Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-31 12:02

Konjunkturläget enskilda sektorer oktober 2020 - allt mer överhettning

I allt fler enskilda delsektorer råder det nu överhettning och det finns rent av sektorer i tjänstesektorn som nu är i högkonjunktur eller är uppe i lågkonjunktur efter den tidigare totalkraschen.
Konjunkturläget enskilda sektorer oktober 2020 Data: KI
Två sektorer inom tillverkningsindustrrirn är kvar i djup lågkonjunktur och det är stålverken och petroleumindustrin, medan det i träråvaror, sågverk, elapparater och motorfordonsindustrin råder överhettning.

Byggindustrin är fortfarande i djup lågkonjunktur, vilket dras ner av specialiserad byggverksamhet, medan anläggningsverksamheten upplever högkonjunktur via  framför allt sin skattefinansiering.
Även handeln  är i högkonjunktur, med överhettning hos elektrornikhandeln, heminredningsbutiker och Internethandel. Folk har helt enkelt börjat se om sina hem nu när man ska hålla sig hemma, eller handlar online. Övriga hushållsvaror upplever dock djup lågkonjunktur.

Det är fortfarande djup lågkonjunktur inom tjänstesektorn är bland annat restaurang, uppdragsverksamhet, landtransporter, arkitekter och tekniska konsulter, leasingföretag och resebyråer hittas där. Hotell har dock hämtat sig och är bara i lågkonjunktur, medan det hos förlag och bank- och finans råder högkonjunktur, liksom inom reklam, om än med knapp marginal. IT-konsulterna är nu bara i lågkonjunktur och har alltså återhämtat sig en del, liksom konsulter för företagsledning som nästan är i högkonjunktur.

Nu återstår alltså att se om det vänder ner igen med de nya skärpta rekommendationerna i framför allt storstadsområdena, precis när det börjat ljusna för många branscher.

Hur upplever du läget i din bransch?

6 kommentarer:

 1. Tillverkar snöplogar och sopmaskiner i Sverige. Sverige och Norge är bra. Ungefär som förra året. USA och Europa katastrof.

  Ett normalår för oss. Ingen tillväxt.

  SvaraRadera
 2. Total panik i våras när alla uppdragsgivare drog i nödbromsen pga oljepriskollapsen, nu har det lossnat igen och de projekt som stoppades i våras dras nu igång igen med en reviderad tidsplan. Bolaget jag jobbar för har bättre orderbok nu än innan pandemin startade dock så sliter bolaget med logistik och reser då vi utför arbete som inte går att göra på distans så vi drar på oss mycket extrakostnader just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt med reviderad tidsplan:)
   Snacket i byggsvängen (Stockholm) är tyvärr inte lika muntert. En hel del byggen som stängde ner/fick försenad byggstart är igång. Problemet är bara att i 9 fall av 10 ligger samma datum för slutbesiktning kvar. Beställarna säger "lös problemet" medans rörisar, elektriker mfl jobbar kvällar och helger. Knorras en hel del över det här,det gör det alltid, men när en icke betydande del av arbetstagarna är/har varit perimiterade (med i stort sett full lön) så blir knorret extremt.

   Radera
 3. Jobbar med rekryterings-tech. De flesta kunder (rena krisföretag undantagna) har behållit rekryterarna och försökt satsa på förberedande arbete inför en post Coronatid. Erfarenheter från tidigare kriser har visat att det är ganska svårt att växla upp igen om man kapar av personal tidigare.

  SvaraRadera
 4. Konstnär. Helt tokig högkonjunktur. Var stendött fram till början av sommaren, sen började det rulla på. Nu säljer jag mer än jag hinner göra och har två beställningsjobb (ett tredje i upphandlingsfas) vilket är ovanligt. Normalt har jag inga beställningsjobb utan jobbar helt fritt och säljer verken i efterhand. Men riktigt kul! Ska försöka spara undan en del av pengarna så det går att övervintra ifall det blir en dubbeldipp.

  SvaraRadera
 5. SAP-konsult i södra sverige. Kan ju bara tala för vårt företag men det går som tåget. Har väldigt hög beläggningsgrad (90-95%) på konsulterna på medellånga och långa uppdrag, alltså 6-12 månaders sikt.

  SvaraRadera