Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-10-02

Läsarförklaring om kriget Armenien - Azerbajdzjan

En läsare levererade en kort och förklarande kommentar till kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan, vilken återpubliceras nedan så läsarna kan få lite insikt kring konflikten från någon med uppenbara kopplingar till regionen.
Foto från Georgien
Brottet mot vapenvilan i kriget Armenien - Azerbajdzjan har fortsatt eskalera, och det verkar som att man inte håller på några spärrar alls. Det finns till och med filmer på hur Azerbajdzjan satt in den termobariska salvpjäsen TOS-1 mot Armenien, vilket är ett av de mest kraftfulla konventionella slagfältsvapen som finns. Men vad som är propaganda och vad som är sanning är en annan fråga. Tydligt är att konflikten ännu inte lugnat ner sig.

Armenien medger 151 dödade soldater på den egna sidan, och hävdar att de azerbajdzjanska försluterna är över 2 300 militärer, enligt Wikipedias artikel om striderna. Azerbajdzjan medger inga förluster alls, men säger att man dödat cirka 830 armeniska militärer och sårat 1 900. Andra källor uppger upp till 60 dödade på Azerbajdzjans sida, varav hälften krigare från Syrien, plus 62 skadade eller saknade. Civila förluster ska vara över 100, inklusive två sårade franska journalister.

En läsare lämnade en kommentar på förra inlägget, som verkar ge en balanserad armenisk vinkel på konflikten. 

Kommentaren följer nedan, och jag ber om tålamod kring bruket av svenska språket från en person som tydligt inte har svenska som modersmål, men insikt i den pågående konflikten. De allra flesta bör ändå förstå vad som avses, och bloggen har inte korrigerat skrivfelen, utan detta är kommentaren helt rå. NKAO avser de omstridda områdena inklusive Nagorno-Karabach:
"Första gången på denna blogg. Tänkte ge lite reflektioner. Hoppas att det är ok. Armenien är det enda landet i regionen Zakavkazye som låter Ryssland finnas fysiskt på marken. Under kollapsen tvingade Azerbajdzjan Ryssland att lämna landet pga 20januari då sovietiska armé mördade folk som demonstrerade. Alla hoppades att Ryssland lämnar regionen helt. Ryssland istället flyttade sina baser till Armenien sedan 1990 då kriget om karabakh var inte verklighet. Kriget började efter armenier i regionen NKAO gjorde egen referendum ungefär som katalaner. Azerier i regionen vägrade rösta eftersom de erkände inte referendumet. Resultat blev att majoriteten röstate att vara ett FRITT LAND. Än idag även Armenien erkänner inte NKAO o referendum utan bara tog territorier för att expandera o utnyttjade referendumet för att invadera. 

 Rysslands konstant existens i Zakavkazye är ett hot , konflikter skapas, inte lösas. Det är en gammal metod av hur man styr andra länder, du skapar konflikt. Utan Ryssland Armenien skulle aldrig tagit över NKAO , Turkiet blottade sin näsa för att Azerbajdzjan behövde motvikt, priset är olja som säljs till Turkiet åt halva priset, stödet är inte gratis. Armenien är 4 gånger mindre in population o de i början erkände Azerbajdzjan med NKAO, sen efter Rysslands näsa i regionen blev konflikten oundviklig. Stora boven är Putins Ryssland och att Ryssland har aldrig varit ett fritt land. Dagen Ryssland blir fri kommer alla forna stater vara fria med, det har jag stark tro på. 

Tack för intressant analys. Sällan läser man opartiska analyser."

Antagligen en intressant och relativt balanserad vinkel. 

15 kommentarer:

 1. Det man s a s ska ha i bakhuvudet är väl bland annat följande:
  -Krigsbrott har begåtts på båda sidor
  -NKAO har inte erkänts - formellt är det azeriskt territorium, oavsett vad en folkomröstning sagt.
  -Armenien ockuperar ganska mycket azeriskt territorium som inte är NKAO och har uppmanats att återlämna delar av detta utan att göra det
  -Det finns så klart också en historia kring folkmordet på armenier, osv
  -Både Armenien och NKA0 hävdar att NKAO är ett helt eget, suveränt land, vilket är en offentlig lögn.

  Det har inte hänt ett skit här på 30 år, det känns ju lite som att Armenien borde av-ockupera lite landområden för att öppna förhandlingarna kanske.

  Nakchivan bör man väl diskutera i samma sammanhang kanske, även om det inte är direkt involverat. det är en intressant exklav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg, vid konfliktens start så var +75% i regionen armenier. De i Nagorno-Karabakh protesterade för att få anslutas till Armeniens Oblast redan innan sovjet föll olikt vad som skrivs ovan (1988). Konflikten har alltså inte sitt ursprung i att Ryssland etablerade militärbaser och stannade kvar i regionen utan den startade redan under Sovjet. Nagorno-Karabakh var en alldeles egen oblast inom Sovjet innan det. Det första som hände när Sovjet föll var att Azerbaijan annekterade Nagorno-Karabakh och det var då de riktiga konflikterna började då Azererna började gå bärsärkargång efter detta och började döda armenier i övriga azeriska territorier.

   Radera
  2. Autonoma oblaster är inte samma sak som självständiga länder. 14 av de 15 som fanns under sovjettiden ingår i dag i andra länder som t ex Ukraina. Endast Moldavien blev delvis självständigt, minus Transdniestr. Autonomin avsåg inte suveränitet som vi menar det, det var ju ändå Sovjet...

   Radera
  3. Absolut. Men starten var tre oblast, Armenien, Azerbaijan, Nagorno-Karabakh, där Nagorno-Karabakh redan under sovjet ville ansluta till Armenien oblast. Denna omröstning ledde till ett antal pogrom i Azerbaijan där armenier blev dödade. Det är konfliktens start.

   Radera
  4. Det nuvarande konflikten blossade utan tvekan upp som en maktkamp mellan Turkiet och Ryssland. Det är två lydstater till respektive land.

   Putin är nog fly förbannad och Ryssland gick ut omgående och ville ha till vapenstillestånd, han blev tagen på sängen helt enkelt.

   Radera
  5. Det här är jättemycket fel, Armenien och Azerbaijan var republiker och inte oblaster som du påstår. Med mera, men orka rätta nån som inte har grunderna klart för sig.

   Radera
  6. @Ben Dover, Karabach har haft armenisk/kristen majoritet sen urminnes tider. Vad tror du skulle hända med dem om Azerbajdzjan tar över? Fika och bullar? Kolla bilderna på internet som visar hur de beskjutit civila områden med raketartilleri och sprider klusterbomber. De försvarar rätten att leva sina liv.

   Radera
 2. Intressant analys, men jag tycker att den missar historien med folkmordet som begicks av turkar (en grupp som azerier tillhör) på armenier, och den balkanliknande situationen där detta hat legat latent under Sovjets förtryck för att börja blossa upp igen då Sovjet kollapsade. De armenier som bodde i Azerbajdzjan (det var många) fördrevs under våld, mord och hot om våld i samband med detta. Motsvarande sak hände många azerier som bodde i Nagorno-Karabach. För att förstå konflikten måste man också förstå armeniernas oro över att befinna sig under turkiskt/azeriskt styre.

  SvaraRadera
 3. Armenien är väl ett mkt gammalt land / område, med en speciell kultur. Det första landet i världen som antog Kristendomen som officiell religion, 300 e.v.t. Tyvärr har dom ett jobbigt läge, med Ryssland, Iran & Turkiet som grannar. Och landet har flyttats hit och dit genom historien och dom har blivit massakrerade av Turkiet. Samma sorgliga historia verkar fortsätta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armenien lider stort ekonomiskt av att vara landlocked så all handel måste ske genom andra länder samt att företagseliyen är genomkorrupt och rysstyrd. Alla statliga företag såldes ut för kaffepengar och ägs av ryssar eller en kärna på ~40 familjer som kontrollerar 99% av landets pengar.

   Radera
 4. Hur kan man stödja Armenien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hayastan All Armenian Fund är välkänd och används av armenier i diasporan som vill ge sitt stöd. Webbsida: https://www.himnadram.org/en

   Radera
 5. Äntligen lite intressant på bloggen. Tack!
  Gärna mer om andra konflikter i välden, svenska medier är, trots massiva statsstöd, amatörer som journalister.

  SvaraRadera