Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-29 13:37

Greenlight Capitals tio anledningar till ny IT-bubbla

Firman Greenlight Capital anser att (amerikanska) teknikaktier befinner sig i en bubbla, och listar tio anledningar till detta, och med det en förestående ny IT-krasch. Denna gång står betydligt större värden på spel än år 2000.
Månadschart Nasdaq 100
Business Insider har listat de tio anledningarna som Greenlight Capitals David Einhorn skrivit i ett utskick.

Anledningarna är som följer

1. Börsintroduktionsmani
2. Extrema värderingar och nya sätt att mäta värdering. 
3. Enorm marknadskoncentration till en enskild sektor och i ett fåtal aktier
4. Lägre nivås aktier som ingen hört talas om med marknadsvärden som S&P 500-bolag
5. Ju friare fantasier från bolagen, desto bättre går aktierna
6. Bedrägerimisstänkta bolag går bättre än marknaden på en tro att det inte finns konsekvenser
7. Överdrivna positiva reaktioner på aktiesplittar, som inte påverkar bolagens ekonomi
8. Massivt ökat deltagande från småsparare
9. Enorma handelsvolymer i spekulativa papper som optioner och värdelösa aktier som gått i konkurs
10. Exponentiell utveckling mot en topp

Samtliga punkter har listade exempel, men de kan ni alltså läsa hos Business Insider.

Den här vändan handlar det om tiotusentals miljarder dollar i värderingar, och överstiger alltså IT-bubblan år 2000 mångfaldigt. Greenlight Capital är inte heller ensamma om denna slutsast, men vi får väl se om den nuvarande nedgången i Nasdaq-index är början. Oavsett så ska det förstås komma en tjurfälla och upprekyl innan eventuell krasch fortsätter.

Greenlight Capitals slutsatser handlar förstås om den amerikanska börserna, särskilt teknikaktierna på Nasdaq-börsen, men motsvarande gäller förstås sektorn även i Sverige och Europa. Eller för den delen Asien.

Vi som var med under IT-bubblan och IT-kraschen för snart 21 år sedan känner onekligen igen oss. Men det är väl annorlunda nu och en ny ekonomi. Den här gången också. Så ta hand om varandra, och kramas så där extra mycket och mysigt där ute. I morgon kan det vara för sent.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Brukar inte se Business Insider som trovärdig alla gånger. Det är lite Buzzfeed för affärsvärlden. Klickfabrik.

  Men just denna del känns relativt nära verkligheten. Det finns så många tecken på en bubbla. Bland annat tron på att "det kan inte gå ner då det inte finns några alternativa tillgångsslag".

  SvaraRadera
 2. Covid-19 har förändrat vårt IT användande för evigt, det som normanlt skulle ta 5-10 år har nu skett på ett par månader, därför är det faktiskt annorlunda den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller till viss del med. Det man pratade om runt år 2000 är nu marknaden mogen för. Paralleller till bostadsmarknaden som drivits av lägre räntor och tillgångsinflation. De mest skeptiska, verkar nu nåt acceptansstadiet i anatomin. Innan var de mycket desperation och elände, men nu hoppar även de som kan in. Tolkar man likt ovan dessa som småsparare/fårket, så är det förstås oroväckande ifall det är rätt

   Radera
 3. Frågan är NÄR man ska sälja av sitt innehav? 😁

  SvaraRadera