Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-10 12:20

Kan onlinehandel av vardagsmat gynna när- och specialbutiker?

Om nu trenden att handla vardagsmaten online fortsätter - särskilt för köpstark medelklass - så kan detta innebära en möjlighet som gynnar mindre närbutiker och specialbutiker. Inte för att dessa ska sälja mat online, utan för att man vänder sig till dessa när man vill handplocka premiumprodukter. Det finns inget behov av att åka till ICA Maxi för det man vill handplocka. Men småbutikerna behöver i så fall lyfta kvaliteten i sitt sortiment.
Klasiska ICA Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg
Man småhandlar inte vardagsmat online på grund av eventuella plockavgifter, utan det blir mer för större veckoinköp eller annan storhandling. Således kommer man främst välja plats att handla på utifrån i första hand lämplig geografi och transport utifrån var man bor, och pris på erbjudandet. Än så länge erbjuder trots allt inte alla butiker onlinehandel, vilket gör att man inte bara rakt av kan välja de butiker man brukar handla från.

Den stora invändningen från bloggens välbeställda medelklassläsare kring att handla online - vilket 40% av läsarna nu gör efter en kraftig ökning under coronapandemin - verkar handla om kvalitet, dvs när man själv vill välja färskvaran. De bästa grönsakerna, den mest fettinsprängda entrecoten, den bästa fisken eller frukten. En annan invändning är bäst före-datumet, där många verkar vara misstänksamma att få bästa hållbarhet på produkten. Detta senare gör att man kanske kommer avstå från att köpa all mjölk på veckohandlingen online, eller kött, viss frukt och vissa grönsaker.

Kort sagt kommer man handla dessa manuellt någon annanstans - och då är generellt den närmaste butiken en småbutik. Ett annat alternativ är att om man nu bara ska handla kötet manuellt inte går till ett snabbköp, utan går till en saluhall eller specialbutik. Likt många gör för fisk. Onlinehandel av vardagsmat är därmed en möjlighet för närbutiker och specialbutiker.

För det kommer inte vara på ICA Maxi du hittar det bästa köttet. Att du idag köper köttet där beror på att du storhandlar i butiken, inte på att de är bäst.

Nu bor inte alla centralt med tillgång till grönsakstorg, saluhallar och specialbutiker. 

Möjligheten för närbutikerna här - särskilt i medelklassområdena - är att höja kvaliteten på sitt sortiment. Att inte längre sälja dussinblandfärsen från Scan, utan istället premiumköttfärs på högrev.

Fast för den centrumboende medelklassen bör det vara saluhallarna som får uppsvinget. Volyminköpen gör man från någon av onlinevardagsmathandlarna - som rent av levererar hem för centrumboende - och sedan går man till saluhallen och handplockar det man är kräsen kring.

Kanske försvinner de gigantiska Maxi-köpladorna en dag, och blir bara en drive-through där man plockar upp sina matkassar på vägen hem från jobbet. Och med dem försvinner en kundmagnet för de bilburna konsumtionsparkerna, om matkunderna aldrig behöver gå ur bilen. Och trenden vänder istället till centrumhandel och special- och premiumbutiker. 

Eller inte. Detta är bara lösa tankar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Jag utgår från att någon snart erbjuder handel med bild på varor som plockas i samtal mellan köpare och subventionerad arbetare som något senare ersätts av AI styrd enkel robot som märker varan för plock. Om vissa politiker får bestämma behövs ingen subvention utan lönen sätts låg nog för att gynna handeln i kombination med arbetstvång för att få kuponger.

  Problemet med datum på varor är därmed löst och åtminstone med synen kan varorna granskas. Återstår närmast lukt och känsel vilket tar lite längre tid. Provsmakning får vänta tills mer utveckling av kommunikation till hjärnan skett.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. AI gör en predikningar utifrån din personlighet som säkert Google/Facebook redan har en modell på. Just de varor du tänkt på levereras innan du hunnit beställa. Kanske blev du besviken på leveransen när modellen enbart tränats på militanta veganer som bara äter fallfrukt.

   Radera
 2. Reagerade på att så många avfärdade onlinehandel för att de ville "känna". Det finns liksom ingen anledning att känna på hygienartiklar, konserver etc. Precis som din spaning antyder är onlinehandel ett komplement till gammal analog handel i butik.

  SvaraRadera
 3. Hoppas verkligen plockavgiften försvinner snart, det finns ingen näthandlare som tar en avgift för att plocka ihop produkter som de skickar till mig. Visst, någon måste göra jobbet, och de ska ha lön, men gör produkten en krona dyrare då? Det kommer få många fler att börja handla mat online, och få fler som redan gör det regelbundet att spontanhandla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alla som har plockavgifter, eller så är det bara plockavgift på köp under någon viss summa för att undvika småköp. Men rimligtvis försvinner de, liksom portavgifter är borta på många onlinebutiker över en viss summa.

   Radera
  2. Onlinehandel av vardagsmat fungerar idag ofta så att det är butikens personal som plockar ihop beställningarna ute i butiken och det är inte optimalt. En onlinehandlare bör ha ett eget lager i något industriområde där lokalerna är billigare och där transporter till och från lagret är så enkla som möjligt. Därtill så bör plockningen vara så automatiserad som möjligt, måste det handplockas så bör varorna komma till plockaren snarare än tvärtom för att det ska gå så snabbt som möjligt.

   Med en sådan lösning så borde det vara möjligt att erbjuda både lägre priser och hemkörning utan extra kostnad. Det kräver dock förstås att tillräckligt många i ett område handlar mat online.

   Radera
  3. Ja, rimligtvis finns det enorma effektiviseringar att göra. Variant vid tillräckligt stor omsättning är att en vagn med kundens kassar åker runt på ett band till stationer för t ex mejeri, kött och chark, torrvaror etc, uppdelat på sortiment så att personalen inte behöver röra sig mer än tio meter eller vad som nu är effektivast, där det plockas på av personal.

   Radera
  4. Och sedan strömlinjeformad drive-through pålastning, där du i princip inte behöver gå ur bilen (om du kan öppna bakluckan inifrån), utan får din tilldelade lastplats, och sedan bara kör vidare en minut senare.

   Radera
  5. Det måste finnas en kostnad i butiker för att plocka fram varor, fronta m.m. Det är redan inbakat i priset så plockavgift på detta med varor från ett lager känns som man bara försöker höja marginalen.

   Radera
  6. Ingen plockavgift på mathem, samt fri hemkörning

   Radera
  7. Mathem har det redan inbakat i priset. För det finns säkert en lägsta summa för fri hemkörning?

   Radera
 4. Kraven eller kanske önskemålen för mig är att det skall vara billigt, bra och lättillgängligt gärna parkering under tak och möjlighet att beställa på nätet och givetvis självscanning och det har de flesta affärer utom Lidl. Bästa affären tycker jag är CityGross men tyvärr för långt att åka, så det blir Willys eller COOP.

  SvaraRadera
 5. Önskar att det var som i Danmark med en Mästerslaktare i varannan by.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat tror jag nog det finns, iaf runt Stockholm där jag bor. Om man vet vart man vänder sig dvs så kanske ett marknadsföringsproblem. Där jag bor kan man en gång per vecka köpa direkt av handlarna, med förbeställning på nätet. Sedan finns ju gårdssällskapet mfl

   Radera
 6. Det är nog en rimlig spaning att områden för externhandel mer och mer blir drive-in lager eller distributionshubbar.

  Själv tror jag också att det blir innerstadshandeln som drar det längsta strået för fysisk handel trots avsaknaden av bekväma och spatiösa p-platser. En mysig innerstad är ändå en plats många vill besöka, och ser som en trevlig inramning till en lördag med shopping och mat.

  Detta till skillnad från ett externhandelsområde som ingen egentligen vill besöka utan bara har gjort på grund av minsta motståndets lag i brist på alternativ (som nu finns tack vare onlinehandel).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där tycker jag nog precis tvärtom, föredrar lätt en samling köplador framför city alla dagar i veckan. Av dagens besök i en sådan verkar jag inte vara helt ensam om det. Om jag går i en fysisk affär förväntar jag mig ett stort utbud osv så småbutiker går bort direkt.

   Radera
 7. För att få gratis hemkörning här i trakten kräver Ica att man handlar för 800 och Coop för 2000, det blir att fylla ut beställningen med konserver och annat som håller sig, så det blir inte hembeställt varje vecka. Därav blir det lite färskvaror som får handlas lokalt istället. Däremot så brukar det funka helt OK med bäst före datum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet ju inte jag vart trakten är men mathem levererar utan transportkostnader och plockavgifter till ett 25-tal stadsområden i landet. Tror minimigränsen är 400.

   Radera
 8. Jägar-samlar-instinkten hos människan är stark. Att ge sig ut på jakt till ICA Maxi kommer aldrig att ersättas av näthandel för det går emot människans nedärvda instinkter. Man kan rationalisera beteendet med att man vill klämma på saker, men i slutändan handlar det om att uppfylla nedärvda instinkter.

  Det kräver en viss ansträngning (åka till köpladan)

  Plocka på sig en massa, och kanske hitta något extra.

  resa hem igen med bytet

  plocka upp bytet och lagra det (kyl, frys)

  Det känns väldigt bra med en riktigt lyckad räd till köpladan. Det går inte att komma ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det där lilla extra lever man länge på. Köpte en jättegrill, visningsexemplar till halva priset för två år sedan. Jag lever fortfarande på det, en otrolig rush.

   Radera
  2. : ) det kallas faktiskt ”resort Maxi” bland nyblivna föräldrar när någon av dom tar sig ut för att handla ostört med favoritmusik i lurarna efter några vaknätter. Måste vara samma jaktinstinkt. Hem med mat till familjen.

   Radera
 9. Intressant uppföljning och tankar. Jag tror som du att vi kommer få fler specialaffärer i centrum, köplådor försvinner pga dess dåliga utbud och ersätts av nätköp. Den sociala aspekten av centrala specialaffärer är nog inte att föringa heller.

  SvaraRadera
 10. Ni som handlar mat online, vore intressant med anekdoter hur kvaliteten där är nuförtiden (jag har inte handlat så på 10 år). Då tänker jag främst på de som har höga krav på råvarorna.

  SvaraRadera
 11. Problemet jag upplevt nästan varje köp jag gjort online är att man får varor som är så nära bäst före-datum att jag inte själv skulle plockat dom i butiken. Exempelvis 5 dagars hållbarhet kvar på ett storpack pålägg med 3-4 veckors ursprunglig hållbarhet. Då blir man arg och ska ha ork att kontakta en kundtjänst, inte för kronorna i sig, men för att jag känner mig lurad som kund. Till svar får man då att hållbarheten är inom deras riktlinjer för varukategorin men dom ska föra klagomålet vidare.

  Eller som den gången jag beställde svensk benfri fläskkarré i bit och denna tagit slut innan plock. Vad ersätts varan med? Fläskkotlett, med ben, i skivor. Inte många rätt där... Där fick jag upprättelse, men energin och irritationen är inte värt det för att slippa släpa hem några kassar ibland.

  SvaraRadera