Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-10-09 08:02

Lite lite på folk istället för att vara nymoralister

Vid det här laget bör de flesta förstått Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen Covid-19. Men istället ägnar sig tabloidmedia åt nymoralism kring personer som faktiskt följer rekommendationerna, i syfte att smutskasta politiska motståndare. Lita lite på att vuxna människor vet vad de sysslar med.
Ebba Busch (innan omstylingen)
KD:s partiledare Ebba Busch ska ha varit ute och festat med en handfull kändisar, dvs inte ett "större socialt sammanhang". För detta hängs hon ut i sociala medier och tabloidpressen som Aftonbladet, som nu till och med försöker ifrågasätta om hon kan tillåtas bli minister i en framtida regering. Samtidigt har flera ministrar i den faktiska regeringen rört sig på motsvarande vis, inklusive att två av dem åkte på semester tillsammans till Gotland. Till både Busch och ministrarna Johansson och Strandhäll säger jag bara - kul, bra jobbat, jag utgår från att ni följde rekommendationerna för ni är vuxna människor.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna ofta i minst 20 sekunder, håll armlängds avstånd till andra, undvik kollektivtrafik och kan du inte det undvik trängsel och håll avstånd, undvik större sociala sammanhang och håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym, undvik allmänna omklädningsrum. Är du riskgrupp eller 70+ är dessa råd extra viktiga.

Uppenbarligen använde inte Busch kollektivtrafiken, om nu inte en Säpobil är kollektivtrafik, och uppenbarligen undvek hon större sociala sammanhang, då en handfull vänner knappast är ett större sammanhang

Och man får utgå från att alla var symptomfria, dvs följer rekommendationerna. Ordet undvik betyder inte förbud. Bara att man ska använda omdöme och prioritera.

Överhuvud taget så ser man ytterst sällan någon med sjukdomssymptom på stan längre. Minns faktiskt inte när det var sist. Vuxna människor tar sitt ansvar, generellt. Men man kan fundera på om de som kritiserar såväl Busch som Strandhäll/Johansson inte ägnar sig åt projicering, då de själva inte tar ansvar och därmed utgår från att alla andra är som de? Eller så är de bara nymoralister.

Nej, följ rekommendationerna, så är det helt okej att åka på såväl semester som gå ut och festa. Lita lite på folk helt enkelt.

Snarare vill jag framföra ett tack till både Busch och Strandhäll/Johansson för att aktivt stödja de krisande besöksnäringarna.

Vartenda socialt sammanhang jag varit med om sedan i mars har folk som upplevt sig även som småförkylda helt enkelt avbokat. Men det är klart, det handlar kanske om ansvarstagande vuxna, och inte tabloidpressens journalister eller Internetkrigare i sociala medier.

För övrigt vill ju regeringen nu lätta på restriktionerna från den 15:e oktober och tillåta evenemang med 500 personer så länge folk håller avstånd. Det kanske inte är läge att kritisera någon politiker för att träffa vänner privat. Korr: Regeringen har tydligen igår backat på den punkten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Det blir aldrig särskilt snyggt när man ska försöka limma ihop en hönsgård av fjädrar. Hoppas att fånerierna mest slår tillbaka emot fånarna. Detta gäller båda sidors fånar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir mest ledsen, bedrövad och besviken på att nivån på vissa politiker och tidningar är så pass låg att man ens bemödar sig med detta. Ungefär sånt man pratar med lågstadie-barnen om att de inte är ok på skolgården. Vuxna människor i beslutsfattande positioner som man undrar om de inte haft någon som visat dem vägen och i såna fall har kommit till helt fel plats i livet. Peka inte på andra, titta på dig själv.

   Radera
  2. Det diskuterades i Morgonstudion också. Det ger intryck av att några som inte gillar Ebba tar tillfället att trycka dit henne. Politiker och SVT ska inte sänka sig till sån låg nivå.

   Radera
 2. Folk verkar gå igång på att shamea andra, antagligen för att dom får en liten kick av det. Tyvärr räcker inte riktiga fall till för att tillfredsställa dessa pundare så de måste hitta på och blåsa upp det mesta.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är upplyftande att politiker visar att de är som folk och inte alltid sitter på höga hästar med pekpinnar åt pöbeln. Om nu Ebba en kväll i en mindre grupp inte uppförde sig perfekt i varje aspekt enligt FHMs rekommendation så är det upp till henna och hennes kompisar, för det är i så fall de som blir sjuka. Och sedan nyktra tar de säkert ansvar och stannar hemma om de blir sjuka.

  I själva verket är det ju bra om förhållandevis riskfria ungdomar som Ebba tar smällen, blir sjuka och ökar immuniteten i samhället, förutsatt att de uppför sig ansvarstagande när de blivit smittade. För innan det finns vaccin är det enda möjligheten att bespara de som är i riskgrupper onödigt utdraget lidande, att få upp immuniteten i samhället så att viruset inte sprids så lätt längre.

  Vad gäller påståendet att Säpo agerade taxi kan man bara konstatera att det är i så fall Säpo man skall kritisera. De har väl ett uppdrag där det tydligt framgår vad deras ansvar är i sammanhanget. Deras ansvar är alltså att säga nej om det behövs. Utgår från att Säpo bedömde situationen pragmatiskt och helt korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säpo agerade inte taxi. Busch var i bilen och de släppte av vännen på vägen, precis som man själv gör om man har bil med nykter chaufför till festen.

   Radera
  2. Virusets spridning karakteriseras av superspridarsituationer med klusterspridning, där ett fåtal smittar många, typ 20% smittar flera andra, medan 70% smittar noll andra.
   https://www.nature.com/articles/s41591-020-1092-0

   Radera
  3. @Cornu, precis. Säpo tog ett pragmatiskt beslut som låg inom ramen för deras uppdrag.

   Radera
  4. Typ sakta in, slå på blinkers och stanna bilen.

   Radera
  5. Som jag förstår det är det inte heller skyddobjektets val att ha (eller inte ha) livvakter, så alternativet där EB frånsäger sig skjuts av Säpo är inget alternativ, dvs alternativet att hon själv fixat taxi/nykter vän finns inte, och då går det ju inte att alltid och hela tiden endast jobba, även en politiker behöver göra normala saker som att gå på fest och ta hand om en väninna.

   Radera
  6. I vilket fall vet vi inte vad som står i arbetsbeskrivningen. Det kanske är helt ok att ta med någon annan i bilen. Iaf tyder det på en viss lovvärd smidighet i sammanhanget.

   Radera
  7. Alltid egen agenda för att flytta fokus, vad är detta i jämförelse med användande av automatvapen i samhället, sprängattentat, vägspärrar? Fokusflyttarna pratar ju endast för att fokus inte skall ligga på de för dem svårförklarade misslyckanden de inte vill skall ventileras, var är de seriösa journalisterna som skall granska politikernas misslyckade politik på flertalet områden? Det borde gå att försörja sig som journalist genom att göra politikerna ansvariga för sakpolitik, inte för privata fester, de borde skämmas över sin ryggradslöshet.

   Radera
 4. DN har kört en hel artikelserie där de, i sann feministisk anda, hetsar mot Ebba Busch genom åren och nu gick deras "journalister" upp i falsett över att hon varit ute på stan.

  Egentligen borde man ge Wolodarski mittenfingret men jag har läst DN hela livet så jag hoppas han slutar en vacker dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har feminism med detta att göra? Får man inte kritisera kvinnor om man ska följa "sann feministisk anda" eller?

   Radera
  2. Jag kanske har missat något men jag läser DN varje dag och har inte läst om EBT:s festnatt i den tidningen över huvudtaget.

   Radera
  3. @Mattias Det var mer en känga åt DN's journalister som älskar feminism trots att de alltid hetsar mot den enda kvinnliga partiledaren. Personligen är jag mer för jämlikhet oavsett kön.
   Jag har aldrig sett dem ställa några kritiska frågor till regeringspartierna. De slickas alltid medhårs och DN bara rapporterar vad de säger - helt okritiskt.

   @Martin det finns flera artiklar i webbversionen. Kanske tar de bort vissa artiklar i vissa utgåvor. Verkar finnas flera versioner av DN beroende på var man bor.

   Radera
  4. Könade du just Annie Lööf och Isabella Lövin?

   Radera
  5. Annie lööf är väl mest ett stödben? Eller högerskoätare. Har de kön?

   Men som de säger på Södertörns högskola: "Kön är en social konstruktion".

   Radera
 5. Fy skäms, skrattade och hade roligt och säkert åt kött till på köpet.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag inte fördjupat mig så mycket i denna fråga, men det verkar finnas en skillnad mellan ebbas uppgifter om middag med 6 vänner och Aftonbladets bilder, där det snarare är det dubbla. Nu skulle Aftonbladets bild med avidentifierade personer kunna vara en godtycklig fest bild för att illustrera skulle nog inte förvåna... Reagerade också på att ebba i något sammanhang tyckte att strandhäll ljög, jag tycker man då även bör säga vad man anser vara osant,kanske rentav vad man anser att sanningen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skriver du Ebba med liten bokstav, men Aftonpropagandan med stor?

   Radera
  2. Det var två olika fester på olika dagar.

   Radera
  3. mitt autokorrekt ville ha det så.. eller ja den ville nog inte explicit ha ebba med liten utan aftonblaskan med stor.. men nu så ;)

   Radera
 7. Ingen mask är lika med ondska förutom när det gäller blm protester.

  Det är nog Trump som spökar i journalisternas undermedvetna.

  SvaraRadera
 8. Om Trump avsätts i valet så kan alltid svenska politiker hålla uppe intresset för twitter. Lite cat fight. Synd bara att svenska politiker sänker sig så djupt. Vill vi ha ledare som sänker sig så djupt?

  SvaraRadera
 9. Jag tror ni missar poängen. Poängen är att om man påtalar något för andra då bör man följa det själv.
  https://www.reddit.com/r/sweden/comments/j7kplt/n%C3%A4_men_oj_d%C3%A5/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle det se ut om våra politiker började leva som dom lär?

   Radera
 10. Blev någon pissad i ansiktet? Torterad?
  Om inte, så finns det allvarligare saker att skriva om.

  SvaraRadera
 11. Sossarna och MP ligger risigt till och då tar man till alla medel för att misskreditera motståndarna, EB är inte rädd av sigoch har en tuff framtoning samtidigt kvinnlig och ser bra att ut, sammantaget för mycket för miljövänstern och sossarna.

  SvaraRadera
 12. Hörde på nyheterna att Ebba tydligen även gjort bort sig genom att inte ge några intervjuer i ämnet. Någon förståsigpåare konstaterade att det var extra viktigt för politiker att svara på frågor om corona.
  Frågan är när Tegnell blev politiker, för han får ju svara på det mesta de andra hukar sig för.

  SvaraRadera
 13. Måste säga att jag håller helt och hållet med i sak. Ebbas festnatt att är inte relevant. Detta samtidigt som jag anser att både Ebbas politik och hennes agerande som politiker är under all kritik.

  SvaraRadera
 14. Det kan väl inte vara så att drevet mot EBT startats pga KD:s nya förslag om att skrota modersmålsundervisningen?

  SvaraRadera
 15. Du skall icke hava begärelse till din nästas hus. Jag tror att jag lärde mig det när jag konfirmerades.
  De som var medlemmar i Livets ord hann nog inte läsa 10 guds bud.
  Ebba kommer att klara sig utmärkt när det politiska tar slut, vi kan ju läsa i Expressen att hon redan pryar som fastighetsmagnat blir väl ett Buschtower i Uppsala vad det lider.

  SvaraRadera
 16. Hon får mycket media nu, S måste se henne som ett riktigt hot och använder alla sina påverkanskanaler.

  SvaraRadera
 17. Jag tror majoriteten av svenskarna under 70 har träffat sina vänner någon gång sen Corona startade. Kanske fikat, tagit några drinkar eller ätit middag. Det har säkert Löven också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vilket är helt i sin ordning. Den regel som finns är max 50 personer om det inte är ett köpcenter eller aktivism.

   Radera
 18. Tänk att den religiösa högern har kommit så långt att deras partiledare är 1) kvinna 2) skild 3) ute i svängen.

  Inte direkt traditionellt "moral majority" från bibelbältet.

  SvaraRadera