligt

   Radera
 4. "genom att dricka klorin eller något annat presidenten har rekommenderat under våren"

  Hur var det med det här egentligen? Var det verkligen det the Donald sa? På tal om "fake news" alltså...:-)

  Förövrigt så läser jag bloggarens dagliga börs analyser med stor behållning. Det har jag skrivit förut. En perfekt sammanfattning vad som hänt ( eller inte hänt ) medan undertecknad återhämtat sig genom sömn

  SvaraRadera
  Svar
  1. "And then I see the disinfectant, where it knocks it out in one minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning, because you see it gets in the lungs and it does a tremendous number on the lungs, so it'd be interesting to check that, so that you're going to have to use medical doctors with, but it sounds interesting to me. So, we'll see, but the whole concept of the light, the way it kills it in one minute. That's pretty powerful."

   Ett slags politiskt Rorschach-test.

   Radera
 5. Om det är sant att han verkligen har Covid så har han nog god chans att klara det, med hela USAs medicinska expertis som kommer att vika sig dubbel för sin president. Men det är i vilket fall förstås upplagt för ett drama som anstår världens ledande drama queen. Man kan notera att hans förebild i Italien, Bunga Bunga Berlusconi, tog sig igenom sjukdomen vid 83 års ålder och är nu "back on track" och "once again got away with it".

  Under tiden isolerar sin Putin i Kreml, enligt amerikanska media, och personer som skall träffa honom får gå igenom karantän och desinficering. Uppenbarligen väntar han på att vaccinet skall visa sig effektivt och ofarligt genom testning på en större del av befolkningen, inklusive hans ena dotter (om det nu är sant).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan tillhör han ju riskgrupperna för COVID-19, gammal, överviktig och låginkomsttagare.

   Radera
 6. Ja vem är sjuk eller inte sjuk i en fake world.

  https://www.nytimes.com/2020/08/29/health/coronavirus-testing.html?searchResultPosition=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom kan inaktivt genetiskt material från viruset cirkulera i kroppen ett bra tag efter, vilket även det ger utslag på PCR.

   Det är förstås inte perfekt, men är det bästa som finns just nu. Och det förbättras hela tiden med de enorma forskningsresurser som läggs ner på det här. Och det kommer även att gynna läget, vaccin, och hantering i framtida pandemier.

   Radera
  2. Man kan fråga sig hur många som dör l onödan med covid istället för att dö utan covid.

   Radera
  3. Det här börjar bli off topic. Men har du verkligen belägg för att genetiskt material skulle cirkulera i kroppen "ett bra tag" från SARS-CoV2 virus efter avslutad infektion. Jag tvivlar på att det finns kvar särskilt lång tid i sådana mängder att det skulle upptäckas av PCR givet den (relativt vad man jämför med) låga känsligheten. Dessutom måste ju materialet vara så pass intakt att man får på sina primers. Däremot vet vi nog inte hur länge en låg mängd aktivt virus finns kvar som kan ge små men detekterbara mängder material.

   Det stora problemet som jag ser det är väl att PCR riskerar att ge falska negativa och därför bör ett negativt test aldrig ses som en friskrivning från pågående infektion. Ett positivt test skall, symptom eller inte, alltid tolkas som att man är smittbärande, för allas bästa. Jag tycker vi ska vara försiktiga i våra uttalanden om falska positiva i PCR-testning av COVID19 då det inte gynnar någon om folk börjar ifrågasätta sina positiva resultat.

   Radera
  4. Exempelvis:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7228728/

   Radera
  5. Jag vill inte träta, men känner mig tvingad att påpeka att den artikeln är spekulativ. Förhållanden där en av många tolkningar skulle kunna vara att inaktivt virus finns har påvisats. Däremot (nåväl jag läste papperet rätt översiktligt) så ser det inte ut som att några faktiska data presenteras som faktiskt visar att inaktivt virus finns kvar länge i den infekterade värden.

   Radera
  6. Bra att du påpekar att du som lekman är tveksam till en officiell artikel från en väl etablerad myndighet med världsomspännande rykte som en av de främsta i världen.

   Jag kräver förstås inte att du skall verifiera din ståndpunkt med belägg då det skulle sätta dig i en förnedrande situation. Det är bara att inse att du har fel, svårare än så är det inte.

   Radera
 7. De kan ju debattera på Zoom, då kan ju moderatorn stänga ljudet på den som inte har ordet.

  SvaraRadera
 8. Hela världen har vant sig vid Trumps twitter nu. Undrar hur det kommer påverka synen på nästa president om hen inte blir lika tillgänglig.

  SvaraRadera
 9. Hela världen har vant sig vid Trumps twitter nu. Undrar hur det kommer påverka synen på nästa president om hen inte blir lika tillgänglig.

  SvaraRadera
 10. JA, så länge det inte kommer fram konkreta bevis på att han faktiskt är sjuk så kan man nog anta att det är ett PR-trick för få ännu mer medieutrymme. Som bloggaren säger, han kommer förmodligen bli frisk på rekordtid. En vågad taktik, men som kan bära frukt...

  SvaraRadera