Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-22 17:05

Medan Europa stänger ner öppnar Sverige upp - utom dans på nattklubb - 300 sittande på sport och kultur tillåts

Samtidigt som flera länder skärper sina pandemirestriktioner eller som Irland rent av stänger ner helt, så lättar nu Sverige på restriktionerna för sport- och kulturevenemang till 300 sittande deltagare. Däremot skärper man offentliga danstillställningar på grund av den förtappade ungdomens uppträdande, och begränsar dessa till högst 50 personer.
Coronucopia
Det blev alltså inte den tidigare annonserade ökningen till 500 sittande personer med minst en meters avstånd på sport- och kulturevenemang, utan istället 300 sittande. Två personer från samma sällskap får man sitta närmare än en meter.

Allmänna sammankomster förblir begränsade till 50 personer och man återinför förbudsförordningen om högst 50 personer på offentliga danstillställningar, då den förtappade ungdomen inte kunnat uppföra sig på nattklubbar. 

De tillfälliga smittskyddsåtgärderna för serveringsställen förlängs från årsskitet till sista maj 2021.


Sverige blandar alltså lite, dels skärpningar eller förlängda åtgärder, men också en stor lättnad för kultur och sport. Samtidigt stänger Danmark gränsen för skåningar, och det vidtas hårda åtgärder i allt fler europeiska länder. Storbritannien har delvis förbjudit utomäktenskapligt sex (sambo benämns ju common law wife/husband och kan därmed betraktas som äktenskapligt) och Irland har i princip stängt ner helt.

Det är lite intressant hur en del åtgärder kan tolkas som att de slår mot omoral och lösaktigt leverne, som dans och sexuellt umgänge. Men så är ju makthavarna ofta lite till åren och tror att de lite virilare ungdomarna kommer avstå från att vuxenkramas bara för att regeringen inte vill det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Helt sjukt i England o Australien hur är det möjligt att folk accepterar det är hjärntvätten så stark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöbollen är satt i rullning, inte lönt att försöka stå i vägen, varje politiker som förordar mindre av lockdown riskerar genast att få en stämpel skyldig till massor av liv som har gått till spillo, någon balansering mellan nytta och skada av en lockdown blir i många länder omöjlig när frågan är så politiserad.

   Radera
  2. Stoffe instämmer. Det är totalt vansinne. Men det har börjat talas. I andra banor i England. Talar om att de botmedel som används är skadligare än Corona i sig. Det förbereds även åtal.

   Radera
 2. Nu är det slutdansat.... sade Löfven, men det är inte slutskjutet eller slut på sprängattentat.

  SvaraRadera
 3. Socialisterna har kommit fram till att för få pensionärer har avlidit. Lätta på reglerna, så kan staten norpa allt eller delar av de avlidnas pensionssparande.

  SvaraRadera
 4. Jag noterade sent omsider att jag inte kommenterade inlägget, utan vad jag hörde på P1. Samma rekommendationer gäller nu 70+, som oss yngre. Två äldre damer fick uttala sig. Den ena damen gladde sig över att kunna få träffa sina barnbarn igen. Helt klart överdrivna rekommendationer tidigare för sådant.
  Den andra damen var mer skeptisk. Det är ju samma virus. Jag tänker inte gå och handla eller något annat i onödan.

  Att tillåta 300 personer på samma ställe, om det är minst 2 meters mellanrum, är ju inga konstigheter. Det borde ha tillåtits tidigare.

  I butiker och kollektivtrafik sker rimligen mycket mer spridning. Hur många håller 2 meters avstånd i diverse lokaler kring Stureplan, när solen gått ned?

  SvaraRadera
 5. Undra var siffran 300 kommer ifrån. Har de gjort någon slags statistik analys med simuleringar av olika klusterutfall och accepterat en viss risk för spridning?
  Eller är det mer att ett evenemang är med stor sannolikhet lönsamt om det är 300 betalande och då har regeringen vikt ner sig för Gardell mfl. med risk för stor spridning som då blir "Stureplans" fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 300 betalande räcker inte för break even. Du behöver minimum 500 betalande för en normal konsert inkl gage, resor, ljud ljus, konserlokalhyra, stim , marknadsföring , hotellkostnader, Gardells produktion kräver nog mer eftersom den är ganska stor.

   Radera
  2. Jag förstår inte varför det inte bara höjer priset på biljetterna? Det känns ju som att det alltid kommer finnas folk som vill gå på kulturevenemang, och pengarna bränner i fickorna på dem då de inte kan konsumera på samma sätt som tidigare. Låt marknaden styra, tillgång och efterfrågan får styra priset!

   Radera
 6. Varför inte förbjuda all biltrafik tills ingen dör eller blir skadad i trafiken?

  SvaraRadera
 7. Vad gäller evenemang så är det avståndet mellan åskådarna som måste styra, inte antalet i lokalen. Det är ju skillnad på Friends och en mindre biosalong.

  SvaraRadera
 8. Instämmer det hela börjar likna mera cirkus.

  SvaraRadera
 9. Varför gör man inte skillnad på utomhus- och inomhusaktiviteter. Tydligen är hockey i en ishall en högriskverksamhet, rimlig att förbjuda om man inte kan förbättra ventilationen eller liknande, men på en fotbollsarena måste man kunna vara fler än 300.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår uppriktigt inte vad logiken bakom detta är som presenterades igår. Tar man bara beslut om vad som helst för att få det att framstå som att man gör något? Det är förstås i så fall i linje med allt annat fluff som som regeringen slänger ur sig i andra sammanhang.

  SvaraRadera
 11. Frihet kostar.

  Tänk om man haft samma inställning till dödsfall när man stred mot nazismen.
  Vi är väl alla överens idag om att den fighten var värd sina dödsoffer.

  Men att behålla vår frihet idag är inte lika viktigt och får inte kosta något.

  SvaraRadera