Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-19 18:47

MÖP-måndag: Försvarsmaktens nya reklamkampanj - och beredskapskontroll av sjöminering

Dags för lite MÖP-måndag. Försvarsmakten lanserade idag en ny reklamkampanj och offentliggjorde även att man genomfört en beredskapskontroll av en sjöminering i Stockholms skärgård, inklusive luftvärnsskydd och markskydd runt mineringen.
Reklamfilmen ovan är det första inslaget i den nya kampanjen som ska fokusera på vad Försvarsmakten gör just nu för att säkra fred, frihet och Sveriges försvar. Den kommer synas i olika reklammedier fram till årsskiftet.

Fördjupningar kring lite mer smala verksamheter som ubåt, cyberförband och specialförband, och hur man kan kombinera livet i försvaret med familjeliv uppges vara fokus.

Försvarsmakten gick också ut idag med att man genomfört en beredskapskontrolli av att minera Stockholms skärgård. Mineringen ska ha utförts från korvett och en luftvärnsstridsgrupp ska ha skyddat det hela, samtidigt som styrkor har säkrat upp på land runt arbetet och hela kedjan med kommunikations- och informationssystemn har körts.

Minvapnet kommer ofta annars i skymundan, men förmågan finns kvar och kan effektivt neka eller fördröja en angripares tillgång till farleder och även viktiga hamnar nödvändiga för landstigning med civilt RoRo-tonnage för större volymer av angripande förband. Det är också ett kostnadseffektivt vapen, som är på plats dygnet runt när det väl satts in. Dock förutsätter ju alla mineringar - både på land och till havs - att de försvaras för att hindra röjning, men exempelvis kan ett sådant försvar ske via flygvapnet eller andra vapensystem på distans, så länge man har ögon på mineringen.

Försvaret av vår frihet och nationella oberoende fortsätter just nu, även i fredstid och det aktuella (fd nya) säkerhetspolitiska läget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Föredömligt icke-woke.

  SvaraRadera
 2. Imponerande film. alla tummar upp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Vilka ligger bakom filmen? Antar det är någon privat firma och inte myndighetens kommunikationsavdelning?

   Radera
  2. Glöm det, googlade själv och läste på Resumé att FM jobbar med byrån Volt. Tydligen var det byråns sista jobb under nuvarande avtal, ny upphandling värd 25 miljoner per år är på gång.

   Radera
 3. "Där ytstrid är, har minkrig varit" - Gammal djungelordspråk

  SvaraRadera