Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-12 20:58

Läsordning böcker Lars Wilderäng 2020

Nedan följer ordningen man läser Lars Wilderängs böcker. Texten är skriven av Lars Wilderäng själv, då "lars wilderäng böcker ordning" är den vanligaste sökningen på författaren på Internet. Jag nämner mig i tredje person nedan av denna anledning.

Lars Wilderäng har skrivit flera fristående böcker och från varandra helt fristående serier. Utgivningsordningen för de olika serierna påverkar inte ordningen du ska läsa dem, utan det beror på vad för slags fristående bok, eller vad för slags serie du vill läsa.

Dessvärre är det vanliga att svenska författare uppfattas skriva en enda lång evighetsserie, och att man därför måste läsa dem i kronologisk ordning. Detta gäller inte Lars Wilderäng, som också skrivit böcker i något skilda genrer.
Romaner av Lars Wilderäng. Uppföljare inom respektive serie infälld ovanpå första boken i serien.

Hur bokserierna hör ihop kan man se på namnet, där varje serie delar ett ord eller del av ord, som Höst, Stjärn eller Mid.

Denna lista gäller hösten 2020 och berör inte kommande böcker och bokserier. 

FRISTÅENDE BÖCKER AV LARS WILDERÄNG

Redovisningsavdelning Marviken (2020)

Redovisningsavdelning Marviken är en fristående thriller, agentroman och kontrafaktisk nutida science fiction-roman. Den har ingen som helst koppling till någon annan bok skriven av Lars Wilderäng utan kan läsas fristående.

Fallet (2019)

Fallet är en allmänthriller om den svenska bostadsbubblan, där man får följa bostadskarriäristen Mikaels uppgång och fall i en parallellhandling i nutid respektive tillbakablickar i dåtid från år 2002 till år 2020. Boken har ingen som helst koppling till någon annan bok skriven av Lars Wilderäng, utan kan läsas fristående. Boken rekommenderas till den som är van vid att läsa svenska deckare eller vanliga thrillers.

FRISTÅENDE BOKSERIER AV LARS WILDERÄNG

Lars Wilderäng har skrivit tre fristående bokserier, som inte har något som helst med varandra att göra, utan existerar helt i sina egna universum. De redovisas i storleksordningen på försäljningen per bokår nedan. Stjärnklart-serien har sålt mest, men den har också varit ute i 18 bokår, medan Höstsol-serien bara funnits i 7 bokår, men delat med 18 respektive 7 har Höstsol-serien sålt mer. Höstsol-serien har även sålt mer än Midvintermörker-serien, inte bara per bokår utan på sju bokår sålt mer än Midvintermörker-seriens 18 bokår. Totalt hade Lars Wilderäng i våras innan publiceringen av Redovisningsavdelning Marviken sålt över 500 000 böcker enbart i Sverige.

HÖSTSOL-SERIEN (2017 - 2018)

Höstsolserien är en techno-thrillerserie, dvs med mycket säkerhetspolitiska och militära inslag, där man får följa bland annat en livvakt (personskydd) till den svenska utrikesministern, hans bror inom civil totalförsvarsledning, och broderns ex som är kompanichef på ett stridsvagnskompani, samt en rysk överste i Rysslands högsta försvarsledning och en rysk GRU-agent.

1. Höstsol (2017)

Höstsol är första delen i serien. Slutar med cliffhangers.

2. Höstregn (2018)

Andra delen i serien tar vid några minuter innan avslutnignen på Höstsol, och förutsätter att man läste den föregående boken.

STJÄRNKLART-SERIEN (2014 - 2016)

Stjärnklartserien är med sina 18 bokår  Lars Wilderängs mest säljande romanserie, och kan betecknas som en nutida science fiction-thrillerserie.

1. Stjärnklart (2014)

Stjärnklart är en undergångsroman om en stor global världsomspännande katastrof, där elektronik slutar att fungera. Romanen är relativt lättillgänglig och uppskattad av en bred läsekrets och kan vara den bästa första boken av Lars Wilderäng att läsa. Man behöver inte läsa uppföljarna, om man inte vill ha svaren på vad som egentligen hände.

2. Stjärnfall (2015)

Uppföljaren Stjärnfall ger en förklaring till vad som hände i Stjärnklart, och är betydligt mer actiontung spänningsroman och skiljer sig på många vis från Stjänrklart. Den förutsätter att man först läst Stjärnklart. Slutar med cliffhangers. För genreläsare är boken mer efter katastrofen än post-apoc.

3. Stjärndamm (2016)

Avslutande delen Stjärndamm fortsätter sekunden efter att Stjärnfall slutar och förutsätter att man läst den föregående boken. Den knyter ihop handlingarna och avslutar serien.

MIDVINTERMÖRKER-SERIEN (2011 - 2013)

Midvintermörkerserien är en militär actionserie eller om man så vill militär techno-thriller.

1. Midvintermörker (2011)

Lars Wilderängs debutroman Midvintermörker handlar om ett plötsligt ryskt anfall mot Sverige år 2012, med målet att inta Gotland. Den skildrar en sammansatt Stridsgrupp Gotland, som är utformad likadant som den Stridsgrupp Gotland som sedan togs beslut om 2015, och inrättades 2016.

2. Midsommargryning (2013)

Uppföljaren till Midvintermörker, Midsommargryning, utspelar sig elva år senare, år 2023, och bygger vidare på händelserna i Midvintermörker. Den läses lämpligen efter Midvintermörker.

NOVELLER OCH FACKLITTERATUR

Lars Wilderäng har också publicerat än så länge tre noveller. Om dessa har någon koppling till romanerna, och i så fall vilken, är upp till läsaren att bilda sin egen uppfattning om. Tillsammans med hustrun och den professionella äventyraren Lena Wilderäng har Lars även skrivit de populärfackliga Är du förberedd (2019) och e-boken Arbeta hemifrån under karantän (2020).

11 kommentarer:

 1. Tacksamt att författaren själv publicerar en bibliografi över sina hittills publicareda verk.
  Den verkar vara tämligen klar och redig och ej alls lika svårforcerad som motsvarande hos Asimov rörande dennes Stiftelseepos ... Eller för den delen Cabell´s Poictesmelegend.

  SvaraRadera
 2. Jag måste tillstå att Redovisningsavdelning Marviken är bland det bästa jag läst, att komma på en dylik handling och intrig med förvecklingar i tid och rum genom svensk historia kräver ett intellekt med flera dimensioner. Då man fäster sig vid huvudpersonerna skapas en nyfikenhet om hur deras tillvaro utvecklas efter boken och jag tror vi är många som skulle uppskatta en uppföljare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt skrivet.

   Radera
  2. Jag har inte läst boken men namnet låter som en parodi, vilket jag gillar 😀

   Radera
 3. OT, du missade den glödheta bostadsinkdiktorn idag. "Boprisindikatorn har på fem månader stigit med hela 84 enheter och förväntningarna är nu på en nivå vi inte sett sedan augusti 2017". Även ifall det är förväntat, så är det ändå säkert till lärdom för de som tror på en snarlik krasch. Lägenhetspriserna går som en Tesla i dubbel bemärkelse :). 100k/månad i vinst de senaste tio månaderna för att bo bra är såklart inte hållbart på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stökigt här i kommunen. Villorna går +1 MSEK på bud, helt galen köpstämning.

   Radera
  2. Ja det är vansinnigt här i södra Sverige (också?). Mycket centralstimulerande kanske, inte bara banken utan dopamin då. Själv vill jag bara nå den magiska 50% gränsen för att slippa wasta pengar på amortering (vilket jag sluppit dock), utan mer lägga dessa till betydligt bättre avkastning.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Förslag på enkät/blogg inlägg: frågor om Corona och Covid19 angående t ex rädsla, om man tillämpar social distansering, privat och på arbetsplatsen, om man är rädd att återgå till arbetsplatsen. Detta kopplat till väljarsympati och kön. Tim Pool berättar om Gallupundersökning som visar kraftig skillnad mellan demokrater och republikaner, t ex så ska ca 64 av republikanska väljarna vara beredda att återgå normala aktiviteter nu, medan bara 3-5% av demokraterna. Pool spekulerar om detta kan påverka valutgången, t ex genom att fler av demokraternas väljarblanketter ratas pga att man desinfekterar dem, eller att man kanske inte vågar gå och rösta.
  https://youtu.be/pjqFBpWb670

  SvaraRadera
 6. Sir,
  Att läsa om dina/era förbereder inför bestigningar av Mont Blanc och Kilimanjaro slogs jag av att det finns en äventyrsnivå som är ganska oexploaterat, elit-motionär-äventyren. Att bestiga ett berg som Kilimanjaro med guider och bärare är en sak, jag har gjort det två gånger, att göra som ni, bära själva är verkligen en annan sak.

  Hur man förbereder sig och tränar inför dylikt tror jag skulle kunna bli en väldigt populär bok.

  Skriv den vetja!!

  Allt gott // Hugo

  SvaraRadera