Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2020-10-12

Modeblogg: Tioårshoodien var det inte

Dags för en liten uppföljning på Flint & Tinders självutnämnda Ten year hoodie, en protest mot sk planerat åldrande (eng planned obsolescense). Fast den enda garanti luvtröjan egentligen ger är 100% chans att råka ut för en random check i säkerhetskontrollen på flygplatser. I själva verket har den redan efter sex år gått sönder på flera platser.
Slitageskador vänster ärm
Tydligen går det inte att göra ett plagg som håller i tio år, ens om man satsar på att göra detta likt hipsterbolaget Flint & Tinder gjord 2014. Bloggarjäveln köpte in luvtröjan i september 2014 och har sedan dess använt den regelbundet, men knappast dagligen.

Så här efter sex år är det flera hål i muddarna, och det finns även hål i högerärmen, dels nere vid vristen och dels mitt uppe på den normalt skyddade underarmen.

Slitage höger ärm, notera hålen till höger.

Hål höger innerärm

Men visst, ingen av de dubbla sömmarna har gått upp.

Tröjan är också garanterad att göra att man utsätts för en random check på flygplatsers säkerhetskontroller världen över. 100% stickprovskontroll garanterad, oavsett kontinent eller land, inklusive på inrikesresor. Detta på den tiden när människor fortfarande flög.

Rekommendationen är att aldrig ha luvtröja i säkerhetskontrollen på en flygplats om man har ont om tid mellan flighter. Till och med shemagh ger bara empiriskt (avrundat) 60% risk för att stoppas, medan olivgrön luvtröja ger 100% risk för en helt slumpmässig stickprovskontroll. Kombinera dem så får du förbereda dig på att bli genomsökt väldigt noga.

Tre kronor-shemag och luvtröja är mycket olämplig utstyrsel på flygplats

Luvtröjan transporteras därför likt shemagh lämpligen i ryggan genom säkerhetskontrollen, vilket dock kan vara ett problem när man likt jag har som vana att försöka resa med enbart handbagage i form av ryggsäck för att slippa borttappad packning, och således redan är rätt fullpackad. Och ja, jag har faktiskt rest i shemagh och luvtröja, t ex till Kangarlussuaq på Grönland.

Men fyra år kvar. Jag använder nu denna luvtröja allt mindre, så kanske blir det inte värre än så här. Men höll i tio år gjorde den alltså inte. Kanske var det inte tänkt att den skulle tvättas?

Annars är det ett favoritplagg. Köpte rent av en svart efter några år, som jag som författare numera förstås föredrar att använda då svart trots allt är branschfärgen.

15 kommentarer:

 1. Tips på lämplig klocka till klädseln är Casio F-91W.
  Då blir man garanterat stoppad i säkerhetskontollen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billig, extremt pålitlig, lättillgänglig. Kvaliteter som tillsammans gjorde klockan populär inom al-Qaeda för bombtillverkning.

   Radera
  2. Den kallas allmänt för "Terroristklockan".

   Radera
  3. Citat från wikipedia:
   "According to secret documents issued to interrogators at Guantanamo Bay, obtained[8] and released by The Guardian, "the Casio F-91W digital watch was declared to be 'the sign of al-Qaeda' and a contributing factor to continued detention of prisoners by the analysts stationed at Guantanamo Bay. Briefing documents used to train staff in assessing the threat level of new detainees advise that possession of the F-91W and the A159W – available online for as little as £4 – suggests the wearer has been trained in bomb making by al-Qaeda in Afghanistan."

   Radera
  4. Mm. 3 miljoner sålda om året tydligen.

   Radera
 2. Funderade på att köpa en sån men är rätt glad nu att jag inte gjorde det, samtliga andra luvtröjor jag äger och har ägt sen dess har mindre eller liknande slitage och de var betydligt billigare

  SvaraRadera
 3. Min Houdini Power Jacket (finns även som hoodie) närmar sig nog 10 år nu utan några skador. Tur det för den var väldigt dyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det.. har ett par Houdinis som jag bär nästan varje dag. En av dem är åtminstone 7 år. De ser nästan som nya ut.

   Radera
  2. Samma här, de tröjorna tar aldrig slut.

   Radera
 4. Intressant det där med "random check". Jag åkte själv på 3 st i rad. 2 st vid utrikes resa och 1 st vid inrikes. Har funderat på vad det berodde på. Är långhårig och ofta orakad med solbrillor (i pannan). Har även misstagits för tivoliarbetare vid 2 tillfällen och vid ett tillfälle för polsk skummis på en bensinmack i Storuman. LOL!

  SvaraRadera
 5. Äsch ,jag blir aldrig kollad pga min hoodie. Måste vara nått annat bloggarjävel åker dit på. Däremot fastnar jag alltid i "spår av sprängämnen kontrollen" och får svabba händerna,men det är en helt annan historia.

  SvaraRadera
 6. En tänkbar förklaring till de många hålen i kläderna? "Ängrar - finns dom?", "Ängramarken?".
  Om man har en stor katt med mycket hår, finns det en förhöjd risk att få ängrar, eftersom djurhår är super-mums för dem och hårstråna och mjället lägger sig i springan mellan golvet och väggen och är svåråtkomliga för dammsugaren. Även biodlare får lättare ängrar i sina hem, pga döda bin i närheten av bostaden med kitin (en seg aminopolysackarid, som ingår tillsammans med bland annat proteiner i många ryggradslösa djurs skal) som också är mumsigt för ängrar. Det berättade en skadedjurs-sanerare för mig en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag distans-jobbar och -studerar, så det blir bara slitna mys-kläder för jämnan: joggingbyxor från den lokala lågprismarknaden (99 kr, avklippta med sax men inte upplagda), T-shirt året om inomhus från samma affär (jag är inte frusen av mig), vanligtvis med några stora hål, går barfota inne för jämnan och har på mig vinterstövlar ute året om (lätta att kliva i och sparka av sig och bra mot fästingar och ormar vid gräsklippning), som dessutom har fått hål i båda sulorna, liksom paret innan. Jag ska testa att laga dem med Biltemas flytande packning, den funkade bra för tvättmaskinens gummibälg.

   Radera
 7. Är inne på min andra, den första kvarglömd på arlanda terminal 4. Måste ha ett oskyldigt utseende eftersom jag aldrig har blivit stoppad. Är även här ett favoritplagg dock med liknande slitagemönster.

  SvaraRadera