Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-30 13:37

Konjunkturen stärks för samtliga huvudsektorer - men dags för dubbeldippen

Samtliga huvudsektorer stärks i Konjunkturinsitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern"), men med allt mer omfattande nedstängningar i Europa på grund av coronapandemin kan vi antagligen vänta oss en dubbeldipp framöver, utan att ekonomin hunnit återhämta sig.
Konjunkturbarometern till och med oktober 2020
Den svenska konjunkturen fortsatte alltså att stärkas i oktober, och samtliga sektorer gick framåt. Både tillverknignsindustrin och detaljhandeln befann sig i högkonjunktur, medan det bara var tjänstesektorn som var kvar i djup lågkonjunktur. Starkast återhämtning sågs hos bygg- och anläggning, samt detaljhandeln, men det var generellt rätt stabilt över hela brädet.

Men nu stängs ekonomin ner igen i Sverige, med hårdare rekommendationer i våra storstadsområden, samt Uppsala och Österrgötland, än vad som gällde i våras. Dessutom stänger många av våra största europeiska handelspartners ner betydligt hårdare än i Sverige, och det är osannolikt att svensk ekonomi ska glida igenom detta obemärkt.

Istället får vi nog nu se ett W i ekonomin, särskilt om restriktionerna förlängs. Detaljhandeln kan riskera att få hela julhandeln krossad nu när rekommendationerna är att man ska undvika allt annat än livsmedelsaffärer och apotek.

Det förutsätter dock att svenskarna inte tröttnat och följer rekommendationerna. Siffror på hur bloggläsarna - som till största delen är köpstarka tjänstemän - avser att agera publiceras som fredagsmys senare idag. 

Men undantaget ett mirakel är det bara att huka sig för här kommer smällen igen. Och denna gång är buffertarna för företagen borta. Hoppet kan vara att många företag helt enkelt vägrar och kör på, medvetna om att alternativet vore en ekonomisk katastrof för dem.

Detaljerat konjunkturläge för enskilda delsektorer publiceras i helgen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Man får inte lov att dubbeldippa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag sitter här i soffan och NODDAR i stället. Det är verkligen skönt.

   Radera
 2. Stockholmsbörsen håller sig på plus!

  SvaraRadera
 3. Ingen fara. Magdalena lovar nya krisåtgärder: https://omni.se/a/AllGqr

  Och hur många fantasiljarder pumpar Ingves in? En trevlig julklapp är nog att vänta.

  SvaraRadera
 4. Dags att öppna svartgym och svartklubb?

  SvaraRadera
 5. Tror inte att smällen blir så hård den här rundan som första rundan. Förra gången så var det mycket nytt och mycket som skulle komma på plats för att få världen att fungera när alla skulle jobba hemifrån, nu har vi redan testat på det en gång och fått på plats system för hur folk ska kunna jobba hemifrån med mera. Dessutom är ett vaccin inte så långt bort och våra politiker lär fortsätta att ösa ut stödpengar så att jorden inte kommer att gå under den här gången heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, alla som låtsasjobbar ser ut att kunna ha det fortsatt gott medans alla som skapar något tangible ser ut att få det fortsatt nattsvart

   Radera
  2. Jo. När man talar med människor så är det förvånansvärt många som säger att det har varit mer jobb än vanligt i en massa olika branscher. Senast igår en bilförsäljare. De som skriker värst är väl olika sorters konstnärer som med sina låtsasjobb alltid skriker efter skattepengar. Har aldrig förstått att kan man inte försörja sig på det man gör får man väl fixa ett riktigt jobb. Sen leka konstnär som fritidssysselsättning.

   Radera
  3. Jo, så gjorde ju bl.a Adolf H..

   Radera
 6. Sålde i morse. Väntar nu på nästa uppgång. Gick bara +5% mot potentiella 15% om jag sålt en dag tidigare. Svårt att betta rätt på roulette.

  SvaraRadera
 7. Snart börjar man ifrågasätta varför vi ens behöver ha skatter överhuvudtaget. Kan man inte bara trycka pengar för evigt? :)

  SvaraRadera
 8. Omöjligt att veta vad som kommer hända.

  Bäst att se till att:
  1. Ha en rejäl buffert.
  2. Månadsspara sig genom alla kriser med diverse bra fonder/aktier utan att försöka vara ”smart” med tajming, för det lönar sig för väldigt få. ;-)

  SvaraRadera