Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-10-15 11:04

Har Facebook i Luleå betalat kemikalieskatt och kassettavgift till CopySwede?

Nu när Sveriges el ska exporteras som Internettjänster åt internationella icke skattebetalande Internetjättars enorma serverhallar, som förbrukar el motsvarande tre svenska kärnkraftreaktorer, så bör man fråga sig om dessa betalat den viktbaserade kemikalieskatten på de hundratusentals datorerna i serverhallarna, och kassettavgiften till CopySwede för allt lagringsutrymme? Eller slipper Internetjättarna även detta?
Kemikalieskatt

Upphovsrättsorganisationen Copyswede ska få betalt för allting som kan användas för att lagra data på, så de kan dela ut pengar till de största artisterna i Sverige som ersättning för sk privatkopiering. Förenklat får Per Gessle betalt när du köper en hårddisk för att lagra dina familjefoton på. 

Elektronik är också belagt med en viktbaserad kemikalieskatt, t ex för "andra maskiner för automatisk databehandling".

Facebooks serverhall i Luleå, liksom de kommande serverhallarna för Amazon, Microsoft och Google på platser som Eskilstuna, Västerås, Gävle, Avesta och Staffanstorp, består av hundratusentals datorer, hårddiskar och annan elektronik. De kommer i färdigmonterade moduler, som slussas in och modulärt ställs på plats, och sedan kör tills en viss procentandel av utrustningen ger felmeddelanden varpå den lilla handfullen anställda vaktmästare byter ut hela modulen mot en ny inskeppad modul, ungefär lika komplicerat som att dra ut en sladd.

Frågan är då om Facebook, Microsoft, Google och Amazon betalar den svenska kemikalieskatten på denna import, och om de betalar avgifterna till CopySwede för lagringsutrymmet, som alla andra företag? Eller är de även undantagna från dessa skatter av den lismande bananmonarkin Sveriges styre, som med mössan i hand är så tacksamma över att vi blir koloniserade på detta vis?

8 kommentarer:

 1. Från https://www.copyswede.se/ansok-registrera/professionella-anvandare/

  "Enligt lag gäller undantag för produkter som bland annat säljs till professionella verksamheter och till organisationer som företräder funktionshindrade. För att kunna sälja ersättningsfritt behöver den som säljer först kontrollera att kunden är en professionell användare eller en organisation som företräder funktionshindrade. Detta kan ske genom att importören/tillverkaren eller återförsäljaren själv kontrollerar att företaget finns registrerat hos Bolagsverket eller gör en sökning i Copyswedes så kallade Proffsdatabas."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om man lagrar sina kopierade musikfiler i molnet kommer man undan skatt?

   Radera
 2. Klockren artikel, de betalar så klart inte något alls, skeppar bara in prylarna direkt från sina underleverantörer.

  SvaraRadera
 3. "Professionella användare" kan registrera sitt företag hos Copyswede och därmed slippa att betala denna avgift:
  https://www.copyswede.se/ansok-registrera/professionella-anvandare/

  Det är alltså inte sant att "alla andra företag" betalar avgiften, bara de företag som inte har registrerat sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företag och myndigheter är undantagna också, eftersom copyswede tvingat mig att registrera mig som återförsäljare, trots att jag inte har med privatpersoner att göra, så måste jag varje månad registrera mina försäljningar till företag och myndigheter, trots att dessa inte behöver beala nåt. Öht en jäkla puckad privat organisation med beskattningsrätt...

   Radera
 4. Modulerna är väl oftast redan bestyckade med ersättningsenheter. Först när modulens enheter har uppnått visst ett antal trasiga enheter byts modulen.

  Så det lär ta ett tag innan någon behöver byta saker fysiskt.

  SvaraRadera
 5. Hör kanske inte till ämnet men jag förstår inte avgiften. CopySweden anger att den ska ge en ersättning för privatkopiering och de skriver att det inte ska sammanblandas med olagligt piratkopiering. Så när kan privatkopiering egentligen uppstå i den moderna drm-världen med låsta konsoler och properitära streamingklienter? Alltså inte piratkopiering utan det andra...

  SvaraRadera
 6. Öhh. Är jag överkänslig om jag läser in en dubbel bottom i ditt val av uttrycket "kolon-iserade"? Antagligen, ja.

  SvaraRadera