Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-10-05 10:55

Mikroskopiskt intradagbörsrekord på Stockholmsbörsen på Trumpglädje - Morgan Johansson hävdar företagsklimatet

Stockholmsbörsen slog under förmiddagen ett mikroskopiskt intradagbörsrekord på Trumpglädjen över att Den Store Ledaren (TM) vinkat till publiken från en bil. Det får justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att hävda att det har med svenskt företagsklimat att göra.
Dagschart OMXSPI
Börsrekordet är alltså än så länge inte högsta stängningskurs, men väl intradag. 

Tidgiare intradagbörsrekord för OMXSPI var den 20:e februari 2020, dagen innan coronakraschen inleddes och låg på 735.1600. Idag har börsen varit uppe på 735.6102, eftersom Donald Trump inte har dött.

Vår börsexpert tillika justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) twtttrade av denna anledning följande:
"Jaha, Stockholmsbörsen slår nya rekord. Hur kan det komma sig? Dagligen kan man ju läsa i Dagens Industri och Svenska Dagbladet att Sveriges företagsklimat är uruselt?"

Som att företagsklimatet har med börsen att göra - endast en mikroskopisk andel av de svenska företagen är börsnoterade och oavsett säger börsen inget om företagsklimatet, utan om börsklimatet. 

Vilket är något helt annat.

Att Morgan Johansson (S) sätter ett likhetstecken mellan börsen och förutsättningarna för Sveriges företagare visar bara hur dålig koppling till företagandets verklighet som regeringen har. Vilket alla förstås visste sedan tidigare.

Med anledning av Trumpglädjen på marknaderna är det dags att höja ett varningens finger. Om Trump blir sämre så kan det gå fort utför åt andra hållet. Dör han har vi antagligen en börskrasch över en natt. Att börserna stiger på att han visats vara vid liv och viftat till publiken genom ett stängt bilfönster bekräftar bara denna marknadsrisk.

Jaha, Stockholmsbörsen slår nya rekord. Hur kan det komma sig? Dagligen kan man ju läsa i Dagens Industri och Svenska Dagbladet att Sveriges företagsklimat är uruselt?Vi

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Svenska börsen har presterat näst bäst i Europa efter Danmark i år.
  Som jag nämnt i tidigare inlägg är engelska FTSE100 ner dryga 21%, i Österrike än börsen ner dryga 33% trots dagens uppstuds.

  Det så kallade börsklimatet är extremt tudelat i år beroende på land och inhemska index.
  Bara att välja och vraka bland index och länder för att bevisa sin tes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vore roligt med exempel`?

   Radera
  2. Ett inhemskt exempel USA:

   Russell 2000 som innehåller småbolag är minus 7.7% i år samtidigt som Nasdaq 100 är upp 28.9%. Dvs en nätt liten diff på 36.6%-enheter. Släng upp det som "bevis" till de som alltid hävdar att småbolag överträffar index och invänta deras reaktion...

   Radera
  3. Statistiken bakom småbolags-faktorn I sig rubbas dock inte av ett enskilt år, eller ett decennium för den delen.

   Det gäller att zooma ut.

   Radera
  4. Zoomar man ut Nasdaq 100 respektive Russell 2000 är trenden intakt.

   Radera
 2. I vanliga fall så brukar börsen sjunka då en dålig nyhet presenteras, såsom att Trump är på sjukhus I Covi 19. men börsen går upp i dag. mmm kommer börsen rasa då han skrivs ut som frisk ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buy the rumour sell the news?!

   Radera
 3. Det Trump och Johansson har gemensamt är att båda driver börskurserna allt högre!!

  SvaraRadera