Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2020-10-27 12:13

Minskat bostadsbyggande kommer pressa byggbranschen ytterligare?

Boverket prognosticerar minskat bostad byggande i år och nästa år. Redan innan coronakrisen var byggbranschens marginaler redan pressade, och fallande bostadsbyggande kommer rimligtvis pressa bolagen ytterligare.
Wallenstams nybyggen i Kallebäck, Göteborg
Boverkets senaste byggprognos pekar på minskat bostadsbyggande, från 49 300 nybyggda bostäder 2018 till 40 000 år 2021. Det är en minskning på knappt 19%. Räknar man in ombyggnad blir minskningen under samma tidsperiod drygt 19%. Framför allt är det nu under andra halvåret som byggnadstakten kommer avta uppger Boverket. Rimligtvis beror detta på eftersläpningseffekter av coronakrisens ekonomiska konsekvenser, där man skjuter på nya projekt.

Enligt data från BisNis Analys hade nettomarginalerna för byggbranschen redan pressats innan krisen. Siffrorna nedan avser de senaste fem åren fram till 2019 och är medianvärden, hämtade från boksluten hos Bolagsverket. Genom median rensas grova avvikelser bort.
Trendanalys nettomarginal entreprenörer för bostadshus Källa: BisNis Analys

Entreprenörer för bostadshus har fått se sin nettomarginal falla från 4.5% år 2015 till 3.7% förra året.

Även elinstallatörer ("elektriker") har drabbats, om än med viss eftersläpning.
Trendanalys nettomarginal elinstallatörer Källa: BisNis Analys

Här har marginalen gått från 7.5% 2016 till 6.6% 2019

Byggnadssnickarfirmorna har fallit från 5.0% år 2015 till 3.7% i nettomarginal 2019.
Trendanalys nettomarginal byggnadssnickarfirmor Källa: BisNis Analys

Detta var alltså innan coronakrisen. Frågan är nu hur påverkan blir på grund av krisen och fallande nybyggnation. Delvis kommer satsningar på anläggningsbyggande (oftast statligt skattefinansierat) att kompensera, och delvis kommer kanske många utländska byggnadsarbetare att vända hemåt.

Men oavsett kan det vara ett bra läge för den som vill satsa och har kapital eller kreditutrymme att passa på att genomföra nybyggnation och renoveringar i det här läget. Det bör gå att få mer konkurrenskraftiga offerter idag än för några år sedan, även om SCB:s byggprisindex förstås har stigit.

De firmor inom branschen som bloggen varit i kontakt med ger en blandad bild, oftast i stil med "har inte drabbat oss" t ex på grund av att man främst jobbar med underhåll, vilket inte upphör på grund av konjunkturen, eller att man redan har stora långa projekt. Det finns å andra sidan en viss survivorship bias här - det går inte att prata med de firmor som gått omkull, i den mån det skett.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Mer troligt att kontorslokaler börjar byggas om till boenden eller hotell. Vilket bör pressa BRF marknaden och minska priserna och möjligen öka utbudet på marknaden av lägenheter

  SvaraRadera
 2. Jag vettefan, så som det är uppbyggt nu för tiden är byggbolagen otroligt flexibla på att dumpa personal och resurser när marknaden kniper. Man skickar bara hem alla uzbeker och polacker och pausar en period.

  Det är där deras kostnader ligger. Tjänstemännen kan gå rakt in i en underbemannad konsultsektor/offentlig sektor.

  Döfläsket försvinner och sitter hemma och skriver bittra inlägg på internet om hur ingenjörsbristen är en lögn.

  Den stora verkliga påverkan är på leverantörer av material.

  SvaraRadera
 3. Nog har staten några ess i rockärmen för att vid behov av att dra igång byggkonjunkturen.
  T.ex. avskaffat strandskydd och det mesta i Plan & Bygg-lagen. Det skulle ge ett jäkla byggande, tomtpriserna i Sverige är löjligt höga i förhållande till hur mycket plats det finns.

  SvaraRadera
 4. Märkligt då att byggkostnaderna fortsatt följa fastighetspriserna.
  Svensktalande byggare fakturerar 7-800 kr timmen löpande och då är ju halva dagen på bygghandeln och frukostätande.
  Marginaler är det knappast brist på.
  Den dagen de själva tag kontakt och frågar om jobb kanske det är läge, vem vet.

  SvaraRadera
 5. Det vore trevligt ifall det skedde någon betydelsefull utveckling inom byggbranschen, men den verkar sitta fast på stenåldern, åtminstone på hantverkssidan.

  Var är VR-headseten, 3D-lasern, robotarna, IT-systemen, etc? Man verkar mentalt ha fastnat hos televerket med hink och pinne..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt du listar är standard på ett större bygge. Men nej du kommer inte se hantverkarna som spikar altan åt dig använda sig av det.

   Radera
 6. Vad märkligt att nettomarginalen stadigt gått ner när det tryckts så mycket nya pengar under så lång tid och pengarna kommer till byggbranschen relativt tidigt

  SvaraRadera