Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2020-10-29 07:41

Fortsatt krasch på börserna - Nasdaq ner 3.93% under onsdagen

De hårda börsnedgångarna håller på att förvandlas till en börskrasch, även om vi inte riktigt är nere på tio procents nedgång än. Men takten i raset ökar och Nasdaq-börsen föll 3.93% enbart i går och Stockholmsbörsen är nästan ner 9.5% från toppen tidigare i oktober. 
Visdomsord på väggen i en god väns kontor

Ska man prata om börskrasch vill man se en nedgång på 10% utan avbrott. En del vill se det på en dag, men jag nöjer mig med att det sker utan egentliga uppgångar.
Dagschart OMXSPI

Intressant är också att tekniska stöd ryker all världens väg just nu. 700-nivån borde varit ett stöd för OMXSPI, men det höll bara i tisdags.

Intressant är att guldpriset inte reagerar nämnvärt, vare sig i USD eller SEK, vilket talar för att det egentligen inte föreligger någon panik. Än. Guldet kostar under 1900 USD per troy ounce och fortfarande 535:- SEK per gram.

Gårdagen bjöd på -4.17% för tyska DAX, -3.37% för franska CAC 40 -2.55% för Brexits FTSE 100, -3.53% för husse S&P-500, -4.57% för breda amerikanska Russel 3000 och -3.93% för teknikbörsens Nasdaq-100.

I Asien är det lugnare under morgonen med ASX 200 på -1.61%, Hang Seng -0.27%, Nikkei 225 -0.37% och Straits Times -0.70%.

Detta sätter fingret på att kraschen främst handlar om USA och Europa.

Det kan vara en förklaring till att guldpriset inte drar.

Svenska kronan faller nu under morgonen mot såväl EUR som USD.

Så hur ska du som sparare eller investerare agera? Visdomsorden ovan gäller. När lavinen är igång är det för sent för snöflingorna att rösta om saken.

Sedan är det rätt ovanligt med en hård börskrasch direkt från börsrekord. Vi såg det dock i våras med coronakraschen, och coronapandemin finns kvar. Därtill har vi amerikanskt presidentval.

Men snart går väl centralbankerna in och räddar läget.

Så länge får vi nöja oss med att det blev tyst på alla postningar i sociala medier om hur mycket folk tjänat på börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Då är ju frågan, kommer vi att se samma typ av krasch nu i höst som vi fick i våras... men det kan ju ingen svara på, men det blir det säkert.

  SvaraRadera
 2. Guldet brukar alltid följa en nedåt trend i början av en krasch men sedan återhämta snabbt med aktierna kan ligga nere längre. Guldet är inte en indikator hur panikartad marknaden är som många tror. Guldet reagerar mera på stödformer som kommer efter kraschen som t.ex. tryckning av valuta och direkta stöd till bolag och individer som är inflation drivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.
   När det gäller risk off är det dollar som går upp.
   När det gäller inflationsförväntningar är det guld som går upp.
   Ligger själv i bear och dollar, kommer gå in i guld när trenden blir possitiv igen.

   Radera
 3. Massa intressanta händelser nu ja, med Brexit, Corona och USA-val. Det har också i media och på annan plats pratats mycket om massor med nya småinvesterare, och det är väl ett tecken så gott som något på en börstopp. Kanske.

  SvaraRadera
 4. Hur mycket kan det ha att göra med twitter, facebook, google, media uppenbart censurerar skandalen kring Hunter Biden som inte verkar nå allmänheten och hotet om att revoka 230 som, om det händer, skapar stora problem för tech?

  SvaraRadera