Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-06 08:54

Helt rätt att skatta ihjäl allt som är roligt

"Född fattig, beskattad till döds."
Det är helt rätt att regeringen vill skatta ihjäl allt som någon kan tycka är roligt, t ex husbilar. Skattebetalarna ska bara äta, sova, jobba och sedan dö - samtliga av dessa moment är dessutom beskattade. I bästa fall tappar de livsviljan, och dör i förtid så de inte belastar välfärdssystemen.

Nä, jag har inte husbil, men jag känner flera som har husbil och uppskattar detta stort. Husbilarnas beskattning framöver är bara ett exempel på hur regeringen vill skatta ihjäl allt någon över huvud taget kan tycka är roligt och ger guldkant på tillvaron eller mening med livet.

Även kläder ska nu beskattas extra, även om de inte innehåller några oönskade gifter

Nej, ät (matmoms), sov (moms på säng och lakan, bankskatt på räntan), jobba (oj vad mycket skatt) och sedan dö (moms på begravningstjänster, plus begravningsavgiften på inkomsterna innan dess). Gör inget annat. Tappar du livsviljan är det bara bra för miljön och välfärden, då du därmed inte belastar någon av dem.

Ovanstående text kan innehålla spår av ironi, men skrattet kanske fastnar i halsen. Så man kvävs till döds och är bra för miljön.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Eftersom vanligaste begravningsformen är kremering,och Sverige har en åldrande befolkning som innebär ett ökat antal kremeringar leder detta till ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen.

  Regeringen med hjälp av stöd partierna har därför beslutat att elektrifiera krematorierna.

  De skall numera drivas på likström...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kom dom på andra tankar när elen inte räckte till i södra Sverige, transporterna med alla lik från Skåne till Norrland på lådcykel hade varit för krävande i pandemitider!

   Radera
 2. Glöm inte skatt på snuset. Tror man kan höja den hur mycket som helst när man argumenterar som Anders Borg och hans efterträdare när degen måste in.
  Vad har jag som snusare för motargument mot nedan (lägg in valfritt verb, AB valde arbeta)

  Det är bättre att xxxxx än att snusa därför höjer vi återigen skatten på snus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har väl forskningen också visat att det är ofarligt så det saknas helt anledning ur ett samhällsperspektiv att försöka minska användningen. Allt mer än moms måste betraktas som trakasserier mot snusare.

   Radera
  2. Det har liksom mycket annat att göra om moral. Allt som möjligtvis kan kopplas till någon form av njutning skall hårdbeskattas, för det är omoraliskt, inte för att det är farligt. Alla kommer med statens hjälp att bli riktigt präktiga till slut.

   Och man har ofta flera hattar att tillgå. För snusets del har man ju försökt få det godkänt i resten av europa som ett mindre farligt alternativ till rökning.

   Radera
 3. För att citera Platon "En stat är rättrådig om den styrs av de förnuftiga inte av dem som i sin tur styrs av sina begär", vi har väl det sämsta av båda, proffspolitiker som har sina personliga politiska agendor framför samhället bästa därav plastpåseskatt och annat dumt som räknas upp ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastpåseskatten är dum men plastkassars återanvändbarhet är underskattad, har haft samma konsumkasse i en månad nu. Hopvikt i bakfickan tar den ingen plats, bara att rycka fram när den behövs, och vika ihop igen efteråt :)Och så slipper man bergen av plastkassar och papperskassar som annars är resultatet.

   Radera
  2. Fast Platons idealstat påminner en hel del om vad vi i dag skulle definiera som ett totalitärt styrt samhälle. Han var ju definitivt inte en förespråkare av det demokratiska statsskicket. Men visst, att staten styrs av dem som är rättrådiga och förnuftiga vill vi väl alla ...

   Radera
  3. Bättre exempel på politikers personliga korståg. Regeringen öser pengar över datajättarnas datacenter som kommer har energibehov i storlek med vad ett kärnkraftverk producerar samtidigt som vi medborgare ska beskattas för en grön energiomställning. Dessutom är MP och miljörörelsen helt tyst i denna fråga men protesterade kraftigt mot Preems utbyggnad. Det visar hur politiker använder aktivism som ett verktyg. Men nu fick Maggan ett toppjobb i IMF så det kanske var tacken från datajättarna via ospårbara ombud.

   Radera
  4. @Troglodyten En av de bästa sättet att återvinna platpåsar på är som avfallspåse. Dels sparar det en dedikerad avfallspåse, och dels hjälper det fjärrvärmeverken att nå rätt temperatur. Pga mindre antal plastpåsar måste man nu nämligen spruta in diesel i förbränningen. För övrigt är det perfekt att ha en plastpåse under cyckelsadeln, och själv brukar jag även använda dessa som tvätt- och skopåsar under resa.

   Radera
 4. Man får exponera och ifrågasätta det grundläggande antagandet (i detta fall, ”vi MÅSTE höja skatten och de ENDA valmöjligheterna som finns är att höja skatt på snus eller arbete) när dylik argumentation dyker upp.

  SvaraRadera
 5. Ja, man skulle kunna se det som att vi alla är slavar, eller iallafall de flesta skuldsatta som inte är ekonomiskt oberoende i sin livsstil.

  SvaraRadera
 6. Pensionssystemet måste räddas. Antingen genom fler skattekronor in eller färre kronor ut ur systemet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller att stat/region/kommun börjar fundera på

   1) omfattningen av dess åtagande, är allt klassat i necessary, important och nice to have och där nice to have är något man stryker när det inte finns medel?

   2) lean, optimering och ständigt effektiviserande. Alla problem brukar vilja lösas med mer budget. Väldigt sällan att som på den privata sidan hela tiden driva förbättring

   3) kompetens, finns ens insikten om att begränsa och rensa bort kostsamma samhällshämmande opportunistiska signalpolitiska initiativ som i stora drag bara boostar en individuell politikerkarriär och åsiktspositionerande

   Radera
  2. 4) Täpp igen det som läcker och medger fusk inom välfärden-håll fifflande individer ansvariga, det är inte samhällets fel att de väljer att begå bedrägerier. Min vilja att betala skatt minskar med politikers naivitet/inkompetens att skydda de skattemedel som kommer in.

   Radera
  3. Problemet är ju att inkomstskatterna är så pass höga i sverige att det är svårt att med arbete spara ihop till pensionen själv. En lösning hade ju varit att sänka skatten på arbete och därmed minska statens åtagande, men i slutändan blir det nog både fortsatt hög skatt och lägre pension.

   Radera
  4. Laffer-kurvan ser till att man inte får in fler skattekronor när man höjer skatten i Sverige. Att staten har mage att låna hundratals miljarder samtidigt som de skänker bort närmare 100 miljarder (bistånd, EU) visar hur sjukt det är.

   Radera
 7. Politikerna måste börja om och se det från den andra ändan. Vad behövs oundvikligen finansieras via skatten? Är det massiva bidrag till människors hobbyverksamheter, såsom ideella föreningar, idrotsföreningar, religiösa samfund eller politiska partier? Eller åsiktsbildning via tidningar och public service? Eller andra staters medborgare via utlandsbiståndet, FN-avgiften, EU-avgiften och migrationen? Eller att rädda världen med svenska CO2 skatter, när den svenska skogen redan tar upp all CO2 vi släpper ut?
  Listan kan säkert göras längre och utbetalda belopp till ovanstående, kan kanske vara befogat i vissa fall, men kanske med lägre nivåer.
  Men en sak är säker, det går inte att köra med den socialistiska universallösningen, höja skatten, i all evighet. Till slut tar andras pengar slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sann socialist vill ta alla dina pengar, och sedan bestämma hur de ska portioneras ut.
   Även de som inte är socialister är fostrade i detta system och någon verklig opposition finns inte. Därför kan vi fortsätta se fram emot höga skatter och fördelningspolitik oavsett vem som vinner valet.

   Radera
 8. Ja fy för låga skatter, då blir det det hemskaste land du kan tänka dig med dom hemskaste levnadsförhållanden och sämsta välståndet, se bara på Schweiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schweiz är ett sorgligt exempel på hur ett land kan gå ner sig.

   De tvingas leva med ett skattetryck om endast 28% jämfört med Sveriges stolta 44% så det säger sig självt att de lever mer eller mindre utan välfärd utan får nöja sig med välstånd.

   Dessutom tar inte deras politiker ansvar med 'utspel' och 'satsningar' då de vet att medborgarna kan rösta ned vartenda käckt uppkast med en beslutande folkomröstning.

   Schweiz är verkligen sorgligt.

   Kanske SIDA skulle kunna göra en insats?

   Radera
 9. Vad gnäller ni över? Skatterna har sänkts med hundratals miljarder årligen på 20-25 år. Hur kan man skylla nyliberal politik på en så kallad vänster (som knappast existerar i svensk politik). Fullständigt utan logik. Men mycket vill uppenbarligen ha mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det totala skattetrycket i sverige är närmare 70% (inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, moms, punksskatter, kapitalskatter osv). Om inte det är socialism vet jag inte vad socialism är.

   Radera
  2. Nej, det totala skattetrycket mäts som procent av BNP. Det du anger är det totala skattetrycket på lönekostnaderna för arbetsgivaren, samt för arbetstagaren.

   Radera
  3. Totalt skattetryck är 42.9%, då t ex kapital och företag är lägre beskattade, även om skattetrycket ökat och kommer öka rejält i år pga fallande BNP. https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/

   Radera
  4. Tänk på att det under en lång tid har varit en utspädning av skatteinbetalare i Sverige vilket resulterar i fler bidragstagare per capita. Detta innebär att de som är nettoinbetalare av skatten får skatta en betydligt högre procentsats än innan. Alltså Skatte trycket totalt i landet kan vara lägre än innan eller jämförda länder samtidigt som skatten blivit betydligt högre för dom procentuelt färre som ska betala

   Radera
  5. 43% av allt är alltså nyliberalt. När slutar det vara nyliberalt?

   Radera
  6. Sverige är ett lågskatteland för den som är rik = nyliberalt. 0 förmögenhetsskatt, 0 gåvoskatt, låg fastighetsavgift, låga kapitalskatter. Skola vård och omsorg vräks ut på en s k marknad med garanterade vinster från det allmänna som pumpas ut i skatteparadis. Vi har enorma, nej gigantiska samhällsklyftor. Och här sitter medelklassen och klagar och tror att denna nyliberalism är något slags vänsterprojekt. Facepalm.

   Radera
 10. Med höga skatter och höga subventioner kan makten kontrollera och tvinga in befolkningen till en för makten önskvärd livsstil.

  SvaraRadera
 11. Jag ska måla en tavla för skattad färg i min beskattade studio för att sedan sälja den och betala skatt. Om den inte säljs så blir det till att bokföra den som en inventarie och betala skatt på det med.

  Man kan ju alltid rösta med fötterna och lämna eländet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det kan man inte alltid. Dom som äger skog och jord el fastigheter är fast fysiskt. Även ett jordliga
   arvet från sina förfäder hindrar många

   Radera
 12. Jo men man kan försöka bo lantligt och därmed billigt. Gå ner i arbetstid och göra så mycket själv som möjligt och byta med grannar och vänner. Folk på landet är väldigt hjälpsamma ska ni veta. Bara man inte är storstadsdryg och spelar Allan, utan är ödmjuk så blir man mottagen med värme!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt kan du troligen se fram emot skapliga kapitalinkomster om du har bostad i ett storstadsområde. För övrigt upplever jag att folk är ganska hjälpsamma i t.ex. Stockholm också, om man visar samma ödmjukhet osv. Nu bor jag förvisso 3 mil ifrån Stockholm så det kanske räknas som landet.

   Radera
  2. Joakim. Vad menar du med skapliga kapitalinkomster i storstadsområde?
   Visst, bostadsmarknaden har varit stark pga FED och ECB men det har ju i princip vilken tillgång som helst varit. Vill man tjäna pengar i kapital går det lika bra att köpa bitcoin på landet som i stan, det finns ju internet även på vischan...

   Radera
 13. "Båd´stat och lagar oss förtrycka
  vi under skatter dignar ner."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den versen har sosseriet glömt och förträngt. På den tiden var skatten på arbete 18%, inte 48% som jag och min arbetsgivare betalar för mitt arbete.

   Radera
  2. Ajamen, det krävs när partiet ska (nåja sedan 30 år) bli den nya centern!

   Radera
  3. @Squid

   Sades i en tid när skattetrycket var 10%.

   Radera
 14. Och om en kommunist får bestämma:
  Ulla Andersson (V): "Det ska bli färre Porschar i Saltsjöbaden"
  https://www.expressen.se/tv/politik/ulla-andersson-v-det-ska-bli-farre-porschar-i-saltsjobaden/

  SvaraRadera
 15. Jag har inga problem med att betala skatt. Däremot anser jag att skatter ska ha en rimlig relevans. Att hårdbeskatta bilismen och sedan subventionera kollektivtrafiken blir konstigt.
  Att kräva fastighetsskatt på hus de flesta inte ens äger är också egendomligt.
  Jag hade hellre betalat för det jag behövde och använde. (vad f*n får jag för pengarna-Östling)
  Det enklaste vore att Magdalena tog det hon ansåg var hennes och sedan lät mig använda de få slantar jag skulle få ut varje månad. Tänk vilken administrativ besparing det hade varit.

  SvaraRadera
 16. Tycker vi ska hårdbeskatta all form av idrott. Idrottare behöver givetvis äta mer än andra och vi vet ju att mat är en riktig klimatbov. Så lägg en skatt på 500 kr för varje par löparskor och ta bort friskvårdsbidraget. Lägg istället en särskild straffskatt på gymkorten.

  Kollektivtrafik för statens drönare bör givetvis uppmuntras ännu mer så folk inte bränner onödiga kalorier på att cykla eller gå.

  SvaraRadera
 17. Ja, gnistan slocknar. I desperation arbetar jag så lite jag kan för att inte oduglingarna ska få för stor del av kakan. Dessutom gratis på första maj(gemen på flit) och till dubbla priset åt a-skattare.

  Korn av..Spår av ironi kan förekomma även här.

  SvaraRadera
 18. Haha, missade en versal.
  (Förbannar telefonen)

  SvaraRadera
 19. Problemet är politiker som spenderar en massa pengar på ren skit och förstörelse. Några exempel.

  - Sverige hade ett jättebra energisystem 1985 med hälften kärnkraft och hälften vattenkraft. Sedan dess har man spenderat en massa pengar på en helt onödig satsning på solenergi och vindkraft som bara gör allting sämre, inklusive miljön.

  - Man har tagit in en miljon invandrare i landet som i genomsnitt ligger samhället mycket mer till last än de tillför nytta. Hade man satsat bara hälften av de resurser som detta har kostat hade man inte haft de katastrofala skadeverkningarna på landet det inneburit med kriminalitet och utanförskap och man hade istället kunna göra oerhört mycket mer nytta i invandrarnas ursprungsländer.

  - Man har fyllt samhället med regler, administration och byråkrati till förbannelse. Överallt spenderas det enorma resurser på regelefterlevnad och dokumentation som tillför extremt lite nytta. Vi hade kunnat ha en mycket kraftigare produktivitetsutveckling och kortare arbetsdagar och mer tid till våra barn och äldre om vi inte hade skapat så oerhört mycker onödigt merjobb.

  Vänd den här utvecklingen snabbt och kraftfullt, så kan vi nog ta ned skattetrycket en bra bit samtidigt som samhället blir mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen -85 Har det väl ändå tagits emot bra mkt mer än en miljon?

   Radera
 20. Det finns en lite detalj i detta:
  försökt att höja skatten i t ex Italien. Går inte för då blir man som politiker bortröstat (om man nu inte ger upp innan för att man bli bespottat när man försöker äter på restaurang).
  Italienare gillar inte att blir förnedrade av sina folkvalda, svenskar däremot älskar det.

  SvaraRadera
 21. "Man gör en god gärning om man tar en öl på fredag"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara att (s)kratta åt.

   Radera