Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-16 15:17

Fredagsmys: Finns det någon som inte är matälskare?

Dags för lite härligt icke-ironiskt fredagsmys. Ämnet för dagen är att alla matbutiker verkar köra på någon variant av "för matälskare", vilket väcker frågan om det finns någon (vuxen) som inte älskar mat? Finns det folk som avskyr att äta, och helst skulle vilja slippa, men som samtidigt inte har eller borde ha en patologisk diagnos?
Mat
Just det där med matälskare känns alltså som en floskel avsedd att träffa en så bred målgrupp som möjligt. De allra flesta älskar väl mat? Eller åtminstone rätt mat. Till och med kräsna kinkiga barn älskar mat, om de får rätt mat.
Mat
Nu undantar vi förstås de som har en diagnosticerad ätstörning eller borde få en diagnos men ännu inte fått det. Mat är liksom inte som alkohol - man klarar sig utan spriten, men inte utan maten.
Mat
Så låt höra? Är det någon av er som absolut inte älskar mat? Alltså själva maten. Många finner effekten av maten de älskar oälskad.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!

33 kommentarer:

 1. Första kommentaren, trots att jag följt bloggen i kanske 6 år nu.
  Jag tycker mat oftast är nödvändigt ont. Det kostar pengar, tar tid och är oftast tråkigt (tänk matlåda en regning tisdag i slutet av oktober). Visst gillar jag vissa maträtter och de ser man fram emot att äta, men ca 70-80% av alla tillfällen jag äter hade jag helst ersatt med ett piller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle laga annan mat.. Men nä orkar inte själv bry mig så ofta att faktiskt laga nåt som är mer än ok ;-)

   Radera
  2. Köp måltidsersättning, finns på bl a apotek. Ofta en pulvershake som man sveper i sig på en halvminut. Även en Gainomax e dyl funkar bra om man man bara snabbt vill ha något i magen så man står sig några timmar.

   Är ett helt fullgott alternativ ibland, då man t ex inte orkar/hinner laga något eller inte är sugen på något men ändå är hungrig.

   Radera
  3. Eller köp en mixer och blanda ner lite vad som helst. Man lär sig med tiden vad som funkar. Ger en måltid på några sekunder. Kör min frukost (smothie) i mixer. Rätt grejs ner blir riktigt gott.

   Favorit frukostsmothie (30cl):
   en apelsin
   en bit banan
   lite fryst ananas
   babyspenatblad
   lite vatten
   några droppar äppelcidervinäger för att få upp syran
   lite valnötter
   lite havregryn
   en skvätt virgin oliv eller avocadoolja
   lite salt
   en droppe tabasco
   kanske några russin

   Radera
  4. Valnötter och havregryn. Annars tar jag igen det på nästa måltid som inte är smothie. Proteinbrist är det minsta vi behöver oroa oss över.

   Radera
  5. På tal om regniga tisdagar vore det väl Musigt att undersöka vilken dag läsarna gillar minst.
   Jag tror personligen tisdag är en stark kandidat!

   Radera
  6. Sen kan man låta bli att äta alls. Kör 20h fasta i veckan (warrior diet). Förutom att det minskar kaloriintaget med +10% per vecka, så kommer kroppen in i en panikfas där den börjar rensa upp skräp, omskapa vitala smådelar, samt frigöra uppbyggande hormoner för hjärna och muskler. Går man över ca 20h blir det nedbrytande.

   Radera
  7. Sa jag att jag gått ner 8kg de senaste halvåret...

   Radera
  8. Kan skönja magrutor. Bara en sån sak.

   Radera
  9. Grattis, efter att i nästan 6 månader främst jobbat hemifrån kan jag skönja schackrutor i skafferiet. Men blir det inte tråkigt att inte tugga frukosten?

   Radera
  10. Har jobbat hemifrån sedan Mars. Det gäller att hålla en plan. Min plan ser ut så här.

   Stig upp kl 8:00. ät fruktost och se på nyheterna. Läs och eventuellt kommentera här. Jobba till 11:30. Lunchpromenad i raskt tempo (9minuter/km) 3-6km beroende på hur mycket tid jag har. 13-14:30 jobba. Fika. 15-17 jobba. 17 jogga 6-9km. middag etc. jobba en stund till, ibland inte, ibland till 21 beroende på krav.

   Radera
  11. Har med Runkeeper precis passerat Mount Everest i höjdmeter för i år, joggande. Rätt kul vilken statistik man kan få ut.

   Radera
  12. Hoppa över måltider är enkelt. Om man ligger över sin idealvikt så finns det lagrade kalorier att ta av. Jag ligger 5 kg över min idealvikt och det är 35000 kcal, är ju ett antal måltider jag kan hoppa över med gott samvete.

   Radera
  13. Kör själv både Berkhans träningsprogram (Lena är PT) och återkommande fasta, dvs skippar frukost och tar 16-18 timmars fasta varje dygn. Ligger iofs mycket nära idealvikt, men det gör mig viktstabil.

   Radera
 2. Äta är för mig ett nödvändigt ont som jag gärna hade rationaliserat bort till stora delar. Att kunna ersätta de flesta måltider med något anonymt som gav den näring man behövde, gick snabbt att tillreda och inte smakade vidrigt hade varit toppen.

  Därmed inte sagt att jag inte gillar mat, det är fantastiskt trevligt att äta god vällagad mat, både hemma och ute men det sker ju inte varje dag så den större delen av måltiderna fick gärna förenklas.

  SvaraRadera
 3. Man klarar sig utan spriten? Vad är det för jävla IOGT-propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl ersätta en del av maten med sprit?

   Radera
  2. https://youtu.be/8ST3VzZznU8

   Radera
  3. Mer i min smak, men det finns ju mycket bra på temat.

   https://youtu.be/PR2QOnSpDok

   Radera
 4. Skulle nog vilja påstå att mat under vardagsform mest är föda och just av den anledningen ser jag mig som matälskare. De få gånger jag verkligen unnar mig en fin middag, så uppskattar jag den mångfalt mer.

  SvaraRadera
 5. Brukar ofta tänka att jag borde laga mer mat, men är uppenbarligen mer lat än snål.. Ännu mer sällan som jag anstränger mig att göra god mat. Särskilt om man bara ska äta själv.

  SvaraRadera
 6. Älska är ett starkt ord, jag gillar mat, ibland.

  SvaraRadera
 7. Skulle det finnas ett piller som gav dig allt som du behöver skulle jag ta det lätt.

  SvaraRadera
 8. Jag älskar mat.
  I synnerhet nu när jag har god tillgång på välhängt gräsbeteskött och egna ekologiska grönsaker och rotfrukter.

  Mat smakar så mycket bättre när man har varit med hela vägen liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vardagsfredag duger ICA Maxis sortiment, men när vi vill ha det lite extra är det den lokala köttboden med lokalproducerat som gäller.
   https://www.facebook.com/kottboden/

   Dubbelt så dyrt men o så bra.

   Radera
 9. Verkar som fredagsmyset sprack 😀

  SvaraRadera
 10. Älskar mat... för mycket tyvärr

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Själv har jag som projekt skaffat mig en medveten ätstörning för att kunna gå ned i vikt och sedan hålla mig stabilt under bmi-definitionen av övervikt. Ätstörningen går ut på att äta (och ffa dricka) mycket sparsamt med kolhydrater. Funkar fint.

  I övrigt så skulle jag beskriva mig som en gourmand och bättre amatörkock. Men det går inte att ta del av allt som vårt moderna samhälle erbjuder dygnet runt, det leder rakt mot 90+ pannor och hiskeliga manboobs :(

  SvaraRadera
 13. När man jobbar vore det praktiskt att kunna koppla in sig på elnätet eller byta batteri i stället för att störas av behovet att käka lunch eller fika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Panzerschokolade i lunchlådan kanske? Räknas som snacks och inte lunch. :)

   Radera
 14. Oh ja, det är flera jag känner som skulle prioritera bort maten stor del av tiden om det fanns fullgoda piller och istället lägga tid, pengar och energi på andra saker.

  Själv lägger jag gärna tid, energi och pengar på god mat :)

  SvaraRadera